Ο Χουάν Κάρλος Καθέρες |
Η πορεία του στη μουσική χαρακτηρίζεται από σταθερά και προσεκτικά βήματα. Από το 1972 έως τις μέρες μας, οι δίσκοι του είναι σχετικά λίγοι, αλλά αισθητικά και καλλιτεχνικά ολοκληρωμένοι. Με όχημα το κλασικό τάνγκο και με καίριες παρεμβολές της τζαζ και του chanson, ο Caceres τονίζει παράλληλα και τα αφρικανικά στοιχεία της αργεντίνικης μουσικής παράδοσης. Την τελευταία δεκαετία, αφοσιωμένος αποκλειστικά στη μουσική του, ο Caceres δίνει μια πολύ πιο κοσμοπολίτικη, αφηγηματική και αισθηματική όψη του τάνγκο - συνδυασμένη με τα μοναδικά χρώματα που θα χρησιμοποιούσε σαν ζωγράφος.
Η Α. Μυλωνά γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Μαθήματα ζωγραφικής άρχισε να παίρνει από τα 8 της χρόνια, με παρότρυνση των γονιών της, που διαισθάνθηκαν το ταλέντο της. Το 1945 μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε γλυπτική δίπλα στον Μιχάλη Τόμπρο, μέχρι το 1950. Το 1946 γνώρισε τον Ν. Χατζηκυριάκο - Γκίκα και το 1951 τον κορυφαίο γλύπτη του 20ο;y αιώνα, Χένρι Μουρ, με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσής του στην Εθνική Πινακοθήκη μας. Από το 1974 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου το 1980 δημιούργησε εργαστήρι γλυπτικής.
«Τα κλαρίνα της Ανοιξης» γιορτάζουν και μας προσκαλούν να δοξάσουμε την αναγέννηση της φύσης, μέσα από το ανοιξιάτικο τεύχος (Ν. 103) του «Διφώνου». Ο σπουδαίος Πετρολούκας Χαλκιάς μαζί με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο- άξιο εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς των δεξιοτεχνών του κλαρίνου - μιλούν για την τέχνη τους και σκορπούν συγκινήσεις μέσα από το CD που συνοδεύει το μουσικό περιοδικό. Επίσης στο καινούριο τεύχος περιλαμβάνονται συνεντεύξεις των Ελένης Καραΐνδρου, Diamanda Galas, Καίτης Κουλλιά, και θέματα που αφορούν στον γκουρού του μινιμαλισμού Steve Reich, τον λαϊκό δημιουργό Γεράσιμο Κλουβάτο, τα φάδος κ.α.
Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1960, μέσω του περιοδικού «Νέα Εστία». Το 1962 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Μινώταυρος». Το 1964 κυκλοφόρησε τη νουβέλα «Ισορροπία τρόμου», αποσπώντας το β' κρατικό βραβείο. Αλλες νουβέλες του είναι: «Θάνατος μισθωτού» (1971), «Η γέννηση του σούπερμαν» (1972), «Παραμύθια του Πέτρου» (1974), «Προσωπική αποκάλυψη» (1978), «Σημεία και τέρατα» (1981). Από το 1987 άρχισε να γράφει μυθιστορήματα: «Τι θέλει η κυρία Φρίμαν» (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος), «Ανθρώπινες σχέσεις», «Παύλος και Ελένη» (1990), «Μια συνηθισμένη μέρα» (1992) και «Σιωπή του έρωτα» (1997). Επίσης, έγραψε και το βιβλίο για παιδιά «Η αυτοκρατορία της Βροχίτσας».
Η κηδεία του Πέτρου Αμπατζόγλου θα γίνει αύριο (3.30μ.μ.) από το Α΄ Νεκροταφείο.
Ο Γιάννης Γιοκαρίνης και ο Χριστόφορος Κροκίδης, φιλοξενούνται σήμερα (10.30μ.μ.), για μια και μοναδική βραδιά, στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Νέος Κόσμος).