ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βδομάδα πολιτικών αποφάσεων

Εκτακτα συνέδρια των ΚΚ της Ρωσίας για τις εκλογές

«Ολες οι οργανώσεις που ανήκουν στη Λαϊκο-Πατριωτική Ενωση Ρωσίας επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην πλατιά συμμαχία, που δημιουργείται στη βάση του εκλογικού συνδυασμού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚΡΟ και της ΛΠΕΡ. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, τόσο η Αγροτο-βιομηχανική ένωση και το συνδικάτο των εργαζόμενων του αγροτο-βιομηχανικού συμπλέγματος καθώς και τα κινήματα της Υπεράσπισης του στρατού και «Πατρίδα» και οι νεολαιίστικες και γυναικείες οργανώσεις, που ανήκουν στη ΛΠΕΡ θα κατέβουν στις βουλευτικές εκλογές με το ΚΚΡΟ.

Από τη μεριά του ο Βαλεντίν Κουπτσόφ - πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημείωσε πως «για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, μαζί με το ΚΚΡΟ στις εκλογές θα κατέβει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ). Οι συνομιλίες με το κόμμα αυτό κράτησαν τρεις μήνες κι ήταν αρκετά σύνθετες, αλλά έγινε τελικά κατορθωτή η συμφωνία και η ενοποίηση της προσπάθειας». Ο Β. Κουπτσόφ, αναφερόμενος στη συμφωνία με το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σημείωσε πως με βάση τη συμφωνία στο ΚΕΚΡ-ΚΚΡ θα παραχωρηθεί μια θέση στην κεντρική ομοσπονδιακή εκλογική λίστα (στις πρώτες 12 θέσεις), 4 θέσεις στις περιφερειακές λίστες και τουλάχιστον 10 στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας.

Τη σημαντικότητα της συμφωνίας των δύο κομμάτων σημειώνει, μεταξύ των άλλων, και η εφημερίδα «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα», υπογραμμίζοντας ότι έως τώρα «το ΚΕΚΡ ήταν ο μοναδικός σοβαρός ανταγωνιστής για το ΚΚΡΟ στο χώρο της αριστεράς».

Από τη μεριά του ο Λεονίντ Ιβάντσενκο, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και υπεύθυνος για τις επαφές με τις συνεργαζόμενες με το ΚΚΡΟ δυνάμεις σημείωσε ότι ήδη στα τέλη του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του ΚΚΡΟ με τον Βίκτωρ Τιούλκιν, Συμπρόεδρο του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ για τη συγκεκριμενοποίηση των υποψηφίων του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, που θα καταλάβουν θέσεις στην εκλογική λίστα του ΚΚΡΟ, αλλά και για την κατάληξη της συμφωνίας στις 225 μονοεδρικές περιφέρειες.

Οπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΚΚΡΟ, οι μισές περίπου θέσεις στις εκλογικές λίστες του ΚΚΡΟ θα καταληφθούν από τις συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα.

Τις οριστικές αποφάσεις για την τακτική του ΚΚΡΟ στις προσεχείς εκλογές, όπως και την κατάληξη της εκλογικής λίστας των υποψηφίων θα πρέπει να εγκρίνει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτέμβρη.

Για την επικύρωση της συμφωνίας με το ΚΚΡΟ αναμένεται να συγκληθεί εκείνες τις μέρες και έκτακτο συνέδριο του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

Εβγαλαν «τρομοκράτη» βουλευτή του ΚΚΡΟ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Τοβάρις», ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Πιότρ Μεντβέντιεφ, από την περιοχή του Κρασναγιάρσκ πήρε μια επιστολή από την αστυνομία στην οποία σημειώνονταν τα εξής: «Στις 20 και 21 Αυγούστου με το επιχείρημα της συνάντησής σας με πολίτες, οργανώσατε συγκεντρώσεις άνευ έγκρισης. Με βάση το άρθρο 16 του ομοσπονδιακού νόμου "Για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας" σας προειδοποιούμε πως και στη συνέχεια υπάρχει μια γενική αναφορά περί ευθύνης για εξτρεμισμό». Λίγο μετά την επίδοση της επιστολής ο βουλευτής του ΚΚΡΟ επισκέφτηκε τις αρχές της πόλης Μινουσίνσκ, οι οποίες ζήτησαν συγνώμη για την απαράδεκτη αυτή επιστολή που έστειλαν στον κομμουνιστή βουλευτή και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής του ΚΚΡΟ οι τοπικές αστυνομικές αρχές της πόλης.

«Μοιάζει», σημειώνει το συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων «πως με αυτό τον ανόητο και χοντροκομμένο τρόπο οι δομές της εξουσίας προετοιμάζονται για την προεκλογική εκστρατεία».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες αμερικανικές απώλειες

Ψάχνοντας στις σπηλιές για Ταλιμπάν

Associated Press

Ψάχνοντας στις σπηλιές για Ταλιμπάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε την Κυριακή, σε πολύωρη μάχη με «αντάρτες» στην επαρχία Πάκτια, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ. Στη μάχη αυτή, κατά την ίδια πηγή, έχασαν επίσης τη ζωή τους τέσσερις «μαχητές», άγνωστης πολιτικής τοποθέτησης: Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρόκειται είτε για ανθρώπους πιστούς στο έκπτωτο καθεστώς των Ταλιμπάν, είτε για στελέχη και πράκτορες της αλ Κάιντα ή για άνδρες πιστούς στον αλλοτινό πρωθυπουργό - κι ευνοούμενο των Αμερικανών - και νυν παρία της αφγανικής πολιτικής, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

Εστίες αντίστασης

Στην επαρχία Ζαμπούλ, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί διεξάγουν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις, μαχητές «των Ταλιμπάν», τουλάχιστον σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, συνέχιζαν να προβάλουν αντίσταση στον αφγανικό στρατό του Χαμίντ Καρζάι και δυνάμεις των ΗΠΑ, που τους επιτίθενται με υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων και βομβαρδιστικών. Στην επιχείρηση έχουν χάσει τη ζωή τους «τουλάχιστον 90 Ταλιμπάν μαχητές», σύμφωνα με το BBC - ή 110, κατ' άλλες πηγές. Οι μάχες στην περιοχή «κλιμακώθηκαν» και πάλι χτες, κατά τοπικό αξιωματούχο πληροφοριών.

Στα δύο χρόνια των συνεχόμενων επιχειρήσεων από κάπου 12.500 Αμερικανούς μαζί με Αφγανούς συμμάχους τους δεν έχει επιτευχθεί η «ειρήνευση» της χώρας: Αντίθετα, οι επιθέσεις αυξάνονται εκθετικά στην περιφέρεια. Ουάσιγκτον και Καμπούλ κατηγορούν το Πακιστάν ότι «υποθάλπει» την αντίσταση των φανατικών σουνιτών και των ανθρώπων του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά τα αίτια της αναζωπύρωσης των μαχών πρέπει να αναζητηθούν μάλλον στη συνέχιση της διακυβέρνησης από ένα καθεστώς -μαριονέτα και την κυριαρχία των πολεμάρχων εκτός πρωτεύουσας.

Απελπισία

Οσο για τις συνθήκες ζωής του πληθυσμού, τα πράγματα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα της «Rand Corporation» αναφέρει ότι, κατά κεφαλήν, η εξωτερική βοήθεια στο Αφγανιστάν είναι 54 δολάρια στα δύο αυτά χρόνια, σε σύγκριση με τα 814 δολάρια του Κοσσυφοπεδίου και των 1.390 στη Βοσνία. Η υπόσχεση περί διπλασιασμού της αμερικανικής βοήθειας στη χώρα, στο 1,8 δισ. δολάρια, δε έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού, αλλά την ενίσχυση του στρατιωτικοκατασταλτικού μηχανισμού. Και, για να δώσει τη «βοήθεια», η κυβέρνηση Μπους τζούνιορ απαιτεί εγκατάσταση στην Καμπούλ «συμβούλων» στα υπουργεία, κοινώς μιας αδιαφανούς αμερικανικής κυβέρνησης...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ραχόι ο διάδοχος του Αθνάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανακοίνωσε τελικά, το Σάββατο, ότι υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 2004 θα είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ραχόι αναμένεται να παραιτηθεί από το κυβερνητικό του αξίωμα και να αναλάβει τη γενική γραμματεία του κόμματος. Η εκλογή του επικυρώθηκε χτες και τυπικά από την Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ σήμερα αναμένεται να υπερψηφιστεί και από το Εθνικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Παΐς», ο 48χρονος γαλλικιανός φαίνεται ότι επικράτησε των άλλων επιφανών υποψηφίων, όπως του υπουργού Οικονομικών Ροδρίγο Ράτο, επειδή σ' αυτόν ο Αθνάρ «είδε» τον άνθρωπο που θα συνεχίσει με «επιτυχία» αυτά που ο ίδιος θεωρεί σημαντικότερες πτυχές της πολιτικής του. Δηλαδή, τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του ισπανικού Συντάγματος (δηλαδή, τη μη παραχώρηση νέων εξουσιών στις αυτόνομες περιοχές). Αλλά και την ανάδειξη της Ισπανίας διεθνώς στο πλευρό των ΗΠΑ...

KENYA
Υπό αμφισβήτηση τα κίνητρα για τις συλλήψεις εκατοντάδων...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Μπαράζ πολλών εκατοντάδων συλλήψεων εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακο οι κενυατικές αρχές στην παραλιακή πόλη Μομπάσα, σε μία προσπάθεια, όπως υποστήριξαν, να εξαρθρώσουν σπείρες ναρκωτικών, εγκλήματος και δουλεμπορικά δίκτυα...

Ωστόσο, στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας στην Μομπάσα απέρριψαν ως προσχήματα τους ισχυρισμούς των αστυνομικών αξιωματούχων, λέγοντας πως απώτερος στόχος της τεράστιας επιχείρησης, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων(!), ήταν ο εκφοβισμός και η καταστολή...

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ιμάμηδων της Μομπάσα, Μοχάμεντ Ντορ, σε δηλώσεις του προς το BBC, έκανε, μάλιστα, λόγο για μία «επιχείρηση εκφοβισμού διεφθαρμένων αστυνομικών», κατηγορώντας τους τελευταίους πως «συνελάμβαναν ακόμη και μαθητές γυμνασίου, τους οποίους και απελευθέρωναν λίγες ώρες μετά με δωροδοκίες που κυμαίνονταν από έξι έως 25 δολάρια»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ