Associated Press |
Αφγανός παραστρατιωτικός που συμμετέχει με τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις στη Λουάρα κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν |
Η κατάσταση παρέμενε τεταμένη, παρά την αποστολή περίπου 1.500 ανδρών του «νέου εθνικού στρατού» που εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί: ένας ανταποκριτής μετέδιδε χτες ότι «δε φάνηκαν σχεδόν πουθενά» στην πόλη, όπου ο Χαν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Ο πολέμαρχος - βετεράνος του πολέμου των μουτζαχεντίν εναντίον της ΕΣΣΔ, ο οποίος έχει φθάσει σε ένα άβολο για την κυβέρνηση της Καμπούλ modus vivendi με την κυβέρνηση για τη συνέχιση της εξουσίας του - κατηγορεί για τη δολοφονία του Σαντίκ τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή Ζάχιρ Ναγιέμπ Ζάντα, του οποίου οι δυνάμεις εγκατέλειψαν εσπευσμένα την πόλη για να αποφύγουν το να σφαγιαστούν.
Η όλη υπόθεση «όζει», καθώς ο φόνος του Σαντίκ έγινε μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του ίδιου του Χαν, που, με τον πολυάνθρωπο ιδιωτικό στρατό του, την επιβολή δικής του φορολογίας και τη γενικότερη «σιδερένια» εξουσία που ασκεί, ίσως θεωρείται «πρόβλημα» για τον Καρζάι και τους βασικούς του συμμάχους - τις ΗΠΑ.
Associated Press |
Η πυρηνοκίνητη ναυαρχίδα από φωτογραφία αρχείου |
Σε δύο εντελώς αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση του πυρηνοκίνητου καταδρομικού «Μέγας Πέτρος» προέβη χτες ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Βλαντίμιρ Κουρογιέντεφ, προκαλώντας νέα ερωτηματικά για την αξιοπιστία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με αναφορές των πρακτορείων «ITAR-TASS» και «Interfax», ο Κουρογιέντεφ δήλωσε χτες ότι το πλοίο είναι σε τόσο κακή κατάσταση από την κακή συντήρηση «που κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί» και πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη «επειδή έχει ένα πυρηνικό αντιδραστήρα».
Τρεις ώρες αργότερα ο ναύαρχος πήρε πίσω τις δηλώσεις, λέγοντας ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης «δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα» και πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια του πλοίου»...
Ο Κουρογιέντεφ διέταξε τον ελλιμενισμό του πλοίου την προηγούμενη βδομάδα (και έδωσε στο πλήρωμα δύο βδομάδες για να το επισκευάσει) ενώ έκανε τις αρχικές δηλώσεις μετά από χτεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κομερσάντ», το οποίο υποστήριζε ότι η απόφαση για τον ελλιμενισμό ήταν αποτέλεσμα της πάλης εξουσίας μεταξύ Ρώσων ναυάρχων. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Κουρογιέντεφ βρίσκεται σε κόντρα με τον ναύαρχο εν αποστρατεία Ιγκόρ Κασατόνοφ, θείο του νυν κυβερνήτη του «Μεγάλος Πέτρος».
ΟΥΑΝΑ.--
Ο στρατός του Πακιστάν ξανάρχισε να σφυροκοπεί χτες το απόγευμα με πυρά βαρέως πυροβολικού περιοχές του Νότιου Ουαζιριστάν, όπου φέρονται να κρύβονται «περίπου 400 με 500» μαχητές που το Ισλαμαμπάντ και η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν «μέλη της Αλ Κάιντα», ένα περίεργο σύμφυρμα που φέρεται να αποτελείται από «Τσετσένους, Αραβες, Πακιστανούς, Αφγανούς και Ουϊγούρους από την Κίνα». Νωρίτερα, είχε υπάρξει μια προσπάθεια από τοπικούς δημογέροντες - η περιοχή διοικείται από φυλές - ώστε να επιτευχθεί «μια συμφωνία παράδοσης» των ενόπλων, που απέβη άκαρπη, καθώς και επίθεση «αγνώστων» με ρουκέτες εναντίον τοπικής στρατιωτικής βάσης, με τρεις νεκρούς. Οι νέοι θάνατοι ήρθαν μετά από ενέδρα το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία σκοτώθηκαν κατά επίσημη ανακοίνωση 8 στρατιώτες και 22 άλλοι τραυματίστηκαν.
ΑΜΠΟΥΖΑ -- ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--
Μετά την Τζαμάικα ο ανατραπείς Πρόεδρος Ζαν Μπερτράν Αριστίντ επέστρεψε στην αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στη Νιγηρία, χώρα που με χτεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Προέδρου Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, αποφάσισε να του παραχωρήσει προσωρινό άσυλο διαρκείας «ορισμένων βδομάδων, μέχρις ότου μεταβεί σε κάποια άλλη χώρα», ύστερα από αίτημα της Κοινότητας των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM).
Στην ίδια την Αϊτή, η αναταραχή δεν έχει κοπάσει διόλου, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις έκαναν έκκληση στην «πολυεθνική δύναμη να ανακαταλάβει το βορρά της χώρας ώστε να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη και δολοφονική δράση των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων». Σημειώνεται ότι τον έλεγχο του βορρά έχουν κυρίως οι Γάλλοι λεγεωνάριοι. Ετσι, δεν ήταν δύσκολη η απόρριψη εκ μέρους του στρατηγού Ρόναλντ Κόλεμαν, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, αντίθετα ήταν «εύκολη» υπόθεση. «Είναι μία χώρα με υπερβολικά πολλά όπλα και ο αφοπλισμός δεν είναι η αποστολή μας» δήλωσε ο Κόλεμαν σύμφωνα με το «Reuters» και συμπλήρωσε: «Η αποστολή μας είναι η σταθεροποίηση της χώρας».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Μια μέρα πριν τη φημολογούμενη άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, έφθασε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ουίλιαμ Μπερνς.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ στη Λιβύη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά ο Μπερνς δεν έκανε δηλώσεις φτάνοντας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαϊτίγκα έξω από την Τρίπολη, όπου τον υποδέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αμπντελαάτι Λαμπίντι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπερνς θα έχει σειρά επαφών με πολλούς Λίβυους αξιωματούχους, με στόχο τη «συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών», διάλογος που άνοιξε μετά την απόφαση της Λιβύης να απεμπολήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC ο Μπερνς, ο οποίος ήταν ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα στις διαπραγματεύσεις με τους Λίβυους τόσο στην υπόθεση Λόκερμπι όσο και στις συναντήσεις του Λονδίνου, αναμένεται να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις, που είναι η άρση των κυρώσεων, η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και η διαγραφή της Λιβύης από τον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.