ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εσωτερικά «μαχαιρώματα»

Ενα ιδιότυπο παιχνίδι «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» φαίνεται να παίζεται στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Λαλιώτη για την υπόθεση των 7 συλληφθέντων της Θεσσαλονίκης. Δηλώσεις που πλευρές τους ερμηνεύτηκαν σαν επίθεση κατά του Μ. Χρυσοχοΐδη (υπουργού Δημόσιας Τάξης τότε) για τις πολιτικές ευθύνες που φέρει λόγω της στάσης της Αστυνομίας στην κατασκευή κατηγοριών εναντίον συλληφθέντων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χτες να καλύψει πλήρως τον νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λαλιώτη, αφού αρχικά ανέφερε ότι «είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν ανησυχίες, προτάσεις, θέσεις και κριτικές, γιατί όχι, και προς το κόμμα και προς την κυβέρνηση» από στελέχη του, πρόσθεσε ότι εντούτοις «αναμφίβολα αδικήθηκε το κόμμα και ο γραμματέας του, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την παρέμβαση αυτή». Απόδειξη δε της «αδικίας» που υπέστη ο Χρυσοχοΐδης από τις δηλώσεις Λαλιώτη, είναι, όπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, ότι «είχε συναντηθεί, και μάλιστα πολύ πρόσφατα, με όλες τις Οργανώσεις που αγωνίζονται για τα κοινωνικά δικαιώματα και είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κυβερνητικές ενέργειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης με ιδιαίτερη ευαισθησία και αποφασιστικότητα ενήργησε και σε αυτή την περίπτωση. Το ότι δεν είχε δημοσιοποιηθεί αυτό, δε σημαίνει ότι δεν έγινε», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

«Σενάρια» με Χρυσοχοΐδη

Χτες, όμως, υπήρξε ένα ακόμα «επεισόδιο», στο οποίο εμπλέκεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της «Καθημερινής» έκανε λόγο για κρίση, ουσιαστικά, στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτά είναι ανύπαρκτα σενάρια, ανύπαρκτα θέματα που στερούνται κάθε σοβαρότητας». Το αξιοσημείωτο πάντως έγκειται στο γεγονός ότι - σύμφωνα με πληροφορίες - το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήρθε στο φως λίγες μόνο μέρες μετά από επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στην «Καθημερινή» και το γεύμα που του παρέθεσε η εφημερίδα, μόλις την περασμένη Δευτέρα...

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι κρύβεται πίσω από το θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με την παραβίαση του «Συμφώνου Σταθερότητας» από τη Γερμανία και τη Γαλλία, για τις οποίες το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ δεν επέβαλε ποινές, όπως προβλέπεται;

Η ΟΥΣΙΑ αυτής της απόφασης δε βρίσκεται ούτε τόσο στο γεγονός ότι ένα Σύμφωνο της ΕΕ (περιλαμβάνει οικονομικά κριτήρια πληθωρισμός, δημόσια ελλείμματα, εξωτερικό χρέος, τα δυο τεΛευταία σε ποσοστά του ΑΕΠ), παραβιάζεται. Ούτε ότι παραβιάζεται για τις δύο μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ, ενώ αντίστοιχα για άλλες, όπως η Πορτογαλία, επιβλήθηκαν ποινές (προβλέπεται δημόσια προειδοποίηση του κράτους - παραβάτη, μέχρι επιβολή μεγάλων προστίμων), για ανάλογη παραβίαση, άρα υπάρχει ανισότιμη μεταχείριση ή ότι δεν μπορεί να υπάρξει η λεγόμενη πραγματική σύγκλιση. Τα περί ανισοτιμίας είναι δεδομένα στην καπιταλιστική ανάπτυξη, γιατί είναι ανισόμετρη. Η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτό το Σύμφωνο, που θεωρήθηκε πανάκεια για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, δεν έσωσε τις δυο ισχυρότερες οικονομίες από την κρίση, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει μορφή διαχείρισης που να αποτρέπει την κρίση. Η αιτιολόγηση αυτής της απόφασης λέει ότι επειδή οι δυο αυτές καπιταλιστικές οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση, πρέπει να βοηθηθούν να ανακάμψουν, και μιλά για την ανάγκη «διαρθρωτικών αλλαγών» και μείωση των λεγόμενων διαρθρωτικών ελλειμμάτων.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ η οικονομία της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε ύφεση με συνεχή και μεγάλη μείωση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Ετσι λοιπόν τα δημόσια ελλείμματά τους ξεπέρασαν το ποσοστό του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπει το Σύμφωνο. Το ερώτημα που θέτουν άλλοι αστοί οικονομολόγοι και αναλυτές είναι γιατί δεν έχουν ληφθεί από τη γερμανική κυβέρνηση και τη γαλλική, όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην αυξάνονται τα δημόσια ελλείμματα, με δεδομένο ότι δεν αυξάνεται το ΑΕΠ.

Η κρίση φέρνει αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας κλπ. Τέτοια φαινόμενα χαρακτηρίζουν και τις δύο χώρες. Υπάρχουν επίσης δημόσιες δαπάνες στους κρατικούς προϋπολογισμούς που δε μειώνονται, π.χ. στρατιωτικοί εξοπλισμοί, θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, διάφορες επιδοτήσεις των επιχειρηματιών κλπ. Επομένως τι μένει; Η μείωση των κρατικών δαπανών για μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, για παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία των ανέργων, των εισφορών του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση κλπ. Η αυξανόμενη εμπορευματοποίησή τους. Από δω θα επέλθει και η μείωση των λεγόμενων διαρθρωτικών ελλειμμάτων.

ΗΔΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ προχωρά σε μείωση των δαπανών για την υγεία, για τα επιδόματα ανεργίας, για τις συντάξεις, ενώ και η Γαλλία παίρνει ανάλογα μέτρα. Αλλά σε συνθήκες ύφεσης έπρεπε να είναι ακόμη πιο σκληρά για τους εργαζόμενους, μόνο που αν λαμβάνονταν απότομα θα δημιουργούσαν συνθήκες έντασης των διεκδικητικών αγώνων. Οι κυβερνήσεις τους συνεχίζουν αυτές τις «διαρθωτικές αλλαγές», δηλαδή τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Επομένως η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας θεωρήθηκε ως αναγκαστική, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα σε καπιταλιστικές οικονομίες που βρίσκονται σε κρίση σε συνδυασμό με μορφή διαχείρισης που δεν οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Αλλωστε και οι Συμφωνίες της ΕΕ, που είναι μοχλός ενίσχυσης του κεφαλαίου, μπορούν να παραβιάζονται όταν περνά δυσκολίες το κεφάλαιο. Η χαλάρωση επίσης του Συμφώνου δε σημαίνει φιλολαϊκή πολιτική, τα δε μέτρα που προτείνονται είναι σε βάρος των λαών αυτών των χωρών.

Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού

Η Επιτροπή Ειρήνης και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού, διοργανώνουν την Τρίτη 2 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Το έργο τέχνης και ο καλλιτέχνης», με ομιλητή τον Δ. Θεοδωρακάτο, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, θα ακολουθήσουν απαγγελίες και αφηγήσεις.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Το Σάββατο 29 Νοέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αργολίδας θα γίνει εκδήλωση μνήμης για το γιατρό και σύντροφο Κώστα Βρέτο, που η προσφορά του στον τόπο υπήρξε σημαντική και πολυσύνθετη. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι φίλοι του Κώστα Βρέτου, θα τιμηθεί ο άνθρωπος, ο επιστήμονας, ο πολιτικός. Θα συμμετέχει και θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου.

Πέθανε ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου

Πέθανε χτες το απόγευμα σε ηλικία 86 χρόνων ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου. Υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1950-1970), είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (1955-1967). Ηταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (1958-1961). Το 1973 συλλαμβάνεται και κρατείται σε απομόνωση από την ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετέχει στην υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως υπουργός Οικονομικών. Εκλέγεται βουλευτής με την Ενωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις (1974-1981) και ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη ΝΔ (1985-1989). Εκλέγεται βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού - ΚΟΔΗΣΟ - (1981-1984) και ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη ΝΔ (1989-1994). Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1992 και πρόεδρος της το 1996. Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου γεννήθηκε στη Χίο το 1918. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

«Μιράζ 2000» έπεσε στο Αιγαίο

Νέα πτώση, η δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο, μαχητικού αεροσκάφους σημειώθηκε χτες, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Συγκεκριμένα, ένα διθέσιο αεροσκάφος τύπου «Μιράζ 2000» κατέπεσε στις 11.55 το πρωί κοντά στις νησίδες Καλόγεροι, δυτικά της Χίου στο κεντρικό Αιγαίο. Οι δύο πιλότοι, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση, χρησιμοποίησαν με επιτυχία το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και περισυνελέγησαν σώοι. Πρόκειται για τον επισμηναγό Κυριάκο Δημητράκουλα και τον ανθυποσμηναγό Ιωάννη Χατζούδη, τους οποίους περισυνέλεξε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και τους μετέφερε στη Χίο. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Τανάγρας (114 ΠΜ) και συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε πρόβλημα στον κινητήρα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις μια μέρα πριν, την Τετάρτη, έπεσε στην Ανδραβίδα βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου «A-7» («Κορσαίρ»). Και στην περίπτωση αυτή ο πιλότος, αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Μητσόπουλος, εγκατέλειψε με επιτυχία το αεροσκάφος. Σύμφωνα πάντως με τις στατιστικές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας οι δύο αλλεπάλληλες πτώσεις μαχητικών δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία καθώς για το έτος 2003 τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι έχουν πέσει 3 μαχητικά με τους πιλότους να έχουν διασωθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης αναφέρεται ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το χαμηλότερο δείκτη ατυχημάτων σε σχέση με άλλες ΝΑΤΟικές χώρες.

Το προεδρείο της ΕΕΔΥΕ

Συνεδρίασε η νέα Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη που εκλέχτηκε στο 14ο Συνέδριό της, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 14 και Νοέμβρη 2003 και συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

Πρόεδρος ο Ευάγγελος Μαχαίρας, αντιπρόεδροι η Βέρα Νικολαΐδου, ο Στρατής Κουνιάς και ο Νίκος Φωτιάδης, γενικός γραμματέας ο Θανάσης Παφίλης, οργανωτικός γραμματέας ο Γρηγόρης Πετρόπουλος και μέλη οι Αντώνης Αντανασιώτης, Νίκος Ζώκας, Θανάσης Γεράνιος, Δημήτρης Καλτσώνης, Παναγιώτης Μακρής, Ανδριανός Μπούκουρης, Στάθης Παπακωνσταντίνου, Αγάπιος Παπανεοφύτου, Ηρακλής Τσαβδαρίδης και Θανάσης Φίλιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ