ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Μέσα Δεκέμβρη καταθέτει και ο στρατηγός Γ. Κλαρκ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα καταθέσει στα μέσα Δεκέμβρη ο Γουέσλεϊ Κλαρκ, πρώην ΝΑΤΟικός στρατηγός (που είχε το γενικό πρόσταγμα των βομβαρδισμών του '99 κατά της Γιουγκοσλαβίας) και νυν υποψήφιος των Δημοκρατικών για το χρίσμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004.

Ο ίδιος μιλώντας την Κυριακή σε ειδησεογραφική εκπομπή του δικτύου NBC, πρόσθεσε πως έχει πάρει ήδη την έγκριση της κυβέρνησης του Τζ.Ου. Μπους και των δικηγόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πως η απόφασή του να καταθέσει στο δικαστήριο έναντι του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελήφθη μετά από επίμονο αίτημα της επικεφαλής γενικών εισαγγελέων του δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε.

«Συμφώνησα να εμφανιστώ σε μία ιστορικής σημασίας διαδικασία... που αφορά την πρώτη δίκη αρχηγού κράτους από δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου» είπε ο Κλαρκ, που προκειμένου να μεταβεί στη Χάγη θα διακόψει για λίγες μέρες την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία προβλέπουν πως ο Κλαρκ καλείται να καταθέσει στο δικαστήριο της Χάγης όχι μόνον εξαιτίας των πολλών συναντήσεων που είχε στο Βελιγράδι (προ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99) με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς αλλά και εξαιτίας των συναντήσεων που είχε το 1994 (προ της υπογραφής της Συνθήκης Ντέιτον...) με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Σερβοβόσνιων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Χωρίς πρόεδρο για τρίτη φορά...

Εκλογική καταγραφή της λαϊκής αποδοκιμασίας πολιτικών που ασκεί η απερχόμενη κυβέρνηση της DOS

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Δεν εκλέχτηκε ούτε προχτές νέος πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας. Στις κάλπες προσήλθε - όπως άλλωστε αναμενόταν... - μόλις το 38,3% και όχι το - τουλάχιστον... - 50% του εκλογικού σώματος που απαιτούνταν για την εκλογή προέδρου. Ομως, οι κάλπες (που στήθηκαν για τρίτη φορά εντός των τελευταίων 13 μηνών για την ανάδειξη νέου προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας) έδειξαν άλλα ενδιαφέροντα - μολονότι αναμενόμενα - πράγματα...

Πρώτον, ότι η πολιτική της κατακερματισμένης από καιρό απερχόμενης κυβερνώσας συμμαχίας της DOS δεν τυγχάνει ούτε της εμπιστοσύνης, ούτε της επιδοκιμασίας ενός μεγάλου αριθμού Σέρβων. Δεύτερον, ότι τα - κατά των ΝΑΤΟικών εισβολέων -πολιτικά μηνύματα κομμάτων, όπως του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (του οποίου ο υποψήφιος Τόμισλαβ Νίκολιτς ήρθε πρώτος στις σερβικές προεδρικές εκλογές με 46,9%...), βρίσκουν ανταπόκριση στο σερβικό εκλογικό σώμα παρά την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα των κυβερνώντων...

Τώρα το πότε θα επαναληφθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας και με ποιο εκλογικό σύστημα, είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβίας καλείται, πάντως, να κάνει μία πρώτη προσέγγιση του θέματος εντός της βδομάδας...

Για την ιστορία, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Ντράγκολιουμπ Μικούνοβιτς, έλαβε μόλις 35,3% των ψήφων. Ο δε υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς, βγήκε πρώτος (αλλά όχι πρόεδρος) με 46,9% πρεσβεύοντας πολιτικές μη περαιτέρω συνεργασίας με τις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης, κατά ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ και συνεργασίας του Βελιγραδίου «με ανατολή και δύση»...

Τόσο ο Νίκολιτς, όσο και κάποιοι πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να παρατηρήσουν πως εάν το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα λάβει το ίδιο ποσοστό στις πρόωρες γενικές εκλογές της 28ης Δεκέμβρη θα μπορεί ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό είναι μάλλον δύσκολο... Αφ' ενός λόγω του γεγονότος πως απείχαν απ' τις κάλπες οι υποστηριχτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και η «Ομάδα 17 συν» των οικονομολόγων. Αφ' ετέρου γιατί αναμένεται να αυξηθεί η πόλωση μεταξύ αντιπολιτευόμενων παρατάξεων και των κομμάτων που συμμετείχαν στο συνασπισμό της DOS και ορέγονται την εξουσία με προπαγανδιστικά συνθήματα τη δυσαρέσκεια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων έναντι του Βελιγραδίου, την ανάσχεση οικονομικών «μεταρρυθμίσεων» (που στην πραγματικότητα «καρποφόρησαν» μόνον για την ντόπια ολιγαρχία και ξένα συμφέροντα) κλπ. Επιπλέον, στο μεσοδιάστημα που απομένει μέχρι τις γενικές εκλογές της 28ης Δεκέμβρη, αναμένεται να σχηματιστούν νέες (ακόμη και πολιτικώς «αταίριαστες»...) εκλογικές συμμαχίες.

Μεγάλη μερίδα του σερβικού Τύπου σχολίαζε χτες τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ως «χαστούκι» για τον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της DOS και προαναγγελθέν «νοκ άουτ» για την ίδια, στις βουλευτικές εκλογές (εφημερίδα «Κουρίρ»). Αλλες, όπως η NACIONAL, είχαν πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Ακήρυκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επιλέγοντας να επισημάνουν το κενό εξουσίας σήμερα στη Σερβία, καθώς δεν υπάρχουν ούτε πρόεδρος, ούτε Βουλή, ούτε κυβέρνηση...

ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ
Επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

Με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Συλλογικής Ασφάλειας, στο οποίο συμμετέχουν 6 χώρες (Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Ρωσία και Τατζικιστάν) πραγματοποιήθηκε στις 4 με 10 Νοέμβρη 2003 μια μεγάλη επιχείρηση στο έδαφος αυτών των 6 χωρών, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών. Στην επιχείρηση που ονομάστηκε «Κανάλι 2003» πήραν μέρος οι Αρχές Ασφαλείας και ειδικά Σώματα των 6 αυτών χωρών, καθώς επίσης τμήματα των συνοριακών δυνάμεων και σε ορισμένες επιχειρήσεις και δυνάμεις του στρατού.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν 899 σιδηροδρομικοί σταθμοί, 2.057 αυτοκινητόδρομοι, 92 αεροδρόμια και 2 θαλάσσια λιμάνια. Αποκαλύφθηκαν 1.403 υποθέσεις που συνδέονταν με το εμπόριο ναρκωτικών. Σε 98 από αυτές τις περιπτώσεις αποκαλύφθηκε πως πίσω από αυτές βρίσκονταν οργανωμένες ομάδες του υποκόσμου. Συνολικά κατασχέθηκαν 19 τόνοι κατεργασμένων και 2 τόνοι ακατέργαστων ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 955 άτομα, κινήθηκαν 1.113 ποινικές διώξεις και διοικητικές έρευνες σε βάρος 7.232 υπαλλήλων. Κατασχέθηκαν 235 πυροβόλα όπλα και πάνω από 10 χιλιάδες σφαίρες.

Οι αρχές «πανηγυρίζουν» για την πετυχημένη αστυνομική επιχείρηση, αν και παραδέχονται πως τα μεγέθη του εμπορίου ναρκωτικών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που αποκαλύφθηκαν κατά την επιχείρηση. Γνωρίζουν επίσης πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθαρά αστυνομικά μέτρα, όπως δε λύθηκε άλλωστε σε καμία καπιταλιστική χώρα. Το τραγικό όμως στην παραπάνω είδηση είναι ότι μόλις πριν 13 χρόνια οι λαοί των χωρών αυτών, όπως και των υπόλοιπων σοσιαλιστικών χωρών, γνώριζαν για τη μάστιγα των ναρκωτικών και την έκταση που αυτή λαμβάνει στον καπιταλιστικό κόσμο, μόνο από τα διεθνή δελτία ειδήσεων των τηλεοράσεών τους.

ΡΩΣΙΑ
Υψηλοί εκλογικοί στόχοι για το ΚΚΡΟ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) υπολογίζει στις εκλογές της 7ης του Δεκέμβρη να κερδίσει τουλάχιστον 151 έδρες από τις 450 που έχει η Κρατική Δούμα. Αυτό δήλωσε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σε συνέντευξη Τύπου στο Ιρκούτσκ. Αυτός ο αριθμός βουλευτών θα βοηθήσει το ΚΚΡΟ να μπλοκάρει οποιεσδήποτε προσπάθειες συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε επίσης πως η καλύτερη εξέλιξη για τις πατριωτικές δυνάμεις της χώρας θα ήταν αν αυτές κατάφερναν να κερδίσουν τις μισές, δηλαδή τις 225, έδρες του Κοινοβουλίου. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως το ΚΚΡΟ υπολογίζει πως μπορεί να πάρει από το 28% έως το 30% των ψήφων στις προσεχείς εκλογές. Να σημειώσουμε πως στις εκλογές του 1999 το ΚΚΡΟ είχε λάβει το 24,3% κι είχε κερδίσει 113 έδρες, ενώ το μπλοκ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, που τώρα κατεβαίνει με το ΚΚΡΟ, είχε λάβει το 2,2% και δεν είχε εκλέξει κανέναν βουλευτή.

Μιλώντας για το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως πρώτη θέση αυτού του προγράμματος είναι η εθνικοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Από την άποψη αυτή δεν μπορούν να σταθούν οι συκοφαντίες, πως δήθεν το ΚΚΡΟ χρηματοδοτείται από τους λεγόμενους «ολιγάρχες». Κι αυτό γιατί η άνοδος των κομμουνιστών στην εξουσία δε θα είναι προς όφελος των συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ