ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΓΣΕΕ
Με ευαγγέλιο τη «σύγκλιση»

Την «ισχυρή και σταθερή Ελλάδα» με πανίσχυρη τη λιτότητα, ανυποχώρητη την ακρίβεια, αυξημένη την ανεργία, μεγάλη φτώχεια για το λαό και κέρδη για το κεφάλαιο, αυτήν την Ελλάδα και την πολιτική που οδηγεί σε αυτή, εμφανίστηκε να στηρίζει με νύχια και με δόντια ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη συνάντησή του χτες με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Με αναφορές στην Ελλάδα που ευημερεί - «έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων» - με προπαγανδιστικές κορόνες για κοινωνική συνοχή αφού όπως ισχυρίστηκε «η αναδιανομή σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων προχωρά», ο Κ. Σημίτης έκανε καθαρό ότι αυτός και η κυβέρνησή του παραμένουν προσηλωμένοι και υποταγμένοι στην πολιτική υπέρ των μονοπωλίων και της εξασφάλισης «σταθερότητας» στην αύξηση των υπερκερδών τους.

Με ευαγγέλιο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αύξηση της παραγωγικότητας, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει και κατά το 2004 αυτός και η κυβέρνησή του, να ακολουθούν πολιτικές που συρρικνώνουν το λαϊκό εισόδημα, αφαιρούν και περικόπτουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μάλιστα, μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, την ανεργία και τη φτώχεια, ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για «ψυχολογικό κλίμα», που όμως σιγά σιγά ξεπερνιέται. Προφανώς γιατί την κυβέρνηση βολεύει να προπαγανδίζει, ότι όλα αυτά τα προβλήματα που τσακίζουν τα λαϊκά στρώματα είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα και όχι η καθημερινή πραγματικότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησής του για τη σύγκλιση με την ΕΕ και θέλοντας να ενισχύσει το κατασκεύασμα της ευημερίας με μερικές δόσεις αισιοδοξίας, υποστήριξε ότι: Η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς οι περισσότεροι πόροι εξασφαλίζονται με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Υποστήριξε δε ότι η διευθέτηση των προβλημάτων με τη γειτονική Τουρκία (κάτι για το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα γίνει την επόμενη χρονιά), θα δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων (1,5% - 2% του ΑΕΠ) από τον στρατιωτικό τομέα στον κοινωνικό.

Βέβαια η «παράσταση» αυτής της εικονικής πραγματικότητας, για την ισχυρή Ελλάδα και την Ελλάδα που ευημερεί, δόθηκε απέναντι σε μια ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της οποίας μοιραία και άβουλη, επανέλαβε τα γνωστά ευχολόγια για προστασία των «αδυνάτων», για «αναδιανομή», χωρίς να αμφισβητείται ούτε τρίχα από τη σκληρή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Ετσι η πλειοψηφία, επί της ουσίας έφερε τα «αιτήματα» στα μέτρα και στο μπόι της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστική είναι η φράση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ και στελέχους της ΔΑΚΕ Γ. Μανώλη: «Να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι αυτά που κάθε φορά υπόσχεται ο πρωθυπουργός..!».

Μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος. Βέβαια αυτό δεν τον εμποδίζει τις κρίσιμες ώρες (π.χ. όταν βάζει την υπογραφή του στην Εθνική Συλλογική σύμβαση Εργασίας) να καταδικάζει εκατομμύρια εργαζόμενους σε μεροκάματα πείνας, παρέα με την ηγεσία του ΣΕΒ.

Ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Α. Καλύβης, ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι παγίδες της φτώχειας, η ανεργία, η υποαπασχόληση, η κατώτερη κλίμακα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσφορία του για την πολιτική αυτή που παράγει «συνεχή απόκλιση από την Ευρώπη». Η σύγκλιση τους μάρανε. Αλλά για σύγκλιση μιλάει και ο Κ. Σημίτης.

Οι δηλώσεις των στελεχών της πλειοψηφίας, αλλά και του υπουργού Εργασίας που ακολούθησαν, δείχνουν μια άτυπη συναίνεση τόσο στα όρια της οικονομικής πολιτικής «υλοποιήστε αυτά που ανακοινώνετε», όσο και τις ομάδες που θα στοχεύει η οικονομική πολιτική: «χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι». Εδώ εξαντλούνται και τα αιτήματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Το είπε άλλωστε με τα δικά του λόγια και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας: «να βοηθήσουμε τους ανέργους, τους πολίτες που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού». Ολα λοιπόν αυτά τα περίφημα «κοινωνικά πακέτα», η πολυδιαφημισμένη και μη συγκεκριμένη «Χάρτα σύγκλισης» δε θα είναι παρά λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης, σε αυτούς που η αντεργατική πολιτική έχει ρίξει στον «πάτο του βαρελιού». Καμία κουβέντα για εξασφάλιση εισοδημάτων για όλες ανεξαίρετα τις εργατικές οικογένειες στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Ούτε λέξη για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, της (πανάκριβης πλέον) παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Αντίθετα ο Δ.Ρέππας είπε ότι υπήρξε συμφωνία να προχωρήσει η εφαρμογή του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου.

Οχι άδικα λοιπόν το στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γ. Μαυρίκος, υπογράμμισε μετά τη συνάντηση, τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική. Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παγιδευτούν αλλά να αντισταθούν και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι αυτά που υπαγορεύουν τα «αντικοινωνικά πακέτα» της κυβέρνησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ανακάλυψαν» το επίκεντρο του δικομματικού καυγά

Με επίκεντρο το μέλλον του μετρό στην πόλη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναμένεται να οξύνουν τη φραστική αντιπαράθεση μπροστά στη ΔΕΘ

Και μαζί και χώρια...

Motion Team

Και μαζί και χώρια...
Το στοιχειωμένο εδώ και μια δεκαετία μετρό Θεσσαλονίκης ανασύρθηκε και πάλι, για να αποτελέσει το επίκεντρο του δικομματικού καυγά ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Το γνωστό πλέον παιχνίδι για τον αποπροσανατολισμό του εργαζόμενου λαού πυροδοτήθηκε χτες μέσα από τις νέες εξαγγελίες της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού για το μετρό Θεσσαλονίκης και την επαναδημοπράτηση του έργου που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 600 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Γ΄ ΚΠΣ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση ανοίγει νέο δρόμο για ακόμη ένα μεγάλο φαγοπότι των κατασκευαστικών εταιριών μετά το πλουσιοπάροχο γεύμα των Ολυμπιακών έργων.

Οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ διακήρυτταν πως μετά από καθυστερήσεις πολλών χρόνων, επιτέλους μπαίνει το έργο στο σωστό δρόμο. Οι παράγοντες της ΝΔ ωρύονταν πως πρόκειται για νέο εμπαιγμό και πως το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2008, όπως προανήγγειλε η ΥΠΕΧΩΔΕ. Και όλοι μαζί χαμογελούσαν κρυφά που μπορούν για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσουν το μετρό, στην προσπάθειά τους να στρέψουν την προσοχή των Θεσσαλονικέων γύρω από τον στημένο καυγά για τα μεγάλα έργα, που όλο εξαγγέλλονται και δε γίνονται.

«Απευθύνεστε σε Θεσσαλονικείς της Αφρικής», είπε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου πως κάνει ρατσιστικά σχόλια. «Επειδή και το 2008 θα είμαι νομάρχης, αν γίνει το μετρό θα παραιτηθώ», δήλωσε ο Π. Ψωμιάδης. Και η κόντρα συνεχίστηκε με τους μεν πράσινους να εγκαλούν τους άλλους πως προφανώς δε θέλουν να γίνει το μετρό και τους μπλε να διακηρύττουν πως η κυβέρνηση δε θα κάνει το μετρό και βάζει την πόλη σε νέες περιπέτειες.

Πήραμε χτες μια γεύση των όσων θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες. Κυρίως, όμως, έγινε κατανοητό πως πίσω από τις κόντρες κρύβονται και τα μεγάλα συμφέροντα, που το επόμενο διάστημα -εφόσον μπει σε διαδικασία υλοποίησης το έργο - θα αλληλοφαγωθούν για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα πακέτα που άρχισαν να μοιράζονται προεκλογικά.

Κατά τα άλλα, η Β. Παπανδρέου, στη συνάντηση με τους φορείς της πόλης, εξήγησε πως η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση μετά την αδυναμία της αναδόχου εταιρίας να παρουσιάσει εναλλακτική χρηματοδοτική πρόταση. Η κυβέρνηση δε δίνει άλλη παράταση στην ανάδοχο εταιρία και τερματίζει τη συμβατική σχέση που είχε μαζί της το ελληνικό δημόσιο.

Αποφάσισε να κατασκευαστεί το μετρό ως δημόσιο έργο μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 244 εκατ. ευρώ είναι ήδη εγγεγραμμένα στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα υπόλοιπα 356 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους και θα εγγραφούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πριν τη δημοπράτηση του έργου.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται σε 4 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης. Ο διαγωνισμός θα γίνει με το σύστημα της προεπιλογής και με βάση τη γενική οριστική μελέτη που κατέθεσε η ανάδοχος εταιρία. Η μελέτη αυτή θα επικαιροποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες του έργου και να λαμβάνει υπόψη και τις επεκτάσεις στις ανατολικές και στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Για την επίσπευση των εργασιών, θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση η εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και σε δεύτερη φάση η εταιρία ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ.

Ο Θ. Ρουσόπουλος

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στις χτεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ακούσαμε σήμερα τον κ. Βενιζέλο και την κα. Παπανδρέου να κάνουν νέες δηλώσεις, υποσχόμενοι ότι θα γίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Επί 8 χρόνια - από το 1995 έως και τώρα, το 2003 - η κυβέρνηση Σημίτη υπόσχεται ότι θα φτιάξει μετρό στη Θεσσαλονίκη. Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν πολύ καλά πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η κυβέρνηση και αν μπορούν να την εμπιστεύονται. Το έχουν καταλάβει σιγά σιγά και όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες».

ΠΑΜΕ
Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης

Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους πραγματοποιούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για να φτάσει η φωνή της αντίστασης και της αγωνιστικής διεκδίκησης σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους δουλιάς και περισσότερα τμήματα του εργαζόμενου λαού. Για να πλημμυρίσει η πλατεία στο άγαλμα του Βενιζέλου και οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης με αγωνιστές εργαζόμενους στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στις 5 και 6 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στα πλαίσια των περιοδειών και εξορμήσεων για ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζόμενων για συμμετοχή στις διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χτες περιοδεία στο εργοστάσιο ΕΛΛΕΝΙΤ.

Περιοδείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη βιομηχανία Λιπασμάτων, στο εργοστάσιο «ΚΑΡΤΟΝ ΠΑΚ» και σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» σε επιστολή που απέστειλε χτες στον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Ετοιμαζόμαστε να σας υποδεχτούμε, όπως αξίζει στην πολιτική που εφαρμόζετε... Γίνατε αναξιόπιστοι και όσο θα συνεχίζετε την εξαθλίωση κι εμείς θα συνεχίζουμε με την αντίσταση και την κραυγή "Δώστε πίσω τα κλεμμένα"».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Τώρα! Αντίσταση - Αγώνας - Διεκδίκηση

Μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε:

«Κατά τη σημερινή συνάντηση ο κ. πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά πρόβαλε την αντίληψη για την "Ισχυρή και Σταθερή Ελλάδα" που διαμορφώνει η κυβέρνησή του από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΣΕΒ.

"Ισχυρή και σταθερή Ελλάδα" με πανίσχυρη Λιτότητα, ανυποχώρητη Ακρίβεια, αυξημένη Ανεργία, μεγάλη φτώχεια για το λαό και κέρδη τρικούβερτα για το κεφάλαιο!

Ολα αυτά ντυμένα με καλυμμένη ή απροκάλυπτη εκλογική παροχολογία. Με μπόλικη προπαγάνδα περί... σύγκλισης. Με διθυράμβους για το "διαθέσιμο εισόδημα του Ελληνα" και με επίκληση ενός ειδικού "ψυχολογικού κλίματος" που τάχα φταίει για τις διαμαρτυρίες των λαϊκών στρωμάτων. Στο χορό αυτό συμμετέχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που οι ευθύνες της είναι μεγάλες. Χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου σ' όλους τους εργαζόμενους.

Να μην παγιδευτεί κανένας εργάτης, κανένας υπάλληλος, κανένας άνεργος.

Τώρα χρειάζεται αντίσταση. Αγώνας. Διεκδίκηση.

Τώρα είναι ανάγκη ν' ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στα Συνδικάτα, να δυναμώσει η φωνή και η παρουσία του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ είναι η ελπίδα για τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ