ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Πλατιά σύσκεψη για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιεί σύσκεψη μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων με αφορμή την πρωτοβουλία της για τη διοργάνωση ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ από το Γενάρη μέχρι το Μάη του 2004, την Τρίτη 16/12 στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 24).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Συμβιβασμοί και σκληρά παζάρια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών άρχισε από την Παρασκευή την κρίσιμη συνεδρίαση επί του σχεδίου Ευρωσυντάγματος, με σκληρές αντιπαραθέσεις, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο μελλοντικό Συμβούλιο της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και, επομένως, τους μελλοντικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής σφραγίστηκε ήδη από την ομόφωνη απόφαση για ένταξη «του σχεδιασμού και των επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας» στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας τις αρχικές γαλλο - γερμανικές διακηρύξεις περί «αυτόνομου ευρωπαϊκού στρατηγείου». Η απόφαση, η οποία αποτελεί την επικύρωση των πρόσφατων, σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ, είναι η έκφραση ενός «συμβιβασμού», όπου πέφτει βαριά η σκιά των ΗΠΑ, οι οποίες διαμέσου της Βρετανίας, απέτρεψαν τους σχεδιασμούς περί «αυτόνομου στρατηγείου» και επέβαλαν σε μεγάλο βαθμό τις δικές τους θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, και κατά συνέπεια τα δικά τους σχέδια και συμφέροντα. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τις σχετικές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Βρετανού λόρδου Ρόμπερτσον «στο Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός πυρήνας σχεδιασμού και στην ΕΕ θα υπάρχει μια ομάδα αξιωματικών του ΝΑΤΟ». Μ' αυτό το «συμβιβασμό» δεν δημιουργείται «αυτόνομο» και «μόνιμο» «ευρωπαϊκό στρατηγείο», αλλά στην όποια περίπτωση μελλοντικών «ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», δηλαδή επεμβάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δημιουργείται, κατά περίπτωση, εκστρατευτικό σώμα, το οποίο θα καθοδηγείται από «εθνικά» Γενικά Επιτελεία, «ικανά να αναλάβουν πολυεθνικές επιχειρήσεις». Δηλαδή, το Γενικό Επιτελείο της Γαλλίας, που καθοδηγεί ήδη την πολυεθνική επιχείρηση στο Κονγκό, και της Βρετανίας, αφού η Γερμανία κωλύεται «συνταγματικά» για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Αβεβαιότητα για
το Ευρωσύνταγμα

Οσον αφορά στο Ευρωσύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται από το απόγευμα της Παρασκευής ως Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) με αποκλειστικό θέμα την άρση των επιφυλάξεων της Ισπανίας και της Πολωνίας στο ζήτημα των ρυθμίσεων για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο Συμβούλιο της μελλοντικής ΕΕ. Ο προεδρεύων της ΕΕ, Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι κατανάλωσε όλη την Παρασκευή σε διμερείς, ξεχωριστές συναντήσεις, αλλά κανείς στις Βρυξέλλες δεν έχει ακόμη δει την περιβόητη «συμβιβαστική» του πρόταση. Χτες το μεσημέρι, «διέρρευσε» η πληροφορία ότι διαφαίνεται δυνατότητα συμβιβασμού σε όλα, εκτός από το κρίσιμο ζήτημα των ψήφων, όπου η διαπραγμάτευση αναμενόταν σκληρή και αβέβαιη.

Παραχωρώντας ουσιαστικά την «ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια» στις ΗΠΑ, ενδεχόμενο μπλοκάρισμα στο Ευρωσύνταγμα θα αποτελούσε επιπλέον χτύπημα στον πάλαι ποτέ ηγεμονικό γαλλο-γερμανικό άξονα της ΕΕ, με σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της διευρυμένης Ευρώπης. Στις Βρυξέλλες έχει πέσει καταχνιά...

Πατριδογνωμόνιο
Η καλή γραβάτα

Πλησιάζουν Χριστούγεννα κι αν ζούσε ο πατέρας μου θα έψαχνα τώρα καμιά γραβάτα να του κάνω δώρο για τη γιορτή του, τη μόνη πολυτέλεια που δεχόταν ευχάριστα για να πηγαίνει στα δικαστήρια και να λέει στους συναδέλφους του «γούστο της κόρης μου». Τρυφερές αναμνήσεις, προσωπικές, που ανακατεμένες με τη ζοφερή πολιτική πραγματικότητα γίνονται εφιάλτης του μέλλοντός μας.

Φέτος, στα μύχια μου λέω πως ευτυχώς είναι νεκρός και δεν πρόκειται να αναστηθεί σύντομα... Γιατί, ο συνονόματός του εγγονός μεγαλώνει γρήγορα και θα είναι κιόλας 18άρης το 2013. Μέρες που είναι, μπορεί να τον έπαιρνε στα γόνατά του να του πει ιστορίες της Κατοχής, τα βάσανα των ναζιστικών στρατοπέδων που πέρασε, το φόβο να γυρνάς και να βρίσκεις τη μάνα σου μαυροντυμένη να κλαίει πάνω από κενοτάφιο και να μην πιστεύει πια στα θαύματα.

Θα πίκραινε, κάθε σύγχρονος εγγονός κάθε παππού όμως. Θα τον ακύρωνε με μια μικρή αναφορά στη σύγχρονη νεοταξίτικη ναζιστικού τύπου κοινωνία στην οποία ζει και θα ζει, αν δεν ανατραπεί. Γιατί, ο νέος Χρίστος θα έλεγε στον παλιό Χρίστο πως σήμερα - αύριο οι νέοι δεν πολεμάνε για πατρίδα κι ελευθερία, αλλά για τη μεγάλη «Χ» πολυεθνική εταιρία. Δεν υπηρετούν θητεία, αλλά συμβόλαιο προσωρινής εργασίας και γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από τα ναρκοπέδια, τα πτώματα, τα ισοπεδωμένα σπίτια, τις φυλακές και τις πετρελαιοπηγές του.

Θα 'πρεπε, λοιπόν, να τους ντύσω και τους δυο με τα καλά τους, με τις γραβάτες τους και τα ξεσκονισμένα παπούτσια και να πάνε στο Σύνταγμα (την πλατεία συμφερόντων της Ευρώπης σα να λέμε). Να δούνε το μνημείο του αυριανού - σημερινού Αγνωστου Στρατιώτη. «Υπέροχο μνημείο, Χρίστο παππού», να λέει ο μικρός. «Για κοίτα εκεί, γράφει τα παιδιά που δούλεψαν για τη Βόνταφον κι έπεσαν στη Φαλούτσα του Ιράκ. Και παραδίπλα, γράφει για την ομάδα των μισθοφόρων του Ακτωρα, της ΙΒΜ και του ΟΤΕ, τα παλικάρια της Ιντρακόμ και της Χαλιμπάρτον που θυσιάστηκαν για τις εταιρίες τους στο Κανταχάρ και την Υεμένη. Μεγάλη που έγινε η Ελλάδα μας! Σκορπίζει θύματα παντού. Αλλά έχει τόσες πολυεθνικές να υπηρετήσει όσες κι οι υπερδυνάμεις της Αγοράς...».

Και τα περιστέρια; Ισως στο σύντομο μέλλον να είναι ρομποτάκια, τερατάκια με μαγικές ικανότητες, να πετάνε γύρω από το «Μνημείο της Γνωστής ΑΕ» κι όχι πια του Ανώνυμου Στρατιώτη της Πατρίδας, χωρίς να κουτσουλάνε τα μνημεία της βαρβαρότητας. Στρατιωτικά περιστέρια στην υπηρεσία του βάνδαλου καπιταλισμού, ίσως φέροντα κάμερες για ν' αποκρυπτογραφούν τους τρομοκράτες, κρίνοντας από το τι χρώμα διάλεγαν να έχουν στις γραβάτες τους.

Σύντροφοι, αυτά τα προεκλογικά Χριστούγεννα, με τις αντιλαϊκές μάχες της αγοράς, του Ευρωσυντάγματος, της υπεράσπισης της Τέχνης του αυνανιζόμενου καρπουζιού και του υπέρ κερδών πεσόντος χρηματιστού, με τους κουραμπιέδες πασπαλισμένους στρυχνίνη, των λέξεων που έχασαν το νόημά τους, τα θεία βρέφη που γεννιούνται και μεγαλώνουν δε χρειάζονται αγάπη και πάθος για ζωή. Χρειάζονται χορηγό κι εταιρία νταβατσή που θα τα υπολογίσει στα αναλώσιμα του μέλλοντός της.

Ο πατέρας μου που γεύτηκε τους ναζί ευτυχώς δε ζει και δεν περιμένει την αθώα γραβάτα του, για να πνιγεί από τη δυσοσμία της παρακμής. Ομως, ίσως να χάνει κι εκείνα τα μικρά, ανθρώπινα θαύματα της ζωής. Γιατί ο εγγονός του, τις προάλλες, κάνει ασκήσεις ορθογραφίας. Του δίνω παραδείγματα γραφής εθνικότητας με κεφαλαίο γράμμα: Ελληνας, Αγγλος, Αμερικάνος. Στο τελευταίο παράδειγμα, απρόσμενα απαντά. «Μη μου λες Αμερικάνος, βρες άλλη λέξη. Εγώ είμαι κομμουνιστής». Συνειδητά ακαθοδήγητος, ετών οχτώμισι, σύγχρονος καταναλωτής, αλλά εν τέλει μια ελπίδα για την ανατροπή, πριν ο παππούς αναστηθεί με χορηγό την πολυεθνική...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Η Αλ. Παπαρήγα στου Ρέντη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία την ερχόμενη Τρίτη, στην περιοχή του Ρέντη.

Στις 5.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το απογευματινό ΤΕΕ του συγκροτήματος ΣΚΥΠ, όπου θα μιλήσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επίσης θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ρέντη του ΚΚΕ στο Δημαρχείο της πόλης (αίθουσα Ι. Καμπανέλλη).

ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Αύριο Δευτέρα στις 6:30 μμ, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69) πραγματοποιείται η εκδήλωση - συζήτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» με τίτλο «Ευρωσύνταγμα - Ευρωτρομονόμος, νέα πλήγματα στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών».

Εχουν προσκληθεί και θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ