ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ολόκληρη η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας!

Το σχέδιο ασφάλειας παρουσίασαν χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, η πρόεδρος της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Motion Team

«Ασφαλισμένη πρέπει να είναι όλη η χώρα». Η φράση αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δείχνει τι περιμένει τον ελληνικό λαό το καλοκαίρι του 2004 και όχι μόνο. Γιατί ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι παραπάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο εξοπλισμός με τον οποίο θα εφοδιαστούν τα Σώματα Ασφάλειας της χώρας θα χρησιμοποιηθεί και μετά την Ολυμπιάδα, αφού τα καθιστά πιο... αξιόμαχα και αποτελεσματικά. Στην εκπόνηση των μέτρων «ασφάλειας» έχει συμβάλει και η «συμβουλευτική ομάδα» που αποτελείται από εκπροσώπους εφτά χωρών (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Αυστραλία), οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων, με την πρωτοκαθεδρία προφανώς της CIA, έχουν συμβάλει στην... ασφάλιση της χώρας μας.

Στη συνέντευξη, την οποία διοργάνωσε χτες η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, όσο και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, βρέθηκαν στην ανάγκη να δηλώσουν, πολλές φορές, πως η Ελλάδα είναι μια «ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία και βεβαίως ο χαρακτήρας αυτός σε καμιά περίπτωση δε θα ανατραπεί κατά τη διάρκεια των αγώνων, χωρίς εκπτώσεις στο ζήτημα της ασφάλειας». Η Γ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια δε θα φαίνεται», ενώ «είναι αδόκιμο και επικίνδυνο να αναλυθεί με ποιους τρόπους θα γίνει αυτό».

Το τι εννοούν με τον όρο «ασφάλεια» φαίνεται από προσχέδιο νόμου που είχε σταλεί στην κυβέρνηση από την «Αθήνα 2004». Εργασιακή ειρήνη, απαγόρευση διαδηλώσεων και απεργιών, εκτεταμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στις πόλεις όπου θα διεξαχθούν αγωνίσματα, περιορισμοί στην κυκλοφορία και κατάργηση κάθε ωραρίου λειτουργίας σε υπηρεσίες και καταστήματα είναι μερικά από αυτά που προβλέπονται.


Για την επίτευξη των στόχων αυτών προτείνεται ν' αντιμετωπιστεί το ζήτημα στο πλαίσιο «φιλικών συζητήσεων και δεσμευτικών αποφάσεων "συμφωνίας κυρίων" με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς». Αυτοί οι συνομιλητές βρέθηκαν και έτσι χτες η Γ. Αγγελοπούλου ανακοίνωσε πως «εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με διάφορους φορείς, με στόχο να προετοιμαστεί η πόλη για την εποχή των αγώνων». Αποκάλυψε μάλιστα ότι «με τη ΓΣΕΕ έχει συμφωνηθεί», αλλά «δεν έχει ψηφιστεί νόμος γι' αυτό», ενώ είπε ότι συζητήσεις γίνονται «και με άλλους φορείς ούτως ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους με τις μέρες των αγώνων».

Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» είπε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όσα συμφωνηθούν θα επικυρωθούν και με νόμο, αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «σε λίγο καιρό θα έχουμε αποτελέσματα που θα είναι εντυπωσιακά για τη συμφωνία που γίνεται, για τις συμφωνίες που έχουν γίνει με διάφορους φορείς, σε σχέση με τη δραστηριότητα στην πόλη την εποχή των αγώνων».

Στην ομιλία του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος, αναφέρθηκε στο δόγμα της «ολικής ασφάλειας». Το τελευταίο ανέλαβε να το εξειδικεύσει ο υποστράτηγος Β. Κωνσταντινίδης, διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Το σχέδιο που περιέγραψε έδινε την εικόνα στρατοκρατούμενων αθλητικών εγκαταστάσεων με ελεγχόμενες ζώνες πλάτους 50-400 μέτρων και περιμέτρους 100-1.000 μέτρων. Σε αυτές θα υπάρχουν διπλές περιφράξεις, συστήματα με 1.026 κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σκοπιές, παρατηρητήρια και περιπολίες. Ανάλογη εικόνα θα υπάρχει σε 213 ξενοδοχεία της Αττικής και των τεσσάρων ολυμπιακών πόλεων. Τα μέτρα θα έχουν χρονική ισχύ από 1η Ιούλη έως 4 Οκτώβρη 2004.

Ο Στρατός θα αναλάβει τη φύλαξη εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Θα υπάρξει απαγόρευση πτήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές. Στους δρόμους της Αττικής αναμένονται ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης που θα ελέγχονται από 551 καινούριες κάμερες που θα συνδέονται με το θάλαμο επιχειρήσεων παρακολούθησης και ελέγχου της κυκλοφορίας. Η ΕΛ.ΑΣ. θα εφοδιαστεί με 4.205 συστήματα εντοπισμού οχημάτων.

Οσον αφορά τους πολίτες που θα κινούνται με τα οχήματά τους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ολυμπιακό δακτύλιο μήκους 36,5 χιλιομέτρων και δυο ολυμπιακά οδικά δίκτυα 550 χιλιομέτρων, περίπου. Στα μέτρα αυτά θα διατεθούν 41.000 άτομα, περίπου.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 - ΥΓΕΙΑ
Ικανοποίηση παρά τις εκπτώσεις

Ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσεται το όλο επιχειρησιακό σχέδιο «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Υγεία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του «Εκόνομιστ», τρεις μόλις μέρες μετά την εκχώρηση φιλέτου των υγειονομικών υπηρεσιών 2004 στον επιχειρηματία Αποστολόπουλο, αλλά και με εκπτώσεις ακόμα και σε σχέση με το μνημόνιο που είχε υπογραφεί το Μάρτη του 2000 μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του «Αθήνα 2004».

Αναφερόμενος στα Ολυμπιακά νοσοκομεία ο υπουργός μίλησε για «σύγχρονο εξοπλισμό και πλήρη αναβάθμιση της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής» τη στιγμή που τα νοσοκομεία, όπως κατήγγειλε προχτές η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων ΑΘήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), έχουν εγκαταλειφθεί σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού και υψηλής τεχνολογίας. Η Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό, κατά τον υπουργό, θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2003, όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να είναι έτοιμη το δεύτερο εξάμηνο το 2003.

Αναφερόμενος στην Επείγουσα Ιατρική, ομολόγησε τις τρομακτικές καθυστερήσεις, λέγοντας ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων φτάνει μόλις το 15% και έτσι δεν έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα για την προμήθεια των ασθενοφόρων και των άλλων υποστηρικτικών μέσων του έργου του ΕΚΑΒ. Ετσι, απλώς επανέλαβε αριθμητικά κάποια νούμερα (ενίσχυση του ΕΚΑΒ με συνολικά 270 ασθενοφόρα πλήρως εξοπλισμένα, 25 Κινητές Ιατρικές Μονάδες, 2 Αυτοκινούμενα Συντονιστικά Κέντρα και μοτοσικλέτες, ενώ στη σύμβαση προβλεπόταν η προμήθεια 35 κινητών ιατρικών μονάδων και επιπλέον τριών ειδικών οχημάτων για την αντιμετώπιση καταστροφών, 5 ελικοπτέρων και 2 αεροπλάνων).

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, ο υπουργός ανέφερε ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν από περίπου 1.000 άτομα που θα αποφοιτήσουν από τις σχολές (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ με μηδενική εμπειρία και άλλο εποχικό προσωπικό. Ηδη ανέφερε, έχουν προσληφθεί 300 άτομα, πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία για άλλα 300 και στις αρχές του 2004 θα προσληφθούν άλλοι 300.

Τα αρχικά σχέδια βέβαια προέβλεπαν 800 προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας Υγείας και 2.500 - 3.000 προσλήψεις για τον προνοσοκομειακό και νοσοκομειακό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ