ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πραγματικές και διπλωματικές μάχες

Οχήματα του κατοχικού στρατού φλέγονται μετά από επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Οχήματα του κατοχικού στρατού φλέγονται μετά από επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Εκρυθμη είναι η κατάσταση το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο «σουνιτικό» τρίγωνο, βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, όπου ανταποκριτές και ιρακινές πηγές αναφέρουν αλλεπάλληλες σκληρές μάχες, τις οποίες, όμως, δεν επιβεβαιώνουν οι κατοχικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη στους κόλπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της σημερινής συνεδρίασής τους στη Γενεύη, όπου θα συζητηθεί, εν μέσω, ήδη, διατυπωμένων διαφωνιών, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ.

Οκτώ άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 6 τραυματίστηκαν, από «φίλια» πυρά, τη νύχτα λίγο έξω από τη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται τις μαρτυρίες των τραυματιών, οι Ιρακινοί αστυνομικοί καταδίωκαν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, όταν περνώντας κοντά από αμερικανικό φυλάκιο, δέχτηκαν τα αμερικανικά πυρά. Ορισμένοι από τους τραυματίες δήλωναν ότι προσπάθησαν να γνωστοποιήσουν την ταυτότητά τους στους Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά εκείνοι αντέδρασαν άμεσα αντιλαμβανόμενοι τα όπλα τους.

Αν και οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος δεν έχουν διευκρινιστεί, φαίνεται ότι συνέβη πολύ κοντά στο ιορδανικό στρατιωτικό νοσοκομείο, που στήθηκε στην περιοχή για να βοηθήσει τον ιρακινό λαό, τον Απρίλη του 2003 και φρουρείται από ιορδανικές ειδικές δυνάμεις. Οι Ιορδανοί φρουροί ακούγοντας τα πυρά ανταπάντησαν, με αποτέλεσμα οι Ιρακινοί αστυνομικοί να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Ετσι, εκτός από τους Ιρακινούς αστυνομικούς, σκοτώθηκε και ένας Ιορδανός στρατιώτης, όπως φαίνεται ότι σκοτώθηκαν και οι 3 καταδιωκόμενοι κλέφτες, ενώ φέρεται να τραυματίστηκε και ένας Αμερικανός. Η κατοχική διοίκηση, σε μια εξαιρετικά ασαφή ανακοίνωση, αναφέρεται σε ένα συμβάν στη Φαλούτζα, το προηγούμενο βράδυ, χωρίς να δώσει, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην ίδια πόλη, ένα 24ωρο νωρίτερα, άλλος ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε, πάλι από αμερικανικά πυρά, όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς όλες τις κατευθύνσεις τη στιγμή που το όχημά τους έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό. Την Πέμπτη το βράδυ, επίσης, 3 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το κομβόι στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε επίθεση σε δρόμο κοντά στη Μοσούλη. Χτες, άλλοι 2 συνάδελφοί τους σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν, όταν, τα ξημερώματα, αποπειράθηκαν να εισβάλλουν σε σπίτι στην πόλη Ραμαντί, 100 χλμ ΒΔ της Βαγδάτης. Ακολούθησε σφοδρή μάχη και σύμφωνα με γείτονες σκοτώθηκαν και 3 Ιρακινοί. Οι ίδιοι μάρτυρες επέμεναν ότι αιτία της αιματηρής μάχης, δεν είναι παρά η προσβλητική συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων.

Χτες, αναφέρθηκαν, επίσης, δύο επιθέσεις κατά κατοχικών δυνάμεων στη συνοικία Αμπού Γκρέιμπ, στη δυτική Βαγδάτη, χωρίς να διευκρινιστεί αν υπάρχουν θύματα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε το αμερικανικό στρατηγείο στη Σαμάρα.

Σκληρό παζάρι

«Ηρθε η ώρα να συμπαραταχτούν όλοι μαζί μας» διακήρυττε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόμενος στη συναίνεση που η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εκμαιεύσει από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, το οποίο έχει καταθέσει. Ο Τζορτζ Μπους επανήλθε στο γνωστό μοτίβο των διλημμάτων τονίζοντας ότι «οφείλουν όλοι να διαλέξουν σήμερα ανάμεσα στον πολιτισμό και στο χάος». Διαλλακτικό ύφος επέλεξε, σε συνέντευξή του προς γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «η κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει να συμβάλλει με όποιον τρόπο επιλέξει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ας πούμε, η Γερμανία προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και είχε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι δε θα στείλει στρατιώτες. Είναι καλοδεχούμενη η προσφορά της».

Ο Κόλιν Πάουελ, πάντως, δε δίστασε να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον δεν «μπορεί να εγκαταλείψει όλες τις εξουσίες στο Ιράκ, γιατί ο ΟΗΕ δεν έχει τη δυνατότητα να τις αναλάβει. Δεν υπήρχε κυβέρνηση στο Ιράκ μετά από τον πόλεμο, οπότε εάν αύριο αναλάβει ο ΟΗΕ τι ακριβώς θα κάνει και με ποιον θα συνεννοηθεί;». Η Ουάσιγκτον πιέζει να διατηρήσει τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο στο Ιράκ, αλλά συγχρόνως να μοιραστεί με τον ΟΗΕ και με μια πολυεθνική δύναμη υπό την αιγίδα του, το κόστος της ανοικοδόμησης και της στρατιωτικής παρουσίας.

Την ίδια στιγμή, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα επέμεναν στις απόψεις τους, με τη Γερμανία να τις υποστηρίζει, αν και δεν είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γαλλία και Ρωσία, διά στόματος των ΥΠΕΞ τους, επανέλαβαν ότι επιθυμούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να προβλέπει την ανάδειξη προσωρινής κυβέρνησης σε ένα μήνα, την παρουσίαση σχεδίου συντάγματος μέχρι τα τέλη του χρόνου και τη διενέργεια εκλογών την άνοιξη «έτσι ώστε να αποκατασταθεί το γρηγορότερο δυνατό η ιρακινή κυριαρχία». Η Μόσχα, μάλιστα, πιέζει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής της όποιας πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ.

Με δεδομένες αυτές τις διαφωνίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μεταβαίνοντας στη Γενεύη για τη σημερινή συνάντηση, αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα για εξεύρεση «κάποιας κοινής συνισταμένης».


ΡΩΣΙΑ
Σε εξέλιξη το αντικομμουνιστικό σχέδιο του Κρεμλίνου
  • Ιβάν Μέλνικοφ: Ο συνδυασμός του Γκλάζιεφ «μαγειρεύτηκε» στο Κρεμλίνο
  • Η Δούμα απέρριψε πρόταση του ΚΚΡΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» μετέδωσε την είδηση της συγκρότησης της πρώτης πεντάδας των υποψηφίων του λεγόμενου «Συνασπισμού» του Σ. Γκλάζιεφ, έως σήμερα εξωκομματικού βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο οποίος, μαζί με άλλες μικρότερες ομάδες κι οργανώσεις πήρε αποστάσεις από τους κομμουνιστές και τη Λαϊκο-πατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και ετοιμάζεται να κατέβει στις προσεχείς εκλογές χώρια και βέβαια σε αντιπαράθεση με τους κομμουνιστές. Ετσι την 1η πεντάδα καταλαμβάνουν οι: Σ.Γκλάζιεφ, Ντ. Ρογκόζιν - επικεφαλής της Οργάνωσης «Κογκρέσο των Ρωσικών Κοινοτήτων», πρόεδρος της Μόνιμης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Β. Γκεράσενκο - Πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Β. Βαρένικοφ - στρατηγός και ήρωας της ΕΣΣΔ, καθώς και ο επίσης στρατηγός Γ. Σπάκοφ, έως πριν λίγες μέρες διοικητής μονάδας των εσωτερικών δυνάμεων του στρατού.

Με δήλωσή του ο Ιβάν Μέλνικοφ - Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημειώνει: «Και πριν είχα υποστηρίξει πως είναι παράξενο να ισχυρίζεται κανείς ότι το λεγόμενο μπλοκ Γκλάζιεφ εκπροσωπεί κάποιες νέες αριστερές δυνάμεις. Κι αυτό, γιατί σ' αυτό όχι μόνο εντάχθηκαν μια σειρά άγνωστες και μικρές οργανώσεις, αλλά και γιατί αυτές έχουν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό: σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλ-φιλελεύθεροι. Εκτός αυτού βλέπουμε ότι μια σειρά βουλευτές που συμμετέχουν στη λίστα του Γκλάζιεφ είχαν το προηγούμενο διάστημα εντελώς διαφορετικές θέσεις στα βασικά ζητήματα, στα κοινωνικά ζητήματα, στα ζητήματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος. Εκτός αυτού, οι προσωπικότητες που συμμετέχουν δεν εκπροσωπούν καμία οργάνωση. Δηλαδή υλοποιείται η συνταγή της «σαλάτας».

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημείωσε πως: «Πρόκειται για ένα πολιτικό σχήμα που δημιουργήθηκε από κάποια γνωστά πολιτικά πρόσωπα, με βάση τα σχέδια του Κρεμλίνου. Νομίζω ότι θα διατηρηθεί ελάχιστο χρονικό διάστημα και θα προσπαθήσει να λύσει ένα περιορισμένο καθήκον, αυτό της εισόδου στην Κρατική Δούμα, αφαιρώντας ψήφους από άλλα κόμματα. Αν και πολύ αμφιβάλλω αν τελικά αυτή η πεντάδα καταφέρει να υλοποιήσει αυτό το στόχο που τους έχει θέσει το Γραφείο του Προέδρου. Ολο και περισσότερο γίνεται φανερό πως αυτό το νέο σχήμα συνδέεται στα μάτια των ψηφοφόρων με το άλλο δημιούργημα της εξουσίας το κόμμα της "Ενιαίας Ρωσίας". Είμαι σίγουρος πως δε θα καταφέρουν να ξεγελάσουν τους πολίτες. Ας θυμηθούμε πως στις προηγούμενες εκλογές οι Λουζκόφ και Πριμακόφ, γνωστές προσωπικότητες και με μεγάλο κύρος, εμφανίστηκαν ως ηγέτες ενός κοινωνικού και σχεδόν αριστερού κόμματος, που μετά τις εκλογές συγχωνεύτηκε με το κόμμα της εξουσίας. Το ίδιο θα συμβεί και με το μπλοκ του Γκλάζιεφ» - είπε ο Ι. Μέλνικοφ.

Η Δούμα απέρριψε πρόταση
του ΚΚΡΟ ενάντια
στις ιδιωτικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ στην Κρατική Δούμα τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση του νόμου του ΚΚΡΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Στο κείμενο της σχετικής πρότασης σημειωνόταν πως οι ιδιωτικοποιήσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του '90 έχουν οδηγήσει στην καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας, στην αύξηση της φτώχειας, στην αδυναμία του Δημοσίου να χρησιμοποιήσει το φυσικό πλούτο της χώρας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης προτεινόταν να δοθεί εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να επεξεργαστεί και να καταθέσει νομοσχέδιο επανεθνικοποίησης των βασικών, στρατηγικών κλάδων της ρωσικής οικονομίας. Η πρόταση απορρίφθηκε, αφού συγκέντρωσε 131 ψήφους (στους 450).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ