ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Δικαίωμα όλων η μόνιμη και πλήρης δικαιωμάτων εργασία

Συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ για τους συμβασιούχους

Το δικαίωμα στην εργασία είναι δικαίωμα όλων, τόνισε κατηγορηματικά ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ στο χθεσινό Γενικό Συμβούλιο. Και αυτό το δικαίωμα, επισήμανε, χωρίς μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία, δεν υπάρχει. Ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται και καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόνιμη και πλήρη εργασία.

Λένε κάποιοι, συνέχισε, «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Ποιος, όμως, τις καθορίζει και τι σημαίνουν αυτές, αναρωτήθηκε για να προσθέσει: «Για παράδειγμα, στην εκπαίδευση με βάση τις θέσεις του κινήματος, για 15-20 μαθητές σε κάθε τμήμα τάξης, δε φτάνουν ούτε οι αδιόριστοι να καλύψουν τις θέσεις. Εμείς, λοιπόν, όταν μιλάμε για ανάγκες, εννοούμε τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και γι' αυτές αγωνιζόμαστε».

Ο Δ. Αγκαβανάκης κατήγγειλε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, που εμπαίζουν τους συμβασιούχους, επικαλούμενοι την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, που τάχα λύνει το πρόβλημα, αλλά που στην πραγματικότητα προωθεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ενώ, είπε, είναι αυτά τα κόμματα που ψήφισαν τη διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να, λοιπόν, ποιοι παίζουν παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων.

Τέλος, ο Δ. Αγκαβανάκης πρότεινε την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων στο Δημόσιο - με πρώτο βήμα την κήρυξη απεργίας στις 25 του Απρίλη - για τη διεκδίκηση οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων (1.100 ευρώ, Βαρέα και Ανθυγιεινά κ.ά.) και είπε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα καταθέσουν πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αδιαφορώντας για το νόμο που απαγορεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο.

Πιστοί στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού

Να επαναλάβουν τακτικές, οι οποίες στο παρελθόν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων, αλλά και να ακολουθήσουν το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ σε βάρος των συμβασιούχων, αποφάσισαν από κοινού, στο χθεσινό Γενικό Συμβούλιο, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ). Απορρίπτοντας, φυσικά, τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων.

Για να απορρίψουν το αυτονόητο αίτημα για αυτόματη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου, και οι τρεις παρατάξεις στις τοποθετήσεις τους κρύφτηκαν πίσω από την ανάγκη εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 70/1999, η οποία υποτίθεται ότι οδηγεί στη μονιμοποίηση. Ενώ έθεσαν ως προϋπόθεση ότι η μονιμοποίηση θα γίνει γι' αυτούς που καλύπτουν τον όρο - λάστιχο «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίσουν ποιος και με ποια κριτήρια ορίζει το τι είναι «πάγια και διαρκής ανάγκη». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ επισήμανε ότι η θέση της αυτή αφορά στο στενό Δημόσιο Τομέα και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και η ηγεσία της ΔΑΚΕ χαρακτήρισε ως «λαϊκιστές» όσους στη συζήτηση περί μονιμοποίησης εμπλέκουν τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ και τους εργαζόμενους στους διάφορους εργολάβους που εκτελούν δημόσια έργα. Μια τοποθέτηση, που συμβαδίζει με την προχθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, Απ. Ανδρεουλάκου, ότι οι συμβασιούχοι στα ΝΠΙΔ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά του Εργασίας, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για τους συμβασιούχους αυτούς.

Για τα οικονομικά αιτήματα έθεσαν και πάλι το ζήτημα της διεκδίκησης ενός νέου μισθολογίου. Είναι η ίδια τακτική, που είχαν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Μια τακτική, που μετέθετε συνεχώς τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο μέλλον και άφηνε ανενόχλητο το ΠΑΣΟΚ να προωθεί την αντεργατική του πολιτική και, τελικά, να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόσφατο νόμο που διαμόρφωσε τον κατώτερο βασικό μισθό με διάφορες αλχημείες στα 590 ευρώ. Δηλαδή, πολύ κάτω ακόμα και από το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για 1.050 ευρώ. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε για μια στιγμή δεν αμφισβήτησαν επί της ουσίας το νόμο που απαγορεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Χωρίς επίδομα οι περισσότεροι

Την επέκταση του δικαιώματος αποζημίωσης σε όλους τους εποχιακούς εργάτες ζήτησε το ΚΚΕ

Αρνητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση του ΚΚΕ να επεκταθεί το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος των 1.000 ευρώ σε όλους τους εποχιακούς εργάτες σε βιομηχανίες επεξεργασίας φρούτων που πέρσι έκαναν ελάχιστα μεροκάματα, καθώς τα εργοστάσια υπολειτούργησαν λόγω του παγετού και δε δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας. Ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας Γερ. Γιακουμάτος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση του Κόμματος, επικαλέστηκε την ισχύ των προϋποθέσεων που έθεσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα όλοι οι εργαζόμενοι, καθώς χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Ο ισχυρισμός, βεβαίως, του υφυπουργού δεν ευσταθεί, καθώς - όπως τόνισε και ο Τ. Τσιόγκας - αρκεί μια απόφαση του ΟΑΕΔ για να δοθεί το επίδομα σε όλους τους εποχιακούς εργάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ταυτόχρονα, ο Τ. Τσιόγκας επανέλαβε τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν για την καταβολή του επιδόματος, οι οποίες είναι οι εργάτες να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 30 ημερομίσθια το 2001-2002 και να μην ξεπερνούν τα 124 ημερομίσθια το 2003, αφαιρουμένων των ενσήμων των δύο τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι με την απόφαση που πάρθηκε πριν από τις εκλογές, κάτω από την πίεση της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και τις κινητοποιήσεις των εποχιακών, από τον πρώην υπουργό Δ. Ρέππα, το επίδομα δεν το παίρνουν περίπου 2.000 εργάτες στο Νομό Λάρισας, καθώς οι προϋποθέσεις που τίθενται για την καταβολή του μεθοδεύτηκαν έτσι ώστε ν' αποκλειστούν και να το δικαιούνται μόνο 1.250 άτομα. Σύμφωνα με την απόφαση, οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εργάτες να έχουν πραγματοποιήσει τα έτη 2001-2002 αθροιστικά 80 ημερομίσθια και το 2003 να έχουν πραγματοποιήσει 99 ημερομίσθια. Ετσι, κατά συνέπεια, και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, αποκλείει την πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας, από την οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 1.400, περίπου, εργατών της «ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ», οι οποίοι την περίοδο 2001-2002 έκαναν το πολύ 70 μεροκάματα.

Και πάλι εισέπραξαν... λόγια

Για άλλη μια φορά οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, χιλιάδες, που ακόμα και οκτώ μήνες παραμένουν απλήρωτοι, πήραν υποσχέσεις από το υπουργείο Παιδείας. Με δεδομένη τη συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και από τη ΝΔ, ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλιά, ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προβάλλει μονόδρομος.

Χτες το μεσημέρι, οι ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ και διδασκαλικοί σύλλογοι του Λεκανοπεδίου, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί διοργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, ζητώντας την κατάργηση του θεσμού του ωρομίσθιου, κάλυψη των κενών με μαζικούς διορισμούς, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς κ.ά. Η απάντηση ήταν ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει κανονικά, και ότι... θα επιλυθεί το οικονομικό. Ιδια εικόνα και για τους εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη. Καιρός λοιπόν να βγουν κάποια συμπεράσματα και κυρίως να υπάρξει συντονισμένη δράση για μόνιμη δουλιά με δικαιώματα. Και με ψηλά το κεφάλι.

ΟΜΕ - ΟΤΕ
Αρνούνται να διεκδικήσουν τα ελάχιστα

Αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων έθεσαν χτες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΚ - ΟΤΕ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ - ΟΤΕ, προτείνοντας, ταυτόχρονα, ανάπτυξη των αγώνων για τη διεκδίκηση αυτού του πλαισίου.

Μεταξύ άλλων η ΕΣΚ ΟΤΕ πρότεινε κατώτερο βασικό μισθό 1.100 ευρώ, άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση των θυγατρικών και ενσωμάτωση του έργου τους και του προσωπικού τους στον ΟΤΕ κ.ά. Η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ -- ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) -- απέρριψαν αυτές τις προτάσεις προκρίνοντας αιτήματα πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ μετέθεσαν, ουσιαστικά, στο μέλλον την οργάνωση κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία δε μιλά για μονιμοποίηση αλλά για τακτοποίηση των συμβασιούχων. Τέλος, αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύσκεψη για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

Πλατιά σύσκεψη για το πρόβλημα των εργαζομένων συμβασιούχων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα διοργανώνουν το Συντονιστικό Σωματείων στους ΟΤΑ και το Συντονιστικό Σωματείων στους Ξενοδοχοϋπαλλήλους, την Τετάρτη 7 Απρίλη και ώρα 6 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Ακόμα, συμμετέχει ο Σύλλογος Εκτάκτων του ΕΜΠ ως εκπρόσωπος του Συντονιστικού Εκτάκτων ΑΕΙ - ΤΕΙ, στην κατεύθυνση της προώθησης των συμφερόντων των εργαζομένων.

  • Ο Σύλλογος Εκτάκτων - Συμβασιούχων Διοικητικών Υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καλεί τους συλλόγους εκτάκτων υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε σύσκεψη, σήμερα στις 10:30 π.μ., στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου (αίθουσα Συγκλήτου), για να συζητήσουν τη διεύρυνση του συντονισμού τους, για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και πλήρη εργασία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ