ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.- Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μπορεί να συνεννοήθηκε (τρόπον τινά...) με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, κατά την περιοδεία που πραγματοποιεί εκεί από την περασμένη Παρασκευή, αλλά «σκοντάφτει» στους ...φιλειρηνιστές διαδηλωτές.
Προχτές, στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, εκατοντάδες Γιαπωνέζοι φιλειρηνιστές (ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των φοιτητών από δύο πανεπιστήμια της νήσου) επιφύλαξαν στον Αμερικανό υπουργό «θερμό αποχαιρετισμό», στήνοντάς του «καρτέρι» έξω από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, Χάφμρεϊς. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Γύρνα στη χώρα σου», «Οχι άλλο αίμα για τον Μπους», «Εδώ και τώρα τέλος στην κατοχή του Ιράκ».
Στη Σεούλ, τώρα, όπου έφθασε προχτές βράδυ για διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Ράμσφελντ πάλι «σκόνταψε» σε πλήθος δεκάδων φιλειρηνιστών Νοτιοκορεατών διαδηλωτών, που φώναζαν:«Γύρνα πίσω», «Οχι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στο Ιράκ», «Οχι στην κατοχή της Βαγδάτης». Στο τέλος, ο Ράμσφελντ αναγκάστηκε να μπει στο νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμύνης από την ...πίσω πόρτα.
Μετά το τέλος της συνάντησης, που είχε χτες με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Τσο Γιανγκ Κιλ, ο Ράμσφελντ εξήρε την «επιτυχία της πενηντάχρονης συμμαχίας των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα», λέγοντας πως καμία εκ των δύο κυβερνήσεων «δεν προτίθεται με οιονδήποτε τρόπο να αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα έναντι της βορειοκορεατικής απειλής». Πρόσθεσε πως το σχέδιο της «γεωπολιτικής στρατηγικής αναδιάρθρωσης» των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα γίνεται «προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας» έναντι της ΛΔ Κορέας και τάχα για την περίπτωση που η Πιονγιάνγκ «επιχειρήσει επέμβαση»... Ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ για ένα μεγάλο μέρος του εκσυγχρονισμού και της στρατηγικής απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων από τα σύνορα και το βόρειο τμήμα της Νότιας Κορέας προς το νότο της χώρας.
Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Τσο, απέφυγε - μπροστά σε δημοσιογράφους... - να διευκρινίσει στον Ράμσφελντ εάν οι 3.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες που ετοιμάζονται να αποσταλούν στο Ιράκ θα λάβουν ενεργά μέρος στις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής...
Στο μεταξύ στο Τόκιο, έφθασε χτες για συναντήσεις με Ιάπωνες στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Κέλι, δηλώνοντας πως υπάρχουν «ελπίδες» για επανάληψη νέου γύρου συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα στο Πεκίνο μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας. Νωρίτερα, Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος προσδιόρισε ως πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης των συνομιλιών στο Πεκίνο τη 17η έως 18η Δεκέμβρη...
Associated Press |
Καναδός στρατιώτης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής |
Ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι χαρακτήρισε την εκτέλεση «έργο τρομοκρατών κατά του αφγανικού λαού». Είναι αναμφισβήτητο ότι ο άνθρωπος των ΗΠΑ στην Καμπούλ θα επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» το φονικό - η Γκουαλάρ ήταν η 12η στη λίστα των εργαζομένων αρωγής που χάνεται στο Αφγανιστάν από το Μάρτη - για να ζητήσει την επίσπευση της «επέκτασης» της «παροχής ασφάλειας» από πλευράς ΝΑΤΟ στη χώρα.
Ο ΟΗΕ υποστήριξε ότι «δε σταματά τις επιχειρήσεις του» στη χώρα, ωστόσο, στην πράξη, διέταξε τα στελέχη των αποστολών του να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις επιχειρήσεις τους στο ελάχιστο. Από πλευράς ΗΠΑ, υπήρξε μια έμμεση «απολογία» για την αποτυχία των κατοχικών δυνάμεων να παράσχουν ασφάλεια στους εργαζόμενους του ΟΗΕ, από πλευράς Τζον Αμπιτζέιντ, του Αμερικανού στρατηγού που έχει τεθεί επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ: «Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, είπε, είναι εξίσου δύσκολες με εκείνες στο Ιράκ».
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε «έξι μέλη της αλ Κάιντα», που «επιτέθηκαν» κατά μονάδας του στην επαρχία Πάκτικα, ενώ από πλευράς «συμμαχικών» δυνάμεων, αναφέρθηκαν οκτώ τραυματισμοί Αφγανών στρατιωτών. Ωστόσο, ο Αφγανός επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής δύναμης, Νταουλάτ Χαν, έδινε μια πολύ διαφορετική εκδοχή του τι συνέβη στην περιοχή, δηλώνοντας πως οι νεκροί ήταν πολίτες που «έπληξε εσφαλμένα» αμερικανικό βομβαρδιστικό. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού διέψευσε την κατηγορία: «Δεν επρόκειτο για πολίτες», υποστήριξε μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Ωστόσο, ο Χαν είπε ξερά ότι επρόκειτο για ανθρώπους που γνώριζε και ότι οι σοροί τους «παραδόθηκαν στις οικογένειές τους».
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--
Με τη σημαντική αύξηση του ποσοστού του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές σε αυτή την αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας.
Πρώτο τελικά, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, ήρθε το κόμμα των Καταλανών εθνικιστών «Σύγκλιση και Ενότητα» (CiU) που έλαβε 30.86% και 46 έδρες (αν και έχασε 10 έδρες). Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 31.24% αλλά με 42 έδρες. Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά διπλασίασε τα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 16.43% και 23 έδρες (11 περισσότερες από την προηγούμενη φορά). Τέλος, το Λαϊκό Κόμμα κατέλαβε 15 έδρες, και οι Πράσινοι 9.
Πλέον οποιοδήποτε από τα δύο πρώτα κόμματα επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση πρέπει να συμμαχήσει με τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά, γεγονός που ενοχλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Μαδρίτης.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--
Περισσότεροι από 18.000 ανθρακωρύχοι απέργησαν για ακόμη μια φορά χτες ενάντια στα σχέδια της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης του Λέσεκ Μίλερ να κλείσει πολλά ορυχεία στην επαρχία της Σιλεσίας.
Στη χτεσινή 24ωρη απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε 16 στοές της Σιλεσίας, ενώ εργαζόμενοι σε ακόμα 10 ορυχεία πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Μπίτομ κα Κατοβίτσε της Σιλεσίας.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει 4 ορυχεία στην πόλη του Μπίτομ, στέλνοντας στα σπίτια τους 8.500 εργάτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά θέλει να απολύσει 25.000 ανθρακωρύχους μέχρι το 2006 (με περικοπές ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προκειμένου, όπως λέει, να μειώσει το κρατικό έλλειμμα και να «αναδιαρθρώσει» τη βιομηχανία... Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία στη Σιλεσία φτάνει το 30%.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποίησαν ότι αν η κεντρική κυβέρνηση τους αγνοήσει τότε η χτεσινή απεργία μπορεί να γίνει γενική.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Εγκληματική, εξτρεμιστική οργάνωση είναι για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αυτονομιστικός «Εθνικός Αλβανικός Στρατός» (ΑΝΑ). Σύμφωνα με χτεσινή γραπτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οργάνωση που στοχεύει στην ένωση όλων των αλβανοκατοικούμενων περιοχών στα Βαλκάνια σε μία λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία», δρα απειλώντας την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στα δυτικά Βαλκάνια και ως εκ τούτου λαμβάνονται μέτρα για την ανάσχεση της χρηματοδότησής του τουλάχιστον όσον αφορά στη ροή οικονομικής βοήθειας από αμερικανικές πηγές...
Ωστόσο, στη γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εκδόθηκε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση, αναφέρεται πως... ο «ΑΝΑ» δεν έχει καταχωρηθεί (ακόμη...) στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» αλλά ότι με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα ο κ. Μπους «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης στις ΗΠΑ και απαγόρευσε σε Αμερικανούς πολίτες κάθε συνδιαλλαγή με τον «ΑΝΑ» και άλλες οργανώσεις.