ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Αυξήσεις «φωτιά» στα τέλη και επίπλαστες «κόντρες

Αποκαλύπτοντας τις κάλπικες υποσχέσεις του υπουργού Οικονομίας, ότι δε θα αυξηθούν τα τιμολόγια στο επόμενο εξάμηνο (προφανώς λόγω των βουλευτικών εκλογών), η διοίκηση του ΟΤΕ προανήγγειλε αυξήσεις τιμολογίων που φτάνουν έως και 20%

Η κυβερνητική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο αποκαλύπτεται τις τελευταίες μέρες, με φόντο τις επικείμενες αυξήσεις στα τηλεφωνικά τέλη. Λίγες μόλις ώρες μετά τις δημόσιες και ...κατηγορηματικές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ το επόμενο 6μηνο, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός», η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΤΕ, έχει έτοιμες αυξήσεις, που φτάνουν έως και 20% στις αστικές κλήσεις, με την καθιέρωση της χρονοχρέωσης ανά δευτερόλεπτο. Η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η κυβέρνηση, η οποία φρόντισε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων να θέσει τον ΟΤΕ σε λειτουργία με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», δηλαδή να έχει πρώτιστο μέλημα το κέρδος, εμφανίζεται τώρα δήθεν δυσαρεστημένη με τις επιλογές της διοίκησης του Οργανισμού που αποτελούν δική τους επιλογή. Και δεν είναι μόνο η τιμολογιακή πολιτική, που δήθεν δυσαρεστεί την κυβέρνηση. Είναι και η πολιτική προσωπικού, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Λ. Αντωνακόπουλου περί απολύσεων 4.000 εργαζομένων τα επόμενα δύο χρόνια! Και στις δύο περιπτώσεις (αυξήσεις - απολύσεις), η κυβέρνηση επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στη διοίκηση του ΟΤΕ, με προφανή σκοπό να συγκαλύψει τις δικές της αποκλειστικές ευθύνες και τις ολέθριες συνέπειες που έχει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό).

Πάντως, η εμφανιζόμενη ως προσωπική «κόντρα» κυβέρνησης και Λ. Αντωνακόπουλου, κάθε άλλο παρά πειστική είναι. Και οι δύο πλευρές υπηρετούν και εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Τυχόν υπαρκτές προσωπικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για επιμέρους ζητήματα, σίγουρα δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, που θα κληθεί, για μια ακόμα φορά, να πληρώσει το «μάρμαρο», καταβάλλοντας ακόμα πιο «τσουχτερά» τηλεφωνικά τέλη.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η διοίκηση του ΟΤΕ, με χτεσινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνει ότι έχει υποβάλει για έγκριση στην ΕΕΤΤ την «πελατοκεντρικής του φιλοσοφίας» νέα τιμολογιακή πολιτική, χωρίς επί της ουσίας να διαψεύδει τις επικείμενες αυξήσεις.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαμηλός ο ρυθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών!

Οι «διαφωνίες» για το Σύμφωνο Σταθερότητας γίνονται υπόβαθρο για την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Την προσήλωση ης Τράπεζας της Ελλάδας -ως μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- στο διάτρητο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης διαμήνυσε, για μια ακόμη φορά, χτες ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τον Τύπο. Οπως είπε, η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ εκφράζει όλες τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο «δεν είναι νεκρό αλλά έχει τρωθεί η αξιοπιστία του». Επιχειρώντας να απαντήσει σε αιτιάσεις αστών πολιτικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να γίνει με την αύξηση άλλων καταναλωτικών δαπανών, αλλά σε καμία περίπτωση με την αύξηση της δημόσιας δαπάνης που θα οδηγούσε και σε αύξηση των ελλειμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό και επιχειρώντας να συγκεράσει τις όποιες αντιθέσεις μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων έβαλε σαν ζήτημα προτεραιότητας την υλοποίηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών που αποτελούν την κοινή συνισταμένη της πολιτικής τους. Ισχυρίστηκε πως η σημερινή οικονομική κατάσταση στην ΕΕ οφείλεται στο ότι είναι πολύ μικρός ο βαθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Προκύπτει, επομένως, ότι οι δευτερεύουσες αντιθέσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου γίνονται το εφαλτήριο για την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων.

Τις ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο διοικητής της ΤτΕ τις χειρίστηκε ως εξής:

  • Ισχυρίστηκε ότι η λεγόμενη απελευθέρωση στα καταναλωτικά δάνεια «δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση».
  • Απέφυγε να μιλήσει για το «ποιόν» των επίδοξων μνηστήρων της Γενικής Τράπεζας, με το επιχείρημα πως «δεν επιτρέπεται να μιλήσει για τα αποτελέσματα της εποπτείας που ασκεί η ΤτΕ» και πως οι τελικές προσφορές θα εξεταστούν με συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Δήλωσε την υποστήριξη της ΤτΕ στις συγχωνεύσεις - εξαγορές, για τις οποίες είπε ότι αποτελούν τη ...«φυσική πορεία των πραγμάτων».
  • Είπε πως «δε βλέπει» διατάραξη της οικονομίας από τις εκλογές και ενόψει της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, (που εκκρεμεί) αξίωσε μισθολογικές αμοιβές που θα κινούνται «πλησίον της αύξησης της παραγωγικότητας».
  • Επισήμανε, για μια ακόμη φορά, την «ανάγκη» για τη συνέχιση και εμβάθυνση της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων.
  • Βρήκε πως είναι «όλα εντάξει» στην πορεία της χώρας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ