ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ούτε μια δραχμή της εργατικής τάξης στους εργοδότες

Συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 11 Σεπτέμβρη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα σχέδια της κυβέρνησης να παραχωρήσει τους άνεργους τζάμπα στους εργοδότες, αποφάσισε να οργανώσει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στη χτεσινή της συνεδρίαση. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι. Με τη σχετική απόφαση καλούνται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση στις 11 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ..

Απαντώντας ευθέως στην κυβερνητική πρόκληση που καλεί τους εργάτες να θεωρούν δικό τους ιδανικό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ προβάλλει έναν κατάλογο αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων: Κατάργηση του ν. 1545/85 που βάζει πλαφόν στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για ενίσχυση των ανέργων και ταυτόχρονα αυτές να αυξηθούν. Σταμάτημα των απολύσεων και βαριά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις κλείνουν. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού. Επιδότηση ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Υπολογισμός χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Επιδότηση νέων ανέργων χωρίς προϋποθέσεις. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης και στους εργατοτεχνίτες. Σύνταξη στα 50 για γυναίκες και 55 για άντρες. Μηνιαία κρατική επιδότηση στις οικογένειες των ανέργων με παιδιά. Επιχορήγηση ενοικίου. Διάθεση κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων. Ειδικά μέτρα προστασίας των άνεργων γυναικών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πάγωμα δανείων. Μόνιμη σταθερή δουλιά, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Βασικός μισθός 1.100 ευρώ. Δημόσια δωρεάν παιδεία - υγεία - πρόνοια.

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας εκτιμήθηκε, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν, ούτε μια δραχμή της εργατικής τάξης να πάει στους εργοδότες και επισημάνθηκε, ότι πρέπει να δοθεί αποφασιστική, μαζική, ταξική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να καταδικαστούν οι πολιτικές αυτές αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τις στηρίζουν. Να διεκδικηθούν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και να δυναμώσει το μέτωπο του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Στα πλαίσια της πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, επισημάνθηκε, εντάσσονται και τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει δωρεάν εργατικά χέρια στους βιομηχάνους και τα μονοπώλια ως προεκλογικό δώρο. Να απασχολούνται δηλαδή οι άνεργοι από τους εργοδότες με μοναδική πληρωμή το πενιχρό επίδομα και την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Αυτή η πολιτική, σημειώθηκε, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια γενικά της απασχόλησης αφού θα δίνει το δικαίωμα να απολύονται εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να προσλαμβάνονται άλλοι χωρίς μισθό.

Η κυβέρνηση, εκτιμήθηκε, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα της ανεργίας που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της. Μια πολιτική που αντί να διαθέσει τα κονδύλια για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, τα δίνει στους εργοδότες και πριμοδοτεί τα κέρδη τους. Στα πλαίσια αυτά προχώρησε και σε αλλαγές στον ΟΑΕΔ σε αντιδραστική κατεύθυνση για να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη συνεδρίασή της η Γραμματεία εξέφρασε και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του Καζίνο της Πάρνηθας και στον αγώνα που δίνουν ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας που προσπαθεί να περικόψει δικαιώματα και κατακτήσεις.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Κάλεσμα συστράτευσης για την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου

Απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

Ανοιχτό κάλεσμα συσπείρωσης για τη ματαίωση του κυβερνητικού σχεδίου για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής, τονίζεται ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, είναι το αποκορύφωμα μιας συνεχούς 20χρονης πορείας απαξίωσης της εταιρίας από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αν «περάσει αυτή η τροπολογία - έκτρωμα, με απλά Προεδρικά Διατάγματα, θα επακολουθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και στους άλλους τομείς του ομίλου». Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τον «απροκάλυπτο κυβερνητικό κυνισμό», που μιλά καθαρά για «τη μείωση του κόστους των εργαζομένων στη νέα εταιρία κατά 45%» και καταγγέλλεται η εν μια νυκτί κατάργηση με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από την πλευρά της κυβέρνησης, όσων - ελάχιστων εργασιακών κατακτήσεων είχαν απομείνει, μετά τις συνεχείς «εξυγιάνσεις».

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα εγκαλούν την πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα και ζητούν την άμεση σύγκληση έκτακτου συνεδρίου.

Αντ' αυτού, το προεδρείο της ΟΣΠΑ έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί έκτακτο ΔΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των στελεχών της ΠΑΣΚΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων. Θέση, που θα προβάλει ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, ο οποίος θα προτείνει την κήρυξη επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων, με αίτημα την άμεση απόσυρση της τροπολογίας - όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι στην εταιρία, πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Περιόδευσαν για μιάμιση ώρα (8 π.μ. - 9.30 π.μ.) στις αίθουσες του αεροδρομίου με πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης, ενημερώνοντας παράλληλα το επιβατικό κοινό για τις δυσμενείς συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, σε χτεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή τη φορά θα πετύχει το κυβερνητικό εγχείρημα, καθώς η νέα εταιρία έχει πλεονεκτήματα, που την καθιστούν ελκυστική προς κάθε ενδιαφερόμενο αγοραστή (οικονομικά καθαρή, με «προίκα» των 140 εκατ. ευρώ από τα σημερινά περιουσιακά στοιχεία της ΟΑ και κυρίως, νέες εργασιακές σχέσεις, προσαρμοσμένες στους «νόμους της αγοράς»).

Σημειώνεται ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία θα συζητηθεί αύριο, προβλέπει τη σύσταση μιας μικρής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, με 1.800 εργαζόμενους, περιορισμένο στόλο και συρρικνωμένο δίκτυο, με κριτήριο το κέρδος.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προεκλογικός εμπαιγμός σε βάρος των ανέργων

Εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών αποτελούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε ορισμένες κατηγορίες ναυτικών για τις εορτές των επόμενων Χριστουγέννων.

Με δεδομένο το διπλασιασμό της ανεργίας στον κλάδο κατά το τελευταίο έτος, αλλά και τις τεράστιες αυξήσεις που σημειώνονται στα είδη κατανάλωσης, σε σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας περιλαμβάνονται προϋποθέσεις τέτοιες που στην ουσία αποκλείονται χιλιάδες άνεργοι ναυτεργάτες από την καταβολή της έκτακτης αυτής οικονομικής βοήθειας.

Τη νέα αυτή κυβερνητική κοροϊδία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «τα ποσά των 175 και 230 ευρώ για τους άγαμους και έγγαμους ναυτεργάτες που προτείνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΕΝ, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ναυτεργατών, για τις γιορτές των Χριστουγέννων 2003, αποτελούν εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας, γι' αυτό εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας».

Η ανεργία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και οι αυξήσεις -φωτιά σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τις υπηρεσίες πλήττουν και τη ναυτεργατική οικογένεια. Με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο ΠΔ, όπως συνολική θαλάσσια υπηρεσία πέντε χρόνια κ.ά., χιλιάδες άνεργοι ναυτεργάτες δε θα πάρουν και αυτά τα άθλια ποσά της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τα Χριστούγεννα.

«Επαναλαμβάνουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, την πάγια θέση της ΠΕΜΕΝ να αναπροσαρμοστούν τα ποσά που καταβάλλονται στους ναυτεργάτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και να καθοριστούν στο 80% του μισθού. Επίσης η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους να γίνεται σε όλους τους ναυτεργάτες που έχουν σε ισχύ το ναυτικό τους φυλλάδιο και αν έχουν διανύσει την περίοδο άδειας που δικαιούνται μετά την τελευταία απόλυσή τους. Απαιτούμε να εξασφαλιστούν έγκαιρα τα ποσά που απαιτούνται για να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον "Οίκο Ναύτου" και τις κατά τόπους λιμενικές αρχές».

Δραστηριότητες

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά - ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, συνδικάτα και μαζικούς φορείς του Πειραιά να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Τρίτη, 2 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ος όροφος).

  • Συγκέντρωση ενάντια στην παροχολογία, την ακρίβεια και την εξαθλίωση και για τη διεκδίκηση πλήρους απασχόλησης, αμοιβής και ασφάλισης, για δωρεάν Παιδεία και Υγεία οργανώνει η Τοπική Γραμματεία Κορίνθου του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στην πλατεία ΟΣΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ