ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μετά το σεισμό η εγκατάλειψη

Μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, το σεισμόπληκτο νησί αφέθηκε στην τύχη του. Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ

Εμπαιγμός και εγκατάλειψη είναι οι μόνες λέξεις με τις οποίες μπορεί κανείς να περιγράψει την κατάσταση στη Λευκάδα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 14ης Αυγούστου. Οι μέρες περνάνε, τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν και οι κυβερνητικές υποσχέσεις παραμένουν ακόμη υποσχέσεις.

Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση όχι μόνο δε βοηθούν να ανακάμψει η οικονομία του νομού, αλλά προδιαγράφουν μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και ωθούν αντικειμενικά σε πρόχειρες κατασκευές και «μπαλώματα» τόσο των δημόσιων έργων, όσο και των ιδιωτικών. Καλεί το λαό της Λευκάδας να μην υποχωρήσουν ούτε χιλιοστό από τα δίκαια αιτήματά τους και να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα από κοινού με τα συνδικάτα και με φορείς, συνδυάζοντας την πάλη για αντιμετώπιση συνεπειών του σεισμού με πάλη για δουλιά, Δημόσια Παιδεία και Υγεία. Τέλος, τους καλεί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τους υπαίτιους της κατάστασης και την ασκούμενη πολιτική. Να την καταδικάσουν και να οργανώσουν την πάλη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λευκάδας: Οι σεισμόπληκτοι «δε βρίσκουν άκρη» με τις υπηρεσίες. Το πενιχρό επίδομα των 600 ευρώ δίνεται επιλεκτικά. Οι επίσημα απολυμένοι που ξεπερνούν τους 200 σε επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, αλλά μείωσαν το προσωπικό, βλέπουν την εγκατάλειψή τους (τίποτα δεν ανακοινώθηκε γι' αυτούς) και σκέπτονται πώς θα βγάλουν χειμώνα χωρίς επίδομα ανεργίας και χωρίς περίθαλψη. Τα ετοιμόρροπα ακόμα να κατεδαφιστούν. Σεισμόπληκτοι μαζί με τους νέους φοιτητές του ΤΕΙ ψάχνουν για διαμερίσματα και τα ενοίκια πήρανε τα ύψη. Αρκετοί αναγκάζονται να αρχίζουν επισκευές με δικά τους έξοδα και με εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν αποδείξεις. Επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ψάχνουν για δάνεια, για να γλιτώσουν το λουκέτο.

Συγκεκριμένα, η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι:

1. Κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

2. Το ποσό των 10 δισ. δραχμών για τις υποδομές υπολείπεται κατά πολύ των τεράστιων ζημιών που υπάρχουν, αφού σχεδόν όλα τα δημόσια έργα στραπατσαρίστηκαν, «στραπατσάροντας» μαζί και τη «Λευκάδα της ανάπτυξης».

3. Η χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων ανέρχεται στο ποσό των 387.323.500 δρχ.!!!

4. Η έκτακτη οικονομική βοήθεια στους αστέγους δεν αντιμετωπίζει ούτε τις πρώτες ανάγκες.

5. Το όριο δανειοδότησης των 410 ευρώ ανά τ.μ. για ανοικοδόμηση οικοδομών που θα κριθούν κατεδαφιστέες είναι κάτω από το μισό του πραγματικού κόστους. Επιπλέον, η δωρεάν κρατική αρωγή, το 33% του συνολικού ποσού, θα «φαγωθεί» από το ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα ίδια ισχύουν και για τις επισκευάσιμες οικοδομές.

6. Καμιά αναφορά δε γίνεται για τους απολυμένους και τους υπό απόλυση εργαζόμενους, όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυσή τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη στα 101 ημερομίσθια.

7. Αποτελεί εμπαιγμό προς τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού που καταστράφηκαν η αποζημίωση στο ύψος του 30% της ζημιάς, χωρίς να λογαριάσουμε την τεράστια απώλεια των μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών και ιδιαίτερα των επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων.

Συνάντηση της ΟΛΜΕ με το ΚΚΕ

Ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε χτες στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με το προεδρείο και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της Ομοσπονδίας με τα πολιτικά κόμματα. Από την πλευρά της ΟΛΜΕ τέθηκαν οικονομικά και άλλα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, για τα οποία η ΟΛΜΕ προτίθεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τις επιπτώσεις τους στο μορφωτικό επίπεδο και το εργασιακό μέλλον της νεολαίας, το πολυδιαφημισμένο ολοήμερο σχολείο, την προώθηση της αξιολόγησης, τους στόχους της οποίας επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ίδρυσης νέων πανεπιστημιακών σχολών. Αφού εξέφρασε τη δεδομένη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εκπαιδευτικών, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι οι αγώνες αυτοί θα πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερα ερείσματα στο λαό και σύνδεση με το γενικότερο εργατικό κίνημα, μέσα από την προβολή και ανάδειξη από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς των σοβαρών και μακροπρόθεσμα τραγικών συνεπειών της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης για το μορφωτικό επίπεδο και το μέλλον της νεολαίας. Ο εκπαιδευτικός άλλωστε, υπογράμμισε, δεν μπορεί να κατακτήσει τη μορφωτική και οικονομική του «ελευθερία» σε ένα σχολείο που απεργάζεται σήμερα πνευματικά και αύριο υλικά δεσμά για τη νεολαία. Γι' αυτό είναι απαραίτητο οι οικονομικές και μορφωτικές απαιτήσεις των εκπαιδευτικών να συνοδεύονται από τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου, που θα εμπνέει μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού στόχο του θα είχε τη διαπαιδαγώγηση του μαθητή σαν ελεύθερη, δημιουργική και κοινωνική προσωπικότητα, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής.

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Ο. Φαράκο

Παρουσία πλήθους κόσμου, συναδέλφων και αντιστασιακών δημοσιογράφων, φίλων και γνωστών, έγινε χτες το απόγευμα η κηδεία του Ορέστη Φαράκου από τον Ι. Ναό Παναγίτσας Π. Φαλήρου.

Ο Ορ. Φαράκος πέθανε την περασμένη Παρασκευή 29 Αυγούστου, μετά από πολύχρονη ασθένεια, σε ηλικία 81 χρόνων. Το νεκρό αποχαιρέτησαν εκπρόσωποι του ΕΔΟΕΑΠ - τον οποίο υπηρέτησε επί χρόνια πολλά ως πρόεδρός του, γραμματέας και μέλος της διοίκησης - από την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ. Από το Σύνδεσμο των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, του οποίου ήταν μέλος ο εκλιπών, το ύστατο χαίρε απέδωσε ο πρόεδρός του, δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός.

Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 3,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλες τις συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην περιοχή Ασβεστοχωρίου, μεταξύ του Χορτιάτη και της Εξοχής.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ Β. Παπαζάχο, στην παραπάνω περιοχή βρίσκεται ένα ρήγμα μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων που έχει δώσει κατά καιρούς μικρές σεισμικές δονήσεις, οι οποίες δεν έχουν ξεπεράσει τους 3,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Εγγραφές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου οι νεοεισαχθέντες φοιτητές, καθώς τα μαθήματα ξεκινούν στις 8 Σεπτέμβρη. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για την εγγραφή απαιτούνται συμπλήρωση ειδικού εντύπου εγγραφής φοιτητή που χορηγείται από τη σχολή, μία φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου, επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου, αντίγραφο πολιτικής ταυτότητας, ενώ υπενθυμίζεται ότι η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι συνεχής και υποχρεωτική.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία σπουδών και φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου στα τηλέφωνα: 0035722-892072 ή 892073 ή 892000.

3,7 και στην Πάρνηθα

Σεισμός μεγέθους 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στις 2.05 με επίκεντρο τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ