ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πούλησε ψεύτικες ελπίδες στους εργάτες του Περάματος

Στην εργατούπολη του Περάματος, εκεί που η ανεργία σπάει κόκαλα και οι εργάτες φτύνουν αίμα για να τα φέρουν βόλτα, πήγε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες, να πλασάρει άφθονη δημαγωγία για να κλέψει ψήφους. Η προεκλογική φιέστα στήθηκε χτες το απόγευμα στην Αίθουσα της Ενωσης Ποντίων της πόλης και ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Αλλωστε, από τα γραφεία της Ρηγίλλης δεν έμεινε ούτε δημότης του Περάματος που να μην προσκληθεί τηλεφωνικώς!

Πριν ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβει στο βήμα, το λόγο πήραν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων καθώς και δημοτικών κινήσεων. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και ο αγωνιστής πρώην δήμαρχος της πόλης Γιάννης Πατσιλινάκος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης: «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», ο οποίος υπογράμμισε τις κατακτήσεις που έχει αποσπάσει με σκληρούς αγώνες ο λαός του Περάματος από την κεντρική εξουσία. Κατακτήσεις όπως της διατήρησης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η δέσμευση για την απομάκρυνση των καζανιών των εταιριών πετρελαιοειδών, η δημιουργία του δεύτερου δρόμου, η μη δημιουργία της τρίτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων στο ανατολικό παραλιακό άκρο της πόλης από τον ΟΛΠ κ.ά. Και έθεσε ευθέως το ερώτημα ποιες είναι θέσεις της ΝΔ απέναντι σ' αυτά και τι πρόκειται να κάνει, με δεδομένο ότι ο νέος δήμαρχος της πόλης υποστηρίχτηκε απ' αυτό το κόμμα.

Ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του, φρόντισε να σβήσει κάθε αυταπάτη. Δεν ανέφερε κουβέντα για τον ΟΛΠ που «τρώει» το έδαφος της πόλης του Περάματος. Με αοριστολογίες του τύπου «είναι ανάγκη η μετεγκατάσταση των αποθηκών πετρελαιοειδών» αναφέρθηκε στα καζάνια του θανάτου χωρίς να αναλάβει την παραμικρή δέσμευση. Σε απλές διαπιστώσεις επιδόθηκε για το πρόβλημα της ανεργίας. Εκεί όμως που έδωσε ρεσιτάλ δημαγωγίας ήταν για τη Ζώνη και τη δήθεν ανάπτυξή της, για την οποία κόπτεται το κόμμα του.

Στα πλαίσια αυτά κατέθεσε έξι «αναπτυξιακές» προτάσεις, μιλώντας για άμεση ανασυγκρότηση της Ζώνης με την κήρυξή της σε Ειδική Βιομηχανική Περιοχή, για ένταξη των επενδύσεων των επιχειρήσεων στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ακόμα, μίλησε για τεχνολογική αναβάθμιση «με την υποστήριξη σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και μάρκετινγκ». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Στις παρουσίες μου και τον πολιτικό μου λόγο δε θα βρείτε στοιχεία υποσχεσιολογίας».

ΠΑΣΟΚ
Σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αμφισβητώ την έκθεση ευθέως», απάντησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα, που φέρουν την Ελλάδα πρώτη σε διαφθορά στην ΕΕ και μόλις στην 50ή θέση σε θέματα διαφάνειας μεταξύ 133 χωρών.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας ανέφερε ότι η σχετική έρευνα με τα παραπάνω στοιχεία έγινε από «μια ιδιωτική εταιρία, η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο προΐσταται η κ. Βιργινία Τσουδερού, ως γνωστόν πρώην υπουργός και στέλεχος της ΝΔ» και πρόσθεσε πως «ουσιαστικά προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς στόχους της ΝΔ». Συμπλήρωσε, δε, πως «στο διοικητικό συμβούλιό της συμμετέχει και επικοινωνιακός σύμβουλος του κ. Καραμανλή».

Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, συνέρχεται σήμερα και αύριο και περιλαμβάνει εισηγήσεις του πρωθυπουργού και του Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ θα ακολουθήσουν εκείνες των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Κ. Σημίτης θα κινηθεί στην ομιλία του σε προεκλογικούς τόνους. Θα προβεί σε ανασκόπηση των «επιτευγμάτων» του ως πρωθυπουργός από το 1996 (σαν τέτοια θα παρουσιάσει την ΟΝΕ, το «σχέδιο Ανάν» κλπ.), με τελικό στόχο να θέσει σαν προεκλογικό δίλημμα το «ή εγώ ή ο Καραμανλής»...

«Αναλογικότητα» σε όφελος του συστήματος

Τη θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνη της, επανέλαβε χτες, σε συνέντευξή του στη «ΝΕΤ 105,8», ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, κατηγορώντας ταυτόχρονα τα κόμματα της Αριστεράς που ζητούν τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ότι «θέλουν να υπάρχει ακυβερνησία στη χώρα για να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο». Ξεχνάει φαίνεται ο υπουργός πως η απλή αναλογική είναι το μόνο δίκαιο σύστημα, όσο βέβαια το επιτρέπουν οι κοινωνικές συνθήκες, καθώς δεν κλέβει ψήφους από τα μικρότερα κόμματα για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως κάνει τόσο ο ισχύων εκλογικός νόμος, όσο και ο νέος που προτείνεται.

Μάλιστα, ο Κ. Σκανδαλίδης επαναδιατύπωσε το ...επιχείρημά του κατά της απλής αναλογικής, λέγοντας πως το 1989 «που προτείναμε την απλή αναλογική, όπως την ήθελαν, είπαν όχι (σ.σ. τα κόμματα)». Θυμίζουμε στον υπουργό πως το ΚΚΕ έκανε σαφές και τότε, αλλά και πρόσφατα, ότι δε διαπραγματεύεται την απλή αναλογική, με εκβιαστικούς όρους αλλαγής της πολιτικής του, όπως επιχειρήθηκε τότε.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών επέμενε να μιλάει για υψηλή αναλογικότητα του νέου νόμου, η οποία θα κυμανθεί στο 80-85%, αλλά βεβαίως δε θα θίγει τη λειτουργία του συστήματος, καθώς διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση ο νέος νόμος πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνητική αυτοδυναμία. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως είπε, με ένα ποσοστό της τάξης του 42%.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε εκ νέου τη ΝΔ για «ανεύθυνη στάση απέναντι στη δημοκρατία» και διευκρίνισε ότι στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπει στο τραπέζι το ζήτημα τόσο της διπλής κάλπης όσο και της λίστας. Σε ό,τι αφορά στις σχετικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «πρέπει να φύγουμε λίγο έξω από το ύφασμα της προσωπικής μας αυτάρκειας».

Δε θα συμμετάσχει στις εκλογές η Μ. Δαμανάκη

Εστειλε επιστολή στην ΠΓ του ΣΥΝ

Την απόφασή της να μη θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το Συνασπισμό ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα, γνωστοποίησε χτες η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, διευκρινίζοντας πως θα παραμείνει στη θέση της ως τις εκλογές. Οπως έγινε γνωστό, είχε ήδη αποστείλει επιστολή στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με την οποία κοινοποιούσε την απόφασή της αυτή. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης σήμερα συνεδριάζουν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να προβούν ενδεχομένως σε ανακοινώσεις.

Σημειώνεται πως η σχέση της Μαρίας Δαμανάκη με την ηγεσία του Συνασπισμού τα τελευταία χρόνια έβαινε από το κακό στο χειρότερο, καθώς η ίδια διατηρούσε σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες για την πολιτική του Συνασπισμού, τις οποίες συχνά πυκνά δημοσιοποιούσε αναζωπυρώνοντας τον εσωκομματικό «καυγά». Πολλές φορές άλλωστε είχε επισημάνει έλλειμμα στη δημοκρατική λειτουργία του Συνασπισμού, καταγγέλλοντας πως η ηγεσία μεθοδικά οδηγεί στελέχη του κόμματος προς την έξοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ