ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσια η εμπειρία από το «ταξίδι» του

Ανακοίνωση του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης μπροστά στην πορεία κορύφωσης με τις εκδηλώσεις στις 18 έως 21 στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια

Για την πορεία του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» όλο το καλοκαίρι, τη θεματολογία και τη συζήτηση με τη νέα γενιά, που αναπτύχθηκε στους κόλπους του, μιλάει το Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή του, καλώντας ταυτόχρονα τους νέους να αγκαλιάσουν τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΚΣ της Οργάνωσης επισημαίνει: «Στη διάρκεια της προφεστιβαλικής δραστηριότητας η ΚΝΕ ήρθε σε επαφή με δεκάδες χιλιάδες νέους. Συζητήσαμε μαζί τους γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα θέματα που τους απασχολούν, την παιδεία, τα ναρκωτικά, τον αθλητισμό, την τέχνη και τη δημιουργία, την ανεργία και τα εργασιακά δικαιώματα, για τις ανησυχίες τους, αλλά και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Φυσικά, έντονη ήταν η συζήτηση για τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις».

Η θεματολογία των εκδηλώσεων, που φιλοξενούνται πάντα στις σελίδες του «Ρ», δέθηκε εκτός των άλλων και με ζητήματα που αφορούν στο σοσιαλισμό, στην αναγκαιότητα και επικαιρότητά του, στην ανάγκη έντασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης σε συνθήκες όξυνσης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού ενάντια σε λαούς και χώρες. Μέσα σ' αυτά ξεχωριστή θέση είχε η ανάδειξη της ανάγκης αλληλεγγύης στη Σοσιαλιστική Κούβα.


Η συζήτηση που αναπτύχθηκε με τη νέα γενιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, «αναπόφευκτα έφτανε στην ανάδειξη του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας, στην πρότασή μας για διέξοδο, στην ανάγκη η νεανική αμφισβήτηση να μετατραπεί σε δύναμη αγώνα και ανατροπής, οι αναζητήσεις των νέων να βρουν διέξοδο στη συσπείρωση και την οργανωμένη πάλη στο πλάι της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ».

Ειδικότερα, ενόψει και της μάχης των βουλευτικών εκλογών, η ΚΝΕ ανέδειξε και μέσα από την προφεστιβαλική δραστηριότητα την ανάγκη η νεολαία να καταδικάσει και με την ψήφο της τις δυνάμεις του δικομματισμού ως βασικούς φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και την ίδια την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στην οποία ευλαβικά ορκίζονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την πολιτική που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της. «Επισημάναμε ταυτόχρονα», προσθέτει το Γραφείο του ΚΣ στην ανακοίνωσή του «πως η καταδίκη του δικομματισμού μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο με την παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ και την ενεργητική συμβολή των νέων στη μεγάλη υπόθεση της οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου».

Τα μηνύματα από την προφεστιβαλική δραστηριότητα οπλίζουν, λοιπόν, τους νέους της ΚΝΕ με την αισιοδοξία πως και φέτος τα Κεντρικά Φεστιβάλ της Οργάνωσης θα αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλές δεκάδες χιλιάδες νέους.

Το 29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες το «ταξίδι» του στην Ελλάδα και κατευθύνεται πλέον στον τελικό του προορισμό, τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας, στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, απλώνοντας το σύνθημα: «Με ισχυρό ΚΚΕ κάνουμε την αμφισβήτησή μας δύναμη αγώνα και ανατροπής».

Με τη γνώση πως το Φεστιβάλ έχει καταξιωθεί στις νεολαιίστικες συνειδήσεις ως κορυφαίο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, η ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους να συμμετάσχουν στα Φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων και φυσικά στο τετραήμερο της Αθήνας, για να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς. Να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό - πολιτιστικό πρόγραμμα με συναυλίες, θεατρικά, κινηματογράφο, αθλητικές δραστηριότητες. Να έρθουν σε επαφή με τις δεκάδες ξένες οργανώσεις νεολαίας, αλλά και με ελληνικούς μαζικούς φορείς. Και, βέβαια, να πάρουν μέρος στις πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.


Κορύφωση σε όλη τη χώρα

Από τις πολύ πετυχημένες φετινές εκδηλώσεις στην Αρτα

Eurokinissi

Από τις πολύ πετυχημένες φετινές εκδηλώσεις στην Αρτα
Πλούσια σε πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα είναι τα κεντρικά Φεστιβάλ σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα, με τριήμερες, διήμερες ή μονοήμερες εκδηλώσεις κορύφωσης.

Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις είναι τριήμερες, από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο 6/9, στο Πάρκο Λιθαρίτσια και τις κεντρικές πολιτικές ομιλίες θα κάνουν αύριο Παρασκευή ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Σάββατο 6/9 ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Πλούσιο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ανάμεσα στ' άλλα θα περιλαμβάνει συναυλίες με τους Πετρολούκα Χαλκιά - Αντώνη Κυρίτση (την Παρασκευή) και Μίλτο Πασχαλίδη (το Σάββατο).

Στο Αγρίνιο θα είναι διήμερο, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 6/9, οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Πάρκο και το πρόγραμμά τους ανάμεσα στ' άλλα περιλαμβάνει αύριο Παρασκευή, ομιλία του Θόδωρου Τζιατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, ενώ το Σάββατο θα μιλήσει η Ελίνα Χερικάκη, Γραμματέας Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Πρέβεζα, το αντίστοιχο ραντεβού είναι στο Κηποθέατρο αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 6/9. Αύριο, θα μιλήσει η Ολυ Τσουμάνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και το Σάββατο, ο Σταύρος Βαλάχος, γραμματέας της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει εκτός των άλλων, το Σάββατο γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά - Αντώνη Κυρίτση.

Τις ίδιες μέρες (αύριο και μεθαύριο) είναι και οι κεντρικές εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, από τις 7 μ.μ. και μετά, στο Δημοτικό Κήπο. Το Σάββατο θα μιλήσουν ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, είναι το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτέμβρη, στο χώρο του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την κεντρική πολιτική ομιλία θα κάνει την Κυριακή ο Θόδωρος Γουλής, Γραμματέας Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και την ίδια μέρα θα ακολουθήσει συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Αλλες εκδηλώσεις κορύφωσης
  • Το Σάββατο 6/6:

- Στα Τρίκαλα, στο Μύλο Ματσόπουλου, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε δυο σκηνές. Θα μιλήσει ο Αγης Τριγάζης, Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την Κούβα με τους Ελισσαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και Νίκο Μήτσιο, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, ενώ πλούσιο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στην Καρδίτσα στο Αθλητικό Πάρκο, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8:30μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, με πολιτικές ομιλίες από το Δαμιανό Κουκουράδα, Γραμματέα της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και το Γιώργο Κορίτσα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Κομοτηνή, στο Πάρκο (πίσω από το σπαθί), οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Στουραΐτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην παραλία της Χαλκίδας, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή το Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Σπάρτη, στο πάρκο του ΟΤΕ, στις 8:30 μ.μ., για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

- Στη Φλώρινα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Ελένη Γκόγκου, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 7/9:

- Στη Λιβαδειά (στην παραλία Κρυάς), στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Βέροια, στις 8.30 μ.μ., στο πάρκο Αγίων Αναργύρων, με θέμα: «Μεταρρυθμισμένοι μαθητές για εργαζόμενους - "λάστιχο"». Θα μιλήσει ο Νίκος Χρηστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Καστοριά, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Ελένη Γκόγκου, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

- Στην Κω, στο Πάρκο Ξενία, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Ιωάννα Λάμπρου, γραμματέας της Οργάνωσης της ΚΝΕ στην Κω.


Αλλες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στην πλατεία Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στις 8.30 μ.μ., για την Παιδεία θα μιλήσει ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά (Τσαμαδού), στις 8.30 μ.μ., για την απελευθέρωση του ωραρίου.

-- Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος (τέρμα πράσινων λεωφορείων), στις 3 μ.μ., με θέμα για την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία.

-- Στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 9 μ.μ, για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, θα μιλήσει ο Γιάννης Σκόκας, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο πάρκο Φωκά, στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

-- Στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς (Θεσ/νίκη), στις 8 μ.μ.

-- Στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

-- Στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., για το μαθητικό αντιπολεμικό κίνημα.

  • Αύριο, Παρασκευή: Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία.
  • Το Σάββατο 6/9: Στην Φοιτητική Εστία του ΕΜΠ(στου Ζωγράφου), στις 6 μ.μ., με θέμα: «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ