ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πρωτοκαθεδρία στο χαράτσι

Πρώτη η χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στο 44% των συνολικών δαπανών, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ

Στην πρωτιά - σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης και να έχουν «φαρμακερή» συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες, οδήγησε η κυβέρνηση τους κατοίκους της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του Ινστιτούτου των βιομηχάνων. Οι προσεγγίσεις αυτές συμπίπτουν με άλλες προσεγγίσεις (π.χ. της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν την πολιτική υπόκλισης της κυβέρνησης στο κεφάλαιο και στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Τη μελέτη του ΙΟΒΕ εκπόνησε ο υπεύθυνος ερευνών του τμήματος Οικονομικών της Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και σύμφωνα με τα στοιχεία - φαίνονται στον Πίνακα που δημοσιεύουμε - οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας το 2001 ανήλθαν σε 5.395 εκατ. ευρώ και αποτέλεσαν το 44% των συνολικών δαπανών Υγείας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 26,3%. Οι συνολικές δαπάνες Υγείας ανήλθαν σε 12.262 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 9,4% του ΑΕΠ - εκ των οποίων το 4,2 αποτελούν οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής δαπάνης Υγείας σε τρέχουσες τιμές βαίνει συνεχώς μειούμενος - από 9,4% το 1996 σε 6,8% το 2001 - ενώ σε σταθερές τιμές παρουσιάζει άνοδο - από 0,3% το 1996 σε 3,9% το 2001.

«Φαρμακερή» συμμετοχή

Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη το 2001 ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 24,5% των συνολικών φαρμακευτικών δαπανών και το 7,8% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία. Οι συνολικές φαρμακευτικές δαπάνες ανέρχονται σε 1.715 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 14% των συνολικών δαπανών Υγείας (και το 1,3% του ΑΕΠ).

Ο Β. Κοντοζαμάνης, σε συνοδευτικό σημείωμα, υποστηρίζει ότι οι παλιότερες προσεγγίσεις πως οι ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες αποτελούν το 25-30% των συνολικών δαπανών Υγείας δεν ήταν σωστές, καθώς σ' αυτές συμπεριλαμβάνονταν και οι δαπάνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για φάρμακα και οι πωλήσεις φαρμάκων που αφορούν τις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» - δηλαδή φάρμακα που εισάγονται και επανεξάγονται σε άλλες χώρες.

Η επισήμανση αυτή, σε συνάρτηση με τα τρία ακόμα στοιχεία της μελέτης, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των φαρμακοβιομηχάνων για τις αυξήσεις των φαρμάκων που ζητούν από την κυβέρνηση.

  • Ο μέσος όρος της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης των εφτά χωρών της Ευρωζώνης είναι 35,4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ στην Ελλάδα είναι 24,5%.
  • Ο μέσος όρος της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστό επί των συνολικών δαπανών στην Ευρώπη είναι 17,5% - και στην Ελλάδα είναι 14%.
  • Η μέση δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό των συνολικών φαρμακευτικών δαπανών, στην Ευρώπη είναι 64,6% - ενώ στην Ελλάδα 75%.

Μ' άλλα λόγια οι φαρμακοβιομήχανοι θέλουν να πουν ότι «υπάρχουν τα περιθώρια» για να γίνουν οι αυξήσεις που ζητούν από την κυβέρνηση, ούτως ώστε να γίνουν εξισώσεις με τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να γίνουν οι αυξήσεις κι ας τους χάρισε στην κυριολεξία αστρονομικά κέρδη με την πολιτική της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΙΟΒΕ πέρυσι στη δημοσιότητα (11.12.2003) -χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης - με βάση τις ονομαστικές τιμές, είχαμε μια αύξηση των καθαρών κερδών 2.841,9% το 2001 σε σχέση με το 1997!

Οι δαπάνες των Ταμείων

Στην έκθεση σημειώνονται ακόμα τα εξής στοιχεία:

  • Η δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων - εκτός του ΟΠΑΔ - για Υγεία το 2000 αποτελούσε το 15,7% του συνόλου των δαπανών Υγείας.
  • Η δαπάνη για φάρμακα αποτελούσε το 36,7% του συνόλου των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και υπολογίζει ότι η δαπάνη για φάρμακα ήταν 5,8% του συνόλου των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως σημειώνει ο Β. Κοντοζαμάνης «το ποσοστό των δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο των δαπανών των ταμείων για Υγεία εμφανίζεται ψηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές περίθαλψης, λόγω της κρατικής επιχορήγησης των νοσοκομειακών ελλειμμάτων, η οποία μειώνει τη συμμετοχή των ταμείων στη νοσοκομειακή δαπάνη».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στο 4-6% των συνολικών εσόδων των νοσοκομείων, ενώ τα νοσήλια των Ταμείων αποτελούν το 75% των εσόδων των νοσοκομείων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Διεκδικούν το φιλέτο της υγείας

Μιλούν για ρυθμό αύξησης 20% των ασφαλίσεων υγείας και πάνε για εξαπλασιασμό κερδών από τις ασφάλειες ζωής

Τον εξαπλασιασμό του τζίρου τους από ασφάλειες ζωής και υγείας προσδοκούν οι ασφαλιστικές εταιρίες από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που οδηγούν στο ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης και στη σταδιακή απαξίωση της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό της η ICAP. Αντικείμενο της έρευνας ήταν οι τάσεις και προοπτικές για τον κλάδο των ασφαλειών ζωής και πραγματοποιήθηκε σε εργαζόμενους, κατόχους και μη συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων υγείας με πρώτο στόχο «τη διεύρυνση της διείσδυσης των ασφαλειών ζωής - υγείας».

Ο πρόεδρος της επιτροπής ασφαλίσεων ζωής της ΕΑΕΕ Μ. Μωυσής ανέφερε ότι η ελληνική αγορά ασφαλειών ζωής και υγείας έχει τζίρο 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο, οι ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν ότι υπάρχει δυνατότητα αυξηθεί (οι ασφαλίσεις υγείας εξακολουθούν να είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο κοινό και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά) μέχρι και σε 8,5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα του ενεργού πληθυσμού δηλώνουν ότι δε διαθέτουν κάποιο αντίστοιχο ασφαλιστικό πρόγραμμα. Προϋπόθεση, βεβαίως, για την επίτευξη των στόχων των εταιριών αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες, η ολοκλήρωση από την κυβέρνηση των μέτρων κατά της κοινωνικής ασφάλισης, παράλληλα η μείωση της φορολόγησης της ιδιωτικής ασφάλισης και, βεβαίως, η θεσμοθέτηση της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιριών στα επαγγελματικά ταμεία. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών «βασικός φορέας προόδου της αγοράς» για το 2003 εκτιμούν, είναι οι ομαδικές ασφαλίσεις και «κύριος λόγος γι' αυτό η σημαντική φορολογική ρύθμιση στο τέλος του 2002», όταν δηλαδή, αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για ομαδικές ασφαλίσεις για τους εργοδότες. «Οι ασφαλίσεις υγείας εξακολουθούν να είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο κοινό και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά», εκτιμούν, κάνοντας λόγο για ρυθμούς αύξησης που κινούνται γύρω στο 20%.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών είναι ότι σε ένα βαθμό έχουν κατορθώσει να πείσουν ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων για τη δήθεν αναγκαιότητα να κάνουν ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης. Είναι, δε, φανερό ότι οι κυρίαρχοι λόγοι γι' αυτή την πεποίθηση είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική στα ζητήματα υγείας και ασφάλισης που «δουλεύει» για λογαριασμό των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών επιχείρησαν να αποδώσουν σε μια σειρά από «τεχνικούς» λόγους το υψηλό κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης επικαλούμενοι την πτώση των επιτοκίων και την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης, αποσιωπώντας ότι στην πραγματικότητα αποκλειστικός λόγος είναι η αύξηση των κερδών τους.

Γ' ΠΕΣΥΠ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Φίμωτρο» ΠΑΣΟΚ με αντιγραφή ΝΔ!

Η εγκύκλιος φίμωσης και αυταρχισμού γράφτηκε στις 6.7.1992 από εκπρόσωπο της επάρατης Δεξιάς. Ο εκσυγχρονιστής του «σοσιαλισμού» δεν μπήκε στον κόπο να την αντιγράψει. Απλώς τη διόρθωσε...
Η εγκύκλιος φίμωσης και αυταρχισμού γράφτηκε στις 6.7.1992 από εκπρόσωπο της επάρατης Δεξιάς. Ο εκσυγχρονιστής του «σοσιαλισμού» δεν μπήκε στον κόπο να την αντιγράψει. Απλώς τη διόρθωσε...
Απόλυτη είναι η ταύτιση απόψεων και μεθόδων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και φίμωσης των φωνών που αντιστέκονται στην πολιτική τους. Τόσο πολύ, που έφτασαν και στο σημείο να αντιγράψουν αυτοτελώς ο ένας μέθοδο του άλλου. Αυτό αποδεικνύει έγγραφο του Γ' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (Γ' ΠεΣΥΠ) Αττικής την προηγούμενη Δευτέρα 1η Δεκέμβρη 2003 (αρ. πρωτ. Π 620) προς το «Τζάνειο» Νοσοκομείο Πειραιά. Το έγγραφο υπογράφει ο γεν. διευθυντής Φ. Σερέτης με θέμα «Σχετικά με συνεντεύξεις Τύπου και λοιπών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» και είναι πιστό στην κυριολεξία αντίγραφο, ίδιου ακριβώς εγγράφου που διαπιστώσαμε πως στις 6 Ιούλη 1992, (επί κυβέρνησης ΝΔ τότε) είχε στείλει ο τότε γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ι. Πιερουτσάκος, στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Φρόντισαν βέβαια, στην πρώτη παράγραφο να κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις, αφού άλλαξε η διοικητική δομή των νοσοκομείων και πρόσθεσαν τις απαγορεύσεις που ορίζει το έγγραφο ακόμα και στο διοικητή του νοσοκομείου και τα μέλη του συμβουλίου της διοίκησης.

Το σημερινό λοιπόν έγγραφο, επαναφέρει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ρητές απαγορεύσεις: «Διοικητής ή μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης απαγορεύεται αυστηρά να δίνει οποιαδήποτε συνέντευξη Τύπου, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση - έγκριση του προέδρου - γενικού διευθυντή του Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής». Δηλαδή φιμώνουν ακόμα και τα διορισμένα από αυτούς στελέχη.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως «σε περίπτωση συνέντευξης θα πρέπει να ενημερώνεται ο διοικητής προ 24 ωρών για το θέμα και την ώρα»!

«Ευνόητο είναι, αναφέρει επίσης το έγγραφο, ότι για καθαρά υπηρεσιακά θέματα, όπως θέματα λειτουργίας του νοσοκομείου, των υπηρεσιών του νοσοκομείου και της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, η αρμοδιότητα των συνεντεύξεων ανήκει μόνο στο διοικητή του νοσοκομείου και συνεπώς για τα θέματα αυτά δεν επιτρέπονται συνεντεύξεις του προσωπικού». Δηλαδή όχι μόνον δεν επιτρέπει να αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία γενικότερα, αλλά για τα προβλήματα των εργαζομένων ή την όποια αντεργατική συμπεριφορά υφίστανται, θα δίνει συνέντευξη αυτός που υλοποιεί αυτή την πολιτική! Ενώ γίνεται προσπάθεια για τη φίμωση, ακόμα και των εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συμπλήρωση της ... συμπληρωματικότητας

Ενα ακόμα «συμπληρωματικό» νομοσχέδιο για τον χώρο της Υγείας προώθησε, ψηφίζοντάς το χτες στη Βουλή η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό περιέχει τροποποιήσεις και διορθώσεις και προσθήκες και επεκτάσεις. Νομίζω ότι ανταποκρίνεται στις συνθήκες της δεδομένης στιγμής. Και αναμφισβήτητα να υπάρξουν και άλλα νομοσχέδια, τα οποία θα επιφέρουν και τροποποιήσεις και προσθήκες στο μέλλον. Το σύστημα υγείας δεν είναι στατικό, είναι δυναμικό».

Για έλλειψη «αρχής» στο νομοσχέδιο επέκρινε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, σχολιάζοντας σκωπτικά πως «είναι ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο αυτού που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, το οποίο ήταν συμπληρωματικό και διοθρωτικό του προηγούμενου που είχε ψηφιστεί στις αρχές του 2003. Η ελπίδα μας τώρα είναι ότι λόγω του προϋπολογισμού που έρχεται και των χριστουγεννιάτικων εορτών δε θα έχουμε άλλο συμπληρωματικό, τουλάχιστον μέχρι το Γενάρη, που να αναδιαρθρώνει τα προηγούμενα νομοσχέδια και αυτό που θα ψηφιστεί σήμερα!».

Για τα άρθρα που αφορούν τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε ότι «δεν αναφέρεται πουθενά όμως αν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τι πόρους θα λειτουργούν; Η αυτοτέλεια πώς ορίζεται; Μήπως θα μπαίνουν και εδώ τέλη; Που δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια για διάφορους οργανισμούς». Τέλος, ο Παναγιώτης Κοσιώνης τάχτηκε υπέρ του δικαιώματος συνταγογράφησης των γιατρων χωρίς ειδικότητα που εργάζονται στο ΙΚΑ ή στα Κέντρα Υγείας, αντιτιθέμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου που το απαγορεύει.. Οπως χαρακτηριστικά είπε «αυτοί οι άνθρωποι -το βλέπει κανείς εδώ και είκοσι χρόνια- πραγματικά χρησιμοποιήθηκαν από το σύστημα. Τότε που τα Κέντρα Υγείας ή τα ιατρεία του ΙΚΑ είχαν ανάγκη για να βρουν προσωπικό, τους πήραν, τους χρησιμοποίησαν, εμπιστεύτηκαν στα χέρια τους και στη νοημοσύνη τους τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Και ξαφνικά έρχεται ένα διάταγμα που λέει ότι απαγορεύεται η συνταγογράφηση. Ηταν καλοί σε αυτό το χρονικό διάστημα, τους χρησιμοποίησε το σύστημα και τώρα δεν έχουν το δικαίωμα της συνταγογράφησης; Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί! Πρέπει να έχουν το δικαίωμα της συνταγογράφησης».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Χωρίς δέσμευση για τη μονάδα αποκατάστασης

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα - χωρίς να πάρει απάντηση - ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης

Καμία δέσμευση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας της Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου δεν ανέλαβε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, είπε ότι η δημιουργία της μονάδας αυτής προγραμματίστηκε με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και θα λειτουργήσει στο χώρο που σήμερα λειτουργούν τα 28 εξωτερικά ιατρεία. Η μελέτη, είπε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης και θα δημοπρατηθεί στους επόμενους μήνες, ενώ την καθυστέρηση την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν έχει απελευθερωθεί ακόμα ο χώρος των σημερινών εξωτερικών ιατρείων. Οταν όμως κλήθηκε από το βουλευτή του ΚΚΕ να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο και απλώς εξέφρασε την ελπίδα ότι το Μάη του 2004 που θα ελευθερωθεί ο χώρος των εξωτερικών ιατρείων θα είναι έτοιμη για εγκατάσταση η εργολαβία.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο εξαγγέλθηκε κάτω από την πίεση του τοπικού Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, οι καταγγελίες του οποίου ήταν η αφορμή για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, το έργο μπλοκαρίστηκε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανού. Ο βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δέσμευση ότι η μονάδα θα γίνει μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και δε θα έχει σχέση με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τόνισε δε, ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υφυπουργός για το συγκεκριμένο έργο, δεν έχει γίνει η προμήθεια υλικού από τον Γενάρη του 2002 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2003. Ανέφερε τέλος ότι πολλά έχουν γραφεί για όσους μπλοκάρουν το έργο και έχουν σχέση με το κυβερνών κόμμα.

«Αδειάζει» το «Σωτηρία» για το «Αττικόν»

Δεν υπάρχουν χειρουργοί για τις εφημερίες

Χωρίς χειρουργούς γιατρούς, στις μισές γενικές εφημερίες του, λειτουργεί από τον Ιούνη του 2003 το νοσοκομείο «Σωτηρία». Κι αυτό, διότι η μια από τις δυο χειρουργικές κλινικές που υπήρχαν, η πανεπιστημιακή, μεταφέρθηκε στο «Αττικό» Νοσοκομείο, μειώνοντας κατά το ήμισυ το ιατρικό προσωπικό - που μπορεί να περιθάλψει ασθενείς για χειρουργικά περιστατικά - χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάστασή του.

Η έλλειψη γενικών χειρουργών από την εφημερία κάνει το ιατρικό έργο προβληματικό και την κατάσταση επικίνδυνη για τους ασθενείς με οξέα χειρουργικά προβλήματα, καθώς αναγκάζονται να περιμένουν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να τους μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο, για να τύχουν έστω και στοιχειώδους χειρουργικής εξέτασης και αντιμετώπισης.

Το γεγονός, αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα, που υποβαθμίζουν το νοσοκομείο, την ασφάλεια των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς και συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η 5μελής Επιτροπή Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του «Σωτηρία» και ζητεί την επίλυσή τους.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η έλλειψη χειρουργών ήρθε να προστεθεί στην ήδη απορυθμισμένη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, καθώς το κτίριο στο οποίο στεγάζεται υπέστη ζημιές από τις βροχές του Ιούλη του 2002 και 15 μήνες μετά, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ανεπαρκής είναι και η κτιριακή υποδομή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ενώ σημαντικό ποσοστό των ασθενών δεν καλύπτονται από τον αξονικό τομογράφο, που υπολειτουργεί λόγω ελλείψεων προσωπικού και έτσι αναγκάζονται να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ