ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Eurokinissi

Με το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές και στη σκιά των σεναρίων διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ - τα οποία πυροδότησε με την ομιλία του ο Κ. Σημίτης - ψηφίστηκε χτες στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία ο αντιλαϊκός και ταξικός προϋπολογισμός του 2004.

Η αντιπαράθεση περί τη διαδοχή και τις εκλογές ήταν μακριά από τα προβλήματα του λαού, τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι ο συζητούμενος προϋπολογισμός επιταχύνει τις αρνητικές εξελίξεις για το λαό. Υπογράμμισε ότι αναδείχτηκε από τη συζήτηση μια τρικομματική λογική, η οποία αποδέχεται τη στρατηγική του κεφαλαίου και την ασυδοσία του και τόνισε ότι στις εκλογές πρέπει να εκφραστεί ένα μεγάλο «όχι» στις επιλογές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας και ένα «ναι» στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Οποιος, είπε, πατάει σε δύο βάρκες, δίνει χέρι βοήθειας στην κυρίαρχη πολιτική.

Στην πενταήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού παρενέβησαν όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ και ανά τομέα ανέδειξαν την αντιλαϊκότητά του και την ταξικότητά του.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην περιγραφή μιας εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με την οποία η χώρα από άκρου εις άκρον ευημερεί και προοδεύει. Ο Κ. Καραμανλής κινήθηκε σε προεκλογικούς ρυθμούς, λέγοντας ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος κινήθηκε στις γνωστές ευρωπαϊκές αυταπάτες περί της ΕΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που τον παράγουν

Αυτό που απαιτείται είναι στις εκλογές να ακουστεί ένα ΟΧΙ στις επιλογές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας και ένα ΝΑΙ στα συμφέροντα της εργατικής τάξης

Eurokinissi

Η φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις, εντάσσεται στον αγώνα δρόμου για τις επικείμενες εκλογές, τόνισε αρχίζοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Παρατήρησε όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή και ο ανταγωνισμός των κομμάτων πολύ λίγη σχέση έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα και το χτύπημα της αντιλαϊκής κυρίαρχης πολιτικής, που δεν είναι μόνο η κυβερνητική. Τέτοια αντιπαράθεση, είπε, είναι μακριά από την αγωνία και τα ερωτήματα του λαού.

Για εμάς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, κριτήριο για τον κάθε προϋπολογισμό είναι το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτόν. Και από το συζητούμενο προϋπολογισμό είναι καθαρό ότι κερδισμένη βγαίνει η πλουτοκρατία και χαμένοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, η νεολαία, οι γυναίκες, συνολικά δηλαδή τα λαϊκά στρώματα.

Κριτήριο επίσης, συνέχισε, είναι εάν γίνεται ανακατανομή εισοδήματος. Κάτι τέτοιο είναι φανερό ότι δε γίνεται αφού για να γίνει πρέπει να θιγούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού ανακατανομή εισοδήματος χωρίς να θίγεται κανένας δεν υπάρχει.

Τρικομματική συναίνεση στην ασυδοσία του κεφαλαίου

Στη συζήτηση που έγινε, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, υπήρξε μια τρικομματική λογική, άσχετα με το εάν ένα κόμμα είναι υπέρ ή κατά του προϋπολογισμού και ανεξάρτητα από το εάν κάποιος καταδικάζει τη φτώχεια και τις ανισότητες. Η τρικομματική αυτή λογική συνίσταται στην αποδοχή της στρατηγικής των τεσσάρων ελευθεριών του κεφαλαίου, δηλαδή της απελευθέρωσης της εργασίας, της κίνησης του κεφαλαίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν και το θεμέλιο της συνθήκης του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

Χωρίς να ισοπεδώνουμε τα πράγματα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΝ έκαναν κάποια κριτική για τον περιορισμό της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ο ΣΥΝ, είπε, κάνει λόγο για τη ρύθμιση της αγοράς, όμως κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο αφού τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα. Αυτά, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οδηγούν στην απενοχοποίηση του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δε γίνεται, τόνισε, να είσαι κατά του ΠΑΣΟΚ και υπέρ της ΕΕ, κατά της ΝΔ και υπέρ της ΕΕ. Η τρικομματική λογική, υπογράμμισε, παραγνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρυσή τομή ανάμεσα στις ελευθερίες του κεφαλαίου και τα λαϊκά συμφέροντα.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις κατακτήσεις που μπορεί να έχει το λαϊκό κίνημα τονίζοντας όμως ότι αυτές δεν μπορούν να κατοχυρωθούν εάν το λαϊκό κίνημα αποδέχεται τους όρους του συστήματος.

Οσα δάκρυα, τόνισε, και εάν χύνονται για τη φτώχεια, ακόμα και εάν είναι ειλικρινά, δε σημαίνει τίποτα εάν δε συνοδεύονται από την αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Για να στηριχτεί, είπε, η κυρίαρχη πολιτική ασκείται ιδεολογική τρομοκρατία, με τις απεργίες να βγαίνουν παράνομες, τους τρομονόμους, την καταστολή. Αυτή όμως ασκείται και με τις απόψεις που, στα συνθήματα ρήξης και προοπτικής άλλης πολιτικής, αντιτάσσουν ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους ισχυρούς και την παγκοσμιοποίηση, στρώνοντας έτσι το έδαφος για διεκδικήσεις διαχείρισης της φτώχειας.

Κρίνουμε με βάση τις πολιτικές των κομμάτων και όχι τα πρόσωπα

Η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στα σενάρια περί διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι δεν είμαστε αδιάφοροι στη συζήτηση που γίνεται. Ξέρουμε, είπε, ότι γίνονται παρεμβάσεις πυροσβεστικές κατά του λαϊκού κινήματος αλλά και στα κόμματα από πάνω, από μέσα και από έξω. Δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε, ότι η ΕΕ προωθεί τη δημιουργία «Ευρωπαϊκών Κομμάτων» προκειμένου η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων να έχει αντιστοίχιση και στο πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση είπε, θύμα αυτών των προτάσεων θα είναι ο λαός και γι' αυτό εμείς δεν κρίνουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από τις διάφορες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό τους. Δεν τους ρίχνουμε το γάντι για να μας ξεκαθαρίσουν τα εσωτερικά τους αφού γνώμονάς μας είναι η πολιτική που ακολουθούν και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή του λαού.

Στόχος, είπε, του προϋπολογισμού είναι, όπως ομολογείται, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της ΕΕ. Ομως το κυνήγι αυτό προϋποθέτει τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τους μισθούς λιτότητας αλλά και ως έσχατο μέσο τις στρατιωτικές επεμβάσεις.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι κριτήριο για μια φιλολαϊκή πολιτική είναι να γίνει παραδεκτό ότι ο πλούτος παράγεται από την κοινωνική εργασία και τον παράγουν οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό, είπε, στόχος μας είναι η κατοχή και ο έλεγχος των μέσων παραγωγής από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού είπε ότι αυτό προωθεί την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου αφού διατίθεται κυρίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα διευρωπαϊκά δίκτυα που ενδιαφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο. Αντίθετα η αντισεισμική θωράκιση, η ανάπλαση ολόκληρων περιοχών αλλά και η παιδεία, η υγεία, η υγιεινή στους τόπους δουλιάς, δεν είναι καθόλου στις προτεραιότητές του αλλά και όσα κεφάλαια διατίθενται εκεί, ωφελούν και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο μέσω των διάφορων προμηθειών.

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική, είπε ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των φόρων του κεφαλαίου και αντίστοιχα αύξησή τους για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι ο κόσμος στις λαϊκές αγορές όταν ρωτιέται για την ακρίβεια, απαντάει ότι οι τιμές μπορεί να είναι προσιτές αλλά το διαθέσιμο εισόδημά του είναι τόσο που δε φτάνει για τις απαραίτητες αγορές.

Γιατί το ΚΚΕ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις 1.200 απολύσεις που γίνονται στο Δήμο των Α. Λιοσίων, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν πιλότο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε όλη τη χώρα. Στάθηκε επίσης στην εξαπάτηση των κατοίκων που έδωσαν τα δάνειά τους στους δήμους προκειμένου μετά το σεισμό να χτιστούν σπίτια αλλά σήμερα βρίσκονται στο δρόμο. Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να κόψει το λαιμό της και να δώσει σπίτια στους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε και στις απολυμένες της Σίσσερ - Πάλκο καταγγέλλοντας ότι τα υπόλοιπα κόμματα τις αποκοίμιζαν υποσχόμενα λύση στο πρόβλημά τους μέσω των διάφορων σεμιναρίων κατάρτισης.

Εμείς, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παίρνουμε υπόψη μας τις σύγχρονες πραγματικές λαϊκές ανάγκες, την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και γι' αυτό προτείνουμε ως κατώτερο μισθό τα 1.100 ευρώ. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αίτημα αφού οι εργαζόμενοι ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την κατοικία, την υγεία και την παιδεία που κατά τα άλλα είναι δωρεάν.

Καταψηφίζουμε, κατέληξε, τον προϋπολογισμό γιατί επιταχύνει την αρνητική πορεία του λαού. Αυτόν τον προϋπολογισμό, είπε, μπορούν να τον εφαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και όσοι ορκίζονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου και στην προώθηση των ελευθεριών του. Στις εκλογές, τόνισε, μπορεί να γίνει ανακατανομή της εκλογικής πίτας αλλά αυτό που απαιτείται είναι να ακουστεί ένα ΟΧΙ στις επιλογές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας και ένα ΝΑΙ στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Οποιος πατάει σε δύο βάρκες δίνει χέρι βοήθειας στην κυρίαρχη πολιτική.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εμμονή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Eurokinissi

Τη «ρευστότητα» της κατάστασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα όμως με την εμμονή του στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του, απεικόνισε χτες η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Κώστας Σημίτης, με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει, γιατί δικό μας κριτήριο είναι το τι απαιτείται, για να συνεχίσουμε αυτό το έργο που μας οδήγησε στην ισχυρή Ελλάδα», ενώ παράλληλα έδωσε τροφή στα σενάρια διαδοχολογίας, με τη φράση του περί διαμόρφωσης των εξελίξεων «την ώρα που πρέπει και τη στιγμή που πρέπει».

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, με το επιχείρημα της απόκρυψης του προγράμματός της. «Δε μας έχετε πει πού θα βρείτε τα χρήματα αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις εξαγγελίες που είχε κάνει νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας την παραίνεση να «μη λέτε έτσι αριθμούς στο βρόντο, χωρίς ευθύνη». Επισήμανε ότι η ΝΔ «θέλει πρόωρες εκλογές, για να συγκαλύψει την προγραμματική της ένδεια. Να μη βρεθεί στη θέση να εξηγήσει πώς θα επιτύχει ένα στόχο αύξησης του ακαθάριστου προϊόντος 5,5%», καθώς και «για να μη δεσμευτεί σε τίποτε και να υποσχεθεί τα πάντα στον καθένα». Υποστήριξε ότι «πρεσβεύει μόνο τη θέληση της αντιπολίτευσης να ασκήσει την εξουσία», υποστηρίζοντας πως «πυροτεχνήματα και πόζες επίδοξων σωτήρων δεν αποτελούν πρόγραμμα». Παράλληλα, έκανε λόγο για «ηγεσία με παραληρήματα αρνητισμού». Επίσης, κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «κρατά μαζί της όσα η Ελλάδα έχει κρατήσει στο παρελθόν», ότι το δίλημμα του ψηφοφόρου θα είναι ανάμεσα σε μια «παράταξη που υπόσχεται γενικότητες και αοριστολογίες και από την άλλη μια παράταξη που εργάστηκε για την πρόοδο του τόπου», υποστηρίζοντας πως «εμάς μας ξέρουν οι Ελληνες, κι επειδή μας ξέρουν θα μας ξαναψηφίσουν».

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψε και η ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Οπως επισήμανε ο Κώστας Σημίτης, στόχος είναι «να μειωθεί η ανεργία μέχρι το 2008, να προσφέρουμε ευκαιρίες στους νέους και τις νέες» και «οι μέσες αποδοχές να αυξηθούν στο 90% του μέσου όρου της ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόσθεσε, επίσης, πως «η πολιτική μας είναι να εμβαθύνουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να ενισχύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών απέναντι στο αύριο». Επίσης, ανέφερε ότι «θα κατασκευάσουμε 800 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων», στοχεύοντας «να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των αναγκών που υπάρχουν στο χώρο της υγείας», καθώς και στο «να επιταχύνουμε τις αλλαγές στην εκπαίδευση».

«Η Ελλάδα δεν ανήκει σε κανέναν άλλο παρά σε όλους του Ελληνες», «η Ελλάδα δεν ανήκει στα τζάκια και το μεγάλο κεφάλαιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη «να προχωρήσουμε σταθερά με κανόνες, με πρόγραμμα, με στόχους, όπως το κάναμε τα χρόνια που πέρασαν».

Οσον αφορά στην οικονομική πολιτική, επισήμανε ότι «οι επενδύσεις θα συνεχίσουν αμείωτες, λόγω της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής μας», αφού «οι επενδύσεις δεν είναι μόνο τα ολυμπιακά έργα, είναι κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις και θα συνεχίζονται και μετά τους Ολυμπιακούς» και με «παραγωγικές επενδύσεις στις περιφέρειες».

Ο Κώστας Σημίτης πρόσθεσε, παράλληλα, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η «επιτάχυνση της σύγκλισης, αλλά και η σύγκλιση στο εσωτερικό της χώρας», με παράλληλα στόχευση στο να γίνει «η Ελλάδα οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής ευρώπης», αφού «οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι στα Βαλκάνια εκείνες που πρωτοστατούν στις εξελίξεις». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», όπου «θα πάρουμε περισσότερους πόρους». Κατέληξε λέγοντας πως «σήμερα, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, η οικονομία λειτουργεί με απελευθερωμένους όλους σχεδόν τους τομείς της», ενώ «έχουν απελευθερωθεί δυνάμεις και αυτό είναι το σημαντικό».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κουβέντα για την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής

Eurokinissi

Με τη φράση «αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης των χαμένων ευκαιριών» ξεκίνησε χτες την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, δίνοντας εξαρχής το στίγμα της δικομματικής αντιπαράθεσης προεκλογικού χαρακτήρα, παρέχοντας όμως συναίνεση στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Συνέχισε, λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι «φεύγετε και αφήνετε πίσω σας χρέη, ακρίβεια και αβεβαιότητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό», ενώ εστίασε την παρέμβασή του σε κατηγορίες περί διαφθοράς. Για τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η χώρα «πελαγοδρομεί υπό το βάρος των εσωκομματικών συγκρούσεων», μιλώντας για «ιδιότυπη ακυβερνησία» και «αβεβαιότητα σε βάρος του τόπου».

Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, αλλά και παρανομίες όσον αφορά τόσο στον προϋπολογισμό του 2004 όσο και τον προηγούμενο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ουδέποτε υπήρξε πλεονασματικός προϋπολογισμός», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αδυνατεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του 2003». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα του «ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που τον Σεπτέμβρη δήλωνε ότι μοιράζει πλεονάσματα, τον Οκτώβρη ομολογούσε διπλά βιβλία και το Δεκέμβρη έπαιρνε δάνειο - μαμούθ, για να εξοφλήσει χρέη». Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «παραβιάζετε κάθε έννοια νομιμότητας και κάθε έννοιας ηθικής τάξης» μιλώντας για «κρυφές μεθοδεύσεις, κρυφούς λογαριασμούς», φαινόμενο - όπως είπε - «αδιανόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία», ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνοντας πως «το έλλειμμα στο πρώτο 10μηνο ανήλθε σε 7 χιλιάδες 200 ευρώ, αυξημένο κατά 150%». Πάντως, δίνοντας το «στίγμα» της συναίνεσης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές που υλοποιεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως «αναγνωρίζουμε τα θετικά», δηλώνοντας «ότι αυξάνεται το ΑΕΠ».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στο θέμα της διαφθοράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σωρεία τέτοιων φαινομένων, λέγοντας πως για τη ΝΔ «άμεση προτεραιότητα η θεσμική θωράκιση της πολιτείας», τονίζοντας πως «ενισχύουμε τις ανεξάρτητες αρχές και καθιερώνουμε νέες». Οσον αφορά στο δημόσιο τομέα μίλησε για «σταμάτημα της σπατάλης και της παρακμής», αποκαλώντας την κυβέρνηση «εκφραστή συμφερόντων». Παράλληλα, για το θέμα των δημόσιων εσόδων ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «ο δρόμος για την εξοικονόμηση των πόρων βρίσκεται σε μια νέα διακυβέρνηση με αρχές και αξίες», προτείνοντας «ενιαίο πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις» και προμήθειες των Ενοπλων Δυνάμεων «με διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς διαγωνισμούς». Οσον αφορά στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι «τίποτε δε θα διαταράξει την προετοιμασία» υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ θα επιδιώξει την «κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας των αγώνων, ώστε να είναι καλύτερη η καθημερινότητα του πολίτη».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Με το όραμα - αυταπάτη της καλύτερης ΕΕ

Στη λογική της αντιπαράθεσης με τα διαχειριστικά και όχι τα πολιτικά στοιχεία του προϋπολογισμού κινήθηκε η χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ. Παράλληλα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει σαφή απάντηση στα σενάρια διαδοχολογίας στο ΠΑΣΟΚ και να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται «να δραπετεύσει πριν από τις εκλογές και να μη δώσει στο λαό τη δυνατότητα να τον κρίνει». Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε πως «η δημιουργική λογιστική, τα διπλά βιβλία και τα διπλά ταμεία χρησιμοποιούνται ως τεχνοκρατική και κυβερνητική ευρεσιτεχνία παράλληλης, αδιαφανούς κι ανεξέλεγκτης δημοσιονομικής διαχείρισης» προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πολιτική θέληση εξυγίανσης των κρατικών λογαριασμών για να μην προκύψουν συγκρούσεις και τριβές με δίκτυα πελατειακών σχέσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επανέφερε τις αυταπάτες περί αλλαγής του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού - όπως είπε - πρέπει να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «έχει ανάγκη από βαθιές μεταρρυθμίσεις σε μια κατεύθυνση εναλλακτική και ανταγωνιστική προς τα αποτυχημένα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού». Μάλιστα έκανε αναφορά σε «εναλλακτικές προτάσεις» με στόχο «μια Ευρώπη της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διεθνούς συνεργασίας». Επίσης, όπως επισήμανε αναφορικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, «χρειάζεται αύξηση τουλάχιστον 1% για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών δικτύων και άλλων υποδομών».

Με 156 ψήφους υπέρ και 143 ψήφους κατά, σε σύνολο 299 παρόντων βουλευτών, υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2004, μετά την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία, που ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ