Δυο ακόμα εργάτες προστέθηκαν χτες στο μακρύ κατάλογο αίματος της εργοδοτικής ασυδοσίας. Νεκροί, από πτώση χωμάτων που τους καταπλάκωσαν είναι ο Ταξιάρχης Τσιγαρίδας, 50 ετών, από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας, πατέρας τεσσάρων παιδιών και ο Δημήτριος Κολοκυθάς, 52 ετών από τη Φτέρη Φθιώτιδας. Και οι δυο εργάζονταν στην εργολαβική εταιρία «ΑΛΤΕ ΑΕ» με έδρα τη Λάρισα, σε έργα έγγειων βελτιώσεων στον κάμπο της Σπερχειάδας και συγκεκριμένα σε έργο διάνοιξης αυλακίων (βάθους 1,5 - 2 μέτρων) και τοποθέτησης σωλήνων. Γύρω στις 3.30 το απόγευμα, την ώρα που εργάζονταν μέσα στο αυλάκι, υποχώρησαν τα χώματα και τους καταπλάκωσαν. Για το συμβάν ειδοποίησε ο τρίτος εργαζόμενος, χειριστής του σκαπτικού μηχανήματος. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άνδρες της ΕΜΑΚ, αλλά δυστυχώς οι δυο εργάτες ανασύρθηκαν νεκροί.
To μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που επικυρώνει την πολιτική της λιτότητας, αφού διατηρεί τους βασικούς μισθούς σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, επικύρωσε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβερνητική πλειοψηφία. Κι αυτό την ώρα που αποκαλύπτονταν στο χτεσινό Τύπο οι αστρονομικές αμοιβές που δίνει η κυβέρνηση στους ημέτερους «μάνατζερ» διαφόρων δημοσίου χαρακτήρα επιχειρήσεων.
Τη διαφωνία τους με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, με το οποίοι διαφωνεί και το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που παρενέβησαν στη σχετική συζήτηση. Χαρακτηριστικά ο εισηγητής του Κόμματος, Δ. Τσιόγκας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται και εφαρμόζει τη γενικότερη πολιτική λιτότητας, ενώ διαιωνίζει την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει βασικός μισθός 724 ευρώ και στον ίδιο μισθό υπάρχει επίδομα 801 ευρώ. Ο βουλευτής τόνισε ότι το ΚΚΕ προτείνει ο κατώτερος βασικός μισθός να είναι 1.100 ευρώ, με την ενσωμάτωση σε αυτόν και των επιδομάτων. Αντίθετα, είπε, με το κυβερνητικό μισθολόγιο δεν αντικαθίστανται οι απώλειες που έχουν οι οικογένειες και από την ακρίβεια αλλά και από τα έξοδα που δίνουν για την παιδεία και την υγεία, που στους τύπους μόνο είναι δημόσιες και δωρεάν. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κλάδους υπαλλήλων, όπως οι καθηγητές, στους οποίους επιβλήθηκαν το 2003 κρατήσεις που έφτασαν το 10,7% και κάλυψαν την όποια αύξηση τους έδωσε η κυβέρνηση. Είπε, επίσης, ότι υπάρχει σοβαρή διάκριση σε βάρος των γεωτεχνικών, στους οποίους δε δίνεται κανένα επίδομα, ενώ και κατηγορίες εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, στους οποίους διατηρείται ένα μισθολόγιο στο οποίο υπάρχουν μεγάλες διακρίσεις σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των υπαλλήλων.
Το μισθολόγιο διαχειρίζεται την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η ΟΝΕ και την οποία στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, τόνισε σε δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπους του ΚΚΕ Ανυ. Σκυλλάκος. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι οι απώλειες της τάξης του 30%, που είχαν οι υπάλληλοι τα προηγούμενα χρόνια, δεν καλύπτονται με τίποτα, όπως δεν καλύπτονται με τα 700 ευρώ βασικό μισθό και οι πραγματικές ανάγκες που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε την επιδοματική πολιτική που διαιωνίζεται και με το καινούριο νομοσχέδιο και κατέληξε λέγοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας της ΟΝΕ θα συνεχιστούν, είτε στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ.
«Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με Μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί». Το σύνθημα αυτό αντήχησε ξανά και ξανά χτες το πρωί στους δρόμους του Πειραιά από τους απεργούς εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στη διάρκεια της πορείας τους από το Εργατικό Κέντρο της πόλης μέχρι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Με τα συνθήματά τους και τα πανό τους, που συμπλήρωναν τη μαζική και δυναμική τους απεργιακή κινητοποίηση, έδειξαν με το δάχτυλο τον υπεύθυνο, δηλαδή την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο τους και συνολικά την εργατική τάξη της χώρας, για τη ραγδαία υποβάθμιση της Ζώνης και τη διάλυση συνολικά της βιομηχανικής, παραγωγικής διαδικασίας στον Πειραιά, για τα εγκλήματα που διαπράττουν σε βάρος τους οι εργολάβοι και οι εφοπλιστές, για την απορύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων και την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα και της «μαύρης εργασίας».
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η 24ωρη προειδοποιητική απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και την αποκατάσταση των συμβασιούχων. Στα τηλεοπτικά κανάλια δε μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς οι εργαζόμενοι μετείχαν μαζικά στην απεργία. Ενταση σημειώθηκε χτες στο «MEGA», τα «αφεντικά» του οποίου έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, προκειμένου να μεταδοθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παναθηναϊκού - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με σπικάζ. Οι προσπάθειές τους δεν καρποφόρησαν, καθώς ο αγώνας μεταδόθηκε χωρίς εκφώνηση και σχολιασμό Ελλήνων δημοσιογράφων (ο αγώνας μεταδόθηκε από αγγλικό δίκτυο).
Η Διοίκηση του «MEGA» εμπόδισε, βιαίως, τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσιογράφων να εισέλθουν στα γραφεία του συγκροτήματος για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους. Από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ δηλώθηκε ότι θα υποβληθεί μήνυση (προφορική) κατά του υπευθύνου της ομάδας σεκιούριτι και κατά παντός υπευθύνου, για παραβίαση του νόμου και τις σωματικές βλάβες που προκάλεσαν στον νομικό σύμβουλο της Ενωσης (του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Ερρίκος Ντυνάν). Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ μετέφερε στους απεργούς ο Δ. Αγκαβανάκης.
Σήμερα από τις 6 το πρωί και μέχρι αύριο την ίδια ώρα δε θα μεταδοθούν ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, λόγω της συνέχισης της απεργίας των δημοσιογράφων.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απεργούν σήμερα Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 και από ώρα 6:00 π.μ. έως 6:00 π.μ. της επομένης, όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ιδιωτική ραδιοφωνία, παίρνοντας μέρος στις 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες που κήρυξαν η ΠΟΕΣΥ για όλη την Ελλάδα και η ΕΣΗΕΑ για το χώρο ευθύνης της
Ζητώντας
Απεργία συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχει κηρύξει για την ίδια ημέρα και ώρα η ΕΠΗΕΑ και σ' αυτήν παίρνουν μέρος οι ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΣΘΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΠΗΤ.
Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων καμιά ενημερωτική εκπομπή δε θα μεταδοθεί, κανείς δημοσιογράφος δε θα δουλέψει, αλλά και δε θα υποκατασταθεί από κανέναν άλλον.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ