ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιχειρούν τη βεβήλωση του Τυπογραφείου του ΕΑΜ
  • Το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την ίδρυση ενός «μουσείου Τύπου της Αντίστασης», αλλοιώνοντας σαφώς την ιστορία του τυπογραφείου - μνημείου του ΕΑΜ
  • «Θα βάλουμε εκθέματα ακόμα και του Ζέρβα, θέλουν δε θέλουν», δηλώνουν στελέχη του υπουργείου

Αποψη του σπιτιού, όπου διακρίνεται και τμήμα του υπάρχοντος πρώτου ορόφου
Αποψη του σπιτιού, όπου διακρίνεται και τμήμα του υπάρχοντος πρώτου ορόφου
Σήμερα (6μμ), στο υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων καλείται να γνωμοδοτήσει αν εγκρίνει ή όχι την αρχιτεκτονική μελέτη που εισηγείται η 1η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων περί «αποκατάστασης του κτιρίου του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ» και μετατροπής του σε «Μουσείο Τύπου της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944» επί της οδού Σκρα 31, στην Καλλιθέα, όπως αναφέρει προχτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε, εδώ, ότι το τυπογραφείο αυτό δημιουργήθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ, και ήταν το κεντρικό τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ. Θυμίζουμε, επίσης, το μακρόχρονο αγώνα του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ (από το 1983), για να κηρυχτεί το σπίτι - τυπογραφείο του ΕΑΜ ιστορικό διατηρητέο μνημείο, να αποτραπούν οι προσπάθειες (επί ΝΔ) αποχαρακτηρισμού του, να απαλλοτριωθεί το κτίριο, να παραχωρηθεί στο Δήμο Καλλιθέας, να αποκατασταθεί και να δημιουργηθεί σ' αυτό το Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης. Αλλά και τον αγώνα ενάντια στη μακρόχρονη κωλυσιεργία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για απαλλοτρίωση, παραχώρηση στο Δήμο Καλλιθέας και δημιουργία σ' αυτό μουσείου του Τύπου του ΕΑΜ.

Στη σημερινή συζήτηση του θέματος στο ΚΣΝΜ θα παραστεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, το οποίο με επιστολή του στις 17/9/2003, προς τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Εχοντας υπόψη ότι πρόκειται να συζητηθούν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θέματα που αφορούν στο χαρακτήρα του Μουσείου - Τυπογραφείου του ΕΑΜ, στην Καλλιθέα, Σκρα 31, καθώς επίσης και κτιριακά ζητήματα του ίδιου χώρου (στο ίδιο οικόπεδο), θεωρούμε χρήσιμο να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση αυτή για να εκφράσουμε τη θέση του Κόμματός μας επ' αυτών».

Τεράστιες πολιτικές και ιστορικές ευθύνες

Σκουπιδότοπο έκαναν την αυλή του σπιτιού - μνημείου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 26/9/2003
Σκουπιδότοπο έκαναν την αυλή του σπιτιού - μνημείου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 26/9/2003
Η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΥΠΠΟ, και η πλειοψηφούσα παράταξη στο Δήμο Καλλιθέας, βρίσκονται προ των τεραστίων πολιτικών και ιστορικών ευθυνών τους:

1) Επί χρόνια έχουν εγκαταλείψει στο έλεος του χρόνου και του Εγκέλαδου το σπίτι - μνημείο. Δύο και πλέον χρόνια πέρασαν από τότε που ζήτησαν να φύγει από το σπίτι - μνημείο ο φύλακας - άγγελός του, Βαγγέλης Μενεμένης, και εκτός της τοποθέτησης ενός υψηλού πλέγματος στην είσοδο του οικοπέδου δεν έκαναν το παραμικρό για την προληπτική, τουλάχιστον, προστασία της κατακόμβης του τυπογραφείου. Δεν μπήκαν, καν, στον κόπο να καθαρίσουν το σπίτι από τα σκουπίδια της μετακόμισης.

2) Παρέβησαν την απόφαση των ίδιων τους των οργάνων (1ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας), η οποία, αφ' ενός, κήρυξε διατηρητέο όλο το υπάρχον κτίριο και τον ελεύθερο χώρο του και, αφ' εταίρου, δεσμευτικά όριζε τη διατήρηση και αποκατάσταση του υπάρχοντος κτίσματος και της αυλής του. Χωρίς καν να ενημερώσουν τα δύο - όλα κι όλα - μέλη που εκπροσωπούσαν την ΕΑΜική Αντίσταση (Νίκο Καραντηνό, Αριστούλα Ελληνούδη) στη 10μελή Ομάδα Εργασίας για την αποκατάσταση του σπιτιού μνημείου και τη δημιουργία του μουσείου.

3) Το 2000 προκήρυξαν δύο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που πρόβλεπαν κτιριακή επέκταση στο σπίτι - μνημείο και στην αυλή του. Από το δεύτερο διαγωνισμό, τελικώς, επέλεξαν μια αρχιτεκτονική πρόταση, η οποία προβλέπει μεγάλη κτιριακή επέκταση, την υλοποίηση της οποίας ενέταξαν στο Γ' ΚΠΣ.

Σκουπίδια και στο χώρο της κουζίνας
Σκουπίδια και στο χώρο της κουζίνας
4) Κατόπιν εορτής, με γενικολογίες, ενημέρωσαν τα δύο προαναφερόμενα μέλη της Ομάδας Εργασίας για το διαγωνισμό και την επιλογή μιας αρχιτεκτονικής πρότασης, χωρίς όμως να δώσουν τα σχέδια και το σκεπτικό της.

5) Με φορέα την 1η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων συνέταξαν το 2000 μουσειολογική μελέτη. Μελέτη την οποία διαμόρφωσαν «με την πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας και μετά από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δήμου Καλλιθέας και του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και τις συζητήσει με την κ. Ελληνούδη και τον κ. Καραντηνό» (!), όπως ισχυρίζονται. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Ουσιαστικά, συνέταξαν τη μελέτη ερήμην των δύο προαναφερομένων μελών της Ομάδας Εργασίας. Δεν τους την έδωσαν για να εκφράσουν άποψη. Ούτε καν τους ενημέρωσαν για την ύπαρξή της, παρότι οι Ν. Καραντηνός και Α. Ελληνούδη και στις τρεις - από τις τέσσερις - όλες κι όλες συνεδριάσεις της Ομάδας που συγκάλεσε η 1η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων (τον Ιούλη του 1998 οπότε ορίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού η Ομάδα Εργασίας, τον Ιούλη του 2000, στις 10/7/2001 και στις 18/9/2001) ζητούσαν από την 1η ΕΝΜ να κάνει τη μουσειολογική της πρόταση, ώστε, σε συνεργασία όλων των μελών της Ομάδα Εργασίας να διαμορφωθεί η τελική μελέτη για το χαρακτήρα, το σκοπό και τα εκθέματα του μουσείου. Του «Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης», όπως ήταν το αίτημα σύσσωμου του κόσμου της ΕΑΜικής Αντίστασης, και του Δήμου Καλλιθέας, για την υλοποίηση του οποίου δεσμεύτηκε το ΥΠΠΟ το 1983, κι όχι του «Μουσείου Τύπου Εθνικής Αντίστασης 1941-1944», όπως επιμόνως το αποκαλούν οι εκπρόσωποι της 1ης ΕΝΜ και όπως το ορίζει η μουσειολογική μελέτη της. Μουσειολογική μελέτη, η οποία συναρτάτα απολύτως - αν δεν υπαγόρευσε κιόλας - τη μεγάλη κτιριολογική επέκταση που προβλέπει η -- επικίνδυνη για την κατακόμβη του τυπογραφείου και παραμορφωτική για το σπίτι-μνημείου - αρχιτεκτονική προμελέτη, που προτείνει επέκταση του υπάρχοντος πρώτου ορόφου, ανέγερση δεύτερου και ανέγερση βοηθητικών χώρων στην αυλή. Αυτή τη μελέτη καλείται, σήμερα, να εγκρίνει ή όχι το ΚΣΝΜ.

Μουσείο για «κάθε καρυδιάς καρύδι»

Η μουσειολογική μελέτη της 1ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, εμμέσως φανερώνει μια προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας του τυπογραφείου - μνημείου του ΕΑΜ. Προβλέπει - πριν καν υπάρξει συστηματική στατική μελέτη για την κατακόμβη - την αφαίρεση αντικειμένων από την κατακόμβη, αφαίρεση που, ίσως, θα προκαλέσει κινδύνους γι' αυτήν, σίγουρα όμως θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία που είχε. Αυτή είναι η μια όψη του προβλήματος. Η άλλη, αφορά στο χαρακτήρα και στα εκθέματα του μουσείου.

Αντί του Μουσείου του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης η μουσειολογική μελέτη προβλέπει το τυπογραφείο - μουσείο της Σκρα να λειτουργεί «ως σημείο και σύμβολο μιας ευρύτερης δραστηριότητας» και να «αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή του συνόλου του αντιστασιακού Τύπου, καθώς και του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου στο οποίο αναπτύχθηκε», καθώς και των «διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που συνέβαλαν στο έργο αυτό».

Στον υπάρχοντα πρώτο όροφο, ο οποίος επεκτείνεται με την κτιριολογική μελέτη, θέλουν μια τρίτη ενότητα εκθεμάτων, που θα αναφέρεται: «Στο σύνολο του αντιστασιακού Τύπου της κατοχής», στο «νόμιμο προπαγανδιστικό Τύπο, ραδιοφωνικές εκπομπές, δημόσια έγγραφα, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, κ.ά. Επιπλέον θα παρουσιαστούν στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η έκδοση γερμανόφωνου Τύπου προς το τέλος της Κατοχής που απευθυνόταν στα γερμανικά στρατεύματα και τα καλούσε να εγκαταλείψουν τον Χίτλερ».

Εμμέσως, όλα αυτά ανοίγουν το δρόμο για να αλλοιωθεί το σπίτι-μνημείο του ΕΑΜ, να υποβαθμιστεί ο τεράστιος και ηρωικός αγώνας του ΕΑΜ και διά του Τύπου του, και να «χαθεί» με εκθέματα ακόμα και των εχθρικών προς το ΕΑΜ οργανώσεων.

«Θα βάλουμε εκθέματα ακόμα και του Ζέρβα, θέλουν δε θέλουν», δηλώνουν, σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες μας, στελέχη της 1η ΕΝΜ.

Τα σχέδιά τους αυτά, όμως, θα βρουν αντιμέτωπο τον κόσμο της ΕΑΜικής Αντίστασης, τον αγώνα του οποίου αφού τον καπηλεύτηκαν ασύστολα οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, τώρα επιχειρούν και να τον βεβηλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ