ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση»

Η απόφαση απέλασης του Αραφάτ έχει στόχο να καμφθεί η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, τονίζει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απελάσει από τη Ραμάλα τον Γιάσερ Αραφάτ, πρόεδρο του παλαιστινιακού λαού και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πρόκειται για μια νέα κλιμάκωση της αδιάλλακτης, τρομοκρατικής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαρόν, με σκοπό να κάμψει την ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού και να κλείσει κάθε δρόμο δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού.

Τεράστια είναι η ευθύνη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των άλλων χωρών του λεγόμενου "κουαρτέτου", αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή.

Οχι μόνον, αμέσως μετά την κατοχή του Ιράκ, επέβαλαν τον "οδικό χάρτη" σε βάρος των συμφερόντων του παλαιστινιακού λαού και μιας δίκαιης έκβασης του αγώνα του, αλλά ανέχτηκαν την κλιμάκωση της πολιτικής κατοχής του Ισραήλ. Ανέχτηκαν επίσης τη συστηματική υπονόμευση της ενότητας και του κύρους της Παλαιστινιακής Αρχής και του Προέδρου της Γ. Αραφάτ, παρακολούθησαν αδιάφοροι την κλιμάκωση της τρομοκρατίας και της αδιάλλακτης πολιτικής Σαρόν με την προώθηση επιπλέον απαράδεκτων μέτρων σε βάρος των Παλαιστίνιων.

Με την ανοχή τους φυλακίζονται και συνεχίζεται η αυθαίρετη κράτηση χιλιάδων Παλαιστινίων, κλιμακώνονται οι δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού με θύματα πολίτες και πολιτικούς της Παλαιστίνης, ενώ στο Ισραήλ θεωρούνται τρομοκράτες όσοι εντός ή εκτός της Βουλής προβάλλουν μια δίκαιη λύση, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης απέλασης του Γ. Αραφάτ.

Καλεί τους εργαζόμενους σε άμεση κινητοποίηση και κλιμάκωση της αλληλεγγύης με τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, με τους κομμουνιστές και τις άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο Ισραήλ, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στην ακύρωση στην πράξη κάθε απόπειρας απομόνωσης του Προέδρου Γ. Αραφάτ».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Επικίνδυνη η απόφαση για όλη την περιοχή»

Με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας καταγγέλλει την προκλητική απόφαση του Ισραήλ να απελάσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του παλαιστινιακού λαού, Γιασέρ Αραφάτ. Καλεί την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αρθεί αυτή η επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχή απόφαση, καθώς και να σταματήσει την άμεση ή έμμεση στήριξη του Ισραήλ και της δολοφονικής πολιτικής του, υποστηρίζοντας την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ταυτόχρονα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρότεινε την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας ΕΕΑ/ΒΠΑ στη Ραμάλα, στα πλαίσια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσης, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την καταδίκη της στην απόφαση απέλασης του Γιασέρ Αραφάτ.

Το κείμενο της Ερώτησης είναι το ακόλουθο:

«Η προκλητική απόφαση του Ισραήλ να απελάσει τον Γιασέρ Αραφάτ, Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, πυροδοτεί ένα νέο λουτρό αίματος που έρχεται να οξύνει την κατάσταση που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών από το Ισραήλ. Οι επαναλαμβανόμενες δολοφονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, η τρομοκρατική παρουσία του στα εδάφη της Παλαιστίνης και οι αυθαίρετες συλλήψεις σε συνδυασμό με τις βάναυσες και βασανιστικές συνθήκες κράτησης, η άρνηση ύπαρξης παλαιστινιακού κράτους και η διαρκής παραβίαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης ενός λαού, έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας.

Ερωτάται το Συμβούλιο τι πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει και σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να αρθεί η επικίνδυνη για την ειρήνη της περιοχής απόφαση απέλασης του Αραφάτ, για να αλλάξει το Ισραήλ την αδιάλλακτη στάση του, να αποσύρει τα στρατεύματά του και να σταματήσει τις δολοφονικές επιθέσεις καθώς και για να αναγνωριστεί η ύπαρξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που αποτελεί τη μόνη λύση του προβλήματος στη Μ. Ανατολή».

Καταδικάζουν την απέλαση

Ελληνικοί μαζικοί φορείς

Μαζικοί φορείς καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους την απόφαση της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν να απελάσει «όταν το κρίνει η ίδια» τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ:

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), σε δελτίο Τύπου της, τονίζει ότι η τραγωδία στην Παλαιστίνη «είναι αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής των εδαφών της (...) και της κτηνώδους πολιτικής που εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση», που, όπως σημειώνει, έχει «την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον (...) και τη σιωπηρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», φοβάται «νέο κύμα βίας» μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ και καλεί τον ελληνικό λαό «για μια ακόμη φορά να διαδηλώσει την αντίθεσή του απέναντι στους πραγματικούς υπεύθυνους του παλαιστινιακού λαού».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά σε δικό του δελτίο Τύπου τονίζει ότι «το αθώο αίμα (που) συνεχίζει να χύνεται στο όνομα του παραλογισμού και των συμφερόντων των ΗΠΑ (...) θα αυξηθεί μετά την απόφαση των Ισραηλινών να απελάσουν τον άνθρωπο-σύμβολο των Παλαιστινίων».

Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη «διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση των στρατοκρατών του Ισραήλ να απελάσουν το νόμιμο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού Γιάσερ Αραφάτ, καταγγέλλει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία (...)», δηλώνει αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης και καλεί «το λαό της Σάμου, όλους τους φορείς να καταδικάσουν τις νέες εγκληματικές ενέργειες των Ισραηλινών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ