ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Προβλήματα στην εγκατάσταση των Πόντιων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας

Σημαντικά προβλήματα αναφορικά με την υλοποίηση του έργου διαμόρφωσης περιοχής για την εγκατάσταση των Ποντίων έχουν προκύψει στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης, όπως σημειώνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης προς τους υπουργούς Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανή.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, στην Αλεξανδρούπολη έχει εγκριθεί από το 1997 τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο εκτάσεως 300 στρεμμάτων για τη μόνιμη εγκατάσταση Ποντίων. Ωστόσο έχουν ανακύψει ορισμένα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου. Και συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν: «Οι παλιννοστούντες Πόντιοι διαπίστωσαν ότι από τα 300 στρέμματα του ρυμοτομικού σχεδίου, τα 150 στρέμματα ανήκουν σε έκταση δάσους, άρα δεν μπορεί η μισή τουλάχιστον περιοχή να καλύψει τις στεγαστικές τους ανάγκες».

Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα, σημειώνουν οι δύο βουλευτές είναι ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από έγκριση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, έχει αρχίσει από τον ανάδοχο η εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής ασφαλτόστρωσης και ύδρευσης. Παρ' ότι όμως έχει αρχίσει η υλοποίηση αυτών των έργων, δεν έχει εγκριθεί ακόμη η αποχέτευση των όμβριων και των ακάθαρτων, η οποία πρέπει να προηγείται της ασφαλτόστρωσης των δρόμων. Εάν δε γίνει η αποχέτευση όμβριων και ακάθαρτων θα παρατηρηθεί το γνωστό φαινόμενο να κατασκευάζονται οι δρόμοι και εκ των υστέρων να σκάβονται ξανά για να περάσουν οι σωλήνες της αποχέτευσης».

Τέλος, σε αυτή την περιοχή «έχουν εγκατασταθεί περίπου 25 οικογένειες Ποντίων σε παραπήγματα τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα για να εκτελεστούν τα έργα. Παρότι υπήρξε δέσμευση από τον προηγούμενο ΓΓ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης ότι θα απομακρυνθούν άμεσα οι 25 οικογένειες και θα εγκατασταθούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να κατασκευαστεί ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο στη συγκεκριμένη περιοχή.
  • Πότε προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο και πόσα οικόπεδα θα διατεθούν τελικά στους δικαιούχους;
  • Θα παρθούν μέτρα ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι λίγες οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί εκεί ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο;
ΒΟΥΛΗ
Αρση ασυλίας βουλευτών για τροχαίες παραβάσεις

Απορρίφθηκαν αιτήσεις, που αφορούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πολιτική δραστηριότητα βουλευτών

Την άρση της ασυλίας βουλευτών που κατηγορούνται για τροχαίες παραβάσεις αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, με φανερή ψηφοφορία (ψήφισαν 252 βουλευτές) κατ' εφαρμογή του νέου κανονισμού. Οι βουλευτές ευθυγραμμίστηκαν με τη σχετική πρόταση της αρμόδιας «Επιτροπής Δεοντολογίας», ενώ, σύμφωνα πάντα με την ίδια πρόταση, απέρριψαν προτάσεις για άρση ασυλίας που αφορούσαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό πολιτικές δραστηριότητες των βουλευτών.

Ετσι, όπως ομόφωνα πρότεινε η «Επιτροπή Δεοντολογίας» άρθηκε η ασυλία για τροχαίες παραβάσεις των βουλευτών: Λ. Γρηγοράκου (ΠΑΣΟΚ) με 240 ναι, 7 όχι, 5 παρών, Α. Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) 242 ναι, 7 όχι, 3 παρών, Θ. Σκρέκα (ΝΔ) 241 ναι, 7 όχι, 4 παρών, Ν. Τσιαρτσιώνη (ΝΔ) 242 ναι, 7 παρών 3 κατά.

Επίσης, άρθηκε η ασυλία του Α. Παυλίδη (ΝΔ) (το πρότεινε κατά πλειοψηφία η «Επιτροπή Δεοντολογίας», ενώ το είχε ζητήσει και ο ίδιος), ο οποίος κατηγορούνταν για ψευδορκία, με 146 υπέρ, 103 κατά και 3 παρών.

Αντίθετα οι βουλευτές - όπως ομόφωνα πρότεινε και η επιτροπή - απέρριψαν αιτήσεις για άρση ασυλίας των παρακάτω βουλευτών:

Α. Μακρυπίδη (αντιδικία με δημοσιογράφο), με 6 υπέρ, 243 κατά και 3 παρών, Ι. Νικολαΐδη (ΠΑΣΟΚ) (συκοφαντική δυσφήμιση) με 3 υπέρ, 248 κατά, 1 παρών, Κ. Τασούλα (ΝΔ) (για ενέργειες όσο ήταν δήμαρχος Κηφισιάς) με 3 υπέρ, 247 κατά, 2 παρών, Ι. Τζαμτζής (ΝΔ) (για ενέργειες όσο ήταν δήμαρχος Σκύδρας) με 2 υπέρ, 248 κατά, 2 παρών και Δ. Τσιόγκα (ΚΚΕ) (για συνδικαλιστική δράση ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας) με 3 υπέρ, 248 κατά, 1 παρών.

Κατά της άρσης της ασυλίας για όσους κατηγορούνται για τροχαίες παραβάσεις ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Καραμπίνας, Κατσίκης, Τζαμτζής, Κόλλια, Γιαννόπουλος, Α. Γκελεστάθης και ο ανεξάρτητος Γ. Καρατζαφέρης. Παρών ψήφισαν οι Σαλμάς, Τασούλας και ο Γιαννακόπουλος του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας το θέμα της ασυλίας των βουλευτών, αλλά και το νέο κανονισμό (φανερή ψηφοφορία και εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας) ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή «Απογευματινή» τόνισε:

«Θεωρούμε το θεσμό της ασυλίας δημοκρατική κατάκτηση, για να προστατεύεται ο βουλευτής από κακόπιστες διώξεις της κρατικής και πολιτικής εξουσίας ή των αντιπάλων του. Ομως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της νέας διάταξης. Δε θα πρέπει να αίρεται η ασυλία, όταν άμεσα ή έμμεσα, η πράξη που καταλογίζεται έχει σχέση με το πολιτικό έργο.

Σε άλλες περιπτώσεις φυσικά, όπως αυτές των τροχαίων ατυχημάτων, εμείς τασσόμαστε υπέρ της άρσης της ασυλίας».

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη χτεσινή ψηφοφορία ως ένα μεγάλο βήμα, αφού έσπασε με το αποτέλεσμά της ένα ταμπού 160 χρόνων. Τόνισε δε ότι η Βουλή έδειξε σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία, δεχόμενη με τις άρσεις της ασυλίας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών. Εκτίμησε, τέλος, ότι σε ένα ή δύο χρόνια η διαδικασία θα γίνει πιο απλή και θα περιοριστεί στη συζήτηση που αφορούν στην πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Επτά σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν χτες σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα 18 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μια περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Οπως έγινε γνωστό, τέσσερα από τα τουρκικά αεροσκάφη που αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Σημειώνεται ότι τις δυο προηγούμενες μέρες δεν υπήρξε παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Την Τετάρτη η Τουρκία γιόρταζε την Ημέρα της Δημοκρατίας, ενώ την Τρίτη η Ελλάδα τιμούσε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΙΣΦ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, 31/10, στις 13.00 με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στην Περισσό.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Εκδήλωση για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Δραπετσώνας του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συγκέντρωση αφιερωμένη στα 85 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας (Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ος όροφος), με θέμα: «ΚΚΕ - 85 χρόνια στην πρωτοπορία του λαϊκού κινήματος. Δύναμη Αντίστασης, Συσπείρωσης και Προοπτικής». Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Θα προβληθεί ταινία από τη δράση του Κόμματος και θα τιμηθούν σύντροφοι για την προσφορά τους στο Κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ