ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Νέκρωσε η πόλη, όλοι στο πλευρό των εργατών

Εμειναν μόνοι τους οι τοπάρχες του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζονται τον Λαναρά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Νάουσα

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Νάουσα
Νέκρωσε χτες η Νάουσα. Εκλεισαν τα πάντα. Η επιδίωξη του βιομηχάνου Λαναρά και των τοπικών κυβερνητικών στελεχών, να φέρουν σε αντιπαράθεση τους εργάτες της «Τρικολάν» με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά έγινε μπούμερανγκ, καθώς η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου έγινε αντιληπτό απ' όλους πως μόνο νέες συμφορές συνεπάγεται.

«Σήμερα η "Τρικολάν", αύριο ποιος έχει σειρά;». Το τεράστιο πανό που ανάρτησαν στην είσοδο της Νάουσας οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν», αλλά και η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων όλων των κλάδων στη χτεσινή πανεργατική τετράωρη στάση εργασίας, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως για τους εργαζόμενους της πόλης τα ψέματα τελείωσαν. Στη χτεσινή τους απεργιακή συγκέντρωση κάθισαν στο σκαμνί την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που χρόνια τώρα κλείνει εργοστάσια και μαραζώνει την περιοχή, έχοντας εκτινάξει την ανεργία στο 49%. Με την αποφασιστικότητά τους, έστειλαν στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις για νέες επιδοτήσεις στον Λαναρά και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής, για νέα προγράμματα για τους απολυμένους, για νέα επιδότηση της φτώχειας.

Καμιά απόλυση, αγώνας μέχρι τέλους για να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, ήταν η ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων μετά και τη χτεσινή τους κινητοποίηση.

Η εμπειρία της εργάτριας, όπως αποτυπώνεται στην πικέτα της, είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση που προπαγανδίζει πως η ανεργία αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις στους βιομηχάνους

Motion Team

Η εμπειρία της εργάτριας, όπως αποτυπώνεται στην πικέτα της, είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση που προπαγανδίζει πως η ανεργία αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις στους βιομηχάνους
Τα καταστήματα όλα κλειστά, εκτός από τις αλυσίδες των πολυεθνικών και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που η εργοδοσία αρνήθηκε να κλείσει. Οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν πήγαν στις δουλιές τους, το ίδιο και οι εργάτες στα κλωστοϋφαντουργία της περιοχής, αλλά και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας. Ολη η εργατομάνα Νάουσα στο πλευρό των 120 εργαζομένων της «Τρικολάν», που την Τρίτη έγιναν δέκτες των πρώτων δέκα απολύσεων, προμήνυμα γι' αυτές που θα ακολουθήσουν. Μέχρι το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου που μεθοδεύει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Λαναράς με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, αλλά και με στρωμένο το χαλί από τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΝ, που όχι μόνο ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και «έβαλαν ρόδες» στα εργοστάσια της περιοχής για να μεταναστεύσουν -με επιδοτήσεις της ΕΕ- σε χώρες των Βαλκανίων.

Από το χάραμα στην πύλη

Στην πύλη της «Τρικολάν» από νωρίς το πρωί κυριαρχούν οι κουβέντες για τις προχθεσινές απολύσεις που η διεύθυνση έστειλε στα σπίτια των συναδέλφων τους με δικαστικό κλητήρα, αφού «δεν έχει μούτρα ούτε να τους απολύσει αυτοπροσώπως», όπως σχολίαζαν οι απεργοί εργάτες. «Τριάντα χρόνια δουλιά και τώρα μας δίνει μια κλοτσιά και μας πετάει έξω. Δωδεκάωρα πάνω στις μηχανές, από βράδυ μέχρι απόγευμα. Γράψτε τα, γεμίστε σελίδες...», μας παρακινεί η Ελένη Αδάμου, γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων. Κρατάει στα χέρια της μια πικέτα, όπως και οι περισσότερες συναδέλφισσές της. Μαύρες σημαίες και πικέτες. «Η Κλωνατέξ ανεβαίνει, η Νάουσα πεθαίνει», «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Οχι κίνητρα στο Λαναρά, αλλά στην εργατιά» τα συνθήματα που κυριαρχούν.

Παιδιά εργατών αντάξια των γονιών τους

Μαζί τους, στο προαύλιο του εργοστασίου και μια αντιπροσωπεία 27 μαθητών από το 2ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης. Ο Δημήτρης Βαφέας, μαθητής της Γ' Λυκείου μιλάει στους εργάτες: «Ηρθαμε να σας μεταφέρουμε την αλληλεγγύη των μαθητών όλων των σχολείων που σήμερα ζήτησαν να είναι εδώ. Τους το απαγόρεψαν όμως και τους πήγαν εκδρομή για να μην έρθουν. Μας απειλούν με απουσίες. Τι να την κάνουμε την εκδρομή, όταν ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε στη θέση σας;».

Ενας ένας οι εργάτες βγαίνουν στο δρόμο. Με μαύρες σημαίες στην κεφαλή της πορείας, διασχίζουν τους στενούς δρόμους της πόλης για να καταλήξουν στην κατάμεστη ήδη από κόσμο κεντρική πλατεία της Νάουσας. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών που πήραν το λόγο επιβεβαίωσαν την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων των κλάδων τους στην απεργιακή κινητοποίηση.

«Σήμερα δίνουμε την πρώτη απάντηση στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας» επισήμανε μιλώντας στους εργαζόμενους της Νάουσας ο Θύμιος Ευθυμίου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος και συνέχισε: «Για τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν υπεύθυνοι και δεν είναι άλλοι από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής που αποφάσισε για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, για τη "Λευκή Βίβλο" ώστε σήμερα μιλάμε για οικονομική ενίσχυση των Βαλκανίων και μαράζωμα της Νάουσας».

«Τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας δε θα περάσουν» επισήμανε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρήστος Τρεμπελής και κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και στα προτεινόμενα κίνητρα και επιδοτήσεις», αλλά να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους «για να ανακληθούν οι απολύσεις και να μην κλείσει το εργοστάσιο».

Μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» επέστρεψαν στο εργοστάσιο, όπου και οργάνωσαν τις βάρδιες περιφρούρησης για την 48ωρη απεργία που ξεκινάει αύριο. Την Τρίτη προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία και αποκλεισμό της διασταύρωσης προς τη Νάουσα.

Απολύσεις και τρομοκρατία στο «Βαρβαρέσο»

Πανικό προκαλεί στους μεγαλοεργοστασιάρχες της πόλης το κίνημα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Τρικολάν», που διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Λίγα μέτρα μακριά από την «Τρικολάν», στο εργοστάσιο «Βαρβαρέσος» η εργοδοσία απέλυσε την Τρίτη μια νέα εργάτρια, μωρομάνα, με τη δικαιολογία ότι ήταν υπεράριθμη. Το όργιο της τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους συνεχίστηκε και χτες, αφού η διεύθυνση της επιχείρησης προσπάθησε να απαγορέψει το πρωί την είσοδο συνδικαλιστών στο εργοστάσιο, ενώ την ώρα που προγραμματιζόταν η στάση εργασίας επέβαλε στους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν στο χώρο του εργοστασίου για να τους μιλήσει ο διευθυντής.


«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Απολύονται οι πρώτοι 254 εργαζόμενοι

Γεγονός είναι πλέον οι πρώτες απολύσεις εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ), κατ' εφαρμογή του πρόσφατου νόμου, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιριών της ΟΑ. Η διοίκηση της εταιρίας κοινοποίησε χτες τις πρώτες απολύσεις (τις βαφτίζει κομψά «υποχρεωτικές αποχωρήσεις») σε 254 εργαζόμενους από τον κλάδο των αεροσυνοδών - φροντιστών, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κοινοποιηθούν και άλλες απολύσεις εργαζομένων, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι στη «Νέα ΟΑ» θα απασχολούνται μόνο 1.800 εργαζόμενοι, έναντι 5.500 που είναι σήμερα το μόνιμο προσωπικό.

Πάντως, για τη δραματική αυτή εξέλιξη, τεράστιες είναι οι ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των συνοδοιπόρων του στο χώρο της ΟΑ, που ουσιαστικά έκαναν «πλάτες» στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει την καταστροφική της πολιτική, τόσο για την ίδια την ΟΑ, όσο και για τους εργαζόμενους σ' αυτήν.

Σημειώνεται ότι οι αεροσυνοδοί - φροντιστές της ΟΑ έχουν εξαγγείλει για αύριο Παρασκευή δύο 3ωρες στάσεις εργασίας ( 8 - 11 π.μ. και 5 - 8 μ.μ.), αντιδρώντας στη χρησιμοποίηση εποχικών συναδέλφων τους σε αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων.

Στον τζόγο πάει καλά

Την ώρα που δηλώνει πως δε βγαίνει και γι' αυτό απολύει, ο Λαναράς αποκαλύπτεται και ως μεγαλοτζογαδόρος. Σύμφωνα με την «Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» εντοπίστηκαν ύποπτες συναλλαγές με τη μετοχή της «Informatics», η οποία στο διάστημα από 13 Αυγούστους μέχρι 30 Σεπτέμβρη πέτυχε μεγάλη και απότομη άνοδο τιμής κατά 193,26% και αύξηση του τζίρου κατά 2.636%! Διαπιστώθηκε ότι ή εξέλιξη αυτή προέκυψε από συγκεκριμένους επιχειρηματίες (μεταξύ αυτών και ο Λαναράς) στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 6 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ