ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μετατράπηκε το συνέδριο!

Από νωρίς το πρωί έκτακτοι εργαζόμενοι του δήμου και σχολικοί φύλακες συγκεντρώθηκαν έξω από το «Βελλίδειο», για να «υποδεχτούν» τους εκπροσώπους της κυβέρνησης

Μέσα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συνέχιζαν να μιλούν για το αντιλαϊκό μπαράζ...

Motion Team

Μέσα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συνέχιζαν να μιλούν για το αντιλαϊκό μπαράζ...
Με διαδηλώσεις και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, υποδέχτηκαν εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, κατά την πρώτη μέρα του ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, που πραγματοποιείται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Από νωρίς το πρωί, έκτακτοι που εργάζονται στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και σχολικοί φύλακες συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του συνεδρίου και αποδοκίμασαν έντονα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και τους αιρετούς, που με τις επιλογές τους στηρίζουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διατήρηση της ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων.

Με παρέμβαση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, εμποδίστηκε η απομάκρυνσή τους από το χώρο. Για την «προστασία» των υπουργών και των άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών των κομμάτων κινητοποιήθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι εργαζόμενοι με πανό και συνθήματα μέσα κι έξω από το «Βελλίδειο» διαδήλωσαν πως «οι έκτακτοι ζητάνε σταθερή δουλιά» αλλά και πως «οι δήμοι ανήκουν στους δημότες και όχι σ' εργολάβους και ιδιώτες». Κανείς από τους εκπροσώπους του δικομματισμού δεν τόλμησε να μιλήσει για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που υλοποιούνται με ταχύτατο ρυθμό και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ούτε ο Ν. Σαλαγιάννης (ΠΑΣΟΚ), ούτε ο Β. Πολύδωρας (ΝΔ).

...έξω, εργαζόμενοι διαδήλωναν την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική

Motion Team

...έξω, εργαζόμενοι διαδήλωναν την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική
Κουβέντα δε βρήκαν να πουν ούτε όταν από το βήμα του συνεδρίου ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατήγγειλε το παράδειγμα της βαθιά αντεργατικής πολιτικής που αποκάλυψε χτες ο «Ρ» και αφορά σε μια εργαζόμενη στο πρόγραμμα «σχολικοί φύλακες» στο Βόλο, που έφτασε στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης και ανακάλυψε πως δε δικαιούται ούτε άδεια κύησης ούτε άδεια λοχείας μετ' αποδοχών.

«Αυτοδιοίκηση ΑΕ»

Την πλήρη ενσωμάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και την προσαρμογή της στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και τη μετατροπή της, μέσα από την εφαρμογή του Νέου Κώδικα, σε «Αυτοδιοίκηση ΑΕ», επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Από το βήμα του συνεδρίου, όπου παρέλασαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, φάνηκε καθαρά η συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ στο ρόλο που προωθείται να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση μέσα και από τον νέο Κώδικα. Ευθυγραμμισμένος σ' αυτή τη λογική και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, επικεφαλής της προσπάθειας εξειδίκευσης της πολιτικής για την ΤΑ, στην οποία αποδίδεται - μέσα από τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει - ο ρόλος συντήρησης, εκσυγχρονισμού και διαιώνισης του συστήματος. Αφού μέσω της ΤΑ περνά πλέον και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης απευθείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «με τις ρυθμίσεις του σχεδίου του νέου Κώδικα δίνεται η δυνατότητα στην ΤΑ να συμπράττει με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, να αναθέτει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών με παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης ή καταβολή αμοιβής, κλπ.». Και συμβούλευσε τους αιρετούς να μη φοβηθούν αυτή την εξέλιξη...

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα.


ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ρύπανση «ξερνάει» η ΣΟΒΕΛ!

Σε κίνδυνο θέτει την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής η ΣΟΒΕΛ
Σε κίνδυνο θέτει την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής η ΣΟΒΕΛ
Μεγάλη αερορύπανση προκαλεί το εργοστάσιο της βιομηχανίας ΣΟΒΕΛ στον Αλμυρό της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των 500 εργαζομένων της επιχείρησης και των κατοίκων που διαμένουν στον οικισμό Χοροστασίου Πλατάνου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό αποκαλύπτουν οι έρευνες που έκαναν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά από καταγγελίες εκπροσώπων του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χοροστασίου Πλατάνου.

Να σημειώσουμε ότι, όπως καταγγέλλει ο Θανάσης Χριστοδούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, παρά τις αναφορές του προς τους αρμοδίους και της Νομαρχίας Μαγνησίας και της κυβέρνησης - ο ίδιος προσωπικά ενημέρωσε το αρμόδιο νομαρχιακό γραφείο, την πρώην υφυπουργό Υγείας, Ελπίδα Τσουρή και την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου - κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κι επικίνδυνου προβλήματος. Αξίζει, μάλιστα, να υπογραμμιστεί πως οι τοπικοί και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι «αγρόν ηγόραζον και ζεύγος βοών», παρά το γεγονός ότι δικαστήριο του Βόλου καταδίκασε σε 3 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, τους υπευθύνους της ΣΟΒΕΛ, μετά από μήνυση που υπέβαλαν εναντίον της μέλη του Συλλόγου.

Η ΣΟΒΕΛ - ιδιοκτησίας Στασινόπουλου - άνοιξε πριν τρία χρόνια, με την παλιά άδεια εγκατάστασης της «Μεταλλουργικής Χάλυψ», η οποία είχε κλείσει το 1985. Το παλιό εργοστάσιο μετακινήθηκε 100 μέτρα πιο κοντά στον οικισμό Χοροστασίου Πλατάνου - αυτό έγινε επιτρεπτό με απόφαση της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής - κι έχει πρόσβαση στο λιμάνι. Να σημειωθεί ότι μετά το κλείσιμο της «Μεταλλουργικής Χάλυψ», η τότε Κοινότητα Πλατάνου χρηματοδοτήθηκε με 320 εκατομμύρια δρχ. από πρόγραμμα της ΕΟΚ, για να προχωρήσει στην οικιστική και περιβαλλοντική ανάπλαση της περιοχής, όπου λειτουργούσε το εργοστάσιο.

Επικίνδυνη αερορύπανση

Η αερορύπανση συνίσταται στη μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και τοξικών στοιχείων - ιδιαιτέρως μολύβδου, καδμίου, μαγγανίου και αρσενικού - που εκλύονται από το λιώσιμο του σιδήρου στα χυτήρια του εργοστασίου. Πρόβλημα αποτελεί και η ηχορύπανση, καθώς ο θόρυβος που προκαλείται, όταν δουλεύουν τα χυτήρια, είναι πολύ δυνατός, με αποτέλεσμα να «τρυπάει τ' αυτιά» όσων βρίσκονται μέσα και κοντά στο εργοστάσιο και ν' ακούγεται σε μεγάλη απόσταση, ακόμα και μέχρι το χωριό Πλάτανος, που απέχει περί τα 4 χιλιόμετρα, σε ευθεία γραμμή.

Ερευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον οικισμό Χοροστάσιου έκανε, επί 6 μήνες, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ). Η Τελική Εκθεση με τ' αποτελέσματα - συμπεράσματα της μελέτης, την οποία κοινοποιεί, στις 26 - 6 - 2003, σε εκπρόσωπο του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου, η κυρία Σαμαρά - Κωνσταντίνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, αναφέρεται σε υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων - τοξικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται: «Η μέση τιμή των συγκεντρώσεων των ολικών αιωρούμενων σωματιδίων (TSP) που μετρήθηκαν ήταν χαμηλότερη του ορίου των 300 μg/m3 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις πολλών βαρέων μετάλλων - τοξικών στοιχείων είναι υψηλές. Ειδικότερα, μέση συγκέντρωση του μολύβδου (Pb) ήταν κατά 15% υψηλότερη του ετήσιου ορίου των 500 ng/m3. Επίσης, το κάδμιο (Cd) και το μαγγάνιο (Mn) παρουσίασαν μέσες συγκεντρώσεις κατά 4% και 104% υψηλότερες των τιμών που προτείνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, (5 ng/m3 και 150 ng/m3, αντίστοιχα). Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζει το αρσενικό (As), το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ, (809%), την προτεινόμενη τιμή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (6,6 ng/m3)».

Ο Θ. Χριστοδούλου πήρε δείγματα εδάφους και μηδικής από χωράφια που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ και τα προσκόμισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ζητώντας να μετρηθούν σε περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων - τοξικών στοιχείων. Τ' αποτελέσματα των αναλύσεων του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, βγήκαν στις 5 - 11 - 2003 και δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις σε μόλυβδο και κάδμιο, ενώ για το μαγγάνιο δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, αφού στη χώρα μας δεν έχουν οριστεί τα μέγιστα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης μαγγανίου στο έδαφος.

Στην απάντηση του Πανεπιστημίου αναφέρεται: «Από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκύπτει ότι στην περιοχή του Αλμυρού Θεσσαλίας (γύρω από Εργοστάσιο ΣΟΒΕΛ Α.Ε.), επιβάλλεται να συνεχιστεί η έρευνα σχετικά με τη ρύπανση που προκαλείται από τα βαρέα μέταλλα στα φυτά και στα ζώα». Και πριν απ' αυτά, υπογραμμίζεται: «Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι τα βαρέα μέταλλα είναι στοιχεία επικίνδυνα στον άνθρωπο και στα ζώα και λίαν τοξικά στο έδαφος και στα φυτά. Διεθνώς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε τα μέταλλα αυτά να μην εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες αυτών στην υγεία του ανθρώπου».

Τέλος, οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν σε 19 κατοίκους της περιοχής, δείχνουν, σχεδόν σε όλους, ανεβασμένο το κάδμιο και μαγγάνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν κάνουν κανονικά εξετάσεις για βαρέα μέταλλα, ανά εξάμηνο, όπως προβλέπεται, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη ΣΟΒΕΛ δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων...


Π.Ρ.


ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Από 13 χρονών στην ηρωίνη!

Μέσα σε οχτώ χρόνια αυξήθηκε κατά 37% ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση σκληρών ναρκωτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της θεραπευτικής κοινότητας «Στροφή»

«Οταν μου την πέφτουν, δεν πέφτω», είναι ένα σύνθημα αντίστασης στα ναρκωτικά
«Οταν μου την πέφτουν, δεν πέφτω», είναι ένα σύνθημα αντίστασης στα ναρκωτικά
Την εκρηκτική διάσταση της εξάπλωσης των ναρκωτικών σε όλο και πιο μικρές ηλικίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν, χτες τα στοιχεία του Απολογισμού για το 2002 που έδωσε η θεραπευτική κοινότητα «Στροφή», στην οποία απευθύνονται έφηβοι, δηλαδή μέχρι 20 χρονών. Ετσι μέσα σε οχτώ χρόνια μειώθηκε κατά ένα χρόνο η ηλικία έναρξης της χρήσης και έπεσε στα 13,7 χρόνια ενώ αυξήθηκε κατά 37% ο αριθμός των νέων που κάνουν κυρίως χρήση ηρωίνης. Μάλιστα οι νέοι που μπαίνουν «στο λούκι» των ναρκωτικών είναι από χαμηλά οικονομικά στρώματα σύμφωνα με τα στοιχεία της «Στροφής».

Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης παράνομων ουσιών για το 2002 ήταν τα 13,7 έτη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η «Στροφή», το 1994 - 1996 οι έφηβοι που πήγαν τότε στο πρόγραμμα είχαν ξεκινήσει τη χρήση στα 14,7 έτη. Σχεδόν 9 στους 10 είχαν την πρώτη τους επαφή με τις παράνομες ψυχοτρόπους ουσίες σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών. Ο ένας στους τέσσερις ξεκίνησε τη χρήση ουσιών μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Το 80,3% ξεκίνησαν τη χρήση με κάνναβη κατά μέσο όρο στα 13,8 έτη. Περίπου 1 στους 5 ξεκίνησε τη χρήση με πτητικές ουσίες κατά μέσο όρο στα 12,8 έτη.

Μόνο το 25,5% πηγαίνουν σχολείο ή σπουδάζουν. Το 58,4% έχει διακόψει το σχολείο και ο μέσος όρος ηλικίας κατά τη διακοπή του σχολείου ήταν τα 15,7 έτη. Το 33,6% είχε ως ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο το Δημοτικό, το 55,5% ήταν απόφοιτοι Γυμνασίου. Το 54,7% δεν είχε καμία εργασιακή απασχόληση, ούτε πήγαινε σχολείο και το 6,6% περιστασιακή.

Περίπου το 71% είχε ως κύρια ουσία χρήσης - κατάχρησης - εξάρτησης την ηρωίνη. Κατά τα έτη 1994 - 1999 το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ως κύρια ουσία την ηρωίνη, ήταν το 33,6%. Το 24,8% είχε ως κύρια ουσία χρήσης - κατάχρησης - εξάρτησης την κάνναβη. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης της κύριας ουσίας ήταν 15,2 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης της ηρωίνης ήταν τα 15,4 έτη και της κάνναβης (ως κύριας ουσίας κατάχρησης) τα 14,5 έτη.

Σχετικά με την επαγγελματική κατάσταση των γονέων των εφήβων που προσέγγισαν το Πρόγραμμα, το 7,5% δήλωσε πως έχει πατέρα άνεργο ή συνταξιούχο. Το 56,7% ανέφερε χειρωνακτική εργασία που δεν απαιτεί ειδίκευση ή τεχνική εκπαίδευση και ο μέσος όρος του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος είναι 1.500 ευρώ.

Η πρόληψη παραμένει απαραίτητη

«Ο Ξενώνας σού δίνει τη δυνατότητα να μάθεις να ζεις αυτόνομα και να ανεξαρτητοποιείσαι. Το σπίτι μας είναι ανοιχτό όσοι θέλετε να 'ρθείτε», είπε ο Γιώργος Μ., μέλος του Ξενώνα με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 14 χρόνων λειτουργίας του. Στην καθοριστική σημασία της πρόληψης και της έρευνας «αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας», αναφέρθηκε η Ελένη Αργυριάδη, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ενώ ο Ηλίας Ρήγος, υπεύθυνος του Δικτύου «Στροφή», μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας νέων μονάδων για εφήβους.

Η Σοφία Μιχαλομανωλάκη, υπεύθυνη του Ξενώνα, μίλησε για τη λειτουργία του και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε εφήβους που έρχονται από την επαρχία ή σε εφήβους που δεν έχουν τη στοιχειώδη οικογενειακή υποστήριξη.


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αυτοδιοίκηση - «φίλτρο» υπέρ του κεφαλαίου

Motion Team

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται σαν φίλτρο για τη διοχέτευση θέσεων που βολεύουν την αστική τάξη, αλλά και σαν μηχανισμός ενσωμάτωσης των εργαζομένων στο σύστημα. Προωθούνται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης. Στο διοικητικό, λειτουργικό, στον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των οργάνων της, στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι νόμοι, οι ρυθμίσεις που προωθούνται έχουν σαν βάση τη στήριξη των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κράτος αποκτά νέο ισχυρότερο κανονιστικό ρόλο, όσον αφορά τον έλεγχο, τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, τον πλήρη καθορισμό των κατευθύνσεων δράσης του ρόλου και του περιεχομένου της Αυτοδιοίκησης».

Τα παραπάνω σημείωσε μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιγράφοντας το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται και κάλεσε σε αντίσταση σ' αυτή τη λογική.

Υπό ασφυκτικό έλεγχο

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, σημειώνοντας πως στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» υποτάσσονται τα πάντα, ακόμα και η αντιπροσωπευτικότητα, με την εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων που περιορίζουν την έκφραση περισσότερων απόψεων στα αιρετά όργανα.

«Περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι δίοδοι διαφυγής, διευρύνεται ο έλεγχος του περιεχομένου και της δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Δημιουργούνται νέες δομές για αναγκαστική λειτουργία της ΤΑ σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Δημιουργούνται νέα όργανα που μπορούν να διοικούνται από μάνατζερ. Ετσι όμως παύει ο πολιτικός ρόλος των δημοτικών συμβουλίων, καταργείται η ουσία της ψήφου, η αντιπροσώπευση, χάνεται η ουσία της Αυτοδιοίκησης. Δημιουργείται το πλαίσιο για την υποχρεωτική μεταφορά, αλλά και άσκηση αρμοδιοτήτων ευθύνης του κράτους, αλλά και της αναγκαστικής εφαρμογής από την ΤΑ κάθε είδους εντολής και επιταγής. Για να μπορεί να μεταφερθεί στην ΤΑ εύκολα κάθε αρμοδιότητα για την οποία το κράτος θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες του πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και βέβαια τα βάρη στους εργαζόμενους».

Επίσης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του κεφαλαίου να συγχρηματοδοτεί και να διαχειρίζεται προγράμματα και δράσεις της ΤΑ: «Σήμερα θεσμοποιείται η σχέση Δήμων μεγάλου κεφαλαίου και προωθούνται ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν την κερδοφορία του, όπως συμβάσεις παραχώρησης, όπως είχε γίνει με το ΤΑΠ κλπ. Δε λείπουν από τις νέες ρυθμίσεις θέματα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία. Είναι γνωστά τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης». Εξάλλου, σημείωσε, η «αυτοτέλεια» της ΤΑ χρησιμοποιείται παραπλανητικά από το κράτος για την επιβολή και διαχείριση φόρων από αυτήν.

Εκτελεστικός μηχανισμός

Ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε τονίζοντας πως «όλες οι αλλαγές που γίνονται έχουν στόχο την απογύμνωση της ΤΑ από τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά τής έχουν απομείνει και τη λειτουργία της σαν εκτελεστικού μηχανισμού για την εφαρμογή και μέσω αυτής των νόμων της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των τμημάτων της δημόσιας διοίκησης, για τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την "επιχειρηματικότητα" σε αυτές τις υπηρεσίες, τον περιορισμό της έννοιας του δημόσιου αγαθού για τους εργαζόμενους, τον περιορισμό και την κατάργηση οικονομικών, κοινωνικών, δημοκρατικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Την ανάθεση στο κεφάλαιο του προγραμματισμού και της διαχείρισης ολόκληρων τομέων της ανάπτυξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ