ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ «ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ασφυκτικές πιέσεις για απόλυτη στοίχιση στον ιμπεριαλιστικό τρομοπόλεμο

Οι αμερικανικές απόψεις για το μελλοντικό ρόλο του ΝΑΤΟ έρχονται από την Ουάσιγκτον με ερωτηματολόγια

Ποιος ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας την επόμενη δεκαετία; Ποιοι οι «πρόθυμοι» συνένοχοι; Πώς θα προχωρήσει η στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής στο εσωτερικό των «συμμάχων»; Πώς θα ολοκληρωθεί το παγκόσμιο φακέλωμα; Ποιους, κατά προτεραιότητα, θα βομβαρδίσει η συμμαχία; Αυτά και άλλα σημαντικά «ερωτήματα» θα υποβάλουν Αμερικανοί «ειδικοί» στους Ελληνες υπηρεσιακούς παράγοντες μεταξύ 20 και 22 του μηνός στην Αθήνα...

Στο παρασκήνιο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η ομάδα των Αμερικανών «ειδικών», στελεχών του Αμερικανικού Ατλαντικού Συμβουλίου, που αποτελείται από πρώην διπλωμάτες, πρώην στρατιωτικούς και πρώην (υπάρχουν άραγε πρώην;) πράκτορες της CIA, θα περάσει, υπό μορφή ερωτηματολογίου, τις διαμορφωμένες και κατασταλαγμένες αμερικανικές απόψεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», σε στελέχη της ελληνικής διοίκησης.

Ο πρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Cristopher J. Makins, με επιστολή που απέστειλε στον Ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον στις 3 του Οκτώβρη, περιγράφει ως εξής την αποστολή που έχει αναλάβει: «Το Ατλαντικό Συμβούλιο ασχολείται με ένα νέο πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Επισυνάπτω μια ομάδα ερωτήσεων σχετικών με αυτό το πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να καταλάβουμε πόσο διαφορετικά, μέλη της συμμαχίας και στελέχη του ΝΑΤΟ, αντιλαμβάνονται τις μελλοντικές τρομοκρατικές απειλές και τους ρόλους που το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί να αναλάβει για να απαντήσει σε αυτές τις απειλές».


Στην επιστολή του ο Cristopher J. Makins, αφού εξηγεί ότι ομάδες του αμερικανικού Ατλαντικού Συμβουλίου έχουν ήδη κάνει τις πρώτες επαφές στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και στο Παρίσι, προσδιορίζει τον κύκλο των συνομιλητών που επιθυμεί να συναντήσει και στην Ελλάδα. «Στα προηγούμενα ταξίδια μας είχαμε συναντήσεις με αρμόδιους ανώτερους αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και από τις μυστικές υπηρεσίες ή, ακόμη, όπως στη Γαλλία, με δικαστικούς λειτουργούς (...)».

Το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», στη βάση του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι επαφές των Αμερικανών «ειδικών» στην Αθήνα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς σκιαγραφεί το αμερικανικό «όραμα» για το μελλοντικό κόσμο και το ρόλο του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα. Αξίζει τον κόπο να επισημανθούν κάποιες από τις «ερωτήσεις»:

  • Πόσο πιθανό είναι να αλλάξουν οι συνθήκες γύρω από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας τα επόμενα 5-10 χρόνια;

Αν θυμηθούμε τα όσα περί «δεκαετούς πολέμου» είχε αναφέρει ο Πρόεδρος Μπους μετά την 11η του Σεπτέμβρη, προφανώς καταλήγουμε ότι ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί (αφού το έχει προβλέψει ο Πρόεδρος). Οπότε και τα παρεμφερή υποερωτήματα (για πιθανές εξελίξεις, νέες υποθέσεις, νέους στόχους, νέες μεθόδους, νέες διασυνδέσεις/συνεργασίες, ναρκωτικά, εγκληματικές οργανώσεις, ωφέλιμα σενάρια για σχεδιαστές και γι' αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, σκέψεις σχετικά με τη δικτύωση ανάμεσα στην τρομοκρατία και στα όπλα μαζικής καταστροφής κλπ.) αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία να οργιάσει... Και μια φαντασία «ζωηρή» βρίσκει χώρο, ρόλο και λειτουργίες για το ΝΑΤΟ. Να μερικά από τα επόμενα «ερωτήματα»:

  • Ποιες λειτουργίες είναι απαραίτητες για μια επιτυχή διεθνή προσπάθεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας (π.χ. μυστικές υπηρεσίες, νομική ενδυνάμωση, δικαστική μεθόδευση κλπ.);
  • Πώς αυτές οι λειτουργίες συναρτώνται με την αντίληψη του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (π.χ. αμυντικά μέτρα, διαχείριση των συνεπειών);
  • Ποιες είναι οι προσδοκίες για να αναλάβει το ΝΑΤΟ αυτούς τους ρόλους καταπολέμησης της τρομοκρατίας;
  • Με δεδομένους τους προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ θα μπορούσε η συμμαχία να αναλάβει αυτούς τους ρόλους;
  • Για ποιες από τις λειτουργίες θα πρέπει το ΝΑΤΟ, σε προτεραιότητα, να αναπτύξει ικανότητες;
  • Ποιες λειτουργίες καλό είναι να μείνουν στα χέρια της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανώσεων ή σε εθνικό διακρατικό επίπεδο;

Ενα άλλο κεφάλαιο ερωτήσεων αφορά στην οικοδόμηση των ικανοτήτων της συμμαχίας. Εδώ γίνεται «συζήτηση» για το δόγμα, τις στρατηγικές, την εκπαίδευση και για το

  • πώς μπορούν οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ να μοιραστούν στα 46 μέλη και στις συνεργαζόμενες χώρες; Με άλλα λόγια, ποιος από τους συμμάχους είναι περισσότερο ΝΑΤΟικός (αμερικανό...φιλος) από τον άλλο;..

Ακολουθεί και test νομιμοφροσύνης:

  • Πώς οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για νέες δυνατότητες που καθορίστηκαν στην Πράγα το 2002 επιδρούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας;
  • Υπό αυτή την έννοια η νέα δύναμη ταχείας επέμβασης θα αποδειχθεί χρήσιμη;
  • Ποιες είναι οι προσδοκίες για τις αναπτυσσόμενες νέες δυνατότητες της συμμαχίας για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας;

Σε άλλο σημείο του ερωτηματολογίου τίθενται ζητήματα ορολογίας:

  • Πώς ορίζεται η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας;
  • Τα προβλήματα με τη διαχείριση (μοίρασμα) των πληροφοριών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο ρόλο καταπολέμησης της τρομοκρατίας που θέλει να αναλάβει το ΝΑΤΟ;
  • Πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να ορίσει τις χώρες που υποθάλπουν ή φιλοξενούν τρομοκράτες;

Παρακάτω οι «ειδικοί» ζητούν καταδότες και συνενόχους. Ερωτούν:

  • Ποιες τρομοκρατικές οργανώσεις είναι στόχοι σε άμεση προτεραιότητα;
  • Πώς το ΝΑΤΟ θα συνεργαστεί με την ΕΕ και άλλους για τα θέματα τρομοκρατίας;
  • Προχωρώντας από αμυντικά μέτρα σε επιθετικές επιχειρήσεις θα μπορούσε το NAC να δράσει αποτελεσματικά;
  • Θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να παίξει ρόλο σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης στην κρίση Ισραηλινών-Παλαιστινίων;

Στο ερωτηματολόγιο υπάρχουν ακόμη ερωτήσεις για τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει το ΝΑΤΟ σε μια σειρά άλλων «ευγενών προσπαθειών», όπως στην έρευνα και στην ανάπτυξη τεχνικών για την «ταυτοποίηση ατόμων» μέσα από τη βιομετρία.

Μια άλλη σειρά ερωτήσεων τοποθετεί το παράδειγμα του Αφγανιστάν ως «κλειδί» προς μελέτη, ενώ καταλήγοντας το ερωτηματολόγιο υπενθυμίζει, με τον τρόπο του, ποιος τελικά είναι το «αφεντικό» του ΝΑΤΟ:

  • Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να εργαστούν αποτελεσματικότερα με το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά με τα κράτη-μέλη;
Οι ...ειδικοί

Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας σπάνια συγκεντρώνονται επάνω τους, αξίζει τον κόπο να δώσουμε λίγα στοιχεία από τα βιογραφικά των «ειδικών» που σπεύδουν να επιμορφώσουν στελέχη της ελληνικής διοίκησης για τις ...αρχές και τα «ιδεώδη» της συμμαχίας

Nora Bensahel: Πολιτική ανάλυση στο RAND, ειδικευμένη στη στρατιωτική στρατηγική. Εχει προσφέρει υπηρεσίες στις υποθέσεις Σομαλίας, Κοσσόβου, Βοσνίας.

Cristopher J. Makins: Πρόεδρος μέχρι το 1999 του Ατλαντικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.

Thomas E. McNamara: Παλαίμαχος διπλωμάτης, επέστρεψε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για να ασχοληθεί με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μετά την 11η του Σεπτέμβρη. Παναμάς, Κολομβία, Βολιβία, κάποια από τα πόστα του.

C. Richard Nelson: Πρώην στρατιωτικός (με 30 ετών καριέρα πράκτορα της CIA στο Λάος και στο Βιετνάμ)...


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνελεύσεις ενόψει της 12ης Συνδιάσκεψης

Πολλές γενικές συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης, μελών της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες ενόψει της 12ης Συνδιάσκεψης της ΠΕΔΥΕ, που θα γίνει στις 2 του Νοέμβρη, μπροστά στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 του Νοέμβρη.

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

Σήμερα Παρασκευή 17 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης των περιοχών Γκύζη - Τουρκοβούνια, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της επιτροπής (Νικηφόρου Λύτρα 26).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, στις 7 μ.μ., στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας και Λαμίας).

Αύριο Σάββατο 18 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Κυριακή 19 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών - Κάτω Πατησίων, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του παραρτήματος Οικοδόμων (Λέλας Καραγιάννη 14).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, στις 10.30 π.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (πλ. Κέρκυρας 7, εργατικές πολυκατοικίες).

Δευτέρα 20 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Σμύρνης 37 Ανω Γλυφάδα).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (οδός Ανδριανουπόλεως).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Σαπφούς 21).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της επιτροπής (Βάλτου και Παπάγου).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Εργαζομένων στις Υπηρεσίες, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Τρίτη 21 Οκτώβρη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 6.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο (πλατεία Χαλανδρίου - Μεσολογγίου 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ