Associated Press |
Διαδήλωση Παλαιστινίων στη Γάζα |
Ως «άδεια απομάκρυνσης» του Γιάσερ Αραφάτ, όπως και αν ερμηνεύεται αυτός ο όρος, εξέλαβαν πολλοί Αραβες αξιωματούχοι το αμερικανικό βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των αραβικών χωρών, που ζητούσε ρητώς από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή της εν λόγω απόφασής του. Η αμερικανική κίνηση προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο και στους Παλαιστινίους ενώ η ισραηλινή ηγεσία δεν έκρυβε την ικανοποίησή της. Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε ότι «ο παλαιστινιακός λαός, η ηγεσία και η αποφασιστικότητά του είναι σημαντικότερα από οποιαδήποτε απόφαση».
Με 11 ψήφους υπέρ (συμπεριλαμβανομένων και των Γαλλίας-Ρωσίας-Κίνας), 3 αποχές (Βρετανία, Γερμανία, Βουλγαρία) και μία ψήφο κατά αλλά με ισχύ βέτο, αφού επρόκειτο για την ψήφο των ΗΠΑ, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες το σχέδιο απόφασης που ζητούσε από «το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, να άρει την απόφαση απομάκρυνσης του Γιάσερ Αραφάτ και να μην απειλεί την ασφάλειά του με οιονδήποτε τρόπο». Το, ως ένα βαθμό, αναμενόμενο βέτο αιτιολογούσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Νεγκρεπόντε, δηλώνοντας ότι «το σχέδιο απόφασης ήταν εξαιρετικά μονόπλευρο σε βάρος του Ισραήλ και δεν καταδίκαζε τον καταστροφικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ειρηνευτική διαδικασία οι τρομοκρατικές επιθέσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων».
Να δικαιολογήσει την κατάσταση αποπειράθηκε και το βρετανικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η αποχή της Βρετανίας από την ψηφοφορία οφείλεται στο γεγονός ότι «το ψήφισμα δεν ήταν αρκετά ισορροπημένο άρα δεν ήταν χρήσιμο για τον "οδικό χάρτη"». Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι «το Ισραήλ δε θα πρέπει να έχει αυταπάτες και να θεωρήσει την απόρριψη του ψηφίσματος ως έγκριση της απόφασής εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ, που θα ήταν τεράστιο σφάλμα». Λύπη εξέφρασε και το Βερολίνο, το οποίο δικαιολόγησε την αποχή του με την έλλειψη ομοφωνίας που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, εκτίμησε ότι ίσως η κατάθεση του ψηφίσματος ήταν πρόωρη και χρειάζονταν περισσότερες διαβουλεύσεις, ενώ ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Γιάν Κάρλσον, επανέλαβε ότι η απόφαση εκδίωξης του Αραφάτ είναι «απαράδεκτη». Για «παράνομη» απόφαση έκανε λόγο το Πακιστάν, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, προειδοποιούσε ότι τυχόν υλοποίηση της ισραηλινής απόφασης θα οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση την περιοχή.
«Είχε μεγάλη σημασία να δείξουμε στους εξτρεμιστές ότι δε θα επωφελούνται από μια αυτόματη πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε φορά που κατατίθεται ένα αντιισραηλινό σχέδιο απόφασης», σχολίαζε εμφανώς ικανοποιημένος ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ. Ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, δήλωνε ότι με την απόρριψη αυτού του σχεδίου ψηφίσματος, το Ισραήλ εξήλθε «από μια οργουελιανή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, καθώς ενώ διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απειλήθηκε από μια εναντίον του απόφαση που προωθούσε μια χώρα όπως η Συρία, η οποία κατά συρροήν υποστηρίζει την τρομοκρατία».
Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρκέστηκε να τονίσει ότι δεν κλονίζεται από αποφάσεις. Εντούτοις, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «μαύρη μέρα στον ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο» και εξέφρασε την ελπίδα πως «το Ισραήλ δε θα εκλάβει την εξέλιξη ως άδεια δολοφονίας του Γιάσερ Αραφάτ». Ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική είναι όμηρος των σκληροπυρηνικών του Ισραήλ και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον «οδικό χάρτη». Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, μίλησε για «σοβαρές συνέπειες των οποίων την ευθύνη φέρουν οι ΗΠΑ», ενώ ο Σύρος ομόλογός του, Φαϊσάλ Μεκντάντ, χαρακτήρισε την κατάληξη «λυπηρή». «Εάν η Ουάσιγκτον απέναντι σε μια τέτοια απαράδεκτη ισραηλινή απόφαση υιοθετεί τέτοια στάση, τι είδους κόσμο δημιουργεί και τι μήνυμα στέλνει στο Ισραήλ;», αναρωτήθηκε ο πρέσβης στον ΟΗΕ του Αραβικού Συνδέσμου.
Ανέβαλε ο Αριέλ Σαρόν τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την πορεία ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικισμού, Εφιέ Εϊτάμ, ο λόγος της αναβολής «είναι οι Αμερικανοί», καθώς φέρεται ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζον Γουλφ, να προειδοποίησε την ισραηλινή ηγεσία ότι αν το τείχος εισέλθει βαθιά εντός των παλαιστινιακών εδαφών, όπως έχει αποφασιστεί, θα περικοπούν τα δάνεια έκτακτης βοήθειας που έχει εγκρίνει η Ουάσιγκτον. Επίσης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, νέα πρόταση εκεχειρίας απηύθυνε προς το Ισραήλ και η «Χαμάς», αλλά απορρίφθηκε αμέσως.
Στο μεταξύ, στη Νάμπλους από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας 19χρονος μαχητής των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε μάχη, ενώ 11 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε Ραμάλα, Τζενίν και Νάμπλους. Ενα σπίτι ανατινάχτηκε στη Ράφα και ένα στην Τουλκαρέμ, ενώ στη Ράφα ανατινάχτηκε και υπόγεια σήραγγα ενώ τραυματίστηκε 1 Παλαιστίνιος και 1 Ισραηλινός στρατιώτης.
Την Πέμπτη, 25 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό του λεκανοπεδίου Αττικής να πάρει μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση - που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ κατά την κρίση της, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια - θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα και ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.
Σε ανακοίνωση - κάλεσμά του, το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Σχεδόν 3 χρόνια από τη Νέα Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού, οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζεται. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι ειρήνη με καθεστώς κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει».
Ο ισραηλινός στρατός, τονίζεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση, «δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στο κείμενο, «τηρεί απόλυτη σιγή για τις τραγικές εξελίξεις, αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων».
Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, κάθε συνοικίας, μετά και μπροστά από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, οφείλει μαζικά να συμμετάσχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, τονίζουν οι διοργανωτές.