ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρός ο δρόμος ως τη «συναίνεση»...

Μέλη των κατοχικών δυνάμεων μετά την επανακατάταξή τους, προκειμένου να συμπληρωθούν οι αριθμοί...

Associated Press

Μέλη των κατοχικών δυνάμεων μετά την επανακατάταξή τους, προκειμένου να συμπληρωθούν οι αριθμοί...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το σερί των επιθέσεων κατά των κατοχικών στρατευμάτων συνεχίστηκε χτες, προς «απογοήτευση» των Aμερικανών, που βλέπουν τις αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ να μεγαλώνουν, ενώ καμία «λύση» δε βρίσκεται εντός του ΟΗΕ. Και η προεκλογική χρονιά ήδη έχει αρχίσει...

Χτες, τουλάχιστον 10 Ιρακινοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους εναντίον αμερικανικού φυλακίου στη Βαγδάτη. Οι όλμοι δε βρήκαν τελικά το στόχο τους, αλλά εξερράγησαν σε σπίτια στη συνοικία αλ Ρισάλα.

Η επίθεση με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση με όλμο στην κεντρική πλατεία της συνοικίας Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, κατά την οποία οκτώ Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, την ώρα της επίθεσης η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο, που ψώνιζε στα καταστήματα ή βρίσκονταν στα καφενεία της περιοχής.

Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτα εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας στο Κιρκούκ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έκανε χτες το μεσημέρι εκπρόσωπος της CENTCOM.

Επίσης, ένας Βρετανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του, σε «ένα τραγικό επεισόδιο με πυροβόλο όπλο», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμύνης στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για εχθρική ενέργεια, ανεβάζοντας στους 51 νεκρούς τις απώλειες των Βρετανών. Αλλοι οκτώ Αμερικανοί τραυματίστηκαν χτες σε ενέδρα Ιρακινών. Παράλληλα, ένας μικρός Ιρακινός βρήκε το θάνατο προχτές το απόγευμα, όταν τον χτύπησε όχημα του αμερικανικού κατοχικού στρατού στη Φαλούτζα.

Συναίνεση στον ορίζοντα βλέπει ο Πάουελ

Στο μεταξύ, περιθώριο έξι μηνών σκοπεύουν να δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Ιρακινούς για να εγκρίνουν ένα νέο Σύνταγμα, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για τη διοργάνωση εκλογών μέσα στο 2004, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «New York Times», σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δε σκοπεύει να παραδώσει την εξουσία στο Ιράκ πριν την εκλογή των νέων θεσμικών οργάνων.

Η πρόταση Πάουελ διατυπώνεται τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία νέα απόφαση στον ΟΗΕ για «την εδραίωση της ειρήνης στο Ιράκ», αλλά πολλές χώρες με πρώτη τη Γαλλία, αξιώνουν ένα χρονοδιάγραμμα για την άμεση μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο Πάουελ σημείωσε πάντως ότι μία άμεση μεταφορά της εξουσίας σε μία μη εκλεγμένη και άρα «μη νόμιμη» ιρακινή αρχή θα παρέτεινε την αστάθεια και το κλίμα βίας στο Ιράκ.

Αναφορικά στο ακανθώδες για τις ΗΠΑ ζήτημα της απόφασης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο Πάουελ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι «μεγάλες δυνάμεις»... συναινούν: «Είμαι ευχαριστημένος και πιστεύω πως και οι συνεργάτες μου, τα πέντε μόνιμα μέλη (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) είναι ευχαριστημένα γιατί είδα σύγκλιση απόψεων προς την κατεύθυνση μιας νέας απόφασης».

Η σύγκλιση απόψεων μπορεί ακόμη να μην έχει επιτευχθεί, αλλά οι «μεγάλες δυνάμεις» δε δύνανται και δεν επιθυμούν να μείνουν έξω από το παιχνίδι της μοιρασιάς της λείας... Ενδεικτικές οι προθέσεις της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν θα προτείνει την 1η Οκτώβρη στους συναδέλφους του να εγκρίνουν την εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών ανοικοδόμησης του Ιράκ, δήλωσε η εκπρόσωπός του Εμα Ούντβιν, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της συνεισφοράς αυτής και της συνολικής ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τις δωρεές κάθε μιας χώρας.

Τέλος, η αμερικανική οργάνωση κατά του πολέμου στο Ιράκ MoveOn.org ζητάει με ολοσέλιδη καταχώρισή της στην εφημερίδα «New York Times» την παραίτηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ πρόδωσε τους γιους μου και την πατρίδα μου. Είναι ώρα να φύγει», γράφει με μεγάλα γράμματα η καταχώριση της οργάνωσης, αναφερόμενη σε έναν πατέρα τριών στρατιωτών στο Ιράκ.


ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει «μέσα σε λίγες βδομάδες» αν θα διευρύνει την «ακτίνα δράσης» των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν, δήλωσε χτες ο απερχόμενος ΓΓ του Συμφώνου, Τζ. Ρόμπερτσον. Το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Δεκέμβρη. Στη συνέλευση του ΟΗΕ πάντως δεν υπήρξε καν σχετική συζήτηση, πόσο μάλλον έγκριση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Για «παρανόηση» των δηλώσεων του στρατηγού - «προέδρου» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, κατηγόρησε χτες το Ισλαμαμπάντ τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο οποίος τον κατηγόρησε για «τρομοκρατικό εκβιασμό» από βήματος ΟΗΕ, όταν ο Μουσάραφ πρότεινε εκεχειρία στο Κασμίρ.

ΣΕΟΥΛ.-- Οταν η Ουάσιγκτον δώσει εχέγγυα για την ειρηνική επίλυση της κρίσης που προκαλούν στην Κορεατική Χερσόνησο οι κατηγορίες της για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε η Νότια Κορέα θα σκεφθεί το αίτημα των ΗΠΑ για την αποστολή στρατευμάτων στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, διαμήνυσε χτες εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Ρο Μου-γιουν...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Δικαστήριο της Στοκχόλμης διέταξε την παράταση για δυο βδομάδες της κράτησης του 24χρονου Μιχάιλο Μιχαΐλοβιτς ως ύποπτου για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανα Λιντ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Σε ισχύ τίθεται σύμβαση του ΟΗΕ με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των Αρχών επιβολής νόμου έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, του «ξεπλύματος» χρήματος και της παρακώλυσης απονομής δικαιοσύνης. Η «Σύμβαση του ΟΗΕ κατά του Διεθνοτικού Οργανωμένου Εγκλήματος» έχει ψηφιστεί από 147 μέλη του ΟΗΕ και έχει επικυρωθεί από 40. (Ανάμεσά τους δε συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ).

ΑΣΜΑΡΑ.-- Η Ερυθραία απαίτησε την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Αιθιοπίας, επειδή η τελευταία αποφάσισε μονομερώς τον τερματισμό καθορισμού των μεταξύ τους (διαφιλονικούμενων) συνόρων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο αυτονομιστικός «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» ανέλαβε χτες την ευθύνη επίθεσης σε Σέρβο αξιωματικό του στρατού στη Νότια Σερβία. Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη βόμβας προκαλούσε υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες σε περιοχή του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι εργαζόμενοι απέργησαν προειδοποιητικά για μία ώρα, απαιτώντας την αύξηση του βασικού μισθού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ