ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλή αναλογική τώρα!
  • Την ερχόμενη Τρίτη η πλατιά σύσκεψη φορέων και προσωπικοτήτων ενάντια στα νέα καλπονοθευτικά σχέδια της κυβέρνησης και τις παρόμοιες επιδιώξεις της ΝΔ
  • Από πόλη σε πόλη, σε όλη τη χώρα, αναλαμβάνονται ανάλογες πρωτοβουλίες

Από παλιότερη κινητοποίηση για την απλή αναλογική

ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση για την απλή αναλογική
Μια ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη για την αναγκαιότητα καθιέρωσης της απλής αναλογικής πραγματοποιείται την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναμένεται να πάρουν μέρος σ' αυτήν πλήθος φορέων και να αποτελέσει άλλο ένα βήμα ενάντια στα σχέδια του δικομματισμού για διατήρηση και ενίσχυσή του.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει και ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο ληστρικό εκλογικό νόμο. Η ΝΔ διαφωνεί και στηρίζει ένα παρεμφερές καλπονοθευτικό σύστημα, το ισχύον που θεσμοθετήθηκε επί διακυβέρνησής της. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού θέλουν όχι μόνο να κυβερνήσουν, αλλά να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Το μαζικό λαϊκό κίνημα αντιδρά. Ηδη εκατοντάδες μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς - με ανακοινώσεις και αποφάσεις των οργάνων τους - δηλώνουν ότι θα αντισταθούν και θα απαιτήσουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η δραστηριότητά τους αναμένεται να ενταθεί μετά και τη συγκέντρωση - σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας». Επισήμως το θέμα τιτλοφορείται: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής - το αναγκαίο εκλογικό σύστημα». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος, οι οποίοι αποφάσισαν να συγκαλέσουν την πλατιά αυτή σύσκεψη.

Ο Δήμος Νίκαιας

Στους φορείς που αντιδρούν προστέθηκε και ο Δήμος Νίκαιας. Με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο απαιτεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος, τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, καταδικάζει την πρόταση της κυβέρνησης σαν καλπονοθευτική και αναντίστοιχη με την απαίτηση του λαϊκού κινήματος για ισοτιμία της ψήφου. Τέλος, το ΔΣ εκφράζει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε μια πανελλαδική επιτροπή, με τα κόμματα και τους φορείς που αντιτίθενται στα καλπονοθευτικά συστήματα και διεκδικούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Συντονίζονται στην Καρδίτσα

Η ανάγκη να μετατραπεί σε λαϊκή απαίτηση το αίτημα για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, τόσο για τις βουλευτικές όσο και στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων δευτεροβάθμιων φορέων και οργανώσεων, καθώς και δήμων του νομού. Διοργανώθηκε προχτές βράδυ στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία του δημάρχου της πρωτεύουσας του νομού Χρ. Τέγου, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Στ. Γούλα και του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Β. Μπούτα.

Παραβρέθηκαν και οι Ν. Λυρίτσης από την Ομοσπονδία των ΕΒΕ και Γ. Ψημένος από το Επιμελητήριο, καθώς και οι δήμαρχοι Μητρόπολης Γ. Γιοβάνης, Πλαστήρα Δ. Τσιαντής και Ταμασίου Β. Μόσχος. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, του παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, της Επιτροπής Ειρήνης κ.ά.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Καρδίτσας επισήμανε ότι με την απλή αναλογική καθιερώνεται η ισοτιμία της ψήφου όλων των Ελλήνων. Ο Στ. Γούλας τόνισε πως οι συντηρητικές δυνάμεις δεν προωθούν την απλή αναλογική, για να υπερασπιστούν το δικομματισμό και να δώσουν εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο που δεν τη θέλει.

Στην ανάγκη να γίνει υπόθεση όλου του λαού το δημοκρατικό αίτημα για απλή αναλογική, στάθηκε ο Β. Μπούτας. Σημείωσε ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που αγωνίζονται επί χρόνια, για την καθιέρωσή της, πρέπει να δραστηριοποιηθούν. Ολοι μαζί να δημιουργήσουν ένα πλατύ, δημοκρατικό κίνημα για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού.

Ο δήμαρχος Πλαστήρα Δ. Τσιαντής τόνισε ότι «η συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία των φορέων για την απλή αναλογική έχει να κάνει με το γενικότερο ενδιαφέρον μας, ως πολίτες και αιρετοί, για το εκλογικό σύστημα σ' όλα τα επίπεδα. Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε άποψη, πόσο δε μάλλον την άποψη των υποστηρικτών της συγκεκριμένης κίνησης για την απλή αναλογική, που κατά γενική ομολογία είναι το πιο δίκαιο και πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα».

Στο προσεχές διάστημα οι πρωτοβουλίες για την απλή αναλογική θα συνεχιστούν, με συσκέψεις εκπροσώπων πρωτοβάθμιων φορέων κι οργανώσεων, καθώς και με ανοιχτές συγκεντρώσεις, ενώ θα συνταχθεί και κείμενο διακήρυξης των φορέων του νομού.

Στο Λασίθι

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Λασιθίου καταγγέλλει τα νέα σχέδια του ΠΑΣΟΚ. Καλεί τα άλλα εργατικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο του Νομού Λασιθίου, να συντονίσουν τη δράση τους για να επιβληθεί η απλή αναλογική. Καλεί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού να στηρίξει τις σχετικές πρωτοβουλίες του Συνδικαλιστικού Κινήματος της περιοχής. Συμπληρώνει ότι «οι εργαζόμενοι στα τελευταία 15 χρόνια, από τις "σταθερές" κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δέχτηκαν τεράστια πλήγματα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους».

Η ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει - μεταξύ άλλων - ότι η απλή αναλογική συμφέρει ιδιαίτερα τις γυναίκες, διότι καθώς είναι «λιγότερο πολιτικοποιημένες και περισσότερο ανασφαλείς, αποτελούν τον κύριο όγκο των εγκλωβισμένων στο διπολισμό της εξουσίας, είναι πιο ευάλωτες σε πλαστά ψευτοδιλήμματα του τύπου της "χαμένης ψήφου", τα πρώτα θύματα υφαρπαγής της ψήφου». Ακόμα η απλή αναλογική «συνδέεται με τη δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων να αναδειχτούν και να συζητηθούν τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των γυναικών».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τη ΔΕΘ η πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Το πράσινο φως για να προχωρήσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, με στόχο τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος, έλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Αμεσα ο Κ. Σκανδαλίδης αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στις σχετικές κυβερνητικές προτάσεις και να τις θέσει σε «διάλογο» με τα κόμματα, προκειμένου να τις εμφανίσει ως προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να συμπεριλάβει στην πρόταση για το νέο νόμο διάφορα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υποτίθεται ότι εγγυώνται «ένα διάλογο επί της ουσίας», όπως δήλωσε ο ίδιος εξερχόμενος της συνάντησης που είχε χθες για το θέμα με τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η βασική κατεύθυνση του εκλογικού νόμου, που είναι η διατήρηση της κλοπής των ψήφων των μικρότερων κομμάτων στο όνομα του σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων, δεν αλλάζει.

Την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, αναμένεται να καταθέσει στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, αμέσως μετά τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, οπότε και θα συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική διαδικασία, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής και στο τέλος αυτού του διαλόγου, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Τη χτεσινή συνάντηση απασχόλησε επίσης το ζήτημα της περιφερειακής ανασυγκρότησης της χώρας, στη διάρκεια της οποίας ο Κ. Σκανδαλίδης έλαβε το πράσινο φως για να προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο στους αυτοδιοικητικούς και διοικητικούς θεσμούς. Αμεσα ο υπουργός θα καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις του, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της συγκρότησης αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης - στην οποία εγκάθετος κυβερνητικός υπάλληλος θα εγγυάται την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής από το περιφερειακό συμβούλιο - και της μετεξέλιξης της Αυτοδιοίκησης σε απόλυτα ελεγχόμενο γρανάζι του κρατικού μηχανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ