ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιαγροτικά κατορθώματα κυβέρνησης - ΕΕ

Καλούνται οι αγρότες να αντιδράσουν αγωνιστικά και αποτρεπτικά στα νέα ολέθρια σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης για βαμβάκι, καπνό και λάδι

Τα κακά μαντάτα έφτασαν. Το λόγο έχουν οι αγρότες...
Τα κακά μαντάτα έφτασαν. Το λόγο έχουν οι αγρότες...
Καθ' όλα αντιαγροτικό χαρακτηρίζει το περιεχόμενο των προτάσεων για βαμβάκι, καπνό και λάδι, που έγινε εν μέρει γνωστό προχτές, με βάση τα όσα «ξεφούρνισε» ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ εκ Βρυξελλών, σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΛ). Οι νέες αρνητικές αυτές προτάσεις, που πρόκειται να γίνουν πράξη από το φθινόπωρο του 2004, αποτελούν συνέχεια των όσων εισηγήθηκε και ψήφισε στο τέλος του Ιούνη του 2003 η Ελληνική Προεδρία - κυβέρνηση, προεξάρχοντος του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ. Η ΕΟΑΣΛ παράλληλα καλεί τους αγρότες του νομού να αντιδράσουν αγωνιστικά σε όσα μεθοδεύονται σε βάρος τους και να αποτρέψουν τα νέα αντιαγροτικά σχέδια της ΕΕ, της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος.

Η χτεσινή ανακοίνωση της ΕΟΑΣΛ ξεκινά ως εξής: «Τα "κακά μαντάτα" που περιμέναμε, δυστυχώς, ήρθαν. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για την αναθεώρηση των "Κοινών Οργανώσεων Αγοράς" στο βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι είναι καταστροφικές και η εφαρμογή τους από το 2004 θα οδηγήσει κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, την ανεργία και τη φτώχεια.

Η Κομισιόν αναμένεται ν' ανακοινώσει, στις 23 Σεπτέμβρη του 2003, την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι από του χρόνου οι επιδοτήσεις που θα παίρνουν οι παραγωγοί θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που παίρνουν μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του, ήδη, χαμηλού αγροτικού εισοδήματος. Επίσης, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, μειώνεται κι άλλο η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι το πλαφόν επιδοτούμενων στρεμμάτων θα είναι 3.400.000, όταν πριν τέσσερα χρόνια είχαν καλλιεργηθεί 4.300.000 στρέμματα, ενώ πέρσι καλλιεργήθηκαν 3.600.000. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τον καπνό, καθώς γίνεται καθαρό ότι το 2013 σταματάει η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας, αφού κόβονται παντελώς οι επιδοτήσεις».

«Αποσύνδεση»... μικρομεσαίων

Στη συνέχεια τονίζεται ότι: «Με την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και με την εφαρμογή ενός πολύπλοκου συστήματος πληρωμής των ενισχύσεων, δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εθνικές κυβερνήσεις να κανονίζουν αυτές το ύψος των επιδοτήσεων που θα πάρει ο κάθε παραγωγός.

Οι επιδοτήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς θα δίνονται ως εξής:

  • Το 60% της συνολικής επιδότησης - αυτή θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των επιδοτήσεων που πήρε ο παραγωγός την τελευταία τριετία - θ' αποτελεί τη λεγόμενη αποσυνδεμένη ενίσχυση και θα δίνεται με ετήσια, κατ' αποκοπή, επιταγή. Ομως, ο παραγωγός δε θα παίρνει όλο το ποσό που του αναλογεί, αν το σύνολο των «αποσυνδεμένων ενισχύσεων» που δικαιούται για όλα τα προϊόντα που παράγει, ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ. Οι περικοπές που θα γίνονται από την «αποσυνδεμένη ενίσχυση» θα πλήττουν πάρα πολλούς παραγωγούς, αν ληφθεί υπόψη ότι τα 5.000 ευρώ αντιστοιχούν σε επιδότηση που δικαιούται κάποιος που παράγει 17 τόνους, περίπου, βαμβάκι.
  • Το υπόλοιπο 40% της επιδότησης - η «συνδεδεμένη ενίσχυση» - θα δίνεται με δυο τρόπους. Το 20% θα δίνεται υπό μορφή στρεμματικής ενίσχυσης. Κι αυτό, όμως, δε θα το παίρνει ολόκληρο ο παραγωγός, καθώς θα του γίνονται οι ανάλογες στρεμματικές περικοπές, ούτως ώστε η συνολική βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας να προσαρμοστεί στα 3.400.000 στρέμματα που καθορίζει η Κομισιόν. Το υπόλοιπο 20% θα το παίρνει ο παραγωγός αν πληροί κάποια «ποιοτικά κριτήρια» κι αν ανταποκρίνεται στη λεγόμενη πολλαπλή συμμόρφωση. Πρόκειται για 32 (!) κανόνες κι οδηγίες της ΕΕ, η πλήρης συμμόρφωση με τις οποίες είναι, σχεδόν, αδύνατη. Επομένως, κι από δω θα γίνονται περικοπές με αποφάσεις υπουργών κι άλλων αρμοδίων, οι οποίοι και αυθαιρέτως θα αποφαίνονται πως δεν «καλύπτονται οι προϋποθέσεις».
Στην «πρέσα» καπνά - λάδι

Ακολούθως η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΛ επισημαίνει: «Με ανάλογο τρόπο θα δίνονται οι επιδοτήσεις στους καπνοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς.

  • Για τα καπνά - και μέχρι το 2013 που θα καταργηθεί η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας - το σύνολο της επιδότησης θα παίρνουν όσοι παράγουν μέχρι 3,5 τόνους ετησίως, εντασσόμενοι στο σύστημα της λεγόμενης ενιαίας πληρωμής. Για παραγωγή από 3,5 μέχρι 10 τόνους οι παραγωγοί θα εισπράττουν το 80% της επιδότησης και για παραγωγή πάνω από 10 τόνους το 1/3 της επιδότησης.
  • Για το λάδι, το σύνολο της «αποσυνδεμένης ενίσχυσης» θα παίρνουν όσοι καλλιεργούν μέχρι 3 στρέμματα, εντασσόμενοι στο σύστημα της «ενιαίας πληρωμής». Οι μεγαλύτερες παραγωγές θα παίρνουν το 60% της επιδότησης και το υπόλοιπο 40% θα τελεί υπό τη «δαμόκλεια σπάθη» της «πολλαπλής συμμόρφωσης». Να σημειωθεί ότι, ήδη, γίνονται ενέργειες και κυκλοφορούν «εκθέσεις» στην ΕΕ - σ' αυτές «έχουν βάλει το χεράκι τους» και κάποιες «οικολογικές» οργανώσεις - για το πώς και ποιες περικοπές θα γίνουν σ' αυτό το 40%.
Αγωνιστική αντίδραση

Η ΕΟΑΣΛ τονίζει ακόμα στην ανακοίνωσή της: «Είναι φανερό ότι η ΕΕ, στα πλαίσια και της αναθεώρησης της ΚΑΠ, προχωράει σε μείωση των κονδυλίων που διαθέτει για τα μεσογειακά προϊόντα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων στους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας.

Ολες αυτές οι δυσμενείς κι επικίνδυνες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν έλεγε την αλήθεια προς τους αγρότες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όταν δεσμευόταν, πριν καιρό, πως έχουν διασφαλιστεί οι αγροτικές ενισχύσεις από την ΕΕ μέχρι το 2013 κι όταν, πριν λίγες μέρες, υποσχόταν ότι, μέχρι το 2008, θ' αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας. Δείχνουν, επίσης, ότι οι πανηγυρισμοί του υπουργού Γεωργίας, μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, δεν ήταν παρά ένας αναίσχυντος εμπαιγμός σε βάρος του αγροτικού κόσμου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη έναντι των αγροτών, αφού αυτή συγκαθορίζει και διαχειρίζεται την καταστροφική, αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ευθύνες, όμως, έχει και η ΝΔ και όσα από τα άλλα κόμματα συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική δε "φτιασιδώνεται" και δε διορθώνεται, αλλά μόνο αν την ανατρέψουν, θα δουν πραγματικά καλύτερες μέρες. Και για ν' ανατραπεί αυτή η πολιτική, χρειάζεται να αναπτυχθούν ακόμα πιο μαζικοί και δυναμικοί αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συνεργασία με τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Χρειάζεται, ακόμα, να χρησιμοποιηθεί και το "όπλο" της ψήφου για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και ν' ανοίξει καλύτερη προοπτική για τον κόσμο της υπαίθρου».

Καταλήγοντας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καλεί τους αγρότες του νομού «ν' αντιδράσουν αγωνιστικά στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - η συγκέντρωση την προσεχή Τρίτη στα Φάρσαλα μπορεί και πρέπει να είναι η απαρχή των νέων αγώνων - δίνοντας την απάντηση που απαιτούν οι καιροί στην κυβέρνηση και σ' όλους όσοι επιβουλεύονται τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών».


ΦΑΡΣΑΛΑ
Αγροτική κινητοποίηση την Τρίτη

Αγωνιστική κάθοδο πραγματοποιούν την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη οι αγρότες των Φαρσάλων, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και διεκδικώντας την επίλυση τρεχόντων προβλημάτων τους, όπως η άμεση και δίκαιη καταβολή αποζημιώσεων στις ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, σιτηρών κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια οι Φαρσαλινοί αγρότες δίνουν πρώτοι το αγωνιστικό έναυσμα, αμέσως μετά το πέρας του καλοκαιριού και το ραντεβού της αγωνιστικής συγκέντρωσης της ερχόμενης Τρίτης δόθηκε στις 10 π.μ. στην πλατεία λαού των Φαρσάλων. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και μετά την κινητοποίηση αυτή προετοιμάζονται και νέες ανάλογες συγκεντρώσεις σε άλλες περιοχές του νομού Λάρισας.

Στο κάλεσμα αγώνα της ΕΟΑΣΛ προς τον αγροτικό κόσμο της Λάρισας επισημαίνεται ότι ο συνεχιζόμενος κατήφορος της αντιαγροτικής πολιτικής, παρά τις προεκλογικές δημαγωγίες, οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών από το κακό στο χειρότερο. Και τονίζεται ότι μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και την άμεση εφαρμογή της και στο βαμβάκι, στον καπνό και στο λάδι με τους νέους κανονισμούς, που θα ψηφιστούν έως το τέλος του χρόνου, μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων αγροτών οδηγούνται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα - συνεχίζει το κάλεσμα - δεν έρχονται ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά ως συνέχεια των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δέχτηκαν ανηλεώς οι μικρομεσαίοι αγρότες τα τελευταία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ