ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατέστρεψαν μνημείο του ΔΣΕ στο Γράμμο

Στο μνημείο του ΔΣΕ στη θέση «Χάρος» του Γράμμου ξέσπασαν το αντικομμουνιστικό τους μένος πριν από λίγες μέρες άγνωστοι, καταστρέφοντας τη μαρμάρινη πλάκα που είχε τοποθετήσει πριν μερικά χρόνια η Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΚΚΕ, αφιερωμένη «Στους Σταυραετούς του ΔΣΕ, 1946 - 1949». Την καταστροφή του μνημείου ανακάλυψαν στις 28 Σεπτέμβρη τα μέλη του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Θεσσαλονίκης (ΠΠΣΑΦΕΑΔΣΕ) που πραγματοποιούσαν διήμερη εκδρομή στο Γράμμο.

Η καταστροφή του μνημείου έγινε ανάμεσα στις 8 και 28 Σεπτέμβρη, αφού οι πολιτικοί πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκαν το χώρο στις 8/9 βρήκαν την πλάκα άθικτη. Παρόμοια επίσκεψη τιμής και μνήμης είχαν πραγματοποιήσει στα τέλη του Αυγούστου μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και της αντίστοιχης περιφερειακής επιτροπής της ΠΕΑΕΑ.

«Η φετινή αυτή δραστηριότητα», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους η Συντονιστική Επιτροπή των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Μακεδονίας Θράκης και η ΠΠΣΑΦΕΑΔΣΕ Θεσσαλονίκης «όπως φαίνεται κάποιους ανησύχησε, γιατί το μνημείο - σύμβολο αντίστασης του ταξικού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος άρχισε να προσελκύει και θα έπρεπε κατά τη γνώμη ορισμένων αμετανόητων να καταστραφεί, μια και στο διάστημα πάνω από μισό αιώνα με τους τόνους λάσπης και μελάνης που έχουν ξοδέψει δεν πέτυχαν το σκοπό τους».

Η δυο οργανώσεις τονίζουν τη σημασία ενός τέτοιου γεγονότος σε περίοδο προεκλογικής δραστηριότητας, συνδέοντάς τη με «την εποχή που κυριαρχούσε η φασιστική νοοτροπία με το παρακράτος, που σκοπό είχε τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων». «Ας γνωρίζουν καλά αυτοί που προχωρούν σε τέτοιες πράξεις ότι τα μνημεία αποτελούν αταλάντευτο πολέμιο στοιχείο ενάντια στους τοτινούς και σημερινούς εκπροσώπους της νέας τάξης πραγμάτων, που κάθε φορά κρυφά ή φανερά επιστρατεύει ενάντια σε εκείνους που αταλάντευτα πάνω από 80 χρόνια αντιστέκονται σ' αυτούς που κάποτε αμφισβήτησαν την εθνική μας κυριαρχία, σ' αυτούς που και σήμερα προσπαθούν πάση θυσία να δημιουργήσουν μια κοινωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ένωσης», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ