Βαθιές υποκλίσεις και σαφείς δεσμεύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο αναλαμβάνει ο Κ. Καραμανλής, ενώ την ίδια στιγμή πουλάει «κοινωνική ευαισθησία» και «προστασία» προς τα λαϊκά στρώματα.
Τα παχιά λόγια, οι περίτεχνες εξαγγελίες και οι φρούδες προσδοκίες περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο σε Ηλεία και Αρκαδία, αλλά χτες, μπροστά σε επιχειρηματίες, εμφάνισε το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής του. Στο διάλογο που διεξήχθη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν τέτοια η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ με το ακροατήριό του, ώστε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, δήλωσε: «Χαίρομαι που τα λέτε αυτά, αλλά μου κλέβετε το ψωμί. Εγώ τι θα λέω;»! Αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία, υποσχέθηκε «πιο γρήγορα βήματα μπροστά, πιο γρήγορα βήματα στην οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό «τον καθοριστικό ρόλο των επιχειρηματιών». Τόνισε ότι «το κύριο βάρος των επόμενων χρόνων πέφτει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», η οποία είναι το βασικό «εργαλείο» για την επίτευξη του στόχου, για τη «δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας». Αρκετές φορές συνέδεσε την επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας με τη στήριξη, που, όπως είπε, θα προσφέρει στους επιχειρηματίες. Μεταξύ των «βασικών δεσμεύσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που ανέλαβε ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αποφεύγοντας όμως να τους προσδιορίσει αριθμητικά, σταθερό φορολογικό σύστημα για μία τετραετία τουλάχιστον, μείωση προκαταβολής φόρων, επανίδρυση του κράτους, κ.ά.
Αμέσως μετά ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού της «Μόργκαν Στάνλεϊ», Στιβ Νιου Χάουζ, στον οποίο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «ανέπτυξε τους άξονες της νέας οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα μετά το 2004»...
Το Σαββατοκύριακο, όμως, κατά τη διάρκεια των ομιλιών του σε Πύργο και Τρίπολη, ο Κ. Καραμανλής φόρεσε τις φιλολαϊκές μάσκες, εμφανιζόμενος ως εγγυητής του εισοδήματος των αγροτών και της «αναβάθμισης της υπαίθρου». Παράλληλα, βέβαια, πυροδότησε την πόλωση και τα ψευτοδιλήμματα, χαρακτηρίζοντας τον Γ. Παπανδρέου «ανεύθυνο ξένο» απέναντι στο έργο της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ εμφανίστηκε ως καλύτερος γνώστης των προβλημάτων γιατί «εμείς δε θυμηθήκαμε τις τοπικές κοινωνίες μπροστά στην κάλπη».
Μιλώντας χτες το βράδυ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί «αντέξαμε στην επικοινωνιακή καταιγίδα» και τώρα η βάση του κόμματος έχει αναθαρρήσει, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι το μοναδικό κόμμα που κρύβει την πολιτική του, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η υπεροχή της ΝΔ οδήγησε την άρχουσα ομάδα στην ομολογία της αποτυχίας της. Ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να συμπεριφέρονται με ταπεινότητα και σεμνότητα και χωρίς ύβρεις κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει μια εικόνα ανανέωσης του κόμματος και στην κατεύθυνση αυτή ασκούνται πιέσεις στους «βαρόνους» για «εθελοντική» αποχώρηση. Ηδη χτες ο Π. Μολυβιάτης ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου, όπως ανέφερε, να τον διευκολύνει στους χειρισμούς του για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα των Μ. Εβερτ και Ι. Βαρβιτσιώτη, με τον πρώτο να εμφανίζεται πρόθυμος να πάρει μέρος στη «μάχη του σταυρού» στην Α΄ Αθηνών. Από την πλευρά του ο Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι τα περί βαρόνων δεν τον αφορούν αφού επί 35 χρόνια η εκλογή του στηρίζεται στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χτες (στον «Αλφα») ότι μελετά όλες τις παραμέτρους για το αν θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές και θα ανακοινώσει στο τέλος του μήνα τις αποφάσεις του. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «ο Σαμαράς αποκλείεται» να γυρίσει. Σήμερα το πρωί περνά την πόρτα της Ρηγίλλης ο Γ. Πέτσος, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να επισημοποιηθεί η επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου.
Με δήλωσή του, που δημοσιοποίησε την περασμένη Κυριακή, ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην εκλογική μάχη, σημείωσε τα εξής:
«Επειδή ορισμένοι κύκλοι άρχισαν να με εμπλέκουν στα διάφορα προεκλογικά τους σενάρια, αναγκάζομαι να διευκρινίσω
Πρώτον, ότι δεν προτίθεμαι να πολιτευτώ, και
Δεύτερον, ότι σκοπεύω να ψηφίσω Αριστερά. Βεβαίως θα ευχόμουν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων της για ενιαία κάθοδο στις εκλογές. Ομως κι αν αυτό καταστεί αδύνατο, πιστεύω ότι η Αριστερά ανεξαρτήτως κομμάτων, θα πρέπει να βρεθεί ενισχυμένη στην προσεχή Βουλή για το καλό της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και κυρίως των συμφερόντων των εργαζομένων.
Εξάλλου τα πρόσφατα διεθνή γεγονότα με τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αναγάγει τα προβλήματα της Εξάρτησης και της Ειρήνης σε κύρια προβλήματα των Λαών. Γεγονός που αποδεικνύουν οι πρωτοφανείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις χώρες του κόσμου όπως και στη δική μας. Και όμως, τα προβλήματα αυτά, τα τόσο καίρια και ζωτικά για το λαό μας, αποκρύπτονται επιμελώς από εκείνους που έχουν συμφέρον να τα αποκρύψουν.
Και καλά κάνουν, γιατί η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να υψώσει αντίθετη γνώμη είναι η Αριστερά. Η Αριστερά που με μια ενιαία μάλιστα παρουσία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης σε όσους θα ήθελαν να προσυπογράψουν με την ψήφο τους αυτή την αντίθεση.
Πιστεύω ακόμα ότι σ' αυτή τη στιγμή των τεχνητών πολώσεων μέσω της εικόνας και των κατευθυνομένων δημοσιευμάτων, τυχόν ενιαία παρουσία των κομμάτων της Αριστεράς θα έδινε βήμα και φωνή σε δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους ορφανούς που ασφυκτιούν μπροστά σε εκλογικές πρακτικές που τους υποβιβάζουν, τους απωθούν και τους προσβάλλουν.
Τέλος, λυπάμαι ειλικρινά για όσους δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι στις προσεχείς εκλογές δε διακυβεύεται μόνο η ποσοτική παρουσία της Αριστεράς στη Βουλή αλλά ελλοχεύει η ίδια απαξίωση των ιδανικών της».
Το συντηρητικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το κόμμα της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο πρόεδρός του Στέλιος Παπαθεμελής μιλώντας την Κυριακή σε πολιτική συγκέντρωση στο «Βελίδειο» Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρόντος και εκπροσώπου της Εκκλησίας που βρέθηκε εκεί... για να ευλογήσει την εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Με σημαία του το «Μακεδονικό» και το αίτημα να μην απαλειφθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους. Κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αποκαλύψουν πριν από τις εκλογές τις προθέσεις τους για τα παραπάνω «ανοιχτά» θέματα. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε πως είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις της στο πλαίσιο του εξευρωπαϊσμού της. Μάλιστα τόνισε πως απαιτείται «διασφάλιση της Θράκης ώστε να μην αποτελεί, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, ζήτημα συνδιοίκησης».
Χρησιμοποιώντας τη φράση του Α. Λίνκολν «χωρίς τη βοήθεια του θεού δε θα πετύχουμε. Εχοντας τη βοήθεια του θεού είναι αδύνατον να αποτύχουμε» αλλά και με αναφορές στους μακεδονομάχους, το δημογραφικό πρόβλημα και τον κίνδυνο «να γίνουμε μειονότητα στη χώρα μας», ο Στ. Παπαθεμελής προσδιόρισε ουσιαστικά το συντηρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, και οριοθέτησε τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται.
Κυρίως όμως ξεκαθάρισε πως καμία διάθεση δεν έχει να αναδείξει τις αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά, αφού δεν αμφισβήτησε το πολιτικό - οικονομικό σύστημα, τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει ο Στέλιος Παπαθεμελής τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει ενόψει των εκλογών.
Με θέμα τη «χάραξη της προεκλογικής τακτικής», συνεδριάζει αύριο το βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Μια συνεδρίαση που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι προσπάθειες από το ΔΗΚΚΙ προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στ. Παπαθεμελή. Βέβαια την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι συγκεκριμένες διεργασίες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, με παρέμβασή του στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» της ΝΕΤ και με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Μπανιά, εκ μέρους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι «κάλεσε το ΔΗΚΚΙ για συνεργασία», δήλωσε: «Τα όσα λέγονται είναι ανακρίβειες» και συμπλήρωσε ότι «ποτέ ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δε ζήτησε από ο ΔΗΚΚΙ συνεργασία». Στη συνέχεια έκανε πάλι πρόταση στο ΚΚΕ και στο ΣΥΝ καλώντας «σε συνεργασία - εδώ και τώρα - για τη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου».