ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στη «Σιδερένια λαβή» της αντίστασης

Από τις ποικίλες διαδηλώσεις των Ιρακινών ενάντια στην κατοχή

Associated Press

Από τις ποικίλες διαδηλώσεις των Ιρακινών ενάντια στην κατοχή
Οι φοιτητές και οι μαθητές τη σιγοψιθυρίζουν όταν συναντούν τα κατοχικά στρατεύματα στους δρόμους της Βαγδάτης και των άλλων πόλεων. Οι περαστικοί όταν περνούν τα στρατιωτικά οχήματα των κατακτητών, όπως και οι οδηγοί των ταξί... Οολούτζ. Μία αρχαία λέξη προερχόμενη από την αραβική λογοτεχνία, που μπορεί να σημαίνει ανάλογα τη χρήση της, γουρούνια της ερήμου, ξένους άπιστους, γαϊδούρια, σταυροφόρους, αιμοσταγή και κερασφόρα πλάσματα. Και ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά την ετυμολογία ή την προέλευση της λέξης όλοι οι Ιρακινοί φαίνεται να συμφωνούν στο μοντέρνο ορισμό της: «Είναι ο αμερικανικός στρατός», σύμφωνα με τη Μαρία Χασάν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης.

Φυσικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κλείνουν τα ώτα και εμμένουν ότι πίσω από την ιρακινή αντίσταση δεν είναι ο λαός του Ιράκ αλλά η «Αλ Κάιντα» ή οι Τσετσένοι αυτονομιστές, ή και οι δύο μαζί. Γιατί όχι; Η θεωρία αυτή είναι «χρήσιμη» σε πολλά επίπεδα, όπως για την καταστολή εντός του Ιράκ, αλλά και τη συνέχιση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Παγκοσμίως.

Ομως εντός του Ιράκ είτε το θέλουν είτε όχι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα λαό, οργισμένο και ουκ ολίγες φορές εξεγερμένο. Ενδεικτικό είναι ότι η διαδήλωση διαμαρτυρίας των ιρακινών αστυνομικών ανήμερα της 83ης επετείου ίδρυσης του ιρακινού στρατού, εξελίχθηκε πολύ γοργά σε επεισόδια. Σύμφωνα με το «Al Jazeera», συγκέντρωση εκατοντάδων απλήρωτων επί πολλούς μήνες Ιρακινών αστυνομικών, για την ακρίβεια από το Σεπτέμβρη, μπροστά στην τράπεζα «Rafidain» ήταν επεισοδιακή όταν παρέμβηκαν «πυροσβεστικά» οι κατοχικές δυνάμεις με αποτέλεσμα ένας 40χρονος Ιρακινός νεκρός και άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες, από σφαίρες όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές στη Βασόρα.

Associated Press

Στο μεταξύ, δύο Γάλλοι πολίτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε επίθεση που δέχτηκαν κοντά στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε την Τρίτη το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Τα θύματα ήταν υπάλληλοι αμερικανικής εταιρίας η οποία εκτελεί εργασίες για την αποκατάσταση υποδομών στην περιοχή της Βαγδάτης. Τη Δευτέρα έκρηξη βόμβας κοντά σε αμερικανική φάλαγγα οχημάτων δυτικά της Βαγδάτης προκάλεσε τον τραυματισμό τριών στρατιωτών, ενώ ένας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε από σφαίρα που δέχτηκε εν ώρα περιπολίας βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Επιχείρηση «Σιδερένια λαβή»

Χτες, ένας αστυνομικός και ένας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων εναντίον φυλακίου ελέγχου δυτικά του Κιρκούκ.

Επίσης, ισχυρές εκρήξεις θορύβησαν τη Δευτέρα τη Βαγδάτη για να αποδειχθεί τελικώς ότι επρόκειτο για ελεγχόμενες εκρήξεις στο πλαίσιο συμμαχικής επιχείρησης κάμψης της αντίστασης. Νωρίτερα, συνολικά τέσσερις στρατιώτες είχαν τραυματιστεί σε επιθέσεις. Οπως επισημαίνει το «Reuters», τις τελευταίες μέρες οι άνδρες της 1ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων που διατηρεί τον έλεγχο της Βαγδάτης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με όλμους σε αραιοκατοικημένες περιοχές νοτιοδυτικά της πόλης στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την εξόντωση των ανταρτών «Σιδερένια Λαβή».

Τέλος, αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποίησε με τη σειρά του και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε προκειμένου να συναντήσει τα ολλανδικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην επαρχία αλ Μουτχάνα στο νότιο Ιράκ. Περίπου 1.100 Ολλανδοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί, ενώ τον περασμένο μήνα το ολλανδικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την παράταση της θητείας τους για άλλους έξι μήνες, μέχρι τον Ιούλη του 2004.

Τη χορήγηση αμνηστίας σε εκατοντάδες κρατουμένους στο Ιράκ και τον τετραπλασιασμό των απαιτούμενων κονδυλίων για τη συγκρότηση των νέων κυβερνητικών δομών, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεταφορά της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς, τον Ιούνη. Αξιωματούχοι στη Βαγδάτη ανέφεραν ότι θα απελευθερωθούν περισσότεροι από 509 κρατούμενοι σε μία συμβολική κίνηση συμφιλίωσης. όπως τόνισε ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Περίπου 9.000 Ιρακινοί που υπηρετούσαν στις δυνάμεις Ασφαλείας και το Στρατό, επί Σαντάμ Χουσεΐν, κρατούνται από τις κατοχικές δυνάμεις.

Αναδόμηση...

Πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι εξετάζεται η αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας στο Ιράκ με την ανάθεση σε έναν στρατηγό της επίβλεψης των θεμάτων ασφαλείας πριν την ανάθεση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διοριστεί ένας στρατηγός για τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, όσο η χώρα θα προετοιμάζεται για τη μετάβαση στην αυτοδιακυβέρνηση, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απάντησε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που συζητά ο ίδιος με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ρίτσαρντ Μάγιερς. «Ενδέχεται να αποφασίσουμε να προβούμε σε αναδιοργάνωση και σε έναν διαμοιρασμό των ευθυνών ανάμεσα στη CENTCOM, την πρεσβεία, ένα είδος γραφείου στρατιωτικής συνεργασίας και ενός προσώπου» τόνισε ο Ράμσφελντ κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε τον τετραπλασιασμό των κονδυλίων για τα προγράμματα συγκρότησης της νέας κυβέρνησης του Ιράκ, του σχηματισμού νέων κομμάτων και την προετοιμασία των εκλογών, που θα ανέλθουν σε 458 εκατ. δολάρια.

Εντούτοις, περίπου 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ που επρόκειτο είτε να επιστρέψουν σύντομα στις ΗΠΑ είτε να αποστρατευτούν, θα παραμείνουν σε υπηρεσία για ακόμα τρεις μήνες, σύμφωνα με απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ αυτή τη βδομάδα. Οπως αναφέρει το BBC, το μέτρο θα εφαρμοστεί επίσης σε στρατιώτες που βρίσκονται στο Κουβέιτ και το Αφγανιστάν και οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν στις μονάδες τους έως ότου αυτές επιστρέψουν στη βάση τους. Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει 10.000 δολάρια σε άνδρες και γυναίκες των οποίων οι όροι στράτευσης έχουν ήδη λήξει προκειμένου να παραμείνουν στην ενεργό δράση για ακόμα τρία χρόνια, σύμφωνα με το «Reuters». Παράλληλα, την παραμονή των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ «πιθανότατα έως το 2007» προανήγγειλε ο Αγγλος υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος μιλώντας στο BBC ξεκαθάρισε ότι η παρουσία των Βρετανών αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για τη χώρα του Περσικού Κόλπου.

Τουρκο-συριακές «παραινέσεις»...

Στην Αγκυρα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, και μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Νετζντέτ Αχμέντ Σεζέρ, υπήρξε κοινή «προειδοποίηση» προς τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, να μην επιδιώξουν «αυτονομία». Η κοινή αυτή αντίδραση αφορά τις δηλώσεις των Μπαρζάνι και Ταλαμπάνι, οι οποίοι επανέλαβαν από κοινού - την Τρίτη - ότι «έχουν δεσμευτεί στην επιδίωξη της δημιουργίας ενός ομόσπονδου Ιράκ», αλλά και τη δήλωση του Κόλιν Πάουελ, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ότι «δε θα εμποδιζόταν» κάτι τέτοιο από πλευράς Ουάσιγκτον, αλλά το ζήτημα «θα πρέπει να το λύσουν οι Ιρακινοί». Οι Ασαντ και Σεζέρ επέμειναν στο ότι «η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ... και η ενότητα των Ιρακινών πρέπει να διαφυλαχτούν». Οπως τόνιζαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δύο χώρες συμφωνούν - όπως και το Ιράν - σε αυτήν την προσέγγιση λόγω του φόβου ότι η κουρδική αυτονομία στο Ιράκ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ξέσπασμα κρίσεων και σε αυτές, που έχουν κουρδικές μειονότητες.

Η Συρία εξακολουθεί πάντως - παρά την αποπειρούμενη «προσέγγιση» με την Τουρκία και τα «ανοίγματα» προς το Ισραήλ - να βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ που μαζί με τη Βρετανία κάλεσαν χτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Λονδίνου και Ουάσιγκτον, να «απεμπολήσει το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει», είτε το Ισραήλ διατηρήσει τα δικά του πυρηνικά είτε όχι. «Δεν υπάρχει θέμα αν θα υπάρξει ελεύθερη από πυρηνικά Μέση Ανατολή», εξήγησε βρετανική κυβερνητική πηγή αφού «το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος του οποίου απειλείται η ύπαρξη» (!). Η αμερικανοβρετανική θέση είναι, κατά τα φαινόμενα, ότι τα μόνα «καλά» πυρηνικά είναι τα πυρηνικά του Σαρόν...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Ειρηνευτικές» υποσχέσεις, αιματηρή πραγματικότητα

Την καταστροφή και το θάνατο συνεχίζει να σπέρνει ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Την καταστροφή και το θάνατο συνεχίζει να σπέρνει ο ισραηλινός στρατός
ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΤΡΙΠΟΛΗ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ και ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενώ στα διεθνή πρακτορεία κυριαρχούσε η «υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν να καταστρέψει 60 παράνομους εποικισμούς», ως ...απόδειξη των ειρηνικών του προθέσεων (αν ακόμα και οι ΗΠΑ καλούσαν για την καταστροφή κάπου 100 εποικισμούς, μια διακοσμητική κίνηση, που αφορά μόνο μέρος της κατάκτησης...), τα φονικά στα Κατεχόμενα συνεχίζονταν. Σε χτεσινές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στα προσφυγικά της Τουλκάρεμ και στην πόλη Νάμπλους, τρεις άνδρες, ένα μέλος της Χαμάς, ένα μέλος της Φατάχ και ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, ενώ άλλοι τουλάχιστον 24 συνελήφθησαν. Ο Σάεμπ Ερεκάτ, ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, χαρακτήρισε τα νέα φονικά απόδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης του Ισραήλ, να «καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία»: «Η Ισραηλινή επιθετικότητα, ειδικά η πολιτική των δολοφονιών και των εισβολών που ακολουθεί, αποτελεί μέρος σχεδίου της κυβέρνησης Σαρόν, με στόχο να καταστραφεί οποιαδήποτε πιθανότητα εφαρμογής της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.

Παράλληλα, ισραηλινές πηγές χαρακτήριζαν το σχέδιο καταστροφής εποικισμών μάλλον ως «τμήμα του σχεδίου μονομερούς διαχωρισμού», παρά ουσιαστική παραχώρηση προς τους Παλαιστίνιους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Σαρόν κάνει κινήσεις με σημασία στη μεσανατολική σκακιέρα. Δύο χτεσινές ειδήσεις, αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνονταν, καταδεικνύουν την έντονη κινητικότητα σε δύο μέτωπα: Την «προσέγγιση» Ισραήλ - Λιβύης, που επιδίωκε ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Τρίπολη, και τη φημολογούμενη «συμφωνία» Ισραήλ -Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γκάρντιαν, για την παροχή ύδατος από την τελευταία στο Ισραήλ. Η υπογραφή συμφωνίας διαψεύστηκε από την Αγκυρα, όχι όμως η πρόθεση σύναψής της. Ομοίως, οι επαφές διαψεύστηκαν από την Τρίπολη, όχι όμως πολύ πειστικά.

Κατά τα λοιπά, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ Σάαθ σε επίσκεψή του στο Βερολίνο κάλεσε την Ευρώπη «να ασκήσει πιέσεις» στην κυβέρνηση του Ισραήλ, για να σταματήσει η κατασκευή του «Τείχους του Αίσχους», και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός». Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα, αν και θα πρέπει να αναμένεται στη συνέχεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του Σάαθ - που περιλαμβάνει στάση και στο Δουβλίνο, που ανέλαβε την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία - αρκετή σχετική κενολογία.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η πολιτική επικαιρότητα «μοιράζεται» ανάμεσα στη σκανδαλολογία για το γιο του Σαρόν, Ομρι, που βάσει νέων κασετών που δόθηκαν στη δημοσιότητα εμπλέκεται στο «σκάνδαλο» πολιτικής χρηματοδότησης στο Λικούντ, και στην έγκριση, από την Κνέσετ, την Ισραηλινή Βουλή, του νέου ασφαλιστικού, που αυξάνει τα συνταξιοδοτικά όρια στα 67 χρόνια ηλικίας για τους άνδρες και στα 62 για τις γυναίκες...

Οι Βρετανοί κατακτητές στη Βασόρα διδάχτηκαν από τους σαδιστές της Μακρονήσου

Η καθημερινή εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ» του Βερολίνου (5 Γενάρη) αναφέρει ρεπορτάζ της αγγλικής «The Independent» της Κυριακής (4 Γενάρη) σύμφωνα με το οποίο οι Αγγλοι στρατιώτες (κατακτητές) στην πόλη Βασόρα εφαρμόζουν εναντίον συλληφθέντων Ιρακινών τις μεθόδους των σαδιστών της Μακρονήσου.

Ο δημοσιογράφος Robert Fisk γράφει συγκεκριμένα στην «The Independent»: Το Σεπτέμβρη (του 2003) μια ομάδα από οχτώ νέους κρατούμενους ποδοπατήθηκαν από ένστολους Αγγλους τόσο βάρβαρα, ώστε ο ένας απ' αυτούς, ο Baha Mousa, προϊστάμενος της ρεσεψιόν σε ξενοδοχείο της Βασόρα, να πεθάνει από τους τραυματισμούς.

Η «Γιούγκε Βελτ» συνεχίζει τις πληροφορίες της αγγλικής εφημερίδας: «Ενας ταγματάρχης που εργάζεται στο 33ο νοσοκομείο εκστρατείας επιβεβαίωσε στο μεταξύ ότι ένας από τους νέους (κρατούμενους) είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για θεραπεία. Εφερε τραύματα στο υπογάστριο, στο δεξιό τμήμα του θώρακα στο αριστερό μπράτσο και στον αριστερό γοφό. Ενας άλλος διασωθείς από την ομάδα των κρατουμένων ανέφερε ότι τον Baha Mousa οι στρατιώτες τον είχαν δέσει και του είχαν περάσει σακί πάνω από το κεφάλι. Σ' αυτή την κατάσταση συνέχιζαν να τον χτυπάνε και να τον ποδοπατάνε. Απελπισμένος ο Mousa φώναζε να του βγάλουν το σακί γιατί θα σκάψει. Αλλά οι σαδιστές συνέχισαν το έργο τους.

Ο βασανιζόμενος τελικά πέθανε και στην πιστοποίηση του θανάτου αναφέρεται σαν αιτία «θάνατος εξ ασφυξίας». Οταν η βάρβαρη πράξη έγινε γνωστή, συλλήφθηκαν σαν πρωταίτιοι δυο Αγγλοι στρατιώτες, αλλά στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Mousa ήταν πατέρας δυο μικρών παιδιών.


Θ. Β.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ