ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
XANIA
Συνεχίζουν να προκαλούν Αμερικανοί στρατιώτες

Νέα θρασύτατη και προκλητική συμπεριφορά μεθυσμένου Αμερικανού στρατιώτη σε βάρος πενταμελούς οικογενείας, την Τετάρτη τα ξημερώματα, είχαμε στα Χανιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 22χρονο Αμερικανό στρατιώτη που υπηρετεί στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στο Μαράθι, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει την πόρτα του σπιτιού της οικογένειας του Αντώνη Στρατουδάκη, στην οδό Νεοζηλανδών Μαχητών, κοντά στη Χαλέπα, στα Χανιά.

Στο σπίτι εκείνη την ώρα βρίσκονταν το ανδρόγυνο και τα παιδιά τους (ηλικίας δεκατρία, επτά και δυόμισι μηνών). Ο Αντώνης Στρατουδάκης μόλις αντιλήφθηκε το θόρυβο έξω από το σπίτι σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει και τότε ήρθε αντιμέτωπος με το μεθυσμένο Αμερικανό, ο οποίος προσπαθούσε να παραβιάσει την μπαλκονόπορτα. Οταν τον ρώτησε τι ζητούσε ο Αμερικανός αντέδρασε με αποτέλεσμα να βρεθούν στα χέρια. Στο μεταξύ η σύζυγός του ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία και συνέλαβε το νεαρό στρατιώτη λίγη ώρα αργότερα.

Ο Αντώνης Στρατουδάκης κατέθεσε μήνυση εναντίον του Αμερικανού στρατιώτη, ο οποίος νωρίτερα είχε παρατηρηθεί από αστυνομικούς να περπατάει μεθυσμένος στην πλατεία της Αγοράς στο κέντρο της πόλης.

Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σχετικών επεισοδίων που προκάλεσαν Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση της Σούδας. Ταυτόχρονα, τα γεγονότα αυτά είναι συνέπεια και αποκαλύπτουν τη δουλοπρεπή και υποτακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ανέχεται, ουσιαστικά, τέτοιες προκλητικές και βάρβαρες συμπεριφορές. Ενώ έχει εξασφαλίσει στους Αμερικανούς εγκληματίες το ατιμώρητο, ουσιαστικά, με την ετεροδικία της υποτέλειας που υπέγραψε. Ετσι, ο Χανιώτικος λαός είναι αναγκασμένος, σχεδόν καθημερινά, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και την επικίνδυνη συμπεριφορά των Αμερικανών που συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι. Οι Αμερικανοί στρατιώτες τριγυρνούν ανενόχλητοι και μεθυσμένοι στην πόλη, δέρνοντας ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά, βρίζοντας και μπουκάροντας στα σπίτια τους...

Υπογράφτηκε η συμφωνία για τους αεροδιαδρόμους

Υπογράφτηκε χτες το απόγευμα στο Παρίσι, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτη, η τεχνική συμφωνία (Letter of Agreement) μεταξύ των αρμοδίων αρχών Ελλάδας και Τουρκίας, σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τους διεθνείς αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο. Η συμφωνία αυτή είναι στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού για τις αερομεταφορές, του ICAO.

«Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες τεχνικές ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούσαν προϋπόθεση για να καταστούν επιχειρησιακά λειτουργικοί οι νέοι αεροδιάδρομοι, ως αποτέλεσμα της περιοχικής συμφωνίας του ICAO του περασμένου Σεπτεμβρίου». Οπως εκτιμά ο ίδιος «πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτικών πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου».

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ρυθμίσεις αυτές καταργούνται συγκεκριμένοι ελληνικοί αεροδιάδρομοι και κυρίως αυτός που διέρχεται από τη Λήμνο, που είχαν οριστεί σε χαμηλό ύψος, πράγμα που αποτελούσε εμπόδιο στην παράνομη είσοδο στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Οι νέοι αεροδιάδρομοι ορίζονται σε μεγαλύτερα ύψη, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο για τη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο ελληνικό FIR στο Αιγαίο.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Μεσογειακή» λιτο-δίαιτα

Πρόσφατα, όπως μου είπαν, πρόσφεραν σε σπίτι εθνικιστικο - θρησκευομένων... βυζαντινό καφέ, δηλαδή μεταβαπτισμένο ελληνικό, που σημαίνει αυτό που ξέραμε, παιδιά, ως τούρκικο.

Αλλωστε, ο παλιός αυτός καλός καφές που θέλει, εκτός των άλλων μαστοριά και ...χόβολη, έχει υποχωρήσει σταδιακά από τα φραπεδάκια, τον καπουτσίνο και τον «εσπρέσο» που ακολουθούν τη λίστα των ανατιμήσεων.

Εδώ και καιρό, όμως, κυκλοφορεί και η «μεσογειακή» κουζίνα που χαρακτηρίζεται ως υγιεινή και περίπου, κατά τα προηγούμενα του καφέ, ως βυζαντινή, ελληνική, σμυρναίικη, πολίτικη. Αυτή, λοιπόν, η κουζίνα, η μεσογειακή, έχει έντονα ανατολίτικη και τουρκική επίδραση, αρχίζοντας από το ιμάμ μπαϊλντί, τα τσιγαριστά φαγητά, τις παστουρμαδόπιτες της μόδας, τα «κεμπάπια», τους ντολμάδες «παντός περιτυλίγματος», και δεκάδες άλλα φαγητά νόστιμα, μεν, αλλά που μεταβαπτίζονται «μεσογειακή κουζίνα» που εκτός από το λάδι, στη θέση του βούτυρου, έκαναν τον ιμάμη να «μπαϊλντίσει».

Παράλληλα, όμως με τις «κουζίνες» και τα εκλογικά μαγειρεία, εξελίσσονται και οι συζητήσεις των ημερών, όπου όλοι, υποκαθιστώντας τους ειδικούς, μιλάνε για τις τιμές των τριών ειδών χοληστερίνης, των λιπιδίων και των σχέσεών τους με την αθηροσκλήρωση και τις επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η «πλεμπάγια», όμως, διαπιστώνει ότι δεν έχει φόβο, γιατί το τραπέζι όλο και φτωχαίνει περισσότερο και επανέρχεται, από την ασκούμενη κυβερνητική οικονομική πολιτική λιτότητας το παλιό εκείνο σύνθημα για το «λιτοδίαιτον του Ελληνος». Ετσι, η μέριμνα της κυβέρνησης για την υγεία μας και κατά της... χοληστερίνης εκφράζεται με το σύνθημα που υποδεικνύει το «παιδί του λαού», που οργώνει τις αγορές, εφαρμόζοντας το «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκδηλώσεις για τα 35 χρόνια της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ για τα 35 χρόνια ζωής και δράσης της πρωτοπόρας νεολαιίστικης Οργάνωσης, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το αγωνιστικό κάλεσμα που προβάλλει σήμερα η ΚΝΕ στη νέα γενιά. Εκδηλώσεις προς τιμήν των 35χρονων της ΚΝΕ διοργανώνουν:

Σήμερα, Πέμπτη
  • Η Οργάνωση ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Λογιστικής, για την «ανταγωνιστικότητα»
  • Η Οργάνωση ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) της ΚΝΕ, στις 11 το πρωί, στη σχολή, με θέμα: «Η εκπαίδευση σήμερα»
  • Οι ΟΒ ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, μέσα στο ίδρυμα, στις 12.30 μ.μ. με θέμα: «Από την οικονομία του κέρδους στη λαϊκή οικονομία». Θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ
  • Η ΟΒ ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής (κτίριο Κατσίγρα) με θέμα: «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Δημόσια Υγεία - το παράδειγμα της σοσιαλιστικής Κούβας». Εισηγητές θα είναι οι: Νίκος Σκεντέρης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Μπένος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας πάει θέατρο και θα παρακολουθήσει το έργο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ (σε διασκευή Σωτήρη Πατατζή), που ανεβάζει ο θίασος του Θύμιου Καρακατσάνη στο θέατρο «Μπροντγουαίη»
Την Παρασκευή, 12/12
  • Τα Νομαρχιακά Συμβούλια Λάρισας και ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ πραγματοποιούν κεντρική εκδήλωση για τα 35χρονα της Οργάνωσης, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νικήτας Ούντριας, που ήταν γραμματέας Λάρισας της ΚΝΕ αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα και βιντεοπροβολή.
ΠΕΔΥΕ
«Παζάρι ειρήνης»

Ανοιξε τις πύλες του και λειτουργεί από τις 8 του Δεκέμβρη, το «Παζάρι Ειρήνης». Βρίσκεται στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56, και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 10 του Γενάρη του 2004. Οι φίλοι της ειρήνης μπορούν να το επισκέπτονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στους χώρους του παζαριού υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δώρα, όλα στη διάθεση των επισκεπτών που θα το τιμήσουν με την παρουσία τους.

Νέο ( «σοσιαλιστικό» αυτό) πολιτικό φόρουμ

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός πολιτικού φόρουμ των σοσιαλιστικών δυνάμεων ανέλαβαν περίπου εκατό πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, που στην πλειοψηφία τους είχαν διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ το 1981 και τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πρόθεσή τους, όπως αναφέρουν, είναι «η συνεύρεση όσου γίνεται μεγαλύτερου φάσματος δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου και η συλλειτουργία τους. Η λειτουργία ενός σοσιαλιστικού φόρουμ». Οπως δηλώνεται και μέσα από το κείμενο συζήτησης που κυκλοφόρησαν, θέλουν να συμβάλλουν στην «ανάδειξη μιας νέας συλλογικότητας στο σοσιαλιστικό χώρο. Να τον καταστήσουν βασική παράμετρο των εξελίξεων στην Αριστερά». Μάλιστα δηλώνουν πως δε θα υπάρξει ειδικότερη εμπλοκή στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο «εγκέφαλος» που συνέλαβε την ιδέα προώθησης αυτής της προσπάθειας βρίσκεται μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Ενίσχυση για τα θύματα πολιτικών διώξεων

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Απευθύνεται και πάλι στους πολίτες, ζητώντας τη συμπαράστασή τους για να ενισχύσουμε οικονομικά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ/μα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 129/498908-21.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ