ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του

Αυτό ήταν το μήνυμα της χτεσινής πρώτης μέρας των εκδηλώσεων του 29ου Φεστιβάλ, όπου μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Κώστας Παρασκευάς
Ο Κώστας Παρασκευάς
Στο κλειστό γυμναστήριο «Τόφαλος» στα Μποζαΐτικα της Πάτρας, τα φώτα, οι μουσικές, τα νιάτα, περισσεύουν. Από χτες άνοιξε τις πύλες του εκεί το 29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ξεκίνησε με επιτυχία και έτσι αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και να ολοκληρωθεί αύριο, κορυφώνοντας όλη την καλοκαιρινή φεστιβαλική δραστηριότητα στην Αχαΐα.

Στις δήθεν φιλολαϊκές εξαγγελίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα σε προεκλογικά υψηλούς τόνους, αναφέρθηκε αναλυτικά στην κεντρική πολιτική ομιλία του Φεστιβάλ, χτες ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αποκάλυψε τι κρύβεται πίσω από αυτές τις εξαγγελίες, δηλαδή τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

«Οι εκλογές που έρχονται», είπε στη συνέχεια «είναι κρίσιμες για το λαό και το λαϊκό κίνημα. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί απάντηση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για όσα έκαναν και για όσα κάνουν σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Να μειωθεί αποφασιστικά η δύναμή τους και ταυτόχρονα να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Τώρα είναι ανάγκη να μπουν οι βάσεις με ισχυρό ΚΚΕ, να διαμορφωθεί ένας πόλος αντίστασης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στους πολιτικούς τους εκπροσώπους το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στα κεντροαριστερά σενάρια. Να φτιάχνει ο λαός το δικό του μετερίζι αντίστασης και ανατροπής».

«Η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η ενίσχυση του ΚΚΕ», επισήμανε ο Κ. Παρασκευάς «δεν είναι μια στενή υπόθεση εκλογικής αναμέτρησης και αντιπαράθεσης. Δεν αφορά αποκλειστικά το ΚΚΕ. Αφορά πρώτα απ' όλα τον ίδιο το λαό, τα άμεσα συμφέροντά του και την προοπτική του σ' αυτές τις συνθήκες. Πιο χαρακτηριστικός δείκτης της θέλησης και της απόφασης του ίδιου του λαού να απαλλαγεί από τις πολιτικές δυνάμεις που τον καταδυναστεύουν.

Είναι το κλειδί για ν' ανοίξει ο δρόμος του απεγκλωβισμού πλατιών λαϊκών δυνάμεων από τη μέγκενη του δικομματισμού και τα γρανάζια του συστήματος. Να ανοίξει ο δρόμος για βαθιές αλλαγές που θα δίνουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

Είναι κριτήριο ότι ο λαός έχει τη θέληση και μπορεί να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια. Να παλέψει και να ανοίξει το δρόμο κατάκτησης της εξουσίας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ΣΥΝ, καλώντας το λαό να μη δώσει την ψήφο του σ' αυτό το κόμμα για να την πάει «πεσκέσι στην κεντροαριστερά της δεξιάς αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ». Γιατί, όπως είπε, αυτό κάνει ο ΣΥΝ τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αυτό κάνουν κάθε στιγμή που τους έχει ανάγκη το σύστημα. Δίνουν όχι μόνο στήριξη αλλά γην και ύδωρ». Και θύμισε ακόμα «ποιοι ήταν που χαιρέτισαν τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών σαν κοσμογονία και εκδημοκρατισμό; Ποιοι ήταν αυτοί που χαιρέτιζαν την εκλογή Κλίντον και του Μπλερ σαν "περιστέρια ειρήνης"»;

Ετσι, τόνισε ότι αν κινητοποιηθούμε όλοι μπορούμε «να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια και τη λαϊκή αγανάκτηση σε οργή ενάντια στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σε απόφαση να κάνουν, μεγάλα τμήματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ένα τολμηρό πολιτικό άλμα, να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τα κόμματα της εκμετάλλευσης, να απελευθερωθούν, να ενισχύσουν και συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Πάτρα περιλαμβάνει: Μουσικό αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, συζήτηση για την επικαιρότητα του σοσιαλισμού, συναυλίες των συγκροτημάτων «Dark Shadows», «Φωνή Βοώντος», «Sui generis», «Mandelbrok», ομιλία από την Κική Νανοπούλου, γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ, προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και ρεμπέτικο γλέντι.

Αύριο, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα υπάρχει θέατρο σκιών, προβολή της ταινίας «Ακήρυχτος πόλεμος», αφιέρωμα στη Σοσιαλιστική Κούβα από το κουβανικό συγκρότημα Tierra Brava, μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τέλος έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο και Χανιά στους ρυθμούς του Φεστιβάλ

Δεύτερη μέρα σήμερα για τα Φεστιβάλ στα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης που πραγματοποιούνται στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου και στο Πάρκο Γεωργιάδη αντίστοιχα.

Σήμερα, στα Χανιά, θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στις 9.30 μ.μ., θα προηγηθούν κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από το Λαογραφικό Ομιλο Χανίων, latin νότες με το μουσικό ντουέτο «Νότιος Ανεμος» (Μαριάννα Ζορμπά, Μανώλης Μανουσέλης) και μετά την ομιλία, οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου.

Στο Ηράκλειο σήμερα, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου της ΚΝΕ και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα έντεχνη μουσική από ερασιτεχνικό συγκρότημα, ρεμπέτικο τραγούδι με τους Ηλία Κλαΐνο, Χρήστο Λιάτη και Ιπποκράτη Παττάκο, και συναυλία του Μιχάλη Κακέπη. Αύριο Κυριακή, θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το καλλιτεχνικό μέρος περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με το συγκρότημα του Κώστα Μελισσουργάκη, συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και κρητικό τραγούδι από τον Βασίλη Σταυρακάκη.

Αλλες εκδηλώσεις

Στη Λαμία, το διήμερο Φεστιβάλ ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην ανάγκη αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα και θα μιλήσει ο Χρήστος Αναγνώστου, γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ. Αύριο το θέμα είναι οι εργασιακές σχέσεις κι η ανεργία, και θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολοκληρώνεται σήμερα και το διήμερο Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, στο κλειστό γυμναστήριο της Τέντας. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 8μ.μ. και περιλαμβάνει τουρνουά σκάκι, συζήτηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα (με τους: Ηλία Μαυρέα, Νομαρχιακό Σύμβουλο, Αντώνη Κατσά, μέλος της γραμματείας της ΔΗμοκρατικής ΣΥσπείρωσης και Νταή Παναγιώτη, δικηγόρο), ομιλία του Γεράσιμου Αραβανή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και έντεχνο - λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Επίσης σήμερα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, στις 8 το βράδυ, ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ με ομιλία του Γιώργου Στουραΐτη, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία του συγκροτήματος «Βραδυνή Πλάνη», μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, ρεμπέτικο -λαϊκό γλέντι και προβολές ταινιών για την Κούβα και την ιστορία του Φεστιβάλ.

Δεύτερη μέρα σήμερα για το κεντρικό Φεστιβάλ στις Σέρρες, στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προφεστιβαλική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας (έξω από το Πολιτιστικό), αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., για την ανάγκη δημόσιας και πραγματικά δωρεάν Παιδείας. Θα μιλήσει ο Γαβρίλος Τσαρκαντόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ και της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση κορύφωσης του Φεστιβάλ πραγματοποιείται επίσης αύριο, στην Κόρινθο, στις 8 το βράδυ, στα Περιβολάκια.

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Τ. Σταθάτου

Μια αξιόλογη έκδοση πρωτοκυκλοφορεί στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα, το βιβλίο του βετεράνου κομμουνιστή Τάκη Σταθάτου - κατάθεση μνήμης «Το δάκρυ των Αγγέλων» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες στελέχη της ΝΟ Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σημείωσαν ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που επιχειρεί να γνωρίσει στο λαό το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών κομμουνιστών που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν στη Γυάρο και τη Λέρο. Ταυτόχρονα, μέσα από την παρουσίαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του αγωνιστή Τ. Σταθάτου, με τα ξυλόγλυπτά του, μεταφέρεται το μήνυμα αυτού του σκληρού αγώνα στο σήμερα. Ο ίδιος ο συγγραφέας εκφράζει τις θερμές τους ευχαριστίες στη «Σύγχρονη Εποχή» για την καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει:«Το κείμενο και τα ξυλόγλυπτα, που είναι η πικρή τέχνη της εξορίας, εμφανίζονται με μια αυθεντικότητα ως προς τις μορφές και την πολυχρωμία των ξύλων που δούλεψα στις ανεμοδαρμένες χαράδρες της Γυάρου και της Λέρου 1967 - 1970. Ηταν απλό: Εκλεψα ένα σπασμένο μαχαιράκι από τα μαγειρεία, ξερίζωσα και ένα σκίντο και "έγινα γλύπτης". Αυτή η τάση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία Τέχνης... και λίγο Προμηθέας». Ταυτόχρονα, ευχαριστεί την Εύα Μελά, ζωγράφο και χαράκτρια και την αδερφή του, Αννα Κεραμιδά, που συνέβαλαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ