ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
«Στο πόδι» ενάντια στις αυθαιρεσίες του ΟΛΠ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα, ενάντια στην καταστροφή ελεύθερων χώρων του δήμου στο λιμάνι

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων του Περάματος
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων του Περάματος
«Στο πόδι» βρίσκεται ο λαός του Περάματος για να γλιτώσει ζωτικούς χώρους της πόλης από τις... ορέξεις του ΟΛΠ ΑΕ, ο οποίος λογαριάζει να μετατρέψει συνολικά τις παράκτιες περιοχές των παραλιακών δήμων της Β' Περιφέρειας του Πειραιά σε μάντρες για τα εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς) των πολυεθνικών.

Η πρώτη αγωνιστική απάντηση δίνεται σήμερα. Με πρωτοβουλία της αγωνιστικής δημοτικής κίνησης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο, διοργανώνεται συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων του δήμου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο χώρο του «Αρμού», ο οποίος βρίσκεται στο ανατολικό παραλιακό άκρο της πόλης και ήδη ο ΟΛΠ έχει αρχίσει να τον καταστρέφει με επιχωματώσεις και ανέγερση υψηλού τσιμεντένιου τείχους.

Στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει συμμετοχή μια σειρά συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της πόλης όπως ο σύλλογος των αλιέων, η Εστία της γυναίκας κ.ά.

Οπως αποκαλύπτεται σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει η δημοτική κίνηση, ο ΟΛΠ καταπατώντας μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και χωρίς την έγκριση καμιάς αρμόδιας δημόσιας αρχής, έχει εισβάλλει στο χώρο του «Αρμού» από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, μπαζώνει και μαντρώνει το χώρο αυτό, υποβαθμίζοντας και αλλοιώνοντας ραγδαία το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, προκειμένου να δημιουργήσει τη λεγόμενη τρίτη προβλήτα σταθμού κοντέινερς. Την «πόρτα» στον ΟΛΠ έχει ανοίξει η ίδια η δημοτική αρχή της πόλης και ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκος, ο οποίος εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή εκτελεί φτάνοντας στο σημείο «ακόμη και της παραχάραξης των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου»!

«Το γεγονός - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι η δημοτική αρχή έχει συμφωνήσει με αδιαφανείς διαδικασίες με τον ΟΛΠ για την κατασκευή της τρίτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει ξεκινήσει, φαίνεται και από μια σειρά άλλες ενέργειες και παραλείψεις για τις οποίες χρωστάει και τις ανάλογες απαντήσεις».

Η δημοτική κίνηση καλεί ακόμα και τώρα τη δημοτική αρχή να αλλάξει στάση και να στηρίξει τους αγώνες των Περαματιωτών ενάντια στις αυθαιρεσίες του ΟΛΠ. Καλεί επίσης όλους τους δημότες να δώσουν σήμερα το απόγευμα μαζικά το αγωνιστικό τους παρών «για να μη χαθούν όσα κερδίσαμε».

Αγορεύσεις για Θ. Σερίφη και Κ. Τέλιο

Με τις αγορεύσεις της Ελένης Μπουλιέρη, του Σπ. Ράπτη και του Γ. Ζουλά, συνηγόρων υπεράσπισης του Θ. Σερίφη, καθώς και του Ν. Πρωτέκδικου, συνηγόρου υπεράσπισης του Κ. Τέλιου, ολοκληρώθηκε η χτεσινή μέρα της δίκης της «17Ν».

Οι συνήγοροι του Θ. Σερίφη υποστήριξαν πως ο πελάτης τους μπήκε στη «17Ν» για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους αλλά διαφώνησε και αποχώρησε από το 1993 κι έκτοτε ζει απολύτως νόμιμα, χωρίς να έχει τελέσει αξιόποινες πράξεις. Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκαν ότι έχει μεταμεληθεί ειλικρινά και στήριξαν αυτό τον ισχυρισμό στο γεγονός ότι ο Θ. Σερίφης έχει αποχωρήσει από την οργάνωση, έχει ομολογήσει προανακριτικά και για τον εαυτό του και για συντρόφους του και δεν έχει ανακαλέσει τις ομολογίες του στο ακροατήριο, όπου μίλησε μόνο για τον εαυτό του. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν «να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της επίδειξης μετά το έγκλημα καλής συμπεριφοράς».

Αναφορικά με τον Κ. Τέλιο ο συνήγορός του, Ν. Πρωτέκδικος, χαρακτήρισε τον πελάτη του μέλος της «17Ν» χωρίς ρόλο για όσο διάστημα ήταν σε αυτήν. Σημείωσε δε ότι από την οργάνωση ο κατηγορούμενος αποχώρησε το 1992 κι έκτοτε δεν είχε καμία σχέση, ενώ στις ενέργειές της συμμετείχε γιατί «υπήρξε δέκτης σοβαρότατων απειλών κατά της ζωής του». Επίσης, αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο Κ. Τέλιος παραδόθηκε στις αρχές πριν διαταχθεί η σύλληψή του και ομολόγησε ό,τι ήξερε, καθώς και ότι συμμετείχε στη «17Ν» μέχρι το 1992, ζήτησε την απαλλαγή του πελάτη του από κάθε ποινή με την υπαγωγή του στις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 1916/90 - που ίσχυε τότε - βάσει του οποίου «όποιος διέπραξε εγκλήματα που αναφέρονται στον παρόντα νόμο ή άλλα συναφή προς αυτά απαλλάσσεται από κάθε ποινή, αν πριν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του αποχωρήσει από την ομάδα ή την Οργάνωση και δώσει πληροφορίες για τα πρόσωπα, την οργανωτική δομή και τη δραστηριότητά τους και κατ' αυτόν τον τρόπο συντελέσει στην εξάρθρωσή τους». Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει διαφορετικά ο Ν. Πρωτέκδικος ζήτησε να αναγνωριστούν για τον Κ. Τέλιο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ζητά ανάδοχο οικογένεια

Ανάδοχο οικογένεια που θα προσφέρει φροντίδα, αγάπη και ζεστασιά στην Αρτεμη, ένα χαριτωμένο κοριτσάκι 2 ετών, με καστανά χρώματα, αναζητά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Η Αρτεμις είναι ένα υγιές και έξυπνο παιδί, που έχει ανάγκη σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Ε. Ψαρρά και Μ. Γρηγοριάδου στα τηλέφωνα 210.2627.155 και 210.2611.181 από τις 8:30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. τις εργάσιμες μέρες.

Δύο νεκροί σε τροχαίο

Δυο νεκροί κι ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός σφοδρής σύγκρουσης λεωφορείου του ΚΤΕΛ με ταξί, χτες, στις 9:35 π.μ., στο 51ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Λαμίας - Καρδίτσας, στο ύψος της αερογέφυρας του Νέου Μοναστηριού.

Νεκροί είναι ο οδηγός του ταξί Ριχάρδος Μπελεσιώτης από τα Τρίκαλα και ο επιβάτης του Βασίλης Καραθανάσης, 49 ετών, που γεννήθηκε στο χωριό Βαλτινό και κατοικούσε στα Τρίκαλα, ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Καρδίτσας, Λάμπρος Πυργιώτης, 45 ετών, από την Καρδίτσα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το σημείο στο οποίο έγινε το χτεσινό τροχαίο δυστύχημα θεωρείται σημείο - καρμανιόλα και παρά το γεγονός ότι αυτό έχει πολλές φορές επισημανθεί προς τους αρμοδίους δε λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ πραγματοποιεί, αύριο Παρασκευή 31 Οκτώβρη -αναχώρηση από το παλιό δημαρχείο Αθήνας ώρα 8.30 π.μ. - την αναβληθείσα εκδρομή (με δελτία του ΕΟΤ) για Πρέβεζα, Λευκάδα και Γιάννενα. Πληροφορίες: 210.3248.765 - 210.8215.796.

Την Κυριακή 2.11.03

-- Τα Παραρτήματα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν, ώρα 6 μ.μ., στο χώρο μέσα στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (οδός Μαρίνου Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου 146), εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια ΕΑΜ, την επέτειο της εκτέλεσης της ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωνσταντοπούλου και των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ.

-- Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) πραγματοποιεί ημερήσια εκδρομή σε Λουτράκι, Ηραίο, Λίμνη Βουλιαγμένης, Αλεποχώρι. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ: 210.8952.780.

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής για τη θυσία των ηρώων του Μπλόκου Δρουγουτίου, στον τόπο του μνημείου, πίσω από το ξενοδοχείο «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ».

Μονιμοποιούνται οι 7.000 συνοροφύλακες και ειδικοί φρουροί πενταετούς θητείας. Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μονιμοποίησής τους. Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει πως θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο χρόνο συμπλήρωσης της πενταετούς θητείας περιλαμβάνεται και ο χρόνος βασικής εκπαίδευσης των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών.

Λόγω έργων ασφαλτόστρωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας Αττικής, θα διακόπτεται εκ περιτροπής η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος σήμερα και αύριο από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης. Το τμήμα των έργων είναι από την οδό Καστοριάς μέχρι την οδό Επτανήσου στον Γέρακα. Τονίζεται πως η κυκλοφορία, κατά τη διάρκεια της διακοπής, θα διεξάγεται από τον ελεύθερο κλάδο της Λεωφόρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ