ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Λεπτές ισορροπίες

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Τα κυριότερα κόμματα της πρώην γεωργιανής αντιπολίτευσης όρισαν χτες τον Μιχαήλ Σαακασβίλι μοναδικό υποψήφιό τους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 4ης Γενάρη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η προσωρινή πρόεδρος, Νινό Μπουρντζανάτζε, με τον Σαακασβίλι και τον Ζουράμπ Ζβάνια στο πλευρό της. Η πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις αυτές θα κατεβάσουν κοινή λίστα και στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Σαακασβίλι διευκρίνισε πως η Μπουρντζανάτζε θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου αυτού, οπότε ενδέχεται να είναι η πρόεδρος του επόμενου Κοινοβουλίου. Ο τρίτος της «παρέας», Ζβάνια, πάντως πρόλαβε να δηλώσει ότι η Γεωργία κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και μέλος του ΝΑΤΟ. Και οι τρεις δήλωσαν σίγουροι για τη νίκη του συνασπισμού τους.

Στις δηλώσεις του ο Σαακασβίλι τόνισε ότι τώρα μέλημα της νέας ηγεσίας είναι να διευθετηθεί «η κατάσταση σε όλη τη Γεωργία» (κάνοντας έμμεση αναφορά στις τεταμένες σχέσεις της ηγεσίας με την αυτόνομη επαρχία της Αντζαρίας και τον ηγέτη της, Ασλάν Αμπασίτζε), όπως και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Μάλιστα ο Σαακασβίλι υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει να επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία και έκανε σαφές ότι το Κρεμλίνο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην «αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στη Γεωργία».

Από την πλευρά της η Μόσχα, διά στόματος του Ρώσου ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβάνοφ, έκανε χτες έκκληση για μια ταχεία «συνταγματική» λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Γεωργίας. Ο Ιβάνοφ σημείωσε επίσης ότι η Γεωργία «εδώ και πολύ καιρό είχε ανάγκη από μια οικονομική και πολιτική βοήθεια και ότι η Ρωσία ερευνά τρόπο για να της προσφέρει αυτή τη βοήθεια»... Παράλληλα χτες ο Ρώσος στρατηγός Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, δεύτερος στην ιεραρχία του επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία «θα απαιτήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια».

Δηλώσεις από τη Μόσχα έκανε και ο Ασλάν Αμπασίτζε (συναντήθηκε με το Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ) που αν και επιτέθηκε σφοδρά στη νέα ηγεσία τόνισε ότι είναι πρόθυμος να διεξάγει διάλογο με οποιονδήποτε αναλάβει τα ηνία της Γεωργίας. Την ανησυχία του εξέφρασε εκ νέου χτες και ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι. Τέλος, χτες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των τριών αυτόνομων επαρχιών της Γεωργίας (Αμπχαζία, Νότιας Οσετίας και Αντζαρία) στη ρωσική πρωτεύουσα.

Τηλεφωνική συνομιλία με την Μπουρντζανάτζε είχε χτες και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια της οποίας έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια στη νέα ηγεσία. Η πρόεδρος μάλιστα σημείωσε ότι ο Μπους της ζήτησε να του τηλεφωνεί, όποτε έχει προβλήματα...

Στο οικονομικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι αντιπροσωπείες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και την Παγκόσμια Τράπεζα θα επισκεφθούν τη Γεωργία στις 2 Δεκέμβρη για να «συζητήσουν για τις έκτακτες ανάγκες της χώρας». Μαζί τους θα αποσταλεί και αμερικανική αντιπροσωπεία, που θα έχει συνομιλίες με τη γεωργιανή ηγεσία για το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στο δρόμο και πάλι, παρά την καταστολή

Ο μικρούλης κοιμάται και η... τύχη του δουλεύει: η κυβέρνηση Κίρσνερ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το επίδομα για τους ανέργους με... πιστωτική κάρτα! Οι Αργεντίνοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους

Associated Press

Ο μικρούλης κοιμάται και η... τύχη του δουλεύει: η κυβέρνηση Κίρσνερ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το επίδομα για τους ανέργους με... πιστωτική κάρτα! Οι Αργεντίνοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ και ΝΕΚΕΝ.- Η απόπειρα της κυβέρνησης της Αργεντινής υπό το Νέστορ Κίρσνερ να προχωρήσει σε... «εκσυγχρονισμό» του συστήματος παροχής επιδομάτων στους ανέργους, ώστε αντί για το... πλουσιοπάροχο ποσό των 150 πέσος ή περίπου 50 ευρώ που δίδεται σε κάθε οικογένεια από τον κρατικό κορβανά, να έχουν απλώς μια μαγνητική πλαστική κάρτα με την οποία θα μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα (αυτό πάει να πει «εκσυγχρονισμός»!..) προκάλεσε και νέα αναταραχή τις τελευταίες δύο μέρες στη χώρα, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση, όπως και στην πλειοψηφία τους οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Επίκεντρο των διαδηλώσεων των πικετέρος και χιλιάδων ανθρώπων που μάχονται μέσα από ποικίλες οργανώσεις μαζικής πάλης και αυτο-οργάνωσης, υπήρξαν το Μπουένος Αϊρες - όπου τις τελευταίες βδομάδες, εντελώς παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση Κίρσνερ ανέπτυξε χιλιάδες πάνοπλους παραστρατιωτικούς για την «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» (των φτωχών), οπωσδήποτε - αλλά και η πόλη Νεκέν. Οι μαζικότερες κινητοποιήσεις καταγράφτηκαν την Τρίτη, με διαδηλώσεις σε πολλές επαρχιακές πρωτεύουσες. Η αστυνομία φυσικά δεν παρέλειψε να αντιμετωπίσει τους «ταραξίες» διαδηλωτές με τις κλασικές μεθόδους άγριας καταστολής. Ετσι, από τις πλαστικές και τις κανονικές (κανονικότατες) σφαίρες που έριχναν με επαναληπτικές καραμπίνες οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, τα δακρυγόνα και τα γκλομπ που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών, τραυματίστηκαν πάνω από 20 άτομα. Στη Νεκέν αναφέρονταν «τουλάχιστον δύο» τραυματίες από σφαίρες ανάμεσα σε έξι που διακομίστηκαν σε σοβαρή κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τη μαρτυρία του διευθυντή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά την ίδια πηγή, οι ταυτόχρονες πορείες πολλών διαφορετικών οργανώσεων των πικετέρος στο Μπουένος Αϊρες προκάλεσαν «έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα», και προφανώς για χάρη των οδηγών η αστυνομία έκανε κι εκεί τα δικά της, επιτιθέμενη για να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Κίρσνερ να «περιορίσει» τις δαπάνες για τους ανέργους - που δεν αφορούν κανένα ευκαταφρόνητο ποσοστό: επισήμως οι άνεργοι είναι 15%, αλλά κατά εκτιμήσεις παρατηρητών που δεν πολυπιστεύουν την επίσημη εκδοχή των καλών κρατικών υπηρεσιών και των καλύτερων πιστωτών τους, ξεπερνά το διπλάσιο ποσοστό - και να «ξαναβάλει σε τροχιά» την οικονομία της Αργεντινής, όπως απαιτούν οι δανειοδότες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της λαϊκής εξέγερσης και τους τρόπους που βρήκαν οι «περιθωριακοί» Αργεντίνοι πικετέρος να αυτοδιαχειρίζονται με επιτυχία «χρεοκοπημένες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια επιχειρήσεις - η Νεκέν έχει αρκετά τέτοια παραδείγματα - αναμένεται ότι θα ενταθεί περαιτέρω.

ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Απειλές εμπορικών αντιποίνων για τον αμερικάνικο χάλυβα

ΤΟΚΙΟ.--

Με τη λήψη εμπορικών αντιποίνων στις εισαγωγές αμερικανικού χάλυβα και υποπροϊόντων απείλησαν χτες Ιαπωνία και Νότια Κορέα, εκτός και εάν, όπως διαμήνυσαν, η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει τα μέτρα προστατευτισμού που έχει επιβάλει από πέρσι και που κρίνονται παράνομα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, το Τόκιο ήδη ενημέρωσε τον ΠΟΕ πως προσανατολίζεται στη θέσπιση δασμών περίπου 30% επί της αξίας εισαγόμενων προϊόντων από τις ΗΠΑ όπως ατσάλι, πλαστικά, καύσιμα και είδη ρουχισμού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι βλάβες που υπέστησαν ιαπωνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες του κλάδου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, οι δασμοί θα πρέπει να επιβληθούν τριάντα μέρες μετά τη γνωστοποίηση προτιθέμενης απόφασης. Ωστόσο, ο Κοϊζούμι άφησε ένα περιθώριο στην Ουάσιγκτον λέγοντας πως «η τελική απόφαση θα καθυστερήσει μέχρις ότου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρουν την ευκαιρία να αποκριθούν αναλόγως».

Σε παρόμοια μέτρα προσανατολίζεται και η Νότια Κορέα που ανακοίνωσε χτες πως θα λάβει εμπορικά αντίποινα έναντι προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον δεν άρει τα μέτρα προστασίας της εγχώριας βιομηχανίας χάλυβα σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του ΠΟΕ.

Η κυβέρνηση του Τζ.Ου. Μπους θέσπισε το Μάρτη του 2002 υψηλούς δασμούς τριετούς διάρκειας στις εισαγωγές ξένου χάλυβα στις ΗΠΑ για να δώσει, όπως είπε, στην αμερικάνικη βιομηχανία χάλυβα «το περιθώριο να εκσυγχρονιστεί και να ισχυροποιηθεί»... Η τελική απόφαση και η σχετική έκθεση του ΠΟΕ, που όπως έχει ήδη γίνει γνωστό θεωρεί παράνομους τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα, αναμένεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη βδομάδα ανοίγοντας τον δρόμο για τη λήψη εμπορικών αντιποίνων όχι μόνον από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και από την ΕΕ κλπ.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.--

Η συνταγή διαμόρφωσης εσωτερικής αστάθειας μέσω διαδηλώσεων φαίνεται πως διαδίδεται ταχύτατα. Διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ) και του Προέδρου Βλαντίμιρ Βορόνιν πραγματοποίησαν χτες για δεύτερη ημέρα οπαδοί της δεξιάς αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές που επιθυμούν την παραίτηση Βορόνιν κρατούσαν μάλιστα... σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αφορμή είναι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της περιοχής της Τρανς - Δνειστερίας, που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1992 και στην οποία βρίσκονται περίπου 1.300 Ρώσοι στρατιώτες. Πρόσφατα η κυβέρνηση συζήτησε το σχέδιο της κυβέρνησης Πούτιν και την Τρίτη η ηγεσία της Μολδαβίας απέρριψε το σχέδιο. Η αντιπολίτευση επίσης απορρίπτει το ρωσικό σχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ