ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ψίθυρος των εκλογών

1. Σ' αυτές τις εκλογές θα τρελαθεί καλύτερα όποιος τρελαθεί τελευταίος. Ας εξηγηθώ. Εβλεπα σε μια εκπομπή ένα φανατικό - όπως νόμιζα - κομμουνιστή που προφανώς δεν είχε ξεπεράσει, ακόμα και σ' αυτή την ηλικία των εξήντα, την παιδική αρρώστια του Αριστερισμού, να φωνάζει για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Εμεινα, όμως, άφωνος όταν άκουσα το όνομά του (γνωστός δεξιών πεποιθήσεων) και την προσωρινή ιδιότητά του ως υποψήφιου βουλευτή της συντηρητικής παράταξης. Τηλεφώνησα τότε σε γνωστό διευθυντή δημόσιου ψυχιατρείου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν το είχε σκάσει κανένας ασθενής του εκείνες τις μέρες. Αυτό το παραθέτω ως απλό δείγμα της παράνοιας του αντεστραμμένου κόσμου σε αυτές τις προεκλογικές μέρες.

2. «Ο Συνασπισμός δεν είναι γατούλα του καναπέ», είπε ένας υποψήφιος. Πρώτη φορά έβλεπα ένα ψάρι να λέει ότι δεν είναι γάτα.

3. Γι' αυτές τις εκλογές, η φράση που διαλέγω είναι από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (7,6): «Μη δώτε το άγιον τοις κυσί μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων...».

4. Αυτές τις μέρες, οι εφημερίδες μού φαίνονται ολοένα και πιο πολύ ακατανόητες. Μην μπορώντας να βγάλω άκρη, θυμήθηκα τον κύριο Κόινερ του Μπρεχτ και διάλεξα την ιστορία του με τίτλο «Ο κύριος Κόινερ και οι Εφημερίδες»: «Ο Κόινερ συνάντησε τον κ. Μπερδεμένο, τον πολέμιο των εφημερίδων."Είμαι ένας μεγάλος εχθρός των εφημερίδων", είπε ο κ. Μπερδεμένος, "δε θέλω εφημερίδες". Ο κ. Κόινερ είπε: "Είμαι μεγαλύτερος εχθρός των εφημερίδων. Θέλω άλλες εφημερίδες". "Γράψε μου σ' ένα χαρτί", είπε ο κ. Κόινερ στον κ. Μπερδεμένο, "τι ζητάτε για να μπορούν να κυκλοφορούν εφημερίδες. Γιατί εφημερίδες θα κυκλοφορούν. Ζητήστε όμως ένα μίνιμουμ. Αν, παραδείγματος χάριν, θα μου ήταν προτιμότερο, αν επιτρέπατε να τις κάνουν άνθρωποι που δωροδοκούνται παρά αν ζητούσατε αδέκαστους, γιατί απλούστατα θα τους δωροδοκούσα για να βελτιώσουν τις εφημερίδες. Αλλ' ακόμα και αν ζητούσατε αδέκαστους, ας αρχίσουμε να ψάχνουμε να τους βρούμε, κι αν δε βρούμε, ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε εμείς μερικούς. Γράψτε σ' ένα χαρτί πώς πρέπει να είναι οι εφημερίδες, κι αν βρούμε ένα μερμήγκι που εγκρίνει το χαρτί σας, ας αρχίσουμε αμέσως. Αυτό το μερμήγκι θα μας βοηθήσει περισσότερο να βελτιώσουμε τις εφημερίδες απ' ό,τι οι γενικές κραυγές ότι οι εφημερίδες δεν μπορούν να γίνουν καλύτερες. Ενα βουνό θα μπορούσε να μετακινηθεί από ένα μερμήγκι μόνο του, παρά από τη διάδοση ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί"».

5. Ενα προβεβλημένο στέλεχος του Συνασπισμού μπαίνει βιαστικά μέσα στο καφέ. Αφού ανταλλάξαμε χαιρετισμό, ο τύπος μ' ένα στόμφο τραγουδιστή της όπερας μου λέει: «Είναι καιρός τώρα που θέλω να σου πω ορισμένα λόγια πολιτικά, κι ας σε στενοχωρήσω».

«Κανένα πρόβλημα», του απάντησα. «Εδώ δε φοβήθηκα τα καλά σου λόγια, θα τρομάξω τώρα τα άσχημα;».

6. Η συζήτηση για το τι χαρακτηρίζει τον επαναστάτη είχε φουντώσει στο φιλικό σπίτι. Η σκέψη μου πήγε στον μουσικό Ιγκορ Στραβίνσκι και θυμήθηκα πάλι τα λόγια του: «Εγινα επαναστάτης παρά τη θέλησή μου. Τα επαναστατικά ξεσπάσματα βέβαια δεν είναι ποτέ εντελώς αυθόρμητα. Υπάρχουν πάντα πονηροί άνθρωποι που προκαλούν επαναστάσεις για συμφεροντολογικούς σκοπούς. Πρέπει να φυλάγεσαι πάντα μην τυχόν και παρεξηγηθείς από εκείνους που σου καταλογίζουν προθέσεις που εσύ δεν είχες».

7. Για τη φύση της επανάστασης συνεχίζει ο Στραβίνσκι: «Θυμάμαι κάτι που είχε πει ο Τσέστερτον σε κάποιον ταβερνιάρη στη Γαλλία. Ο ταβερνιάρης παραπονιόταν για τη σκληρότητα της ζωής και για την έλλειψη ελευθερίας λέγοντας: "Δεν αξίζει τον κόπο να έχεις κάνει τρεις επαναστάσεις, για να καταλήξεις πάλι στο σημείο απ' όπου ξεκίνησες". Ο Τσέστερτον τότε του απάντησε ότι η επανάσταση είναι - με τη σωστή σημασία της λέξης - η κίνηση ενός αντικειμένου που διαγράφει κλειστή καμπύλη, έτσι ώστε να ξαναγυρνάει πάντα στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


«Ναι αλλά τώρα αντιπαλεύει Κάθε τέκνο σου με ορμή»

Για τη σύγχρονη μουσική στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Στην Ελλάδα, τη χώρα του λόγου και του ήχου, η κλασική και η σύγχρονη λόγια μουσική (οι μουσικές του στοχασμού, της ανάτασης, της κατάνυξης) είναι παραμελημένες για να μην πω παρείσακτες. Πέντε μουσικοπολιτιστικά ερωτήματα («κλειδιά») αιωρούνται για πάρα πολλά χρόνια και απασχολούν σκεπτόμενους πολίτες: 1) Ποια είναι η σύγχρονη λόγια μουσική; 2) «Τι προτείνεται» έμμεσα ως λόγια μουσική; 3) Είναι πολιτιστικό κέντρο το Ηρώδειο; 4) Ποιοι είναι οι χώροι της σύγχρονης λόγιας μουσικής στην Ελλάδα; 5) Εχει επικρατήσει η λαϊκιστική άποψη για την καλλιτεχνική εγκυρότητα του γνωστού;

Ποια είναι η σύγχρονη λόγια μουσική;

Θα επιχειρήσω με ειλικρίνεια ν' απαντήσω σ' αυτά τα ερωτήματα, έχοντας για γνώμονα την αγάπη προς τη μουσική. Ας απαντήσουμε στο πρώτο ερώτημα «ποια είναι η σύγχρονη λόγια μουσική»;

Αρχικά να πούμε ότι όλες οι μουσικές εκφράσεις, δημιουργίες κλπ. δεν είναι ίδιες. Π.χ. άλλο χορευτική μουσική και άλλο μουσική για σόλο όργανο και συμφωνική ορχήστρα, π.χ. κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα. Στην πρώτη περίπτωση βάζουμε το CD και χορεύουμε. Στη δεύτερη παρακολουθούμε με το πνεύμα, συμμετέχουμε σε μια μουσική ιεροπραξία. Εδώ δεν μπαίνει το «πονηρό» - πολλές φορές - επιχείρημα «δίλημμα» της «καλής» και της «κακής» μουσικής, δηλαδή ότι όλα τα καλά και όλοι οι καλοί πάνε μαζί. Κάτι τέτοιο μπορεί ν' αποβεί ισοπεδωτικό. Η σύγχρονη λόγια μουσική απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό αυτί του ακροατή. Ο Τάσος Λιγνάδης γράφει: «Η ποίηση του Αισχύλου κινηματογράφησε κυριολεκτικά στους - "Πέρσες" - τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το κοινό δεν ακούει απλώς, "βλέπει" και "πιάνει" κατά το "νους ορά, και νους ακούει"...». Αυτό θέλει από τους ακροατές της η σύγχρονη λόγια μουσική. Αυτό, το «ΝΟΥΣ ΟΡΑ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ»1...

Τι «προτείνεται» έμμεσα ως λόγια μουσική;

Τι «προτείνεται» έμμεσα ως λόγια μουσική;Και εδώ το «πονηρό» πολλές φορές «επιχείρημα» της «καλής» και της «κακής» μουσικής παίζει το ρόλο του. Ανθρωποι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους αβασάνιστα γράφουν, απλά μουσικά κομμάτια και τα «ντύνουν» με ορχηστρικό ήχο. Δίνουν τα κομμάτια αυτά σε ενορχηστρωτές που τους τα φτιάχνουν. Συνηθισμένο θέαμα είναι τραγουδιστές να παρουσιάζουν τραγούδια με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες. (Κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται εάν παρουσιάζεται με το σωστό τρόπο). Από τους υποστηρικτές τους όμως ακούγονται βαρύγδουπα λόγια. Κανείς τους βέβαια δε δηλώνει ότι δημιουργεί ή ερμηνεύει σύγχρονη λόγια μουσική. Δε θα μπορούσαν να το πουν αυτό. Ο τρόπος όμως που διαφημίζεται η δουλιά τους, το ύφος της συμπεριφοράς τους παραπέμπει στο χώρο της σύγχρονης λόγιας μουσικής, π.χ. ακούμε ότι η Α συμφωνική ορχήστρα θα συνοδεύσει το Β γνωστό τραγουδιστή.

Στις οθόνες των τηλεοράσεων περνάνε εικόνες με μαέστρους που διευθύνουν. Οι διαφημιζόμενοι μιλάνε σαν να πρόκειται ν' ανεβάσουν ένα δύσκολο λυρικό έργο. Εύκολα κάποιος που δεν ξέρει, π.χ. ένα παιδί, μπορεί να τα μπερδέψει. Αλλο όμως είναι η μουσική του Ν. Σκαλκώτα, κι άλλο αυτά που τραγουδάει ο γνωστός με συνοδεία ορχήστρας. Οπως λέει και μια λαϊκή παροιμία «άλλο ο ναύτης και άλλο ο καντηλανάφτης».

«Κουζίνα» το Ηρώδειο

Είναι πολιτιστικό κέντρο το Ηρώδειο;Το Ηρώδειο, είναι ένας ιστορικός, ξακουστός χώρος - σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για εκδηλώσεις μουσικές. Βρίσκεται κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, εκεί που πολλές φορές στο παρελθόν «Δικά και ξέν' αγριόσκυλα, ζευγάρι, σε μαγαρίζουν, κοσμογόνε βράχε!».2 Το Ηρώδειο ήταν, είναι και θα παραμείνει Ω-ΔΕΙ-Ο... Εχουν επιλέξει όμως να λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο. Στα προγράμματα του θεάτρου να βρουν τη θέση τους η συμφωνική μουσική, οι Ελληνες μουσουργοί, «κλασικοί», νέοι και νεότεροι, το ορατόριο, η καντάτα, η όπερα, η μουσική δωματίου. Να σταματήσει ο πολιτιστικός τσελεμεντές. Ολίγο ορατόριο, ολίγη ελαφρά μουσική, ολίγη μοντέρνα μουσική του 1970, ολίγη όπερα, ολίγο ελαφρολαϊκό. Αυτά δεν είναι προγράμματα για ιστορικό χώρο, θυμίζουν σμυρναίικη κουζίνα και... ολίγον «πιπέρι παρακαλώ».

Ποιοι είναι οι χώροι της σύγχρονης λόγιας μουσικής στην Ελλάδα;

Οι χώροι της σύγχρονης λόγιας μουσικής στην Ελλάδα είναι: Οι αίθουσες συναυλιών μερικών Ωδείων, κάποιες αίθουσες που φιλοξενούν και λόγια μουσική και ινστιτούτα, όπως το Γαλλικό το Γερμανικό κ.ά. Οι μεγάλες μουσικές σκηνές λειτουργούν καθαρά με τη λογική του εμπορίου, εκεί ο χώρος της σύγχρονης λόγιας μουσικής είναι περιορισμένος. Χώρος υπάρχει για την παλαιότερη λόγια μουσική, για διάφορες άλλες μουσικές και μουσικά σχήματα. Στους χώρους αυτούς φιλοξενούνται γνωστοί εμπορικοί τραγουδιστές και σολίστες, που εμφανίζονται συνέχεια τα τελευταία επτά - οκτώ χρόνια, κάθε χρόνο, σαν να είναι ταγμένοι. Οπως κάποιες γριούλες που πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Παναγιά της Τήνου. Ετσι κι αυτοί κάθε χρόνο, το 'χουν τάμα. Αλίμονο αν δεν εμφανιστούν οπωσδήποτε σ' αυτές τις σκηνές. Ο σκεπτόμενος πολίτης θ' αναρωτηθεί: Μα δεν υπάρχουν άλλοι δημιουργοί; Αλλοι συνθέτες; Αλλοι ερμηνευτές; Μόνο αυτοί, κάθε χρόνο; ΟΙ ΑΛΛΟΙ; Πού είναι οι ΑΛΛΟΙ; Γνωρίζω πολλούς από τους άλλους...

Λαϊκιστική φιέστα

Εχει επικρατήσει η λαϊκιστική άποψη για την καλλιτεχνική εγκυρότητα του γνωστού;Ο γνωστός είναι αυτός που τιμάται από την πολιτεία. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτός κάνει για όλα. Οταν ο γνωστός είναι και εμπορικός χωράει παντού, θα φέρει κόσμο, θα γεμίσει την αίθουσα. Ο Χρήστου, ο Ξενάκης, ο Δραγατάκης, που σαν ονόματα δεν είναι τόσο γνωστά στο μεγάλο κοινό, όπως τα ονόματα του Α και του Β τραγουδιστή του Γ τραγουδοποιού, τι θα γίνει με το έργο τους, αφού το όνομά τους δεν πουλάει; Ο παγκόσμιου φήμης σημαντικός καλλιτέχνης Δημήτρης Μητρόπουλος έδωσε δύο συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα στο Ηρώδειο, αν δε μ' απατά η μνήμη μου. Κάποιοι γνωστοί το Ηρώδειο το έχουν «ψωμοτύρι», δώσ' τους Ηρώδειο και πάρτους την ψυχή.

Διανύουμε μια δύσκολη πολιτιστική περίοδο. Ολα κινούνται μέσα σε μια πολιτιστική και λαϊκιστική φιέστα. Καλό είναι να επιστρατεύσουμε τις αισθητικές μας μνήμες, αυτές θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε, να δούμε καθαρά το αληθινό, πολιτιστικό μας πρόσωπο. Ετσι «όταν κάποτε κινδυνεύει η πατρίδα να χάσει την ταυτότητά της, να χάσει το πρόσωπό της, όλες αυτές οι μνήμες που είναι Εθνικές, αισθητικές μνήμες, έρχονται στην επιφάνεια»3. Αυτά είναι τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου για τις αισθητικές μνήμες. Ν' ανασύρουμε λοιπόν τις εθνικές πολιτιστικές και αισθητικές μας μνήμες, που θα βοηθήσουν στην καθαρότητα της πολιτιστικής μας σκέψης και πράξης. Επίθεση τώρα, με «πολιτιστικές χειροβομβίδες». Παρέμβαση, συνεργασία, αλληλεγγύη. Πολύ επίκαιρο είναι στις μέρες μας, ένα ποιητικό τμήμα του Διονυσίου Σολωμού. «Ναι, αλλά τώρα αντιπαλεύει Κάθε τέκνο σου με ορμή»4, μας προτρέπει στην επίθεση. Επίθεση με τη λόγια ελληνική μουσική στην πρώτη γραμμή.

Σε ολόκληρη τη χώρα, χιλιάδες μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, παρακολουθούν μαθήματα μουσικής. Παίρνουν πτυχία, διπλώματα. Απ' αυτά τα παιδιά και απ' τους ανήσυχους πνευματικά πολίτες, μπορεί αύριο να δημιουργηθεί ένα κοινό. Το κοινό της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ.

Μεγάλα χρηματικά ποσά ΟΦΕΙΛΕΙ η πολιτεία στη «Φτωχούλα του Θεού». Στην παραμελημένη τέχνη. Τη ΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ή όπως τη λένε πολλοί τη σύγχρονη ελληνική κλασική μουσική ή όπως θέλει να την ονομάζει ο καθένας μας, με το δικό του τρόπο.

«Παν το εναντιούμενον τω δυναστεύοντι

δήμος ωνόμασται» (ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ).

1) Τάσος Λιγνάδης, Θεατρολογικά Ι. Εκδόσεις Χαρ. Μπούρας

2) ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

3) ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, για τη Ζωή και την Τέχνη. Εκδόθηκε από το «Ριζοσπάστη»

4) ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ


Γιώργος ΜΗΝΑΣ, συνθέτης - καθηγητής



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ