ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στην περιθωριοποίηση του ΚΕΘΕΑ στοχεύει η κυβέρνηση

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ στην κατάργηση της αυτοδιοίκησής του

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το καθεστώς αυτοδιοίκησης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), εξέφρασε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της διοίκησης και της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Οικογένειας του Κέντρου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση της προτεινόμενης, από το υπουργείο Υγείας, νομοθετικής ρύθμισης που αλλοιώνει το καθεστώς αυτοδιοίκησής του. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ υπογράμμισαν ότι το ζήτημα της αυτοδιοίκησης για το ΚΕΘΕΑ έχει άμεση σχέση με την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του και με το θεραπευτικό του έργο, ότι η κυβέρνηση με αυτή τη ρύθμιση στοχεύει στον πολιτικό έλεγχο του Οργανισμού. Η νομοθετική ρύθμιση περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και προβλέπει ότι στο μέχρι σήμερα αιρετό από τη γενική συνέλευση του ΚΕΘΕΑ και άμισθο διοικητικό του συμβούλιο προστίθενται δύο μέλη που θα διορίζονται από την εκτελεστική εξουσία.

Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις προθέσεις που εκφράζει η κυβέρνηση να καταργήσει το καθεστώς αυτοδιοίκησης, που διέπει το ΚΕΘΕΑ. Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός και τυπικός λόγος, δεδομένου ότι το ΚΕΘΕΑ ήδη υπόκειται σε μια σειρά ελέγχους, όπως υπόκεινται όλοι οι οργανισμοί είτε είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είτε Ιδιωτικού Δικαίου. Κατά τη γνώμη μας η κυβέρνηση έχει σαφή πρόθεση: Εντάσσοντας το ΚΕΘΕΑ στις αρμοδιότητες και τη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας, να παρέμβει στην αυτοτέλεια που έχει το ΚΕΘΕΑ στα θεραπευτικά μέσα και στις θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθεί και που έχουν επιβεβαιωθεί, όχι μόνο στο πεδίο των ιδεών και της φιλοσοφίας, αλλά και στα πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

«Η γνώμη μας είναι, επισήμανε, ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σ' αυτό το χώρο, όχι απλώς έναν πλουραλισμό απόψεων - να τον επιβάλει με τον δικό της τρόπο - αλλά να θέσει στο περιθώριο μια δραστηριότητα, η οποία έχει καταξιωθεί εδώ και είκοσι χρόνια και η οποία είναι και μοναδικά θετικά επιβεβαιωμένη. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι η συντήρηση του προβλήματος, δεν είναι να αμβλύνουμε κατά κάποιον τρόπο τις συνέπειες από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά να δώσει στην κοινωνία πλήρως θεραπευμένα άτομα, ικανά να ενταχθούν μέσα στις λειτουργίες της κοινωνίας».

«Νομίζουμε, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, ότι η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ δεν έχει φέρει αποτελέσματα μόνο στη θεραπεία, αλλά είναι και ένας χώρος που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη με τα αποτελέσματα τα οποία έχει. Είναι και ένας χώρος που επιβεβαιώνει τη νίκη της θέλησης του ανθρώπου κόντρα στις δυσκολίες. Τη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο και τη δυνατότητα μέσα από συλλογικές προσπάθειες το άτομο να βρει λύση στο πρόβλημά του, να επιβεβαιωθεί, να γίνει ένας ενεργητικός παράγοντας της κοινωνίας και όχι ένας παθητικός και υποτακτικός».

Το ΚΕΘΕΑ εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο πρόεδρος Ν. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής Χ. Πουλόπουλος, η Ν. Νταουντάκη μέλος του ΔΣ και ο εκπρόσωπος των Συλλόγων Οικογένειας Ζ. Μπατιστάκης. Από το ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γ. Αραβανής, μέλος της ΚΕ και η Λ. Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Στα πλαίσια των επαφών τους οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ είχαν συνάντηση χτες με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας του.

Πνίγεται από τα προβλήματα η Σαλαμίνα

Τα σοβαρότατα ζητήματα ανέδειξε, ενημερώνοντας την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων

Μια ιδιαίτερη συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το κλιμάκιο του Κόμματος κατά την προχτεσινή τους περιοδεία στο νησί. Ο Β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στοιχεία σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στο νησί και τους κινδύνους που προκύπτουν για κατοίκους και παραθεριστές. Παράλληλα, ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, προκειμένου πάρει η Σαλαμίνα μια ανάσα από το περιβαλλοντικό και οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Απ. Χρυσοχοΐδης, η απουσία υποδομής στο αποχετευτικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα 16.000 υπόνομοι να ρυπαίνουν καθημερινά τις θάλασσες του νησιού, με πάνω από 700.000 κυβικά μέτρα λυμάτων, υποθηκεύοντας έτσι στο μέλλον την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι τα περισσότερα αγκυροβόλια στη Σαλαμίνας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, μόλις 500 μέτρων, από τις κατοικημένες περιοχές, αφού στο νησί δεν υπάρχει ουσιαστική υποδομή για την υποδοχή πλοίων.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος της θαλάσσιας συγκοινωνίας με το Πέραμα, τονίζοντας πως επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του νησιού, αφού «το 80% του εργατικού δυναμικού δουλεύει έξω από τη Σαλαμίνα». Το κόστος της συγκοινωνίας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 19% μέχρι και 285% την τελευταία τριετία. Κι αυτό τη στιγμή που το πορθμείο είναι πρώτο σε κίνηση στην Ελλάδα, με μετακίνηση επιβατών μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη της γραμμής Ρίου - Αντιρρίου. «Αμεση προτεραιότητα», σημείωσε ο Απόστολος Χρυσοχοΐδης, «πρέπει να αποτελέσει η οδική ζεύξη του νησιού με το Πέραμα, το μόνιμο και πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας στάθηκε και στο ζήτημα της προστασίας των δασών, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί, αλλά και τη δημιουργία νέων πυροφυλακίων, καθώς, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού, η Σαλαμίνα βρέθηκε ανυπεράσπιστη μπροστά στη λαίλαπα της πυρκαγιάς.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Προβλήματα υποδομών και ελλείψεις προσωπικού

Σοβαρά κτιριακά προβλήματα, ελλείψεις σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενοι σε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το Κέντρο προχτές Πέμπτη. Η αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ κατάγγειλε την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, σημειώνοντας πως με την πολιτική που ακολουθούν ωθεί τον τομέα της Υγείας στην ιδιωτικοποίηση, απαξιώνοντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική και πλήρως εξοπλισμένη Υγεία, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στη συνάντηση που έγινε με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, οι εργαζόμενοι είπαν πως έχουν εντοπίσει ρωγμές στο κτίριο και πως πιθανά να υπάρχει πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου, ενώ πολύ σοβαρό είναι και το πρόβλημα με το αποχετευτικό σύστημά του, που αποτελεί εστία μόλυνσης. Σημαντικές, όπως είπαν, είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, αφού δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις που προβλέπονται από το οργανόγραμμα. Ενώ προβλέπονται 16 μόνιμες θέσεις γιατρών και 39 εργαζομένων ως βοηθητικό προσωπικό, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 6 γιατροί και 10 άτομα βοηθητικό προσωπικό. Το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί με παρασκευαστή και χωρίς μικροβιολόγο, ενώ το ακτινολογικό τμήμα δεν έχει ακτινολόγο. Απαραίτητη, επίσης, όπως επισήμαναν, είναι η κάλυψη της θέσης του ορθοπεδικού.

Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι τα περιστατικά που έρχονται στο Κέντρο από κάποια ιδιωτικά τουριστικά ιατρεία, τα οποία αναλαμβάνουν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες, και που, σύμφωνα με το προσωπικό του Κέντρου, οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους είναι αμφιβόλου ποιότητας, αφού οι ασθενείς φεύγουν από αυτά σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που ήταν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ