ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προγραμματικές διακηρύξεις στο SPD και το ΚΟΔΗΣΟ

Από πρόσφατη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

Eurokinissi

Από πρόσφατη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων
Τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος των θερινών διακοπών, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) και το «Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» (PDS - ΚΟΔΗΣΟ) σκέφθηκαν να παρουσιάσουν στο κοινό τις κομματικές τους προγραμματικές διακηρύξεις.

Από τις αρχές Αυγούστου άνοιξαν την αυλαία με τη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν το φθινόπωρο. Μ' αυτό τον τρόπο επικεντρώνουν ένα μέρος της προσοχής της κοινής γνώμης σε «ρεαλιστικά οράματα» και υποσχέσεις για το μέλλον, ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και γέροι βασανίζονται με τη μάστιγα της ανεργίας, το αβέβαιο μέλλον και τις σκληρές επιβαρύνσεις που τους ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τα νέα μέτρα για την υγεία, τις συντάξεις και τις μειώσεις στον κοινωνικό τομέα.

Ωστόσο η ηγεσία της Ενωσης των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) δηλώνει ότι θα προβάλει αντιρρήσεις στο ένα ή το άλλο μέτρο, όμως δε σκέφτεται να ετοιμάσει ένα «θερμό» φθινόπωρο δηλαδή απεργιακό αγώνα.

Ομως τι καινούριο παρουσίαζαν τα δύο προαναφερόμενα κόμματα στους εκλογές τους και γενικότερα στο γερμανικό και το διεθνές κοινό; Τη συζήτηση στο SPD την άνοιξε ο γενικός γραμματέας αυτού του κόμματος Ολαφ Σολτς, για να μετάσχουν σ' αυτήν κατόπιν και άλλα ανώτατα στελέχη, ακόμα και ο πρόεδρος του SPD και καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο κ. Σολτς - εκτός από ένα νέο στοιχείο - δεν είπε ουσιαστικά τίποτα το καινούριο, αλλά απλώς επιβεβαίωσε αυτό που στην πραγματικότητα είναι η σοσιαλδημοκρατία και το πρόγραμμα που εφαρμόζει. Το νέο είναι ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης σαν η δυνατότητα (και όχι δικαίωμα) συμμετοχής στη μόρφωση και την εργασία.

Κατά άλλα ο κ. Σολτς υπήρξε ειλικρινής. Είπε ότι με την έννοια «δημοκρατικός σοσιαλισμός» δεν μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι το λογικό και ότι θα πρέπει να διαγραφεί από το τωρινό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» έγραψε (19/8) ότι «ανάμεσα σε άλλους επιδοκίμασε τον Σολτς ο καγκελάριος και πρόεδρος του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αλλα ηγετικά στελέχη επέκριναν τη γνώμη του Σολτς. Οχι, βέβαια, γιατί είναι υπέρ του λεγόμενου «δημοκρατικού σοσιαλισμού», αλλά απλούστατα, γιατί αυτό είτε είναι μέσα στο πρόγραμμα είτε όχι το κόμμα εφαρμόζει το πρόγραμμά του: «Πρόκειται, είπε, για άκαιρη συζήτηση για έννοιες. Οι έννοιες κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικός σοσιαλισμός σαν συστατικά μέρη του προγράμματος του SPD δεν εμπόδισαν την εργασία του κόμματος. Προς τι λοιπόν η αλλαγή;» (Φραντς Μιντεφέρινγκ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD). Για λόγους ιστορικούς, είπε, πρέπει να μείνουν στο πρόγραμμα.

Ο Βόλφγκανγκ Τίρζε, αντιπρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος του Μπούντεσταγκ, τάχθηκε επίσης κατά της διαγραφής της «παραδοσιακής έννοιας δημοκρατικός σοσιαλισμός». Το αίτημα για δημοκρατικό σοσιαλισμό - είπε - έχει την καταγωγή του στον 19ο αιώνα, όταν επρόκειτο για θέσεις εργασίας και «συμμετοχή των εργατών στην κοινωνία». Αλλά και ο κ. Τίρζε ομολόγησε ότι η έννοια αυτή «έχει μεγάλη ιστορική σημασία για το SPD, αλλά επίκαιρα δεν είναι πια σημαντική».

Συζήτηση, λοιπόν, για τη συζήτηση; Μάλλον όχι. Πρόκειται για ομολογία ότι η μέχρι πριν λίγο χρόνο προβαλλόμενη σαν πανάκεια «κεντρο-αριστερά» κυβέρνηση και πολιτικά χρεοκόπησε στα μάτια των εργαζομένων και αναζητείται κάποια «νέα» φόρμουλα που δήθεν θα θεραπεύσει την κρίση του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Θα δούμε άλλωστε πιο κάτω, τι γίνεται και στη Γαλλία. Αλλά πρώτα ας μιλήσουμε για το αριστερό ΚΟΔΗΣΟ.

Το ΚΟΔΗΣΟ

Προς τα πού τραβάει το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ); Αριστερά ή ακόμη δεξιότερα; Από όσα αναφέρονται στο Τύπο σαν προαγγελία του νέου σχεδίου προγράμματος μάλλον το τελευταίο θα συμβεί. Αυτό το σχέδιο θα υποβληθεί για έγκριση στο κομματικό συνέδριο που θα συνέλθει στα τέλη του Οκτώβρη στο Κέμνιτς (επί ΓΛΔ Πόλη Καρλ Μαρξ). Τι το νέο θα περιέχει; Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (23/24 Αυγούστου) πληροφορεί σχετικά: «Το ΚΟΔΗΣΟ θέλει ξεκάθαρα να εγκαταλείψει το στόχο μιας κρατικοσοσιαλιστικής κοινωνίας και να δεχτεί επιχειρησιακές δραστηριότητες και συμφέροντα κέρδους. Εκτός απ' αυτά θέλουν να ομολογήσουν πίστη στις βασικές αξίες του Συντάγματος και στην ελευθερία από τη βία. Ο σοσιαλισμός δε θα αποτελεί πια εναλλακτικό κοινωνικό σύστημα, αλλά απλώς ένα κίνημα και ένα σύστημα αξιών. Το κόμμα θέλει για πρώτη φορά να αναγνωρίσει το μονοπώλιο της βίας στον ΟΗΕ και έτσι δε θα αποκρούει πια κατ' αρχήν ειρηνικές επεμβάσεις της κοινότητας των κρατών». Στα πιο πάνω η «Νόιες Ντόιτσλαντ» της ίδιας μέρας προσθέτει: «Παρ' όλα αυτά το ΚΟΔΗΣΟ παραμένει αντικαπιταλιστικό. Καταδικάζει κάθε κατάχρηση της παράδοσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως επίσης παραβιάσεις της απαγόρευσης της βίας, του μη σεβασμού και της κατάργησης του διεθνούς μονοπωλίου της βίας του συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι διευκρινίσεις του Λ. Μπίσκι

Ισως διευκολύνουν τον αναγνώστη να κατανοήσει τα πιο πάνω διαβάζοντας (περιληπτικά) ό,τι δήλωσε ο νέος (και παλιός) πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Λόταρ Μπίσκι στην εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ». Τις δηλώσεις του τις αναμεταδίδει πάλι περιληπτικά, αλλά σχολιασμένα η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (19 Αυγούστου): «Ο Λόταρ Μπίσκι ξεκαθάρισε αυτές τις μέρες στη "Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" ότι είναι επείγον για το ΚΟΔΗΣΟ να πάρει μερικές βασικές αποφάσεις. Είχαμε δεκατρία χρόνια καιρό να σχηματίσουμε γνώμη γι' αυτή την κοινωνία. Η συζήτηση, είπε, πρέπει τώρα να σταματήσει. Το Σύνταγμα, το κοινοβουλευτικό σύστημα και την κατανομή των εξουσιών πρέπει να τις υπερασπιστούμε - ακριβώς και σαν δυνατότητες και απαραβίαστες προϋποθέσεις για να αλλάξουμε πολιτικά το σύστημα. Ο Μπίσκι χαρακτηρίζει αυτές τις τις προϋποθέσεις σαν "εκσυγχρονισμό" και γι' αυτές παίρνει επάνω του ακόμα και φυγή μελών από το κόμμα».

Πώς αποδέχτηκαν τη δήλωση αυτή αναγνώστες της «Νόιες Ντόιτσαλντ» (21 Αυγούστου) - προφανώς μέλη του ΚΟΔΗΣΟ; Αναφέρω χαρακτηριστικά δύο επιστολογράφους. Ο ένας, ο Μάνφρεντ Χέγκνερ, Βερολινέζος, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Μπίσκι σαν «δήλωση νομιμότητας στην παρούσα αστική κοινωνία» και συνεχίζει: «Ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ διακηρύσσει ειρήνη του κόμματός του με το Σύνταγμα, το κοινοβουλευτικό σύστημα και την κατανομή των εξουσιών». Ο Λόταρ Μπίσκι λογαριάζει σε συνδυασμό μ' αυτά και σε άλλες εξόδους μελών. Δεν του αρκεί ότι από τις αρχές του 2002 ως τα μέσα του 2003 η μείωση των μελών του ΚΟΔΗΣΟ ανήλθε σε 13.000 και το πρώτο εξάμηνο του 2003 (η μείωση) ήταν μεγαλύτερη από ολόκληρο το προηγούμενο έτος; Ο Λ. Μπίσκι και το περιβάλλον του δε σκέφτηκαν μόνο ένα πράγμα: χωρίς τους ύποπτους σ' αυτούς αριστερούς στο ΚΟΔΗΣΟ θα βουλιάξουν περισσότερο οι εκλογικές προοπτικές του κόμματος. Η σχεδιαζόμενη πολιτική προσαρμογή, δεν πρόκειται να έχει καμιά "αξία χρήσης" για την πλειοψηφία των έως τώρα μελών του ΚΟΔΗΣΟ, όπως το αποδείχνουν τα μειωνόμενα εκλογικά αποτελέσματα και οι καθημερινές δημοσκοπήσεις».

Ο άλλος επιστολογράφος, ο Ούβε Καντ, σημειώνει ανάμεσα στα άλλα: «Πρόκειται για τη δημιουργία μιας χαρούμενης κοινότητας, που χωρίς ταμπού, αλλά σταθερά στο έδαφος του υπαρκτού καπιταλισμού θα έχει κέφι στη δημοκρατία. Και σε όποιον δεν αρέσει αυτό να φεύγει από το κόμμα».

Η «Κομμουνιστική Πλατφόρμα»

Η εκπρόσωπος της «Κομμουνιστικής Πλατφόρμας» στο ΚΟΔΗΣΟ Σάρα Βάγκενκνεχτ, άσκησε κριτική στο σχέδιο του νέου προγράμματος και δήλωσε ότι η «Πλατφόρμα» θα υποβάλει στο συνέδριο αρκετές προτάσεις αλλαγών.«Με αυτό το πρόγραμμα -είπε- το ΚΟΔΗΣΟ χωρίζεται από το σοσιαλισμό σαν μια εναλλακτική κοινωνία στον καπιταλισμό. Το ΚΟΔΗΣΟ είναι ένα κόμμα που βολεύτηκε τώρα στον καπιταλισμό. Το πρόγραμμα σημαίνει μια καθαρή μετατόπιση θέσεων».

Ποικιλία αλλαγών, λοιπόν, νέοι «εκσυγχρονισμοί», μόνο ένα πράγμα όχι: όχι σοσιαλισμός και όλα τα μέσα παραγωγής, όπως έως τώρα, να είναι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι θέλουν να ανανεώσουν το σύστημα!


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

G-8
Εξαγωγείς τρόμου

Φυσικά δεν ανακαλύπτουμε ξαφνικά την Αμερική διαπιστώνοντας, ότι η εφαρμογή ειδικών νόμων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - μετά την κήρυξη του «διαρκούς πολέμου» εκ μέρους των ΗΠΑ και τη δήλωσή τους «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» - οδήγησε σε σημαντικό περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και σε μεγαλύτερη ανασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παραδόξως, όταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου δρομολογήθηκαν σημαντικές περικοπές στις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών τάχα υπέρ της συλλογικής ασφάλειας, η ανθρωπότητα έφτασε να αισθάνεται πιο ανασφαλής παρά ποτέ, απειλούμενη από τη διεθνική τρομοκρατία. Από μία άποψη, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει πλημμυρίσει από όπλα. Οπλα που προέρχονται από τις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη και τροφοδοτούν δεκάδες πολέμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των πωλήσεων όπλων σε παγκόσμια κλίμακα που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1999 και 2001 ξεκίνησαν από πέντε μέλη της G-8: ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία.

Στην περυσινή ετήσια συνάντηση αυτού του «εκλεκτού» κλαμπ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη του περασμένου χρόνου στον Καναδά, μη κυβερνητικές, κοινωνικές οργανώσεις προειδοποιούσαν για άλλη μία φορά για τη μηδενική δέσμευση αυτών των κρατών όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Στον Καναδά το κεντρικό θέμα ήταν η Μέση Ανατολή, αν και έγινε κουβέντα και για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, για ένα σχέδιο αρωγής για την Αφρική και για τον αφοπλισμό. Ακόμα, μία προπαρασκευαστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του G-8 είχε στόχο την «ανταλλαγή απόψεων» για τη μη εξάπλωση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, καθώς και τον αφοπλισμό.

Ωστόσο, η πραγματικότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα αποκαλυπτική αν πάρουμε υπόψη ότι στη σήμερον ημέρα συνεχίζουν να πολεμάνε σε περισσότερες από σαράντα ένοπλες συγκρούσεις «χαμηλής έντασης» σε ολόκληρο τον κόσμο με αμερικανικά οπλοπολυβόλα, με βρετανικά ελικόπτερα, με ρώσικα καλάσνικοφ, γαλλικά πολεμοφόδια και ιταλικά πιστόλια.

Ολα τα μέλη της G-8 έχουν διαφορετικούς νόμους που τους αναγκάζουν να ζητήσουν έγκριση για να πραγματοποιήσουν τις πωλήσεις όπλων. Η Ιαπωνία, επίσημα, τις απαγορεύει.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα αποκαλύφθηκαν αναποτελεσματικά ή απλά καταστρατηγήθηκαν.

Και εξηγούμαστε. Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, όλες οι χώρες του εν λόγω κλαμπ, εκτός από την Ιαπωνία, υπέγραψαν, μαζί με άλλες χώρες - μέλη της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τις Ρυθμιστικές Αρχές των Πωλήσεων Συμβατικών Οπλων, που αναγκάζει τα κράτη - μέλη να αποφεύγουν πωλήσεις όπλων εφόσον υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για την καταπάτηση ή το περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Και όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας 21 αφρικανικών χωρών επιδόθηκαν σε βασανιστήρια και άλλου είδους κακομεταχειρίσεις σε βάρος πολιτών. Παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, οι χώρες της G-8 συνεχίζουν να τροφοδοτούν αυτήν την ήπειρο με όπλα και να υποδαυλίζουν τους πολέμους της. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών του 2001, η Αφρική έλαβε όπλα αξίας πάνω από 16.000.000 ευρώ. Μεταξύ των παραληπτών ήταν η Νιγηρία, η Κένια, η Λιβερία, η Ακτή του Ελεφαντοστούν..., χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση λανθάνοντος πολέμου και όπου η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σχετίζεται με τη χρήση εξοπλισμών, είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο σημερινός «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, συνοδεύεται από μαζική στρατιωτική βοήθεια σε κυβερνήσεις που έχουν αποδείξει τον πολύ ελλιπή σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βορειοαμερικανική στρατιωτική βοήθεια σε χώρες όπως το Ισραήλ (2.040.000.000 δολάρια)!, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τυνησία και η Κολομβία δεν έχει μειωθεί, αντίθετα στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον πλανήτη. Τον περασμένο χρόνο υπέγραψαν συμφωνίες για πάνω από 12.000.000.000 δολάρια και οι πωλήσεις όπλων τους με προορισμό τις αναπτυσσόμενες χώρες τετραπλασιάστηκαν από το 2000 στο 2001. Ακολουθεί η Ρωσία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Ομως, ενώ το εμπόριο για αυτές τις χώρες εξαγωγείς τρόμου αυξάνεται, ο καθορισμός του τελικού προορισμού αυτών των όπλων δυσχεραίνει. Οι εταιρίες επικαλούνται «το εμπορικό απόρρητο» για τις δραστηριότητές τους και αυτά τα όπλα «χάνονται» σε πολέμους σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους των κυβερνήσεων. Συμβαίνει, ακόμα, τα κράτη να πωλούν όπλα μέσω «τρίτων χωρών», οπότε ο έλεγχος καθίσταται πρακτικά αδύνατος. Τον Ιούλη του 2002, για να αναφέρουμε ένα μόνο από τα άπειρα παραδείγματα, η Μεγάλη Βρετανία ενέκρινε την πώληση συστημάτων αναγνώρισης HUD (Head-Up Display) στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα ενσωματώνονταν σε μαχητικά αεροπλάνα F-16 με προορισμό το Ισραήλ. Εκείνο τον μήνα το Ισραήλ έριξε μία βόμβα ενός τόνου στην πόλη της Γάζας με ένα από αυτά τα αεροπλάνα. Υπήρξαν 17 νεκροί και 70 τραυματίες.

Συνεπώς, οι πωλήσεις όπλων δεν καθίστανται νόμιμες απλά και μόνο επειδή οι παραλήπτες τους είναι κυβερνητικοί πράκτορες ή επειδή εγκρίθηκαν από κρατικούς υπαλλήλους. Είναι αποδεκτές μόνο εφόσον πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Και ο βασικός διεθνής κανόνας είναι, ή μάλλον θα έπρεπε να είναι, ο σεβασμός στη ζωή. Ωστόσο, για τους εξαγωγείς του τρόμου το κέρδος μπαίνει πάνω και από αυτό το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

Η στρατηγική του πετρελαίου...

Η εξεγερτική φωτιά στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Παλαιστίνη, τείνει να πάρει καθολική διάσταση διαρκείας. Το χρόνια εναλλασσόμενο σε ένταση παλαιστινιακό πρόβλημα τείνει να σταθεροποιηθεί σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη γραμμή αντίστασης. Αποφασιστικός ενισχυτικός παράγοντας σε αυτό είναι το νέο αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο διαρκείας στο κατεχόμενο Ιράκ.

Η αγγλο-αμερικανική συμμαχία κατοχής δείχνει ανήσυχη κι επιζητά τη γαλλο-γερμανική κι ευρύτερη ευρω-ενωσιακή συνδρομή. Στην απλοϊκή ερώτηση «Τι προσδοκούν οι ισραηλίτικες μιλιταριστικές κι οι αμερικάνικες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ αντίστοιχα» δίνεται συνήθως η αφελής απάντηση ότι «Περιμένουν την εξάντληση του αντιπάλου» δηλ. των Παλαιστινίων και Ιρακινών.

Αυτή η αφέλεια, ωστόσο, δεν είναι ικανή να σκεπάσει τη σύνθετη φύση του μεσανατολικού προβλήματος που βρίσκεται στην καρδιά του πλανήτη και καθορίζει την επικίνδυνη πορεία του. Καμία από τις αντίπαλες πλευρές δεν προσδοκά την οριστική εξάντληση της άλλης. Ολες ξέρουν ότι οι αντιθέσεις κι οι δυνατότητές τους είναι πάρα πολύ βαθιές ώστε να εξαρτώνται από μια πιθανή εξάντληση. Ειδικότερα, στον εκφρασμένο φόβο ότι ένας εμφύλιος μεταξύ των Παλαιστινίων θα σημάνει την καταστροφή τους, γνωρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη θα βγει έξω από το χώρο της Παλαιστίνης, θα αγκαλιάσει όλη την Αραβία, θα απειλήσει τα κάθε λογής καθεστώτα, με πιθανότερη κατάληξη την άμεση απειλή του πλανήτη.

Η επιβολή του ευρω-ατλαντικού δόγματος της Νέας Τάξης εκφράζει τη στρατηγική της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, πέρα από τις γνωστές ελεγχόμενες εσωτερικές αντιθέσεις. Ακρογωνιαίος λίθος της είναι ο έλεγχος της ενέργειας, δηλαδή ο έλεγχος των πετρελαίων από οικονομική και στρατηγική θέση. Με αυτή την έννοια η Μέση Ανατολή είναι ο πρώτος στρατηγικός χώρος, αυτή τη στιγμή, με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Το «άπλωμα» της αμερικανικής μιλιταριστικής εμπλοκής, μαζί με το Ισραήλ, είναι η αναπόφευκτη κίνηση ενός γερασμένου καπιταλισμού που είδε στο τέλος του εικοστού αιώνα να ανατρέπεται ο αντίπαλος κόσμος της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Η αμερικανο-ισραηλίτικη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή της ξεπεσμένης Αγγλίας και μερικών κυβερνήσεων φερέφωνων του ιμπεριαλισμού δε στηρίζεται σε οποιαδήποτε αφελή προσδοκία «περί εξαντλήσεως του αντιπάλου». Είναι προϊόν του δόγματος της πλανητικής κατακτητικής πολιτικής που δίνει εξετάσεις αξιοπιστίας στον εαυτό του και στους συμμάχους του. Το ζήτημα δεν είναι η λιγότερη ή περισσότερη κατοχική παρουσία. Είναι αυτή καθεαυτή η επιτυχία του δόγματος που δοκιμάζεται στην πλέον δύσκολη και σύνθετη περιοχή του πλανήτη. Είναι η πρακτική εφαρμογή μιας νομοτέλειας που οδηγεί τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό στην επιβολή ή στο θάνατο. Είναι η σύγχρονη, τωρινή παρουσία του ιστορικού διλήμματος «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Ο Γιάνκικος ιμπεριαλισμός μαζί με την αδελφή αγγλική ψυχή και την ισραηλινή εξουσία μοιάζει να λέει στους λαούς της Μέσης Ανατολής «γνωρίζω την τύχη μου, γι' αυτό και θέλω την ψυχή σου».

Στο γκρίζο φόντο αυτής της πολεμικής επέμβασης οι ΗΠΑ θυμήθηκαν πάλι τον ΟΗΕ και τον γαλλο-γερμανικό άξονα με τη ρωσική σκιά. Το πρόβλημα φανερό ως ο φόβος ενός ιρακινο-παλαιστινιακού αντάρτικου. Φαίνεται ότι οι μνήμες του Βιετνάμ ξυπνούν σαν Ερινύες. Ομως μαζί τους φαίνεται να ξυπνά κι η υπόδειξη του στρατηγού Ντε Γκολ μετά την ντροπιαστική ήττα της Γαλλίας από τους ξυπόλυτους Βιετναμέζους μαχητές στο Ντιεν Μπιέν Φου, όταν είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Κένεντι την ιστορική φράση «Πρόεδρε, μην βυθίζεστε στον βούρκο του Βιετνάμ». Ο γαλλο-γερμανικός άξονας δε δείχνει διατεθειμένος να μπει σε ένα νέο βούρκο. Προτιμά πρώτα και κύρια την επίσημη αναγνώριση της εισδοχής του στη Μέση Ανατολή και μετά συζητά τους ραφινάτους τρόπους της «αλά Γαλλικά» ευρω-ενωσίτικης μιλιταριστικής παρουσίας. Η πιθανή αυτή εξέλιξη θα αλλάξει το ευρω-ατλαντικό στάτους στην περιοχή με οδυνηρές επιπτώσεις και στις συμμαχικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ