ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σερβίρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Πολύ και εύκολο χρήμα υπόσχεται η κυβέρνηση στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με τα χτεσινά μέτρα της διυπουργικής
  • Προσφέρει επίσης πολεοδομικές «διευκολύνσεις» και κάθε κομμάτι γης που θα θελήσει το κεφάλαιο

Ξεπέρασε και τον εαυτό της χτες η κυβέρνηση με τις αποφάσεις που πήρε η διυπουργική επιτροπή για τον τουρισμό, με κυρίαρχα σημεία: το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τη σημαντική ενίσχυση της χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου. Την παραχώρηση νέων προκλητικών «διευκολύνσεων» σε χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα. Την ουσιαστική παράδοση κάθε κομματιού γης που μπορεί να αποφέρει κέρδη στο κεφάλαιο. Οι αποφάσεις πάρθηκαν σε πολύωρη, υπό τον πρωθυπουργό συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας, Γεωργίας, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως επίσης οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Τύπου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

Με βασικό γνώμονα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», όπως τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, στη συνέντευξή του μετά το τέλος της συνεδρίασης της διυπουργικής, η κυβέρνηση βάζει μπροστά ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που στόχο έχει, τα αμέσως επόμενα χρόνια, να διαμορφώσει ένα τουριστικό μοντέλο όπου θα κυριαρχούν οι τουριστικές μονάδες - μεγαθήρια. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουρισμό, το μέλλον των μικρών μονάδων, αλλά και το δικαίωμα του λαού να κάνει διακοπές, αποτελούν και το «φυσικό» εμπόδιο σε αυτό το σχεδιασμό, χωρίς ωστόσο αυτό το δεδομένο να επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο πρωθυπουργός, ενώ στα σημερινά εγκαίνια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει την ευκαιρία να προπαγανδίσει αυτή την πολιτική υποταγής και προς τους ξένους επενδυτές, που τόσο πολύ επιθυμεί να προσελκύσει η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης γίνονται ακόμη περισσότερο «επίφοβες», λόγω της ουσιαστικής απόκρυψης λεπτομερειών για μερικά από τα μέτρα που πήρε χτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε κυρίως σε άξονες πολιτικής και στους γενικούς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για τον τουρισμό. Συγκεκριμένες αναφορές σε αριθμούς, ρυθμίσεις, τοποθεσίες και μέτρα έγιναν επιλεκτικά με την επιφύλαξη ότι θα ακολουθούσε κείμενο που θα ανέφερε τις λεπτομέρειες, κάτι που δεν έγινε!!!

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι:

  • Τουλάχιστον 15 - 20 τουριστικά δημόσια κτήματα της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα θα χαρακτηριστούν...«Μείζονος Επενδυτικής Σημασίας» και θα παραδοθούν «καθαρά» στο ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Το διυπουργικό όργανο τουρισμού θα αναλάβει τις αρμοδιότητες χωροθέτησης και το ΥΠΕΧΩΔΕ τις αρμοδιότητες έκδοσης σχετικής άδειας. Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί και μια έμμεση αλλά σημαντική χρηματοδότηση του ξένου κεφαλαίου, καθώς όπως είπε ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος, σήμερα απαιτούνται 17 εγκρίσεις, 9 αυτοψίες και 4 προμελέτες, και αρκετός χρόνος, από τα οποία απαλλάσσονται οι ξένοι μνηστήρες. Εκτιμάται ότι το κόστος για τις διαδικασίες αυτές μπορεί να φτάσει και το 25% του ύψους της επένδυσης!!! Ετσι, η κυβέρνηση σπεύδει να προσφέρει χρόνο και χρήμα στους ιδιώτες, πριν ακόμη μπει στη σφαίρα των άμεσων χρηματοδοτήσεων προς αυτούς!
  • Προωθείται η «μερική ή ολική άρση του κορεσμού», των περιοχών που εκτιμάται ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια, κριτήριο για την άρση του κορεσμού θα είναι η επιθυμία των ιδιωτών να κάνουν «μπίζνες» και όχι οι πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες, τόσο της κάθε περιοχής, όσο και των κατοίκων της. Σήμερα το καθεστώς κορεσμού έχει επιβληθεί στις πλέον κατεστραμμένες περιοχές από την υπερβολική τουριστική δόμηση και την αδυναμία των υποδομών να αντέξουν την υπερσυγκέντρωση τουριστών.
  • Δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών «επενδύσεων» με 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑΝ) για τον τουρισμό, μέχρι το 2006. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι προσβλέπει σε συνολικές επενδύσεις 2 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει τα... μισά από το ΕΠΑΝ! Ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν σαφής λέγοντας ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των νέων μορφών τουρισμού θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση θεματικών πάρκων, γηπέδων γκολφ, συνεδριακών κέντρων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Η στόχευση αυτή αποκλείει αυτομάτως από τη χρηματοδότηση δεκάδες χιλιάδες μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού που δεν μπορούν να «απλωθούν» σε αυτούς τους τομείς. Η ενίσχυσή τους, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι προσχηματική και η κατάληξή τους μάλλον δραματική, εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει την πολιτική της.
  • Θα αναπτύξει επίσης τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον θερμαλισμό (νομοσχέδιο έως το τέλος του 2003), τον τουρισμό Υγείας (νομοσχέδιο αρχές του 2004), τον συνεδριακό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων, με γενναίες χρηματοδοτήσεις, στήνοντας έτσι ένα σύνθετο δίκτυο διοχέτευσης δημόσιου χρήματος στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών.
  • Μετατρέπει τον ΕΟΤ σε οργανισμό προβολής και δημοσίων σχέσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί και ινστιτούτο για τη διενέργεια μελετών. Μεταφέρει αρμοδιότητες του ΕΟΤ στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Δημιουργεί Ανώνυμη Εταιρία, θυγατρική του ΕΟΤ για το «Μάρκετινγκ» του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, εξασφαλίζει για τα επόμενα πέντε χρόνια - με πόρους κατά 80% από το ελληνικό δημόσιο - 150 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή, προκειμένου να διαφημίσει τις «επενδύσεις» των ιδιωτών!!!
  • Τους δίνει τη δυνατότητα να εξαπλώσουν τις δραστηριότητές τους και σε άλλους κερδοφόρους τομείς, όπως αυτόν της κατασκευής και πώλησης «τουριστικών κατοικιών» εφόσον έχουν οικοδομήσει... ιδιαίτερα μεγάλη έκταση!
  • Δεσμεύεται για επενδύσεις...500 εκατ. ευρώ από την ΕΤΑ ΑΕ, που έχει αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας και την ουσιαστική συγχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του κεφαλαίου στον τουριστικό τομέα.
  • Δημιουργεί «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων», ως ανεξάρτητη εποπτική αρχή.

Οι ποσοτικοί στόχοι της κυβέρνησης, ήδη γνωστοί, αναφέρονται σε αύξηση της συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ κατά 2 μονάδες μέχρι το 2008, αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης του τουρίστα στα 1.000 ευρώ, 20 εκατ. αφίξεις, 20 δισ. ευρώ έσοδα κ.ά. Επίσης, στο πλαίσιο των χτεσινών ανακοινώσεων, έγινε αναφορά στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, καθώς σε προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, με κάποιες εβδομάδες δωρεάν διακοπών σε μαθητές και άτομα με ειδικές ανάγκες και πραγματικό στόχο την ενίσχυση ορισμένων μονάδων τη χειμερινή περίοδο. Ο υπουργός Ανάπτυξης το παρουσίασε αυτό ως... απάντηση στην ερώτηση του «Ρ», εάν τα μέτρα της κυβέρνησης θα βοηθήσουν ώστε να κάνουν διακοπές περισσότεροι εργαζόμενοι.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θωρακίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό κινούνται στην πεπατημένη της αντιλαϊκής πολιτικής. Μπροστά στην επερχόμενη οικονομική ύφεση, που ήδη πλήττει μεγάλες καπιταλιστικές χώρες και που ασφαλώς θα πλήξει και την Ελλάδα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη θωράκιση των συμφερόντων των μονοπωλίων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Με τα μέτρα που εξήγγειλε, προσπαθεί να προωθήσει την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του τουρισμού, να κτυπήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να παραδώσει δημόσιους χώρους για εκμετάλλευση, να κτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εργασία.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η ιδιωτικοποίηση του ΕΟΤ.

Αυτές οι εξελίξεις θα κάνουν ακόμη περισσότερο απλησίαστες τις διακοπές για τις λαϊκές οικογένειες, αφού με τα θέρετρα που θα δημιουργηθούν στόχος είναι η προσέλκυση μεγιστάνων.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και γενικότερα δεν έχουν την παραμικρή υποχρέωση να πληρώσουν τη "νύφη". Πρέπει να εναντιωθούν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για κανονική εργασία, μισθούς αξιοπρεπείς, ασφάλιση. Να δυναμώσουν την πάλη καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, ειδικά και γενικότερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ