ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις αγωνιστικές εκδηλώσεις

Με ένταση της εξόρμησης στους εργαζόμενους και στο λαό το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ καλούν όλους να συμμετάσχουν μαζικά, ενεργά και αγωνιστικά στις διήμερες εκδηλώσεις στις 5 και 6 του Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Την Παρασκευή 5 του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλίες, χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 6 του Σεπτέμβρη το πανεργατικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με συγκέντρωση, την κεντρική ομιλία του ΠΑΜΕ και χαιρετισμούς και στη συνέχεια πορεία προς τη ΔΕΘ, το αμερικανικό και βρετανικό προξενείο.

Χτες κλιμάκια του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν περιοδείες σε πολλούς εργασιακούς χώρους και έκαναν γνωστό στους εργαζόμενους το αγωνιστικό πρόγραμμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και το σκοπό των διήμερων αγωνιστικών εκδηλώσεων.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε περιοδεία στους χώρους του ΟΛΘ, στα ΕΛΠΕ, στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες σε ξενοδοχεία, σε γιαπιά της πόλης και σε βιοτεχνίες δέρματος, σε τράπεζες και σε καπνομάγαζα.

Εκδηλη ήταν η αγανάκτηση των εργαζομένων στο ΙΚΑ για τις εξαγγελίες και τα μέτρα Σημίτη. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ τους κάλεσαν να πάρουν μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις και να συμβάλουν και οι ίδιοι για το ξεσκέπασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη διάρκεια της περιοδείας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να συμμετάσχουν ενεργά στις διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις και να ισχυροποιήσουν τον αγώνα ενάντια στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη της διοίκησης του σωματείου δήλωσαν, για πρώτη φορά, ότι θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.

Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών

Μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός των σωματείων που με αποφάσεις τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις των ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ.

Η διοίκηση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών & Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση συμμετέχει στο κοινό προσκλητήριο αγώνα εργαζομένων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, στις 5 και 6 του Σεπτέμβρη στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Η αύξηση της ανεργίας, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η άγρια ακρίβεια, η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και Παιδείας κλπ., είναι τα επιτεύγματα της πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζεται στην απόφαση του σωματείου.


Δικομματικός καυγάς στη σύσκεψη φορέων

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή στενάζει κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιλογών της ΕΕ. Η ανεργία καλπάζει, η παραγωγική της βάση φθίνει, εργοστάσια κλείνουν, μετακομίζουν σε γειτονικές χώρες, ή πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές (π.χ. ΑΓΝΟ). Οι συνθήκες δουλιάς, ζωής, μόρφωσης, άθλησης, διαρκώς χειροτερεύουν. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι φορείς της πόλης αναγκάζονται να πάρουν θέση. Και αυτή τη φορά κάνουν ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που απλά περιορίζονταν σε διαπιστώσεις των προβλημάτων. Καλούν και σε συλλαλητήριο, κάτω όμως από ένα πλαίσιο αιτημάτων που καθόλου δεν αγγίζει την ουσία της πολιτικής που γεννά τα προβλήματα. Δυστυχώς περιορίζονται σε προτάσεις που κινούνται στο πλαίσιο διαχείρισης του συστήματος που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να δώσει ώθηση για αλλαγές σε όφελος του εργαζόμενου λαού και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε χτες η καθιερωμένη σύσκεψη παραγωγικών φορέων που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο χώρος της σύσκεψης έγινε βήμα έκφρασης του γνωστού δικομματικού καυγά με πρωταγωνιστές από τη μία (ΝΔ) τον δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο και το Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη ο οποίος μάλιστα κατήγγειλε την κυβέρνηση πως κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην πολιτική του ψεύδους, της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης, και από την άλλη (ΠΑΣΟΚ) τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ν. Γιαννόπουλο που έσπευσε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική και το έργο της.

Η σύσκεψη κατέληξε με την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο υιοθετείται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κέντρο οργανισμών για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη Βαλκανική και τη ΝΑ Ευρώπη, υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου.

Διαπιστώνεται ως πρώτο πρόβλημα η ανεργία και για την αντιμετώπισή της υιοθετούνται οι επιδιώξεις των βιομηχάνων για περισσότερα κίνητρα, αφού το αίτημα που διατυπώνεται είναι η επαναφορά της στην ευνοϊκή ζώνη αναπτυξιακών επενδυτικών κινήτρων.

Ενδεικτικό της ατολμίας των φορέων να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, είναι το γεγονός πως για την ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κλείνουν κατά χιλιάδες, προτείνουν εξυγίανση του φορολογικού και του τραπεζικού συστήματος και τη δημιουργία πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού. Προβάλλουν τα μεγάλα έργα (το αεροδρόμιο, το Λιμάνι, την ΠΑΘΕ, την Εγνατία και το Σιδηρόδρομο) ως καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη όπως επίσης και το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Κατά τ' άλλα διαπιστώνουν την ανάγκη να γίνουν άμεσα όσα έργα έχουν εξαγγελθεί και να ολοκληρωθούν γρήγορα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη όπως: Μετρό, Υποθαλάσσια Αρτηρία, Στάθμευση, Ανισόπεδοι Κόμβοι περιφερειακής, Δυτική Είσοδος, Θαλάσσια Συγκοινωνία, Τραμ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος. Επίσης καταγγέλλουν τις καθυστερήσεις σε έργα που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος, τη Σχολική Στέγη, το Διεθνές Πανεπιστήμιο που εξαγγέλθηκε πρόσφατα χωρίς πρόβλεψη για εγκαταστάσεις και προσωπικό, τις αθλητικές υποδομές κλπ.


Γυρίστε τις πλάτες στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Ανακοίνωση της τοπικής επιτροπής ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης για την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ

«Λίγο "αγώνα" και μπόλικο "κοινωνικό διάλογο' αποφάσισε τελικά η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ), στην τελευταία ολομέλεια της διοίκησής του, ενόψει των εγκαινίων της Εκθεσης Θεσσαλονίκης, εφαρμόζοντας τη συνταγή της ενσωμάτωσης των εργαζομένων και της αντίδρασής τους στα πλαίσια της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχει με έναν "ιδιάζοντα" ρόλο στην κυβερνητική φιέστα εξαπάτησης των εργαζομένων».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και επισημαίνει ότι: «Ενάμιση μήνα μετά την εξαγγελία του διήμερου αγωνιστικών κινητοποιήσεων από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για τις 5 και 6 Σεπτέμβρη και 7 μόλις μέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου που το πλαίσιό του δεν απαντά στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά υιοθετεί θέσεις της, καθώς και αιτήματα των βιομηχάνων και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας", "ένταξη της Θεσσαλονίκης στη Γ΄ ζώνη κινήτρων προς τους επιχειρηματίες" κλπ.

Από τη συζήτηση στην ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΘ», τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «έγινε φανερό ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε για να αποενοχοποιήσει την πλειοψηφία του ΕΚΘ στα μάτια των εργαζόμενων για την ουσιαστική συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική, να αποτελέσει άλλοθι για τη συμμετοχή της στις "πανηγυρικές εκδηλώσεις κοινωνικού διαλόγου" και εξαπάτησης που θα στήσει η κυβέρνηση με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ και να αποτελέσει βήμα "επίθεσης" κατά των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ. Η προσφυγή της πλειοψηφίας του ΕΚΘ στον πιο χυδαίο και ακραίο αντικομμουνισμό δεν μπορεί να κρύψει τις προθέσεις της».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Εργατική Ενότητα (ΠΑΜΕ), για παραπάνω από ένα μήνα προετοιμάζει τις διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις πανεργατικής - παλλαϊκής αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, ανταποκρινόμενη σ' αυτό που ήδη έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη από τους εργαζόμενους και όλο το λαό: την ανατροπή αυτής της πολιτικής με ταξική συσπείρωση και λαϊκή αντίσταση. Και ένα είναι σίγουρο: για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν την πλάτη τους στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως του ΕΚΘ, καθώς και στις κυβερνητικές και "συνδικαλιστικές" φιέστες και θα συμμετέχουν ενεργά, μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και την Παρασκευή 5 και στο πανεργατικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ