Associated Press |
Από την ώρα της εφόδου |
Σε κώμα νοσηλεύονται ο 54χρονος ιερέας και ο 28χρονος γιος του που έπεσαν προχτές θύματα της γκανγκστερικής εφόδου στρατιωτών της SFOR σε χριστιανικό ναό και το παρακείμενο σπίτι ιερέα στο Πάλε, με πρόσχημα τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Οι ελπίδες να αναρρώσουν τα δύο θύματα των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας είναι αμυδρές καθώς σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στρατιωτικού νοσοκομείου της Τούζλα, «πατέρας και γιος υποστηρίζονται μηχανικά»...
Η προχτεσινή έφοδος μασκοφόρων στρατιωτών της SFOR προκάλεσε και την οξύτατη αντίδραση της ορθόδοξης εκκλησίας της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας που κατηγόρησε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για τρομοκρατία... «Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για έγκλημα τρομοκρατίας. Και έχει ιδιαίτερο βάρος επειδή διαπράχθηκε από αυτούς που παρουσιάζονται ως οι βασικοί πολέμιοι της τρομοκρατίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της σερβοβοσνιακής Εκκλησίας που μεταδόθηκε από το πρακτορείο «Srna». Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει προειδοποιώντας πως η Εκκλησία «θα διακόψει κάθε συνεργασία με το σύνολο των διεθνών οργάνων στη Βοσνία ακόμα και με τις τοπικές αρχές, αν αυτές δεν καταδικάσουν την SFOR και τους υπεύθυνους της επιχείρησης αυτής».
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--
Στις κάλπες προσέρχονται αύριο (Κυριακή) οι Σλοβένοι ψηφοφόροι, προκειμένου να απαντήσουν σε δημοψήφισμα με θέμα την αποκατάσταση ή όχι των πολιτικών δικαιωμάτων της «μη σλοβενικής» μειονότητας 13.000 Σέρβων, Κροατών, Βόσνιων, Αλβανών και τα οποία αφαιρέθηκαν προ δωδεκαετίας με την απόσχιση της χώρας απ' την πρώην Γιουγκοσλαβία!
Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έφεραν την πλειοψηφία των Σλοβένων ψηφοφόρων (82%!) να αντιτάσσεται στην αποκατάσταση της υπηκοότητας και των λοιπών δικαιωμάτων για τις μειονότητες. Ομως, το ίδιο το δημοψήφισμα, («παραμονές» επίσημης ένταξης της Σλοβενίας στην ΕΕ...), προκαλεί τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Σλοβενίας να «ρυθμίσει τάχιστα» το θέμα... Η σλοβενική κυβέρνηση, όμως, εκμεταλλευόμενη τις θέσεις της πλειοψηφίας για «αμιγή» σύνθεση του πληθυσμού της χώρας, πέταξε το μπαλάκι στο εκλογικό σώμα, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να μπορεί να αποκρούσει (;) περαιτέρω πιέσεις από τις Βρυξέλλες.
Ενα εξάμηνο μετά την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας (1992), οι αρχές «έσβησαν» απ' τα κρατικά αρχεία τις ταυτότητες, τα πιστοποιητικά και όλα τα άλλα έγγραφα αρκετών χιλιάδων Σέρβων, Κροατών, Αλβανών και Βόσνιων που είχαν τις εστίες τους έως και λίγο πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μεταβαίνοντας (αντίστοιχα) σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο... Δώδεκα χρόνια μετά, οι «μη Σλοβένοι» αριθμούν σε μόλις 13.000 άτομα και εξακολουθούν να ζουν όντες «ανύπαρκτοι» για το επίσημο κράτος...
ΑΓΚΥΡΑ.--
Παράταση της φυλάκισης της Λεϊλά Ζανά και άλλων τριών Κούρδων βουλευτών που εκτίουν ποινές κάθειρξης 15 ετών για «στήριξη του αυτονομιστικού κινήματος», αποφάσισε χτες τουρκικό δικαστήριο, παρ' όλη τη φιλολογία περί «εκδημοκρατισμού», ο οποίος εξαντλήθηκε στην επανάληψη της δίκης τους με το ίδιο αποτέλεσμα, και παρά τις επανειλημμένες «εκκλήσεις» των Ευρωπαίων για την απελευθέρωσή τους. Η ακροαματική διαδικασία θα επαναληφθεί την 21η Απριλίου, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ρόιτερ» και «Γαλλικό», ωστόσο δεν υπάρχουν ουσιαστικά πιθανότητες αλλαγής της απόφασης.
Η περίπτωση της βραβευμένης το 1995 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο «Ζαχάροφ»Ζανά και των Χατίπ Ντιτσλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κρίνει ότι έτυχαν «μη δίκαιης» δίκης, ουσιαστικά επιχειρήθηκε να «αξιοποιηθεί» για τη βελτίωση της «εικόνας» της Τουρκίας, ωστόσο οι προθέσεις αυτές ναυάγησαν καθώς η «δικαιοσύνη» της Αγκυρας αντανακλά με σαφή τρόπο τους συσχετισμούς δύναμης εντός Τουρκίας, όσο και τη στάση των κυρίαρχων κύκλων που εντείνουν οι νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες στο Κουρδικό.
Η εξέλιξη ήρθε μία ημέρα μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που επισήμαινε ότι η Τουρκία «δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης»...
Τη σημασία ανάπτυξης ενός κινήματος διεθνιστικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, επισημαίνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επιστροφή της αποστολής αλληλεγγύης που παρευρέθηκε σε δίκη 563 στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για τον φρικτό φόνο και τον τραυματισμό δεκάδων πολιτικών κρατουμένων, στις τουρκικές φυλακές, τον Δεκέμβρη του 2000.
Την αποστολή, που παρακολούθησε τη δίκη, η οποία έγινε στο Τσανάκαλε, αποτελούσαν εκπρόσωποι από διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτο οικοδόμων, ΟΛΜΕ, ΠΑΜΕ κτλ.). Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, η δίκη έγινε σε ιδιαίτερα στρατοκρατούμενο περιβάλλον, ακόμα και μέσα στη δικαστική αίθουσα. «Η ελληνική αποστολή αντιμετώπισε, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Τουρκία, ασφυκτική παρακολούθηση από ένοπλους αστυνομικούς και στρατιωτικούς του τουρκικού κράτους». Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί το Μάη.
ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--
Εργο «τρομοκρατών που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό και καθοδηγούνται από μία μόνο εγκληματική οργάνωση» χαρακτήρισε τις αιματηρές συγκρούσεις που συγκλόνισαν το Ουζμπεκιστάν όλη την προηγούμενη βδομάδα, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Ρασίντ Καρίμοφ.
Στην πρώτη δημόσια παρουσίαση «στοιχείων» από τις έρευνες για τους υπαίτιους των συγκρούσεων, ο Καρίμοφ επίσης παρουσίασε και σειρά όπλων, γιλέκα με εκρηκτικά και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο «κυνήγι» ακόμα 8 υπόπτων, ενώ αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι μέχρι τώρα συλληφθέντες είναι 19. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις είναι 47.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΡΩΜΗ.-- Την ενίσχυση των μέτρων «ασφάλειας» στα αεροδρόμια διέταξε χτες η κυβέρνηση της Πολωνίας, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος για εκδήλωση «τρομοκρατικού χτυπήματος με μικρά αεροσκάφη» είναι «πραγματικός». «Ο κίνδυνος είναι αληθινός» υπογράμμισε και στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.
Στο μεταξύ στην Ιταλία ανακαλύφθηκε μία βιντεοταινία που απειλεί με «καταστροφή της Ρώμης με το ξίφος» έπειτα από έρευνα σε σπίτι υπόπτου για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στην Κρέμονα. Η απειλή προέρχεται από τον σεΐχη Αμπού Κατάνταχ Αλ Φαλαστίνι, Ιορδανό, φερόμενο ως μέλος της «Αλ Κάιντα», ο οποίος είναι φυλακισμένος στο Λονδίνο.
ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--
Στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι. Το αξίωμα του προέδρου είναι εθιμοτυπικό, ενώ οι Σλοβάκοι θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ 11 υποψηφίων. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο πρώην ΥΠΕΞ, Εντουαρντ Κούκαν, του κόμματος του πρωθυπουργού Μικούλας Ντζουρίντα «Δημοκρατική και Χριστιανική Ενωση» και ο πρώην πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Μέτσιαρ που είναι το «μαύρο πρόβατο» για τη Δύση. Αν τελικά κανείς δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος στις 17 Απρίλη.
Παράλληλα σήμερα θα διεξαχθεί και το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές. Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία των εργατικών συνδικάτων που διαμαρτύρονται για την προκλητικά αντιλαϊκή πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2006. Πάντως για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει το 50%, πράγμα μάλλον δύσκολο.