ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Δυναμική απάντηση στον ΟΛΠ

Δυναμική και μαζική ήταν η αρχή του νέου γύρου αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που «εγκαινίασε» χτες το απόγευμα ο λαός του Περάματος, για να αποτρέψει τα καταστροφικά σχέδια που έχει δρομολογήσει ο ΟΛΠ ΑΕ σε βάρος της πόλης. Κι αυτό με τη συγκατάθεση, κάτω από το τραπέζι, όπως όλα δείχνουν, της σημερινής δημοτικής αρχής και του «εκλεκτού» δημάρχου της ΝΔ Γιάννη Λαγουδάκου. Το αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυνε η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» και ο επικεφαλής της, πρώην δήμαρχος, Γιάννης Πατσιλινάκος.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας και πλήθος μαζικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην πλατεία Ηρώων.

Οι Περαματιώτες έστειλαν σαφές μήνυμα, δίνοντας το παράδειγμα και στους δημότες των γύρω δήμων, ότι δε θα επιτρέψουν ο όμορφος χώρος του Αρμού, που βρίσκεται στο παραλιακό τμήμα της πόλης, να μετατραπεί σε μάντρα για την εναπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς) των πολυεθνικών, όπως λογαριάζει ο ΟΛΠ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οτι δε θα αφήσουν τον Οργανισμό, στο όνομα της αύξησης των κερδών των μετόχων του, να τους κόψει την πρόσβαση στη θάλασσα.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Γ. Πατσιλινάκος, ο οποίος, αφού επισήμανε ότι ο ΟΛΠ είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς της πόλης, αποκάλυψε ότι από τον περασμένο Ιούνη η κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες αφαίρεσε σημαντικές κατακτήσεις του περαματιώτικου λαού, με τις οποίες είχε μπει φραγμός στα επεκτατικά σχέδια του ΟΛΠ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο Γ. Πατσιλινάκος, ότι ενώ με δικαστικές αποφάσεις και δυναμικούς αγώνες εδώ και εφτά χρόνια ο ΟΛΠ δεν μπορούσε να κάνει καμία παρέμβαση σε βάρος της πόλης, με το νόμο που ψηφίστηκε, του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει όποιο «έργο» θέλει, παίρνοντας απλώς έγκριση από τη Γραμματεία Λιμένος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αποκάλυψε ακόμα τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία, προκειμένου να διευκολύνει τον ΟΛΠ, παραχάραξε ακόμα και πρακτικά δημοτικών συμβουλίων. «Ο αγώνας - τόνισε - θα συνεχιστεί και μπορούμε να έχουμε επιτυχία. Σε δεκαπέντε μέρες από τώρα, θα γίνει νέα κινητοποίηση. Μπορούμε να πετάξουμε τον ΟΛΠ στη θάλασσα».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους μαζικών φορέων και δημοτικών κινήσεων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι με το σύνθημα: «Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας», ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο χώρο του Αρμού. Από τους εκπροσώπους των φορέων, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Την αθώωση των «Θεσπρωτών» ζήτησαν οι συνήγοροί τους

Την πλήρη αθώωση του Π. Σερίφη, του Η. Κωστάρη και του Κ. Καρατσώλη, των λεγόμενων «Θεσπρωτών», ζήτησε χτες κατά την αγόρευσή του στη δίκη της «17Ν» ο συνήγορός τους Γιάννης Σταμούλης, σημειώνοντας μάλιστα ότι δε ζητά κανένα ελαφρυντικό για τους πελάτες του διότι αυτοί είναι αθώοι. «Και αν έχετε τη διάθεση να αναγνωρίσετε ελαφρυντικές περιστάσεις - είπε απευθυνόμενος στους δικαστές - θα σας ευχαριστήσουμε αλλά θα σας πούμε ότι δε χρειάζεται γιατί είμαστε αθώοι των κατηγοριών που μας αποδίδονται».

Ο Γ. Σταμούλης χαρακτήρισε τη δίκη, «δίκη ομολογιών», δείχνοντας με αυτό το χαρακτηρισμό ότι πέραν των ομολογιών των κατηγορουμένων δεν προέκυψαν άλλα στοιχεία επιβαρυντικά γι' αυτούς. Επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία χειρίστηκε την υπόθεση της «17Ν», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπηρεσία που «εναρμονίζεται στις τάσεις και τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες του συστήματος, ενός συστήματος που οδηγεί προανακριτικούς υπαλλήλους στο να αυθαιρετούν και να παρανομούν και να σύρουν στην παρανομία και δικαστικούς λειτουργούς». Στο πλαίσιο αυτό δε δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει παράνομο το σύνολο της προδικασίας που έφερε εις πέρας η εν λόγω υπηρεσία και για το λόγο ότι η δράση της «17Ν» από ποινικής απόψεως είχε περάσει στα χέρια της τακτικής ανάκρισης (είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για κάθε ενέργεια της οργάνωσης κ.ο.κ.) κάτι που καθιστούσε παράνομη τη διενέργεια προανάκρισης. «Η δικονομία - είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταμούλης - δεν επιτρέπει να λαμβάνονται προανακριτικές απολογίες, ή καταθέσεις, όταν η υπόθεση εκκρεμεί στην ανάκριση. Και εδώ εκκρεμούσε στην ανάκριση».

Αναφορικά με την εμπλοκή των πελατών του στην υπόθεση, ο συνήγορος υποστήριξε πως τους ενέπλεξαν οι διωκτικές αρχές έχοντας ως κύριο στόχο τους τον Γ. Σερίφη επειδή με αυτόν είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς από τα τέλη της δεκαετίας του '70 με τη γνωστή υπόθεση της δολοφονίας του Χρ. Κασίμη.

Σχετικά με τη δράση της «17Ν», ο Γ. Σταμούλης υποστήριξε ότι «το φαινόμενο "17Ν" πρέπει να εξηγηθεί ως κοινωνικό φαινόμενο, πρέπει να εξηγηθεί ως πολιτικό φαινόμενο και βεβαίως πρέπει να αξιολογηθεί και ως ποινικώς αξιόλογη πράξη».

Πριν από τον Γ. Σταμούλη αγόρευσε η Ευαγγελία Σταμούλη, η οποία μίλησε μόνο για τον Ηρακλή Κωστάρη, του οποίου και ζήτησε την αθώωση για το σύνολο των κατηγοριών που τον βαραίνουν.

Επιδημία γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοιο

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας παρουσίασαν 430 από τους περίπου 2.700 επιβάτες του «ΑΟΥΡΟΡΑ» με σημαία Αγγλίας, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στις 7 το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη στον Πειραιά. Το πλοίο θα τεθεί σε καραντίνα και οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Το «ΑΟΥΡΟΡΑ» έρχεται από το Ντουμπρόβνικ και θα αποπλεύσει στη συνέχεια για Γιβραλτάρ.

Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής άδραξε την ευκαιρία για να διαφημίσει την ετοιμότητα του υπουργείου, αναφέροντας ότι: «Ο μηχανισμός υγειονομικής ετοιμότητας και επιδημιολογικής επιτήρησης και αυτή τη φορά λειτούργησε υποδειγματικά, με αποτέλεσμα από χτες το μεσημέρι να έχουμε πλήρη ενημέρωση».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το πλοίο απέπλευσε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στις 20 Οκτώβρη, με περίπου 1.900 Βρετανούς ταξιδιώτες και 837 μέλη πληρώματος. Η έναρξη της επιδημίας αναφέρθηκε στις 24 Οκτώβρη και θεωρείται ότι πρόκειται για τυπική επιδημία από Νοροϊό, που εκδηλώθηκε αρχικά σε δυο ασθενείς.

Μετ' εμποδίων θα κυκλοφορήσουν πάλι αύριο και μεθαύριο οι συρμοί του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου», λόγω των εκτελούμενων έργων ανάπλασης των σταθμών. Ετσι, από αύριο Σάββατο, οι συρμοί από Κηφισιά με κατεύθυνση τον Πειραιά, δε θα κάνουν στάση στο σταθμό ΚΑΤ. Μεθαύριο Κυριακή, από 7.30 π.μ. - 5.30 μ.μ. οι συρμοί του «ηλεκτρικού» που κατευθύνονται προς Κηφισιά, δε θα κάνουν στάση στα Κ. Πατήσια.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν χτες το πρωί, ύστερα από καθίζηση στο οδόστρωμα της οδού Καλλιφρονά στην Κυψέλη. Σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων, αν και τα ακριβή αίτια της καθίζησης δεν έχουν εξεταστεί, εντούτοις δεν προκύπτει ότι προήλθε από τις βροχοπτώσεις, αλλά επειδή πιθανόν να έσπασε κάποιος αγωγός της ΕΥΔΑΠ. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της ζημιάς, εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για την ασφαλτόστρωση του δρόμου.

Δύο ασθενείς με κρούσματα ελονοσίας

Δύο ασθενείς με κρούσματα ελονοσίας νοσηλεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών). Πρόκειται για δύο Αιγύπτιους, οι οποίοι έχουν αποθεραπευτεί και σήμερα θα πάρουν εξιτήριο.

Τα περιστατικά επιβεβαίωσε χθες το Λοιμωδών. Την Παρασκευή 24 Οκτώβρη, εισήχθη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ο Αιγύπτιος Α. Α., 17 ετών, με συμπτώματα κοιλιακού άλγους, διάρροιας και εμέτων. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι νοσούσε από ελονοσία. Το προηγούμενο διάστημα είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Την επόμενη μέρα 25 Οκτώβρη, εισήχθη και δεύτερος ασθενής με ελαφρότερα συμπτώματα, ο Η. Κ., επίσης Αιγύπτιος.

Το νοσοκομείο, σε σχετική ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι «η ελονοσία δεν ενδημεί στην Ελλάδα (από τη δεκαετία του '70 ) και ούτε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσής της. Ο μόνος τρόπος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μέσω του «ανωφελούς κώνωπος», ο οποίος συνήθως δε συναντάται στη χώρα μας». Και συνιστά σε όσους προγραμματίζουν ταξίδια σε χώρες κάτω από τη ζώνη της Σαχάρας, όπου ενδημεί η νόσος, να επισκέπτονται τις Διευθύνσεις Υγείας του Νομού τους, προκειμένου να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ