ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
Σε οικονομικό αδιέξοδο τα πανεπιστήμια

«Τα πανεπιστήμια έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας τους, λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησής τους», τόνισε χτες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για αναστολή των λειτουργιών του ιδρύματος χτες και σήμερα. Ο πρύτανης χαρακτήρισε το κλείσιμο του ιδρύματος «κορυφαία μορφή διαμαρτυρίας» και είπε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα που τους αξίζει, τονίζοντας ότι είναι επιλογή της πολιτείας το τι θα δοθεί στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η αύξηση κατά 14% της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των ιδρυμάτων, που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες, αφού στον περσινό προϋπολογισμό υπήρξε μείωση κατά 5% και ο τρέχων προϋπολογισμός δεν είχε καμιά αύξηση σε σχέση με πέρσι, ούτε καν την αυτονόητη τιμαριθμική (βλέπε πίνακα). Αποτέλεσμα είναι τα πανεπιστήμια να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις τους (ΔΕΗ, ΟΤΕ, προμηθευτές κτλ.), είπε, κι ανέφερε το παράδειγμα του δικού του ιδρύματος που την προηγούμενη βδομάδα αναγκάστηκε να κάνει διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για να μην κόψει το ρεύμα στην Πανεπιστημιούπολη!

Αυτά, είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης, συμβαίνουν ενώ επί σειρά ετών αυξάνονται οι εισαγόμενοι φοιτητές. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αθήνας από 87.971 εγγεγραμμένους φοιτητές που είχε το ακαδημαϊκό έτος 1998-'99 έφτασε πέρσι να έχει 106.425 εγγεγραμμένους φοιτητές (σ' αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθεί κι ένα ποσοστό 25% που αποτελούν ειδικές κατηγορίες φοιτητών, π.χ., αλλοδαποί, ομογενείς κτλ.). Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 65 προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (αναμένεται να φτάσουν στα 83), 6.700 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 2.900 υποψήφιοι διδάκτορες.

«Πού θα τους βάλουμε όλους αυτούς;», αναρωτήθηκε ο πρύτανης, εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει ακόμα εξαγγελία για το ύψος των δημοσίων επενδύσεων για εξοπλισμό και υποδομές των ιδρυμάτων. Κατήγγειλε ότι υπάρχουν Τμήματα άστεγα, αίθουσες χωρητικότητας 150 φοιτητών όπου στοιβάζονται 300, εργαστήρια που μπορούν να εκπαιδεύσουν 50 φοιτητές και τελικά παίρνουν 200...

Στην αύξηση φοιτητών και μεταπτυχιακών προστίθεται και η ίδρυση νέων πανεπιστημίων, δηλαδή «η πίτα μοιράζεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους», είπε ο πρύτανης, και τόνισε ότι το κόστος ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 40% χαμηλότερο από το μέσο κόστος ανά φοιτητή στην Ευρώπη. «Το ελληνικό πανεπιστήμιο - πρόσθεσε - οδηγείται σε αναπόφευκτη υποβάθμιση των σπουδών του με μοιραία συνέπεια να έχει αρχίσει να αμφισβητείται από μερικούς στην Ελλάδα η στάθμη και η ίδια η ύπαρξη των δημόσιων πανεπιστημίων».

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Γ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε και στα οικονομικά των πανεπιστημιακών, που διαμαρτύρονται, όπως είπε, γιατί «ο επιδοματικός χαρακτήρας των αποδοχών τους έχει καθηλώσει τον βασικό μισθό τους σε απαράδεκτα έως αναξιοπρεπή επίπεδα». Είπε ότι θα πρέπει να τους ξανακαλέσει ο υπουργός Οικονομικών για να τους ακούσει και να διαλεχτεί μαζί τους και πρόσθεσε: «Οι πανεπιστημιακοί είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μηδενική αύξηση, αν ενταχθεί και ένα μόνο επίδομά τους (λ.χ., το επίδομα έρευνας) στον βασικό τους μισθό». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι θα συμφωνήσει και η ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών) σ' αυτή την πρόταση.

Διαδήλωση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Τα χίλια τους ευρώ είναι κοροϊδία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης έδωσαν χτες τη δική τους απάντηση στις προεκλογικές ψευτοπαροχές και στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε παραμάγαζα των πολυεθνικών εταιριών. Με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής, εκατοντάδες ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Χημείου και διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταλήξουν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο στόχαστρο των φοιτητικών αγώνων βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση, πιστή στα κελεύσματα των Βρυξελλών, στη βάση όσων αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ στο Βερολίνο. Η σύνδεση της χρηματοδότησης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων με την «ανταποδοτικότητά» τους ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους, καθώς η επιβίωσή τους θα εξαρτάται άμεσα τις εταιρίες - χρηματοδότες που θα επενδύουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το αζημίωτο.

Υστερα και από τη χτεσινή τους κινητοποίηση, οι φοιτητές ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη, στις 6:30 στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στο ΑΣΕΠ οι προσλήψεις

Στο ΑΣΕΠ εκκρεμεί η έγκριση για την πρόσληψη των συμβασιούχων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη.

Ο υπουργός είπε ότι ήδη το ΑΠΘ έχει πάρει 215 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ από τον Ιούλη έστειλε σχετικά έγγραφα στο ΑΣΕΠ για να εγκρίνει την πρόσληψη 44 συμβασιούχων και 246 υπαλλήλων για το πανεπιστήμιο και τη φοιτητική εστία. Ισχυρίστηκε δε, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιέσει το ΑΣΕΠ για να επισπευστεί η διαδικασία γιατί αυτό είναι ανεξάρτητο όργανο.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης χαρακτήρισε «μάλλον θετική την απάντηση του υπουργού» αλλά κάλεσε τον υπουργό να πιέσει το ΑΣΕΠ γιατί η κάθε καθυστέρηση στοιχίζει ακριβά στο ΑΠΘ αφού οι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ