Η απόφαση για αυξήσεις 5% στα επιδόματα δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 1.10.2003, αλλά δεν τηρήθηκε ούτε η υπόσχεση ότι θα δοθούν αναδρομικά από 1.11.2003 |
Ο αντίποδας αυτού του κλίματος ευρωλαγνίας και καπηλείας των αναπήρων καταγράφτηκε στην πλατιά σύσκεψη φορέων και συνδικαλιστών του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος που οργάνωσε χτες η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη. Στη σύσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και καταγγέλθηκαν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση που με τις πολιτικές τους, αντί να προλαμβάνουν καταστάσεις αναπηρίας γίνονται η αιτία για νέους αναπήρους.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο αγωνιστικός γιορτασμός της 3ης Δεκέμβρη με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, ώρα 5 μμ, και πορεία στη Βουλή και στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όπου θα διοργανώνεται η φιέστα της ΕΣΑΕΑ.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει νέα πλατιά σύσκεψη των φορέων στις 8.11.2003 και πανελλαδική σύσκεψη στις 20.11.2003.
Μπορεί να κατάπιε τη γλώσσα του ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντογιαννόπουλος για τις αυξήσεις των επιδομάτων των ΑμΕΑ -που στις 2.10.2003 είχε υποσχεθεί ότι θα χορηγηθούν απ' την 1.11.2003 - ήταν όμως λαλίστατος χτες όταν ανέβηκε στο βήμα της 7ης Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΤ. Αφού ισχυρίστηκε ότι η κυβερνητική πολιτική αποδεικνύει «τη βούληση που γίνεται πράξη» αναφορικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των αναπήρων, ο Β. Κοντογιαννόπουλος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση στην πολιτική της έχει την έγκριση της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ. «Η πολιτική μας για τους ανάπηρους και ειδικά για τους τυφλούς, που έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με το οργανωμένο κίνημά τους, εκφράζεται με σειρά μέτρων και υποδομών, και πράξεων» είπε ο Β. Κοντογιαννόπουλος.
Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης μίλησε για σημαντικές νίκες που έχουν σημειωθεί στο αναπηρικό κίνημα και σημείωσε ότι διατηρείται ακόμα η προκατάληψη και η αδιαφορία στη νοοτροπία πολλών αρτιμελών.
Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας Θ. Μπεχράκης είπε - χωρίς να εξηγήσει και γιατί - ότι η Αθήνα δεν αποτελεί μία από τις πιο φιλόξενες πόλεις για τους τυφλούς.
Αγρια λιτότητα και στα προγράμματα αποασυλοποίησης, τα οποία εκχωρούνται σε ιδιώτες!
Αποκαλυπτικός για την πολιτική της κυβέρνησης είναι ο ρόλος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) στα πλαίσια της διαβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που έχει μετατραπεί πλέον σε εργαλείο εκχώρησης ενός τόσο ευαίσθητου τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η θλιβερή κατάληξη αυτού του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος είναι ακόμα και η περικοπή των ψευδοεπιδομάτων των 117 και 176 ευρώ που ήταν το κίνητρο για επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του νόμου 2716/1999.
Τη δραματική αυτή τροπή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του ΨΝΑ. Βασικές λειτουργίες του νοσοκομείου, υπογραμμίζει η Πενταμελής Επιτροπή, περικόπτονται και τα ράντζα στο ΨΝΑ αποτελούν καθημερινή πρακτική. Το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί το ΨΝΑ, στα πλαίσια της σαρωτικής ιδιωτικοποίησης της ψυχικής Υγείας που προωθεί, ως βασικό κόμβο αυτής της διαδικασίας με τη μεταφορά νοσηλευομένων σε ιδιωτικά («μη κερδοσκοπικά») οικοτροφεία, ενώ εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα προγράμματα αποασυλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας αρνούνται να επιχορηγήσουν το νοσοκομείο για να καλύψει βασικές του ανάγκες πιέζοντάς το να διεκδικήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλουν τα τεράστια χρέη τους (υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ), προκειμένου το νοσοκομείο να εξασφαλίσει το επίπεδο λειτουργίας που είχε μερικά χρόνια πριν! Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση εξανάγκασε το ΨΝΑ, όπως και άλλα ψυχιατρεία, να δεσμεύσει το αποθεματικό του για την υποχρεωτική, εκ των προτέρων χρηματοδότηση των έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχιστούν στοιχειώδεις θεραπευτικές και κοινωνικοποιητικές δραστηριότητες που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Εκατοντάδες κοινωνικά επανενταγμένοι, πρώην νοσηλευόμενοι του ΨΝΑ, στερούνται εδώ και ένα χρόνο το προβλεπόμενο απ' το νόμο 2716/99 επίδομα του θεραπευτικού κινήτρου ή κινήτρου επανένταξης, με αποτέλεσμα να φυτοζωούν στις κοινοτικές δομές, όπου τώρα κατοικούν, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, οδηγούμενοι στην απελπισία. Τα επίδομα αυτό είναι 117 ευρώ για όσους μένουν σε ξενώνες και 176 ευρώ για όσους μένουν σε προστατευόμενα διαμερίσματα. Χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των γιατρών και ψυχολόγων του ΨΝΑ όλο το 2003 προκειμένου να καταβληθεί το αναγκαίο κονδύλι για την ασφαλή λειτουργία της εφημερίας του νοσοκομείου.
Το ΨΝΑ, υπογραμμίζει η 5μελής Επιτροπή, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως μεγάλη αποθήκη του όλου ψυχιατρικού κυκλώματος που παραμένει αναλλοίωτο στη λειτουργία του, λόγω της σκανδαλώδους αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας να αναπτύξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η κυβερνητική απόφαση για την ίδρυση ιδιωτικών Κέντρων Υγείας βάζει ταφόπλακα στην προοπτική ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο, ούτως ή άλλως, καταπατημένο δικαίωμα για ίση και δωρεάν Υγεία σε όλο το λαό.
Την ίδια στιγμή τα προβλήματα των εργαζομένων επιδεινώνονται, εξαιτίας της γενικής κυβερνητικής πολιτικής για τη συμπίεση των μισθών, της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολουθείται στην κατ' όνομα ψυχιατρική μεταρρύθμιση, των συμβάσεων ομηρίας.
Η 5μελής Επιτροπή καλεί τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του ΨΝΑ σε επαγρύπνηση και προετοιμασία κινητοποιήσεων ενάντια στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στην καταστρατήγηση των βασικών δικαιωμάτων τους.
Σε αντιεπιστημονικούς και επικίνδυνους για την υγεία των ασθενών ακροβατισμούς, καταφεύγουν η διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υποστηρίξουν την απόφασή τους για το κλείσιμο της γενικής εφημερίας και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου για πέντε μήνες, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες ανακατασκευής.
Την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς, που δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια του τεράστιου όγκου των ασθενών που αντιμετωπίζεται στις εφημερίες του «Ευαγγελισμού» και αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα οργάνωσης των εφημεριών του λεκανοπεδίου της Αττικής και της αξιοποίησης των κλινών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ).
Από την ενημέρωση που έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Για την αντιμετώπιση των ασθενών ο νέος διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Καρταπάνης, πρότεινε η εφημερία των παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών του «Ευαγγελισμού» (κυμαίνονται σε 500 - 800 σε κάθε εφημερία), να γίνεται από γιατρούς και προσωπικό του νοσοκομείου, που θα μετακινείται εκείνες τις μέρες στο παρακείμενο Νοσοκομείο Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΜΤΣ)! Εξετάζεται ακόμα η εκδοχή να γίνεται η εφημερία, στον επίσης ακατάλληλο και άρα επισφαλή, για την υγεία των ασθενών, χώρο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου.
Στο ψήφισμα οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι δε θα δεχτούν καμία μετακίνηση οποιασδήποτε ειδικότητας σε άλλο νοσοκομείο και απορρίπτουν την πρόταση της διοίκησης του νοσοκομείου για εφημερία στο ΝΜΤΣ, σαν πρόχειρη και επικίνδυνη για την υγεία των αρρώστων, με δεδομένο ότι τα ΤΕΠ του ΝΜΤΣ είναι ανεπαρκή. Ετσι, προτείνουν τις γενικές εφημερίες να αναλάβουν εκ περιτροπής τα άλλα νοσοκομεία και το νοσοκομείο καθημερινά να δέχεται έναν αριθμό διαγνωσμένων ασθενών. Θέτουν επίσης τα φλέγοντα ζητήματα της άμεσης ένταξης στις εφημερίες του Αττικού και των στρατιωτικών νοσοκομείων και της ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Λεκανοπέδιο.
Στο ψήφισμα το σωματείο αναφέρεται και στην Β' Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, που αποδεκατίστηκε μετά τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους της στο Αττικό Νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι ζητούν να παραμείνει κρατική παθολογική κλινική, που θα στελεχωθεί με νέους γιατρούς. Ταυτόχρονα θέτουν ερωτήματα για τη λειτουργία της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας - Πνευμονολογικής του νοσοκομείου και συγκεκριμένα για το νομικό καθεστώς λειτουργίας της, αλλά και για το πώς επεκτείνεται σε όλο το νοσοκομείο καταλαμβάνοντας κρεβάτια άλλων κλινικών.
Τέλος, δηλώνουν ότι θεωρούν πρόκληση και περιφρόνηση προς όλο το νοσηλευτικό κλάδο, την παραχώρηση γραφείων και χώρων της νοσηλευτικής υπηρεσίας σε διευθυντές κλινικών ή άλλων υπηρεσιών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου και ζητούν να ανακληθούν σχετικές αποφάσεις.
Μια ακόμα έρευνα που καταγράφει τη δυσαρέσκεια των ασθενών από το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παρουσιάστηκε σε ημερίδα της «Casus Sanitatis» με θέμα «Οργάνωση, Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας - Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας», η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πάτρα.
Στην ημερίδα ο υπεύθυνος Ερευνας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Συστημάτων Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Χρ. Γούναρης αναφέρθηκε στα ευρήματα έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 500 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε τρία δημόσια νοσοκομεία.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι ασθενείς αξιολόγησαν ως πρώτο πρόβλημα τη συντήρηση των χώρων και την ξενοδοχειακή υποδομή (30,6%), την επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού και των τραυματιοφορέων (29,7%), την ησυχία (27,4%), την καθαριότητα (24,2%), την τήρηση των κανόνων (21,5%), τις ικανότητες του προσωπικού και την αξιοπιστία (20,5%), τη γρήγορη εξυπηρέτηση και τη μείωση των αναβολών (20,5%), τον αριθμό των κρεβατιών στους θαλάμους (16%) και την ποιότητα του φαγητού (13,7%).
Στην ομιλία του ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι απ' τη συνολική δαπάνη υγείας το 56,2% αφορά δαπάνες του κράτους και ασφαλιστικών οργανισμών και το 43,8% ιδιωτικές δαπάνες, ενώ η κατανομή ανά επίπεδο περίθαλψης είναι: 24,5% στην πρωτοβάθμια φροντίδα, 48% στις νοσοκομειακές δαπάνες, 14% στα φάρμακα και το υπόλοιπο 13,5% αφορά λοιπές δαπάνες.
Ο Κ. Σουλιώτης παρουσίασε ανασκόπηση των ερευνών ικανοποίησης των πολιτών από τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ελλάδα, τη δεκαετία 1990-2000, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά ικανοποίησης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σχετικά υψηλά, ενώ οι αρνητικές κρίσεις αφορούν κυρίως στην ξενοδοχειακή υποδομή και την κατάσταση των χώρων.
Ο καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το τραύμα αποτελεί το «μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας», αφορά κυρίως νέους (1-44 ετών), ενώ για κάθε θάνατο από τραύμα αντιστοιχούν τρεις (3) ασθενείς με μόνιμη αναπηρία.