ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ρωτάς αν θέλω να γίνω ραγιάς, σου απαντώ όχι»

Τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη η εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Να επιλέξουν έναν άλλο δρόμο, να γίνουν πρωταγωνιστές στο έργο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους που πλήττονται βάναυσα, να καταδικάσουν τον εθελοντισμό στην υποταγή, την εργασιακή ειρήνη, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 3 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βεραντζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), καλεί τους νέους και τις νέες εργαζόμενες η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Με έναν πρωτότυπο, θεατρικό τρόπο, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ αποτυπώνει στο κάλεσμά της με ρεαλισμό την άγρια εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι και οι νέες σήμερα, τους καλεί να επιλέξουν έναν άλλο δρόμο, το δρόμο του αγώνα.

Η «πρώτη πράξη» της πραγματικότητας, που περιγράφεται στο κάλεσμα, ξεκινάει με τον Βιομήχανο: «Πέρασε νεαρέ, κάθισε. Διάβασες την αγγελία; Θέλουμε άτομα να δουλέψουν για εμάς. Να προσφέρουν εθελοντικά. Δε θα πληρώνονται, αλλά θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Γνωρίζεις πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος σήμερα δουλειά. Είδες, έξω στην αίθουσα αναμονής πόσοι περιμένουν. Ατομα όλων των ηλικιών. Οι όροι της εθελοντικής σου προσφοράς είναι να είσαι στην υπηρεσία μας όσες ώρες σε χρειαζόμαστε. Ξέχνα αργίες και Κυριακές. Νέος είσαι, αντέχεις. Πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και με διάλογο με τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, να καταργήσουμε δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι. Τα κέρδη μας ήταν βέβαια υψηλά την περασμένη χρονιά, αλλά και με τον ανταγωνισμό που υπάρχει πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον της επιχείρησης. Απολύσαμε πολλούς εργαζόμενους τους προηγούμενους μήνες, μειώσαμε τους μισθούς, κόψαμε την ασφαλιστική κάλυψη σε αρκετούς και προχωράμε στην "πρόσληψη" εθελοντών. Λοιπόν συμφωνείς;».

Και ο νέος εργαζόμενος: «Οχι, κοίταξε κύριε... εγώ διεκδικώ δουλειά. Δεν τη ζητιανεύω. Δουλειά με όλα τα δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και το αίμα τους. Δεν παζαρεύω, ούτε παζαρεύομαι. Δεν εξετάζω τα χειρότερα για να νιώσω με τα ψίχουλα καλύτερα. Και με τα ψίχουλα ούτε το στομάχι, ούτε το μυαλό χορταίνει. Στην τελική δεν έχω αυταπάτες ότι εσύ και οι όμοιοί σου οι κεφαλαιοκράτες μαζί με τους πολιτικούς σας εκπροσώπους θα καταλάβετε, θα νιώσετε, θα σας πείσω. Τραβάτε άλλο δρόμο. Εξάλλου όταν μιλούσες για το πώς διασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματιών, ξέχασες να πεις ότι πριν λίγες μέρες και η δική σου επιχείρηση μέτραγε τέσσερις ακόμα νεκρούς, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης που γεννά ο ανταγωνισμός. Αφού λοιπόν με ρωτάς αν θέλω να γίνω ραγιάς, σου απαντώ όχι. Επιλέγω άλλον δρόμο. Παλεύω μαζί με την τάξη μου, την εργατική τάξη, για τη λευτεριά μας από σας. Φεύγω και μην ελπίζεις. Δεν πάω να βρω τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος που κάθεστε στα ίδια τραπέζια και συζητάτε για το πώς θα μαυρίσετε το μέλλον μας. Ξέρω ποιους θα συναντήσω. Με περιμένουν!».

Η δεύτερη πράξη, θα «παιχτεί» τη Δευτέρα 3 του Νοέμβρη 2003, από τους νέους και τις νέες εργαζόμενες, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στη σύσκεψη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, για να οργανωθεί, μαζί με το ΠΑΜΕ, η πάλη για τα δικαιώματά τους.

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Παράγουν «φτηνό κρέας» για τους εφοπλιστές

Σε βιομηχανία παραγωγής «φτηνού κρέατος» για τα καράβια των εφοπλιστών, μετατρέπονται σταδιακά οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στα πλαίσια της ραγδαίας υποβάθμισης συνολικά της Ναυτικής Εκπαίδευσης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του κατάπτυστου σχετικού νόμου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος συντάχθηκε από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Αυτό καταγγέλλει στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη, με έγγραφό της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία που παραθέτει η ΠΕΜΕΝ, πέρσι και φέτος αυξήθηκε κατακόρυφα η είσοδος των σπουδαστών στις ΑΕΝ (1.806 για το σπουδαστικό έτος 2002 - 2003 και 1.250 για το έτος 2003 - 2004). Η είσοδος των χιλιάδων σπουδαστών στις ΑΕΝ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρέπει οι ίδιοι οι σπουδαστές να ψάχνουν για το 6μηνο μπάρκο, δηλαδή την πρακτική τους εξάσκηση, που τους επιβάλλει ο κανονισμός της σχολής, για να μη χάσουν το εκπαιδευτικό τους έτος, έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εύκολα θηράματα της εφοπλιστικής αδηφαγίας. Οι εφοπλιστές, πατώντας στην αγωνία των σπουδαστών για μπάρκο τούς αναγκάζουν να καλύπτουν οργανικές θέσεις στα πλοία, άσχετες με την ειδικότητά τους και το κυριότερο για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δηλαδή το μισθό που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γι' αυτό το πόστο. Και όχι μόνο αυτό. Οι εφοπλιστές επιδοτούνται και από πάνω για κάθε εκπαιδευτικό έτος με 1 έως 1,5 δισ. δραχμές ή 3.000.000 με 4.500.000 ευρώ!

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της άγριας εκμετάλλευσης που βιώνουν οι σπουδαστές, η ΠΕΜΕΝ, αναφέρει την ΑΝΕΚ, η οποία «τον Ιούνιο του 2003 αυθαίρετα μείωσε κατά 50% τους μισθούς των πρωτοετών σπουδαστών»! Ακόμα σημειώνει ότι η ναυτολόγηση των σπουδαστών σε θέσεις εργασίας άσχετες με την ειδικότητά τους, εκτός των άλλων, υποβαθμίζει την πρακτική εκπαίδευση και κατ' επέκταση τη ναυτική εκπαίδευση και αυξάνει τους κινδύνους για τους σπουδαστές, αλλά και γενικότερα για την ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η ΠΕΜΕΝ καταθέτει στο επεξεργασμένο διεκδικητικό της πλαίσιο που αφορά συνολικά στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, στην ένταξη στο φυσικό της φορέα, το υπουργείο Παιδείας, στην κατάργηση της στρατοκρατίας σε αυτές, στην ισοτιμία των πτυχίων και των διπλωμάτων των ναυτεργατών με τα αντίστοιχα της στεριάς. Ακόμα «η εκπαίδευση στα πλοία - όπως αναφέρεται - να γίνεται με ευθύνη του ΥΕΝ και του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου των Σχολών (Εύρεση πλοίου για τη ναυτολόγηση των σπουδαστών και έλεγχος της προόδου τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης. Να αγοραστεί σύγχρονο εκπαιδευτικό πλοίο από το κράτος. Με ευθύνη της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης του ΥΕΝ, των Εκπαιδευτικών Συμβουλίων των ΑΕΝ, των καθηγητών Μηχανικών και Πλοιάρχων να γίνεται η πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών)».

ΧΙΟΣ
Δεν πληρώνει ο «Οίκος Ναύτου»

Για τις οφειλές του «Οίκου Ναύτου» προς τους φαρμακοποιούς της Χίου, κατέθεσαν Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο «Οίκος Ναύτου» στη Χίο οφείλει, για τα χορηγούμενα φάρμακα στους ασφαλισμένους του, για 4 μήνες το ποσό των 600.000 ευρώ. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι φαρμακοποιοί να βρίσκονται σε δύσκολη θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές που απαιτούν άμεση πληρωμή. Επίσης οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ θα κληθούν, εφόσον σταματήσει η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, να πληρώνουν τα φάρμακα, κάτι που - όπως επισημαίνεται - θα έχει αρνητικές συνέπειες στην πενιχρή σύνταξή τους ή τους μισθούς τους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Υγείας - Πρόνοιας «τι μέτρα θα πάρουν και πότε θα γίνει η πληρωμή των φαρμακοποιών του νησιού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ