ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτο το Ισραήλ παρά τη διεθνή κατακραυγή

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στα αυτόνομα εδάφη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς των αραβικών χωρών, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Γιάσερ Αραφάτ

Διαδήλωση έξω από το αρχηγείο του Γ.Αραφάτ στη Ραμάλα

Associated Press

Διαδήλωση έξω από το αρχηγείο του Γ.Αραφάτ στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στους δρόμους βρέθηκαν, χτες, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εντός των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και στους προσφυγικούς καταυλισμούς γειτονικών αραβικών χωρών, διαδηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν με τη ζωή τους τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις καταγγέλλουν την ισραηλινή απόφαση εκδίωξης του Παλαιστινίου ηγέτη, εκτιμώντας ότι θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις σε ολόκληρη τον αραβικό κόσμο. Εντούτοις, η ισραηλινή ηγεσία, και χτες, επέμενε προκλητικά στην απόφασή της.

Πλήθος Παλαιστινίων παραμένει μέσα και έξω από το αρχηγείο του Παλαιστινίου ηγέτη, από το βράδυ της Πέμπτης. Μιλώντας στους χιλιάδες συγκεντρωμένους, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα δώσει την απάντηση στις ισραηλινές απειλές» και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ζωντανός την πατρίδα του. Στην περίμετρο του κτιρίου έχουν αναπτυχθεί άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η οργάνωση του Αραφάτ, «Φατάχ», και το ένοπλο σκέλος της δήλωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και κάλεσε τους Παλαιστινίους να υπερασπίσουν τον Πρόεδρο τους.

«Να τινάξει το Ισραήλ στον αέρα σε περίπτωση που υλοποιήσει την απόφασή του» απειλεί, με ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Στο πλευρό του Αραφάτ συντάχτηκε με ανακοίνωσή της και η «Χαμάς». Στις Ραμάλα, Βηθλεέμ, Νάμπλους και στην πόλη της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν τους δρόμους χτες, για να εκφράσουν την οργή τους για την ισραηλινή απόφαση και την υποστήριξή τους στον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Συρίας, ενώ στο Λίβανο, στον καταυλισμό Αϊν αλ Χιλουάχ σημειώθηκε έκρηξη χειροβομβίδας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 Παλαιστίνιοι.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην πλατεία των Τεμενών, Παλαιστίνιοι νεαροί συγκρούστηκαν με την ισραηλινή Αστυνομία, που απάντησε με δακρυγόνα στις πέτρες. Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το «έργο» του, εισβάλλοντας στον καταυλισμό της Τουλκαρέμ όπου τραυμάτισε 3 Παλαιστινίους και συνέλαβε 8, ενώ στη Χεβρώνα κατεδαφίστηκαν σπίτια.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στον Αραβικό Σύνδεσμο, Μοχάμεντ Σομπέι, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ισραηλινή απόφαση, αφού δημιούργησαν την αίσθηση στο Ισραήλ ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει». Ο Σομπέι κάλεσε τον Πρόεδρο Μπους να παρέμβει άμεσα. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι επανέλαβε ότι «θα τιναχτεί ολόκληρη η περιοχή στον αέρα». Ο Κορέι ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησής, αλλά κατέστησε σαφές ότι αν δεν αρθεί η ισραηλινή απόφαση δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Χτες, πάντως, παρά τις εξελίξεις, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που ανέλαβε τη διοίκηση όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και ζήτησε από τους επικεφαλής των σωμάτων να καταθέσουν «σχέδιο δράσης».

Διεθνή καταδίκη
και ισραηλινή αδιαλλαξία

Αποφασισμένη να «απομακρύνει» τον Αραφάτ γιατί είναι «εμπόδιο στην όποια ειρηνευτική προσπάθεια» εμφανιζόταν και χτες η ισραηλινή ηγεσία. Η ορολογία της «απομάκρυνσης» συμπεριλαμβάνει τόσο το ενδεχόμενο της εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη όσο και το ενδεχόμενο δολοφονίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επέμεινε στην πρόταση της δολοφονίας Αραφάτ κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να την απέρριψε. Ορισμένες πηγές, προσκείμενες στον ισραηλινό στρατό, ισχυρίζονταν ότι ο ισραηλινός στρατός «έχει, ήδη, εκπαιδεύσει άνδρες και έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο απαγωγής και απομάκρυνσης του Γιάσερ Αραφάτ και πολύ καιρό τώρα έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις, για να μειώσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα ένοπλης αντίστασης από την πλευρά των Παλαιστινίων». Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν ότι παρά τις «προσπάθειες αυτές», θα γίνουν «ορισμένες μάχες».

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συνομίλησαν τηλεφωνικώς οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν όσα ανακοίνωσαν και επισήμως περί «σοβαρού πολιτικού λάθους, το οποίο θα προκαλέσει κλιμάκωση της κρίσης». Ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ υπεράσπισε την άποψη του σεβασμού του εκλεγμένου ηγέτη των Παλαιστινίων και ο ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επανέφερε την πρόταση ανάπτυξης διεθνούς δύναμης που θα επιβλέπει τη συμμόρφωση και των 2 πλευρών στις δεσμεύσεις τους. Η Μόσχα προειδοποίησε για «τις χειρότερες δυνατές συνέπειες» και για «καταστροφή κάθε ειρηνευτικής προοπτικής». Χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, στον οποίο επανέλαβε την αρνητική άποψη της Ουάσιγκτον για την απόφαση εκδίωξης, εκτιμώντας ότι «δε βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία».

Την εναντίωσή της στην εκδίωξη του Αραφάτ εξέφρασε και η ιταλική Προεδρία της ΕΕ τονίζοντας ότι θα βλάψει τον «οδικό χάρτη». Για σφάλμα έκανε λόγο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ, Μπέρτι Αχερν, καταδίκασε την προοπτική εκδίωξης, τονίζοντας ότι είναι πρόκληση απέναντι σε έναν εκλεγμένο ηγέτη. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ισπανία και η Ινδία, για «μεγάλη απερισκεψία» έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ το ΥΠΕΞ της Κίνας προειδοποίησε για κλιμάκωση.

Την ισραηλινή απόφαση καταδίκασε σύσσωμος ο αραβικός κόσμος, από άκρη σε άκρη, με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ να απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και τον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου να προειδοποιεί ότι η απομάκρυνση του Αραφάτ θα σημάνει «την κήρυξη πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ