ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
«Με χέρια και με πόδια» χειροκροτούν τη «Χάρτα»
  • Εργαζόμενους που ευημερούν, βλέπει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός
  • Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εργατοπατέρες και να αναπτύξουν τους αγώνες τους

Την πλήρη στήριξή της πρόσφερε και πάλι στα αντεργατικά μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ολομέλειας της διοίκησης. «Με χέρια και με πόδια» τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ καθαγίασαν τη «σύγκλιση» και τη «Χάρτα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», που τρία χρόνια τώρα βρίσκονται σε κοινή πορεία με την ΠΑΣΚΕ, συγκροτώντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, χτες και για τις προεκλογικές τους ανάγκες διαφοροποιήθηκαν στα λόγια.

Συνεπής και σταθερή η θέση του ΠΑΜΕ. Τα στελέχη του κατήγγειλαν το «χαρτοπόλεμο» που έχουν στήσει οι άλλες παρατάξεις, αν δηλαδή οι εξαγγελίες είναι «Χάρτα σύγκλισης η χάρτα απόκλισης», υπογράμμισαν ότι κριτήριο οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και κάλεσαν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εργατοπατέρες, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να αναπτύξουν τους αγώνες τους, διεκδικώντας τα δικά τους αιτήματα.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτά τα βήματα είναι σωστές πολιτικές και πρέπει να ενταθούν», ενώ ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Σπ. Στάμου δεν ντράπηκε να πει: «Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν τρία χρόνια»! Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» δεν απέρριψαν κατηγορηματικά τις εξαγγελίες, αλλά αρκέστηκαν «σε ναι μεν, αλλά». Χαρακτηριστική η θέση της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που αναγνωρίζει στην κυβέρνηση πως τα μέτρα που εξήγγειλε «σε ένα μέρος τους αμβλύνουν κάποιες από τις επιπτώσεις της φτώχειας...» και την εγκαλεί απλά γιατί τα θεωρεί «πολύ ανεπαρκή».

Από τη μεριά τους o Γ. Μαυρίκος, ο Θ. Κούτρας και ο Χρ. Κατσώτης, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέδειξαν τις τεράστιες επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων στους εργαζόμενους και τα απέρριψαν κατηγορηματικά.

Ο Γ. Μαυρίκος, αναφερόμενος στο στόχο της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, επισήμανε ότι αυτό εντάσσεται στα μέτρα που κάθε φορά αναιρούν «το όποιο στοιχείο κοινωνικού χαρακτήρα και αμβλύνουν την παρέμβαση και το ρόλο του κράτους, σπρώχνοντας σε μια γενικευμένη ιδιωτικοποίηση». Ακόμα, μιλώντας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες, επισήμανε ότι είναι μέτρα εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι οι πολιτικές, υπογράμμισε, που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας, υποχρεώνουν εργατικές οικογένειες να πληρώνουν 300 χιλιάδες το μήνα σε φροντιστήρια για τα παιδιά τους, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλιάς σε κρεματόρια, γενικεύουν τη μερική απασχόληση. Για όλα αυτά ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «που έχει πάρει μέρος στους "κοινωνικούς διαλόγους" και έχει στρώσει το χαλί για να περάσουν». Ταυτόχρονα, αυτά τα μέτρα - υπογράμμισε - σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε τη δημόσια υποχρεωτική καθολική δωρεάν κοινωνική ασφάλιση. Οι επιλογές και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού οδηγούν σε άλλη κατεύθυνση και επομένως τις απορρίπτουμε. Θεωρούμε ότι η πλήρης απασχόληση είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους και άρα οι λογικές των απασχολήσιμων ή των διαθέσιμων θέσεων εργασίας δεν είναι θέμα για συζήτηση» και κατέληξε καλώντας τους εργαζόμενους «να γυρίσουν την πλάτη στους εταίρους του δικομματισμού».

Με τη σειρά του, ο Θ. Κούτρας υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες προωθούν «την πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται, απεναντίας επιδεινώνεται. Η μερική απασχόληση γενικεύεται. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας προωθούνται σταδιακά. Δίνονται καινούρια προνόμια στους εργοδότες. Ολα αυτά θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που τα κέρδη των εργοδοτών θεωρούνται απαραβίαστα. Εμείς πιστεύουμε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν πολιτικές και θα επιμένουμε να κινούμαστε σε αγωνιστική κατεύθυνση».

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Συντελούνται ανατροπές σε κατακτήσεις που τις θεωρούσαμε τις σημαντικότερες του περασμένου αιώνα. Εχουμε ανατροπή στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Εδώ η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ συμφώνησε με αυτό». Ολα, συνέχισε, τα δικαιολογούν «στο όνομα της απασχόλησης. Δικαιολογείται σήμερα ο δουλέμπορας που έρχεται και λέει "έχω φθηνό υπάκουο εξειδικευμένο προσωπικό για όποια θέση θέλετε". Δικαιολογείται η κυβέρνηση που σαν ο μεγαλύτερος δουλέμπορας παραδίδει τους ανέργους στους βιομηχάνους για να προσφέρουν εργασία που θα είναι στο σύνολό της κέρδος, αφού θα πληρώνεται από τις εισφορές των υπόλοιπων εργαζόμενων». Τέλος, έθεσε το ερώτημα γιατί ακόμα και αυτή η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν προβάλλει ούτε καν τα αιτήματα που λέει ότι έχει, όπως το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου ημερομισθίου. Ομως πήρε τη σιωπή ως απάντηση, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία αυτή δε θέλει να θίξει στο ελάχιστο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κατέληξε λέγοντας: «Η κατάσταση το επόμενο διάστημα θα είναι τραγική. Εμείς, προετοιμάζουμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαχητικά, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική».

ΠΑΣΚΕ
Θλιβερό πιόνι της κυβέρνησης

«Στηρίζουμε τα μέτρα με το ίδιο πάθος, την ίδια ζέση, την ίδια αγωνιστικότητα, που δείξαμε όταν χρειάστηκε να συγκρουστούμε με άλλες κυβερνητικές επιλογές» - «Κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση όχι για τα μέτρα αλλά για την καθυστέρηση που υπήρξε. Τα κατοχυρώνουμε και διεκδικούμε την επέκταση και τη διαχρονική τους ισχύ».

Οχι, δεν είναι λόγια «διαφωνούντων» εντός του κυβερνητικού επιτελείου που είδαν ξαφνικά να υλοποιούνται οι στόχοι τους μέσω των κυβερνητικών εξαγγελιών. Είναι αποσπάσματα από χτεσινή «πανηγυρική» ανακοίνωση της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ), που μοίρασε στους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας. Μάλιστα, θεωρεί ότι επιτέλους ο αγώνας της δικαιώνεται μιας και οι κυβερνητικές εξαγγελίες ήταν αποτέλεσμα των μακροχρόνιων προσπαθειών της!!!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Αντρέας Ζαζόπουλος, απαντώντας σε αυτό το μνημείο υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο, επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του:

«Είναι αυτοί, που έχουν ρίξει βαθιά την άγκυρα του συμβιβασμού και της υποταγής, τόσο βαθιά που ο πιο έμπειρος δύτης δεν μπορεί να απαγκιστρώσει. Είναι αυτοί, που στιγμή δεν παραιτήθηκαν από το ρόλο του σταυρωτή του εργατικού κινήματος. Είναι αυτοί που θησαυρίζουν μέσα από τις διάφορες επιτροπές, κρατώντας την πράσινη κονκάρδα του συνδικαλιστή.

Είναι αυτοί, οι καταρρακωμένοι θιασώτες του μονόδρομου της ΟΝΕ, παραδομένοι συνδικαλιστές ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ακρωτηριάσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, οδηγώντας τους συνειδητά σε πλήρη ομηρία στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Είναι αυτοί, που εργολαβικά και επί αμοιβή παίζουν τον άθλιο ρόλο του ναυαγοσώστη της πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.

Τους καλούμε, τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα να μην τις περιορίσουν σε ένα απρόσωπο φαξ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να κάνουν κουράγιο και η αμοιβή τους το απαιτεί, να βγουν στους χώρους δουλιάς. Να μιλήσουν στους εργαζόμενους και να τους πουν: ποιος και γιατί υπογράφει τις άθλιες συμβάσεις με τα μεροκάματα πείνας, να μιλήσουν στους άνεργους για την «αύξηση» στα επιδόματα ανεργίας, στους συνταξιούχους για το ένα ευρώ «αύξηση» και πόσοι από αυτούς θα την πάρουν, να μιλήσουν στο νέο που από περηφάνια αντιστέκεται στο ρουσφέτι, στο νέο που στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής τους τον καταδικάζουν σε υποχρεωτική αργία ή υποαπασχόληση.

Τους καλούμε να μιλήσουν στους χώρους δουλιάς που η πολιτική που υποστηρίζουν τους έχει μετατρέψει σε γκέτο και κάθε σπιθαμή τους σε παγίδα θανάτου. Να μιλήσουν για τη «μαύρη χάρτα σύγκλισης», που οδηγεί στην επίτευξη των πλέον σκληρών μέτρων που γκρεμίζουν ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις μας, που συνθλίβει κάθε εργασιακό δικαίωμα και δίνει νέα προνόμια και κέρδη στα φουσκωτά πορτοφόλια.

Το κάλεσμά μας, γνωρίζουμε, δε θα έχει ανταπόκριση. Θλιβερά πιόνια των κυβερνητικών αποφάσεων, που σήμερα αρκείστε στο ρόλο του άθλιου ψηφοθήρα, όσο και μεγάλη να είναι η αμοιβή δε θα το τολμήσετε. Φοβόσαστε την οργή των εργατών. Αργά ή γρήγορα, όσο και αν κρυβόσαστε πίσω από ανακοινώσεις της πιο άθλιας αντεργατικής προπαγάνδας, οι εργάτες θα σας βρουν και θα σας ανταμείψουν».

Eurokinissi

Οπως αποδεικνύει και το στιγμιότυπο, η ΠΑΣΚΕ, διά του Χρ. Πολυζωγόπουλου, έδωσε σκληρή μάχη «για την υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης της Χάρτας Σύγκλισης»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ