ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Στρέφουν την πλάτη στον κυβερνητικό αυταρχισμό

24ωρη απεργία και συγκέντρωση σήμερα στο Σύνταγμα

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο κυβερνητικός αυταρχισμός στην περίπτωση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιριών της ΟΑ, κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑ, στην ουσία, καλούν τους εργαζόμενους να αγνοήσουν την απόφαση των συνδικαλιστικών τους οργάνων και να «εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», δηλαδή να εργαστούν σήμερα που έχει κηρυχτεί 24ωρη απεργία! Σίγουρα πρόκειται για μια άκρως προκλητική ενέργεια, η οποία δικαίως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση συνδικαλιστών (πλην ΠΑΣΚΕ) και εργαζομένων στην ΟΑ, δεδομένου μάλιστα ότι η διοίκηση της εταιρίας έσπευσε δημόσια (με δελτίο Τύπου) να καλέσει τους εργαζόμενους «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», πριν καν αρχίσει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ίδια, ζητώντας από το δικαστήριο να κηρυχτεί «παράνομη και καταχρηστική» η σημερινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων!

Σημειώνεται ότι σε έκτακτο ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), με πρωτοβουλία της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ), αποφασίστηκε για σήμερα Πέμπτη, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων της ΟΑ έξω από τη Βουλή. Την πρόταση αυτή καταψήφισε μόνο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου της ότι η απεργία είναι παράνομη!!

Η διοίκηση της ΟΑ, κατά την προσφιλή της τακτική, ζήτησε τη συνδρομή του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη «δικαστική απαγόρευση» της απεργίας. Μόνο που αυτή τη φορά δεν κράτησε ούτε καν και αυτά τα υποτυπώδη προσχήματα (να εκδοθεί πρώτα η δικαστική απαγόρευση) και μετά να σπεύσει να καλέσει τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την κατέθεσε στο δικαστήριο, πριν καν ληφθεί η απόφαση για την απεργία!!

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη δικαστική απόφαση, οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στον κυβερνητικό αυταρχισμό και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν κανονικά σήμερα στην απεργιακή τους κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τη Βουλή.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για συσπείρωση και αγώνες

Περιοδείες στους χώρους δουλιάς

«Με παρακάλια και "κοινωνικούς διαλόγους" δεν αλλάζουν τα πράγματα. Μόνο με αγώνες μπορούμε να καταφέρουμε κάτι». Αυτό διαμήνυσε στους εργάτες της επιχείρησης «Isotron», του επιχειρηματία Βαρδινογιάννη, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Μυτιληνιού, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και τον Κ. Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, περιόδευσαν σε μεταλλουργικές επιχειρήσεις στο Κορωπί. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι συνδικαλιστές μίλησαν με εργαζόμενους στη βιομηχανία «Ζωγομετάλ», που κατασκευάζει μεταλλικά διακοσμητικά και επισκέφτηκαν και την επιχείρηση «Αφοί Καραθανάση», που κατασκευάζει βαριά μεταλλικά έργα. Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο χέρι, οι συνδικαλιστές μιλώντας στους εργαζόμενους ξεκαθάρισαν ότι η επίσκεψή τους εκεί δε γίνεται για να περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση που οι εργάτες βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους με την ακρίβεια, την ανεργία, την αφαίρεση δικαιωμάτων, την τρομοκρατία, αλλά για να αναδείξουν ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ. Αγκαβανάκης, τη σημερινή κατάσταση την επιβάλλουν συγκεκριμένες πολιτικές, γιατί κάποιοι θα κερδίσουν πολλά λεφτά. Αυτή ακριβώς η πολιτική που σήμερα αφαιρεί από τον εργάτη και δίνει στο κεφάλαιο πρέπει να καταδικαστεί. Ηδη, όπως τόνισε, και μπροστά στις εκλογές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε ότι όλα θα γίνουν ως διά μαγείας. «Λες - συνέχισε - και δεν είναι η κυβέρνησή του που 20 χρόνια τώρα επιβάλλει φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, αφαιρεί κατακτήσεις και δικαιώματα». Από την άλλη, συνέχισε, οι πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα έχουν συμφωνήσει με αυτές τις πολιτικές γι' αυτό και δεν οργανώνουν αγώνες. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γύρω από το ΠΑΜΕ, που έχει αποδείξει ότι παλεύει για τα δικαιώματα του εργάτη. Πρέπει να καταδικάσουμε τις δυνάμεις που μας πάνε πίσω και σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο. Να υπάρξει συνολική ρήξη και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική».

  • Σε συσπείρωση και αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές του δικομματισμού, κάλεσαν χτες τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας, τα στελέχη του ΠΑΜΕ Γιώργος Ποντικός, Θόδωρος Κούτρας και Γιάννης Βαμβακούσης, που περιόδευσαν στο χώρο. Οι συνδικαλιστές, μιλώντας στους εργαζόμενους, αναφέρθηκαν στις χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις χαρακτήρισαν προκλητικές για τους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι η ίδια η πολιτική της έχει δημιουργήσει χιλιάδες ανέργους και έχει μεγαλώσει τη φτώχεια. Αυτή την άποψη εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι που σχολίασαν τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες ως προεκλογικές παροχές που δε θα λύσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
ΠΙΚΠΑ
Αδυνατούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες

Το ΠΙΚΠΑ θα επισκεφτεί σήμερα στις 10 το πρωί ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

Οδυνηρά αποτελέσματα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και εκρήξεις ανάμεσα στους εργαζόμενους των φορέων της Πρόνοιας, δημιουργούν η πολιτική κατακερματισμού και υποβάθμισης που ακολουθεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου 3106/2003 για την Πρόνοια. Σ' αυτά τα πλαίσια, με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΙΚΠΑ, ενημερώνει το κοινό ότι οι εργαζόμενοι αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νηπιαγωγεία, ιατρεία και άλλες υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ, λόγω λειτουργικών εμποδίων που οφείλονται στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας μετά την κατάργηση του ΠΙΚΠΑ (10 Αυγούστου 2003) σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για την Πρόνοια. Οι εργαζόμενοι, σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν προχτές, αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών Πρόνοιας για το καλό των χρηστών των υπηρεσιών Πρόνοιας και Υγείας και της εργασιακής και οικονομικής εξασφάλισης των υπαλλήλων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή προσέρχονται στις υπηρεσίες χωρίς να πληρώνονται.

Στο «Μητέρα»

Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των υπαρχουσών δομών Πρόνοιας, για το μέλλον του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα», εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο Κέντρο, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ.

«Μετά και τους δυο τελευταίους νόμους για την Πρόνοια που ψηφίστηκαν, δημιουργούνται αμφιβολίες, μέχρι πεποιθήσεις, ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι, με το αιτιολογικό της ελάττωσης των κοινωνικών δαπανών, ο περιορισμός και κατακερματισμός της Κοινωνικής Πρόνοιας, γι' αυτό και την ονομάζει κοινωνική Φροντίδα», επισήμανε ο Π. Κοσιώνης.

Με το Ν. 2646/98, τόνισε, προχώρησε στη συνένωση βασικών φορέων της Πρόνοιας (ΕΟΠ, «Μητέρα» ΠΙΚΠΑ) σε ένα υδροκέφαλο όργανο, τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ) που δε λειτούργησε ποτέ και υποβάθμισε τις υπηρεσίες. Τώρα, με το Ν. 3106/2003 προχωρεί και πάλι σε κατακερματισμό των φορέων, εντάσσοντάς τους σε διάφορα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) που σημαίνει παραπέρα υποβάθμιση, ότι δεν υπάρχει πλέον ενιαίος φορέας άσκησης προνοιακής πολιτικής. Από τις συζητήσεις που έγιναν με τη διοίκηση και εργαζόμενους προέκυψε η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα σε τμήματα με 13 παιδιά να δουλεύουν στην απογευματινή βάρδια μόλις δυο βρεφοκόμοι, αλλά και σε τομείς όπως η καθαριότητα, τα πλυντήρια, τα μαγειρεία, που ωθούνται στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση.

ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Πετάνε έξω τους ναυτεργάτες

Στο δρόμο ετοιμάζεται να πετάξει η κυβέρνηση εκατοντάδες άνεργους ναυτικούς, στο όνομα του «εθνικού στόχου» των Ολυμπιακών Αγώνων. Με μια αιφνίδια απόφαση της Εστίας Ναυτικών, που ανακοινώθηκε χτες, δρομολογείται η έξωση των ναυτεργατών από τον ξενώνα της Εστίας στον Πειραιά, προκειμένου να ανακαινιστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το μεθοδευόμενο από καιρό οριστικό κλείσιμο του ξενώνα. Η προσπάθεια έξωσης, που συγκεντρώνει την ομόφωνη συγκατάθεση, τόσο του ΥΕΝ, όσο και της ΠΝΟ, επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια. Το Σεπτέμβρη του 1999, η απόπειρα εκδίωξης των ναυτικών από τον ξενώνα, με πρόσχημα τις καταστροφές από το σεισμό, είχε πέσει στο κενό, κάτω από τη δυναμική αντίδραση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τη γενική κατακραυγή από το σύνολο των ναυτεργατών. Τώρα οι ένοικοι ναυτεργάτες θα πρέπει να αποχωρήσουν από το κτίριο έως τις 19 Σεπτέμβρη και προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι για τους ναυτεργάτες προτείνεται η προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία του Πειραιά. Κι όλα αυτά τη στιγμή, που, ύστερα από επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η ΠΝΟ είχε δεσμευτεί με απόφασή της οι επισκευές στο κτίριο να γίνουν τμηματικά ανά όροφο, προκειμένου να μη χρειαστεί να εκκενωθεί από τους ενοίκους ναυτικούς.

Ο ξενώνας φιλοξενεί σήμερα εκατοντάδες ναυτεργάτες, που είτε είναι άνεργοι, είτε προέρχονται από την επαρχία και φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ και άλλες ναυτικές σχολές. Καθώς το κόστος διαμονής περιορίζεται σε ένα μικρό συμβολικό ποσόν, ο κοινωνικός της ρόλος είναι τεράστιος, με δεδομένη και τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πεταχτούν οι ναυτεργάτες στο δρόμο, να απολυθούν οι εργαζόμενοι του ξενώνα και να διευκολυνθούν οι επιλογές τους για τη διάλυση της Εστίας Ναυτικών, του ΕΛΟΕΝ και του ΓΕΝΕ, αποφάσεις που περιλαμβάνονται και προωθούνται με το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΝ, το οποίο διαμόρφωσαν από κοινού κυβέρνηση - ΥΕΝ - εφοπλιστές και η ομάδα κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ. Τα σωματεία καλούν τους άνεργους ναυτεργάτες που διαμένουν στην Εστία σε σύσκεψη - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 8 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ και στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας στον Ξενώνα της Εστίας Ναυτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ