Το Μουσείο της Καμπούλ μετά την «απελευθέρωση»του Αφγανιστάν: Ευτυχώς ο θησαυρός της Βακτριανής δε βρισκόταν εκεί... |
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο - για δεκαετίες χαμένος - θησαυρός από χρυσά αρχαία έργα τέχνης βρέθηκε ανέπαφος σε ένα θησαυροφυλάκιο του προεδρικού μεγάρου της Καμπούλ. Ο υπουργός Οικονομικών Ασράφ Γκάνι είπε ότι το κιβώτιο περιέχει κυρίως το θησαυρό του Τίλια Τέπε, ο οποίος είχε αποκαλυφθεί στην κοιλάδα του Βόρειου Αφγανιστάν, την αρχαία Βακτριανή, την οποία είχε κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος το 327 π.Χ. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν στην περιοχή αυτή το 1978, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή, Βίκτορα Σαρηγιαννίδη, φέρνοντας στο φως έξι τάφους του 1ου αιώνα. Τα λείψανα που βρέθηκαν σε αυτούς ήταν τυλιγμένα σε υφάσματα, διακοσμημένα με χρυσούς και ασημένιους δίσκους.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, φαίνεται πως τα ευρήματα βρίσκονταν συνεχώς στο θησαυροφυλάκιο όπου και βρέθηκαν. Εκεί φαίνεται πως θα παραμείνουν, άγνωστο για πόσο. Οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας και άλλους ειδικούς, θα εξετάσουν το θησαυρό, προτού ξανακλείσουν το θησαυροφυλάκιο. Αλλωστε το σημερινό Αφγανιστάν είναι το ίδιο «ασφαλές» για τις αρχαιότητες όσο και την περίοδο των Ταλιμπάν... Οι οποίοι, όμως, όπως αποδείχνεται, δεν πείραξαν τον θησαυρό. Η «εξήγηση» που δίνει ο Γκάνι είναι μάλλον διάτρητη. Ο Αφγανός υπουργός είπε ότι οι Ταλιμπάν, μετά την καταστροφή του μνημείου του Βούδα του Μπαμιάν, προσπάθησαν να λεηλατήσουν το χρυσό της Βακτριανής... «αλλά τους εμπόδισαν οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας που είχαν αναλάβει τη φύλαξή του». «Με πολύ θάρρος οι υπάλληλοι φύλαξαν τον κωδικό. Τους χτύπησαν μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους, όμως αντιστάθηκαν και δεν έδωσαν τον κωδικό», είπε ο υπουργός. Είναι μια «εξήγηση», που σίγουρα «στέκει» για την αμερικανική «κοινή γνώμη»...
«Εφυγε» από τη ζωή (27/8) και κηδεύτηκε (28/8) στη γενέτειρά του, που αγάπησε και όπου έζησε μέχρι το τέλος, στον Πολύδροσο Παρνασσού (Σουβάλα), ο κομμουνιστής λογοτέχνης και ιστορικός ερευνητής, Γιάννης Μαρές.
Ολο το χωριό ήταν εκεί για να τον «αποχαιρετήσει». Οι νεολαίοι σήκωσαν το φέρετρό του, που ήταν ξεσκέπαστο για να «αντικρίσει» για τελευταία φορά το αγαπημένο του βουνό, το «σπίτι» των Νυμφών, το ματωμένο γιγάντιο «ταμπούρι» της Επανάστασης του '21, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, τον Παρνασσό.
Παρόντες και οι εκπρόσωποι της ΤΑ, οι συναγωνιστές του και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Αγγελόπουλο, γραμματέα της ΝΕ Φωκίδας, ο οποίος, με βαθιά συγκίνηση, είπε μεταξύ άλλων: «Σε αγαπήσαμε και σε εκτιμήσαμε για την αγωνιστική σου συνέπεια. Για την αφοσίωσή σου στο κόμμα, για τον πλούσιο συναισθηματικό σου κόσμο. Για τους αγώνες και την προσφορά σου στον πολιτισμό, για το μεγάλο λογοτεχνικό έργο (...). Σε διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου. Η δικιά σου πολιτική παρακαταθήκη, η δικιά σου στάση ζωής, όπως και τόσων άλλων χιλιάδων συντρόφων μας που έφυγαν από τη ζωή, είναι η ασπίδα μας ότι δε θα λοξοδρομήσουμε».
Ο Γ. Μαρές γεννήθηκε στη Σουβάλα το 1925, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Το 1943, μαθητής ακόμη στο Γυμνάσιο, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Μία επιχείρηση των Ιταλών του προκάλεσε αναπότρεπτη βλάβη στο ένα του πόδι, το οποίο έχασε. Η αναπηρία του δεν τον έσωσε από τη Γυάρο το 1967, όπου η χούντα τον εξόρισε.
Το λογοτεχνικό έργο είναι πλούσιο και δοκιμασμένο σε όλα τα είδη του λόγου. Αξιόλογη είναι και η ιστορική του δουλιά. Ο θάνατος τον βρήκε ενώ περίμενε να δει τυπωμένο το τελευταίο του, όπως τελικά προέκυψε, βιβλίο, μια μονογραφία για τον Θ. Κολοκοτρώνη.
Eurokinissi |
Παιδί πολύτεκνης οικογένειας μεταναστών, ο Μπρόνσον δούλεψε σκληρά από μικρός για να συνεισφέρει στην οικογένειά του. Ηταν βετεράνος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και ενώ αρχικά ήθελε να σπουδάσει σκηνογραφία, τελικά τον «κέρδισε» η ηθοποιία. Επαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κλασικών, πλέον, περιπετειών όπως οι «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» και «Η Μεγάλη Απόδραση». Οι φίλοι της περιπέτειας θα τον θυμούνται επίσης στον ρόλο του Πολ Κέρσι στη σειρά ταινιών με τίτλο «Ευχή Θανάτου» του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Γουίνερ. Αφησε πίσω του έξι παιδιά και δύο εγγόνια.
«Εξαφανισμένοι», εδώ και μήνες, είναι οι πέντε αρχαίοι αμφορείς, που κοσμούσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Η αίθουσα βρίσκεται δίπλα από το υπουργικό γραφείο.
Αν και η απώλεια των αμφορέων έγινε γνωστή τις τελευταίες μέρες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, είπε πως «η απώλεια αυτών των αντικειμένων διαπιστώθηκε πριν αναλάβω υπουργός Εξωτερικών», επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως η αστυνομία διεξάγει έρευνα. «Διεξήχθη εσωτερική έρευνα, δε διευκρινίστηκε πως έχουν απολεσθεί και για το λόγο αυτό είχα δώσει εντολή να κληθεί η αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα», πρόσθεσε ο υπουργός. Ερωτηθείς αν η αστυνομία έχει καταλήξει σε συμπεράσματα, ο Γ. Ιακώβου απάντησε πως «όχι, δεν είμαι ενήμερος για το αν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα η έρευνα της αστυνομίας». Σε ερώτηση για το αν έχει καθόλου υποψίες για τους υπαίτιους της κλοπής, ο υπουργός είπε πως δεν έχει οποιεσδήποτε υποψίες, αφού, όπως ανέφερε, είναι θέμα που αφορά το ερευνητικό έργο της αστυνομίας.
Τα αντικείμενα είχε δανείσει στο υπουργείο Εξωτερικών το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής για τη διακόσμηση υπουργικών γραφείων και την προβολή στους ξένους επισκέπτες της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Το Εθνικό Θέατρο δέχεται βιογραφικά από νέους ηθοποιούς για τις ανάγκες της Πειραματικής Σκηνής του κατά τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2003-2004. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν το βιογραφικό τους και μια φωτογραφία στο γραφείο της Πειραματικής Σκηνής (Κουμουνδούρου 20, είσοδος από το γκαράζ) καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, 10 π.μ.-2 μ.μ. Πληροφορίες στο τηλ. 210.5288138.